Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Lumea Peturilor

Bookmark and Share

Lumea Peturilor

    Dupa 10 ani petrecuti impreuna vechii mei prieteni "bocancii" au ales sa ma paraseasca. Ce puteam sa fac? Vineri am facut o vizita la un magazin de specialitate si mi-am cumparat o pereche de bocanci. Ca sa ma imprietenesc cu ei am ales ca sambata 15 septembrie sa fac o tura cu de toate pentru a aprecia calitatea noilor prieteni, si anume Dambul Morii - 7 Scari - Vf. Piatra Mare - Cascada Tamina. Nu voi insista asupra itinerariului, de altfel bine cunoscut de iubitorii muntelui, si ma voi opri asupra unui fapt cu totul iesit din comun remarcat pe drumul de coborare spre Tamina.

    In urma noastra cobora un necunoscut, dupa echipament un om de munte, care ducea intr-o mana o punga mare de plastic. Il observasem de ceva timp, il vedeam aplecandu-se, dar nu imi dadeam seama ce urmarea, credeam ca face niste fotografii mai speciale. Trecand pe langa noi am constatat cu uimire ca acest OM culegea vestitele peturi si resturi de material plastic raspandite cu nonsalanta pe poteca de asa zisii iubitori de munte. Am schimbat cateva cuvinte cu acest om intre doua varste si ne-am exprimat reciproc indignarea despre situatia in care se afla numeroase poteci montane. Nu l-am intrebat cum se numeste, dar gestul sau m-a impresionat puternic. De aceea prin aceste cateva randuri vreau sa-i spun, chiar daca poate nu le va citi niciodata, Necunoscutule oricine ai fi si oriunde te-ai afla, imi ridic cu respect in fata ta palaria si iti doresc sa ai parte de ani multi si poteci curate, iar gestul tau sa stii ca nu a ramas singular. Sa nu credeti ca fabulez, faptul a fost cat se poate de real.

    Sunt sigur ca si voi adevaratii montaniarzi nu va lasati resturile pe poteca ci le strangeti si le duceti la cosurile de gunoi de la baza, in afara zonei montane. Dar peturile aruncate de altii?Veti spune ca nu sunt aruncate de dv. Atunci ce facem cu ele? Sa asteptam sa ne cotropeasca? Nu putem fi indiferenti, Nu cred ca putem sa adoptam o astfel de pozitie. Poate imi veti spune ca se organizeaza din cand in cand campanii de curatire. Sunt foarte bune, eu insa fac apel la cei peste 18000 de membri ai acestui site ca la retragerea spre casa sa ia cu ei cel putin un pet intalnit in cale si sa-l indrepte spre locul pe care il merita. Ginditi-va18000 de peturi vor disparea de pe carari si nu ne vor mai agresa cu prezenta lor. Fac un apel pe aceasta cale la administratorii site-ului, sa afiseze pe prima pagina un indemn la lupta impotriva lumii peturilor.

    Gestul necunoscutului intalnit de mine nu trebuie sa ramana singular. Ar fi pacat.

Autor: Gabriel-Antonie Lazarovici
Înscris de: gabriel-antonie lazarovici
Vizualizări: 5975, Ultima actualizare: Miercuri, 19 Sep 2007



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA MARE  


O poză:
It's coming..., înscrisă de Liviu Păltănea

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Dambul Morii-Valea Pojarelul-Cabana Bunloc

 

Comentariu
Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Miercuri, 19 Sep 2007, 13:57

In luna mai, in urma a trei week-end-uri, s-au adunat (de catre colegii de la Floare de Colt din Brasov) mai mult de 100 de saci, de gunoaie si pet-uri, dintre Sapte Scari si Dambu Morii.

La patru luni dupa, aceste gunoaie s-au adunat inapoi... pacat:-(

gabriel-antonie lazarovici gabriel-antonie lazarovici, Miercuri, 19 Sep 2007, 18:55

Cred ca tine si de atitudinea noastra fata de cei care polueaza in acest fel muntii. Nu stiu daca ai prins la Podragu grupul de belgieni. Pe Moldoveanu unul din ei a lasat un pet. I-am atras atentia imediat si situatia s-a rezolvat pe loc.

Corneliu Negulescu Corneliu Negulescu, Duminică, 23 Sep 2007, 23:16

Anul asta am fost in Finlanda. Acolo ambalajele sunt aduse de cetateni la supermarketuri si reciclate prin intermediul unuor automate care platesc pentru fiecare ambalaj introdus in ele. Atentie, suma returnata nu e deloc simbolica!
Fara un astfel de sistem de cointeresare nu se vor face progrese in privinta gunoiului. Sigur ca si educatia conteaza, dar ea necesita niste sol unde sa prinda radacini...chestie de sute de ani de scoala coerenta. Eh, greu p-aci prin Balcani...

Cătălin Viorel Frenţ Cătălin Viorel Frenţ, Luni, 1 Oct 2007, 14:32

Nu ma pot mandri cu prea multe, dar macar o cutie doua de conserve si un pet-doua le-am carat asta vara din creasta Fagarasului pana la primul tomberon, asta pe langa faptul ca am fost apostrofat de un coleg de grup ca am carat pana si cojile de ceapa jos, chiar daca erau biodegradabile.
Am ramas profund dezamagit, de situatia dezastruasa de la Lacul Podul Giurgiului si de langa Capra. Daca ultima locatie... e mai aproape de civilizatie... la Podul Giurgiului e trist... multe dintre ele cu inscriptii straine... si cum era plin de straini, se pare ca si ei s-au obisnuit sa nu le mai care jos. Pacat, mare pacat.:-(

Fără foto Fătulescu Octavian, Miercuri, 3 Oct 2007, 15:02

Imi pare rau s-o spun, dar fara legi corespunzatoare (care sa prevada amenzi atat de mari incat contravenientul sa trebuiasca sa-si vanda casa ca s-o plateasca) si fara un organism care sa aplice efectiv legea (nu doar asa, de ochii lumii sau mai bine zis ai ziaristilor), problema nu se va rezolva niciodata. Unde exista infrastructura, acolo exista si gunoaie- din pacate afirmatia devine axioma atunci cand e vorba de Romania. Societatea asta e profund bolnava, iar solutia ma tem ca nu e una prea placuta.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii