Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - La schi pe Cazacu

Bookmark and Share

La schi pe Cazacu

Le-am tot promis copiilor ca mergem la schi. Așa că duminică dimineață (17 februarie) ne-am pus în mișcare. Vineri dăduse o bură de ninsoare (vreo 10 cm), sâmbătă vremea a fost liniștită, dar peste noapte a înghețat bocnă. Așa că duminică dimineață mașina nu mai voia deloc să pornească...

image004

Am împins-o am bibilit-o, degeaba! Abia pe ultimii metri ai pantei, împingând cu ultimele forțe, într-un cârâit înecat și plin de fum negru, Dacia noastră cea chinuită a pornit în fine... Veniți din căldura casei și agitați puțin din cauza plecării întârziate, nu ne-am dat seama ce frig este de fapt afară. Până la Moroeni, drumul a fost curat, mai sus însă, pe Păduchiosul, nimeni nu îl curățase și se mergea destul de greu prin zăpada fleșcăită, uneori înghețată. Am urcat cu greu până la Cota 1000, dar nici coborârea nu a fost mai ușoară. Erau foarte puține mașini pe drum, atât pe sensul nostru de mers, cât mai ales pe sens opus (cred că am întâlnit doar două mașini).

Am sosit la Sinaia pe la 9: 45 și am închiriat schiuri de la un centru aflat chiar lângă telecabină. Echipamentul, de calitate foarte bună ne-a costat 120 lei (25 lei pentru cei mici și 35 lei pentru noi). Copiii erau foarte încântați de clăpari și schiuri și foarte nerăbdători să le încerce.

image006

image008

Din păcate, băiatul de la centrul de închirieri ne-a spus că în Sinaia nu se schiază deloc, pentru că nici o instalație pe cablu nu funcționează din cauza vântului. Ne-a recomandat cu căldură pârtia Cazacu din Azuga (mai ales că eram cu copiii). Același lucru mi-l spusese și Romeo Perlik acum două săptămâni, așa că am pornit încrezători spre Azuga.

Am ajuns la pârtia Sorica, nu înainte de a plăti taxa de intrare de 4 lei, dar conform indicațiilor primite, nu ne-am oprit și după încă circa 500m am ajuns la Complexul turistic Cazacu. Aici, surprizele au început odată cu parcarea foarte mare, lucru cu care noi nu prea mai suntem obișnuiți în România...

Frigul însă era pătrunzător și ne-a făcut să ne punem echipamentul în doi timpi și trei mișcări! Din parcare se vedeau foarte bine cele două pârtii: una mititică pentru începători, dotată cu babyschi (100m lungime și 18m diferență de nivel) și una mai lungă și puțin mai dificilă, dar numai bună pentru noi (400m și 100m diferență de nivel).

image010

image012

Copiii nu au mai așteptat și au luat-o înainte. Andra a descoperit imediat poarta de intrare (toată zona e împrejmuită fiind proprietate privată) și s-a dus către coada de la babyschi. Eram ușor îngrijorați, pentru că ea nu mai folosise cablul, dar până să intrăm noi pe poartă, ea deja pornise la deal, călare pe pălărie... Mihnea a urmat-o la scurt timp, noi insă, cum era și firesc ne-am dus să luăm întâi bilete... Între timp, copiii coborau de zor, simțindu-se în elementul lor.

Am coborât și noi o dată pe pârtia cea mică (1, 5 lei urcarea) apoi, de comun acord am decis că trebuie să ne mutăm pe pârtia cea mare. Am mers așadar la teleschi (3 lei urcarea) și eu l-am preluat pe Mihnea iar Marius pe Andra. Mihnea a urcat fără probleme, în fața mea, dar odată ajuns în vârf, privind în vale a început să bâzâie: "cum mai cobor eu de aici..." Am luat-o așadar ușor în plug, în curbe largi și până jos a început să-și dea drumul. Mă îngrijorau însă Andra și Marius care nu se vedeau deloc urcând cu teleschiul. Abia când am ajuns noi jos, se vedeau și ei urcând în sfârșit. A durat destul de mult și coborârea, Andra căzând de mai multe ori. Mă gândeam că ne-am grăbit și am băgat-o pe o pârtie prea grea pentru ea. Într-adevăr după prima tură s-a dus înapoi la babyschi, dar nu a rezistat prea mult și în scurt timp era înapoi. După încă trei sau patru coborâri, Marius o lăsa deja singură iar Andra controla în totalitate coborârea.

image014

image016

Pe la ora 13: 00 am făcut o pauză de masă în mașină și ne-am încălzit cu ceai fierbinte. Temperatura era încă destul de scăzută (-12 grade C) și trebuia să te miști continuu pentru a nu simți frigul. Revigorați după masă am continuat să coborâm, de astă dată Andra și Mihnea fiind cei care ajungeau primii jos. Pe la ora 15: 00 trebuia să ne cam pregătim de plecare, dar nu ne venea să ne mai oprim. Încă două ture și încă două ture, parcă și soarele în sfârșit începuse să-și facă datoria, coada de la teleschi se subțiase considerabil așa că totul mergea strună.

La 16: 15 am plecat, cu părere de rău, dar și cu bucuria unei zile minunate petrecute pe o pârtie civilizată, neaglomerată de sănii, plăci sau coborâtori pe pungi. Progresele făcute de copii ne-au convins din nou cât de receptivi pot fi aceștia (erau copii de 3-4 ani care urcau și coborau singuri fără nici o problemă, toată zona fiind foarte ușor de supravegheat). Am promis că vom reveni și ne-am retras către Sinaia, cu obișnuita gâtuială de la Bușteni și nelipsiții polițiști de la trecerile de pietoni care în loc să fluidizeze, parcă mai rău încurcă traficul... Am sosit la 17: 00 și am predat schiurile după care copiii au dormit obosiți și înfrigurați până acasă.

O tură frumoasă, după care copiii erau nerăbdători să povestească la școală "noutățile"...

Ileana Bocanciu – 18 februarie 2008

Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 7219, Ultima actualizare: Joi, 3 Apr 2008Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Busteni-Valea Fetei-Piriul Vacariei-Valea Seaca-Valea Marului-Popasul Azuga


Timp necesar: 2½-3 ore. Drum forestier și potecă nemarcată. Accesibil în cea mai mare parte a anului.Este un itinerar relativ ușor, fără obiective spectaculoase. În cea mai mare parte, traseul se desfășoară prin pădureă de brad și molid. Se pleacă pe drumul care se desprinde din șoseaua națională la circa 100 m sud de gara din Bușteni și merge peste apa Prahovei, la sanatoriul de boli nervoase. De la acesta vom urma drumul asfaltat până la prima ramificație, iar de aid drumul forestier, care se desprinde în stânga și urcă la margineapădurii, unde se bifurcă. Ramura din dreapta merge la cantonul Zamora (traseul 8), iar cea din stânga, pe care o vom urma, către Valea Fetei. Imediat intrăm în pădure, urcând pe o pantă ușoară. Printre arbori zărim silueta sanatoriului, apoi clădiri din oraș. După circa 30 minute de la plecare, suișul devine ceva mai greoi, iar pe deasupra arborilor se conturcăză tot mai bine siluetele Caraimanului și Coștilei; la capătul urcușului ajungem pe versantul stîng al Văii Fetei, la 50-60 m diferență de nivel fața de albia acesteia. De aici, drumul își schimbă direcția la dreapta, coborând contînuu circa 1,5 km. În dreptul confluenței cu pârâul Văcărlei, ce vine din sud (dreapta), drumul forestier trece pe malul drept al râului. La confluența celor două ape se află și o cabana forestieră. Dincolo de pod, drumul se ramifică. Gel din dreapta urcă în amonte pe lîngă pîrâu încă 3 km. Din el, la aproximativ 1 km depărtare, după ce depășim pârâul Dutca4 , pe malul stîng al acestuia se conturcăză o potecă pe care se poate ajunge în circa 1 oră la stâna Dutca.

Cel de al doilea drum, care începe de la pod și pe care îl urmăm, urcă în stânga, pe versantul drept al Văii Feței. La început (10-15 minute) panta este mai mare, până se ajunge la o diferență de nivel de aproximativ 100 m fața de albia pârâului. În acest sector se află o pădure frumoasă de fag și brad. Treptat, panta devine mai lină, drumul coteste spre dreapta și ocolește botul culmii care separă Valea Fetei de Valea Sjeacă. Aici, drumul pietruit este înlocuit de unul ceva mai îngust și acoperit de iarbă. El pătrunde circa 100 m pe Valea Seacă, urmează versantul drept al acesteia spre Prahova și ocolește în același plan botul culmii care separă această vale de Valea Mărului. Pe versantul stîng al Văii Mărului, el coboară lin până la albie, unde se oprește. Traversăm apa și urcăm pe o potecă o diferență de nivel de circa 30 m, până în drumul forestier de pe dreapta Văii Mărului. Acesta continuă în amonte încă 1 km și se înfundă. 11 vom urma în stânga, coborând ușor până la șoseaua națională. Punctul de ieșire se află la 1 km de Azuga, la 2 km de Bușteni și la circa 250 m de hanul A/uga (în stânga, spre Bușteni).


 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii