Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Monumentul Turismului - fişă monografică

Bookmark and Share

Monumentul Turismului - fişă monografică

MONUMENTUL TURISMULUI DIN RUSCA MONTANA
-FISA MONOGRAFICA-

        Între frumusetile nepereche pe care natura patriei noastre le etaleaza în fata fiecaruia dintre noi si în fata oricarui turist, din orice parte a lumii ar veni, nu poate fi omisa Valea Rusca.

        Desi nu are maretia Fagarasului sau salbaticia Retezatului, masivul Poiana Ruscai poate oferi din plin oricarui adevarat iubitor de natura peisaje de autentic pitoresc natural, caruia astazi i-au fost alaturate alte frumuseti, de aceasta data, frumuseti create de mâna omului. Bogat în zacaminte  de minereuri complexe, masivul  mai ofera si unul dintre cele mai frumoase si cautate materiale de constructie: vestita marmura de la Ruschita, care împodobeste numeroase edificii din capitala tarii si din numeroase statiuni. Exista pe aceste plaiuri de la poalele Muntilor Poiana Ruscai, un monument unic în lume, un monument care îndeamna pe om sa-si iubeasca patria, sa-si  iubeasca semenii, sa ocroteasca tot ceea ce natura, dar si omul, a creat.

        Este  vorba despre,, Monumentul Turismului’’ ridicat sub egida Clubului Turistic Banatean din Caransebes si inaugurat la 1 august 1937. Seful Ocolului Silvic Rusca Montana, ing. Vasile Magdos, mare iubitor al turismului si membru al Clubului Turistic Banatean, urmareste sa includa în circuitul turistic national si Muntii Poiana Ruscai cu zonele lor salbatice, de-o frumusete aparte. Din initiativa sa, se înalta,, Monumentul Turismului ”, care este amplasat în punctul numit ,, Sapte Izvoare “(UP IV, u.a.86).  Acest monument era situat pe drumul turistic ce leaga localitatea Ruschita  de locul numit,, Taul Ursului’’ si mai departe  Vârful Pades. Monumentul este izvorât dintr-un sentiment unicat tot unic în lume, fiind de fapt o expresie unui adevar de mai mult atestat si anume ca "românul este frate bun cu codrul", atât de bine sintetizat în versurile de pe frontispiciul monumentului, apartinând inginerului silvic Magdas Vasile:

Turistule, ajuns sub poala padurii,

Arunca nacazul si patima urii.

Incearca sa prinzi din legile firii

Scânteia  divina: virtutea iubirii. 

 001_Mon_Turismului

 ... Au trecut mai bine de sapte decenii de când acest monument a fost inaugurat. Intre timp, el a avut de suferit unele mici avarii din partea unor pseudo-turisti. Incepând cu anii 1980, în zona în care a fost ampasat monumentul au avut loc lucrari cu caracter industrial. Cele 7 izvoare au fost captate, constituind sursa de apa potabila pentru locuitorii satului Ruschita.

In acel moment un alt sef de ocol, inginer Walter Frank, ia initiativa mutarii acestui monument la intrarea în localitatea Rusca Montana, unde se afla si astazi. Acestea au fost motivele pentru care, cu aprobarea organelor judetene si locale în drept, monumentul a fost reasezat în vara anului 1984 la 9 august, la intrarea în comuna Rusca Montana, la punctul numit "Pârâul Mare". Prin grija Ocolului Silvic, al Primariei si nu în ultimul rând al Scolii Generale, monumentul îsi traieste azi a doua tinerete. Acest monument, asezat pe drumul judetean Voislova - Ruschita, este îngradit de un gard de lemn, în stil banatean, în spatele lui, pe versant, au fost plantati puieti de brad, iar în fata lui au fost amenajate straturi de flori.

           Iata, în continuare o descriere a monumentului în ceea ce priveste forma si dimensiunile lui. Monumentul este alcatuit din 8 blocuri de marmura alba de Ruschita. Este asezat pe un soclu sub forma de prisma patrulatera regulata cu latura bazei de 80 cm. si înaltimea de 40 cm. Corpul monumentului este alcatuit din trei blocuri sub forma de trunchi de piramida patrulatera regulata, baza inferioara având 62 cm. iar cea superioara 50 cm. Inaltimea totala a celor trei corpuri este de 190 cm. Pe corpul din mijloc sunt înscrise versurile citate mai sus iar pe corpul superior inscriptia: "MONUMENTUL TURISMULUI "sub forma de semicerc  apoi orizontal C. T. B sub care este trecut anul  1936, anul inceperii lucrarilor de sculptura. Pe rândul urmator "Ridicat de Clubul Turistic Banatean  Caransebes ". Urmeaza doua corpuri de legatura sub forma de prisma patrulatera regulata cu baza de 55 cm si inaltimea de 10 cm, respectiv 45 cm si 20 cm. Corpul urmator, cu înaltimea de 20 cm, constituie soclul unei emisfere cu diametrul de 30 cm, din care tâsneste o flacara simbolica cu lungimea de 30 cm, flacara iubirii pentru oameni si pentru natura. Intreg monumentul are o înaltime totala de 3, 40 m.

Acest simbol din marmura al turismului, unicat în Europa, situat în prezent la intrarea în localitatea RUSCA MONTANA este legat prin însasi istoria înaltarii sale, de aspiratiile locuitorilor de aici. El ramâne peste timp o invitatie permanenta la drumetie prin aceste minutate locuri bogate în frumusesei inedite. Din anul 1997 se organizeaza anual “Ziua Monumentului Turismului“, zi dedicata sarbatoririi turismului. Cu acest prilej s-a amenajat zona înconjuratoare fiind construita o mica parcare si un loc de recreere pentru copii, dotat cu banci si leagane  în jurul monumentului. S-a amplasat stema comunei iar Clubul filatelic din Caransebes a lansat o marca postala reprezentând monumentul, o ilustrata maxima si un plic prima zi  a emisiunii (3 august 1997).

Text prof. Helmut Piess si Viorel Florea

Fotografii prof. Viorel Florea

ST11

  

ilustr._max

Autor: viorel florea
Înscris de: viorel florea
Vizualizări: 16463, Ultima actualizare: Marţi, 20 Mai 2008



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii POIANA RUSCA  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Comuna Nadrag-Valea Cornetului-Valea Sarica-Izvorul Partizanului-Poiana Bradului-Otelul Rosu

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii