Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Muntele din noi

Bookmark and Share

Muntele din noi - Spre Suru
Eram în Sibiu şi aveam 4 zile la dispoziţie pentru a urca din nou în Făgăraş. În preziua plecării, pe cer au apărut primele semne ale schimbării vremii iar seara, rafale puternice de vânt vesteau apariţia noului front. N-a fost o schimbare de durată, doar că în dimineaţa în care am urcat în tren eram cu o zi întârziere, ceea ce însemna că nu-mi mai rămăsese pentru excursie decât 3 zile.

            Chiar dacă în ultimii 20 de ani România se schimbase şi vechile garnituri de tren erau înlocuite cu moderne „săgeţi albastre”, în spaţiul comun al personalului de Braşov am regăsit aerul ştiut: pescari zoriţi spre Olt, ţărani cu desagi, tineri cu rucsaci, toţi povestind întretăiat, contribuind la acea rumoare plină de entuziasm al unei dimineţi ce stătea să se reverse de dincolo de crestele Făgăraşului. Eram singur, aveam un rucsac bine drămuit şi nişte bocanci ergonomici ce parcă-mi crescuseră în picioare aşa că rumegam ideea de a acoperi ziua pierdută forţând etapele. Neavând cort nu puteam înopta decât la refugii sau cabane dar dacă, în loc să mă opresc tradiţional la refugiul Scara, aş sări peste Custura Sărăţii direct la Călţun? Oricum o suceam şi o învârteam etapa ieşea prea lungă! M-am decis să abandonez intrarea clasică pe la Turnu Roşu şi să mai merg o staţie până la Sebeş Olt, să sui pe Valea Moaşei şi să ies în creastă direct la Suru. Nu făcusem niciodată intrarea asta şi nici nu o aveam pe harta mea ce cuprindea doar zona alpină dar, ineditul mă atrăgea cu atât mai mult.

  În halta aproape pustie am dat de un idicator turistic: refugiul Suru 3 ½ ore. Am estimat încă două ore pentru ieşirea în creastă, am mai tăiat o oră fiindcă mă simţeam plin de vitalitate şi da, îmi mai rămânea o jumătate de zi să ajung la Călţun: realizabil. Am pornit încrezător pe şoseaua spre Sebeş, întinzând pasul cât puteam de mult. În ciuda ploii de ieri vremea se îndreptase şi o dimineaţă fără cusur îmi susţinea moralul.

N-am reuşit să agaţ nici o maşină aşa că am tropăit din bocanci cei 3 km până în sat. Regăseam satul tipic din Ţara Făgăraşului, cu porţi înalte cu arcadă, cu râul de munte curgând paralel cu uliţa, cu flori în faţa caselor şi sporadic, cu câte-o pictură murală cu subiect religios. Din curţile nevăzute se auzea radioul, câte-un motor de circular sau glasurile oamenilor îndemnând vitele. Am ieşit din sat pe poarta dinspre munte, socotind că după 11 luni de dimineţi cotidiene pe care le petreci stereotip, mâncând grăbit pentru a ajunge la servici la ora exactă, e reconfortant să fi martor la cotidianul altora, să priveşti dinafară mecanismele comunităţii.

O bifurcaţie mă pune pe gânduri. Din acest loc se desprinde o potecă ce urcă la refugiu pe muchie. O fi bună? O fi rea? Habar n-am. N-am fost niciodată prin zonă, nu am nici hartă aşa că sunt la discreţia marcajului. Dacă poteca nu e umblată? Dacă marcajul dispare? Hotărăsc să optez pentru varianta de pe vale care, de bine, de rău este clară şi fără să mă mai uit în urmă întind pasul din nou pe drumul forestier ce intră în munte. Din loc în loc, găsesc vreo maşină trasă la marginea drumului veghind corturile aşezate jos, lângă râu. Numerele îi trădează: sunt familii venite din alte judeţe. Au corturi mari, de camping, măsuţe şi scaune din plastic, semn că s-au instalat pentru tot concediul. Vederea lor mă binedispune şi-mi spun că uite, se mai găsesc şi oameni care apreciază natura, că nu toată România întreabă pe forum dacă agenţia cutare e de încredere, dacă hotelul cutare e bun sau dacă piscina şi all inclusive din te miri ce parte a lumii îşi merită banii. Încet, încet valea se strânge şi în cele din urmă gâtuie drumul forestier ce se transformă într-o potecă. Ca toate râurile de pe versantul nordic făgărăşan şi Moaşa are o puternică energie de relief, prăvălindu-şi apele incredibil de curate peste nenumărate săritori şi repezişuri.

Mă uit la ceas şi mă neliniştesc: au trecut 3 ore de la coborârea din tren. Credeam că sunt în formă şi că voi scoate timpi mai buni decât pe indicator dar încă sunt pe firul văii şi până sus pe muchie va trebui să urc abrupt. Forţez. Marcajul este aplicat sporadic, cărarea nu e foarte lizibilă şi în grabă ies de câteva ori de pe traseu, ceea ce mă întârzie şi mai mult. Am transpirat. Mi-e sete. Mă opresc să înghit câteva guri de apă şi să mănânc un măr. Aşa mai merge.

Zgomotul unei mari cascade răzbate prin pădure. Printre frunzişul arborilor întrezăresc spre trupul muntelui panglica albă a căderii: impresionant! Lângă o stână mă las furat de o umbră de cărare şi mă abat serios de la traseu, ceea ce mă obligă să fac apoi cale întoarsă. Au trecut 4 ore de la coborârea din tren şi în ritmul ăsta nu mai ajung la Călţun. Sunt obosit, curge apa pe mine. Mi-e sete. Ideea de a străbate muntele în forţă tinde să transforme mult aştepatata întâlnire cu Făgăraşul în chin dar mă iluzionez că odată ieşit la golul alpin lucrurile se vor schimba şi după 4 ½ ore de la plecarea în traseu ajung la refugiul Suru.

Autor: Kiru Chiş Dorin
Înscris de: Kiru Chiş Dorin
Vizualizări: 2911, Ultima actualizare: Marţi, 6 Nov 2012



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii