Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Posibilitati de practicare Sporturi Montane

POSIBILITĂȚI DE PRACTICARE A SPORTURILOR MONTANE

ȘI A DIVERSELOR FORME DE TURISM

            SCHI. Schiul alpin se practică mai ales în stațiunea Băișoara, care a fost creată chiar în acest scop. Sezonul de schi începe de regulă la sfârșitul lunii decembrie și ține până la mijlocul lunii martie, dar pe pantele de pe Buscat se schiază până în mai. Stațiunea dispune de un teleschi funcțional, de 1035 m lungime și 247 m diferență de nivel, și de un altul neutilizat. În trecut au existat mai multe baby-schiuri. Sunt 6 pârtii de schi, de calitate diferită, și anume: Pârtia Mare, Pârtia Nouă, Pârtia de Slalom (numită curent "Pârtia de special"), Pârtia Pionierul (iluminată, dar închisă publicului), Pârtia Constructorul și Pârtia Militarilor. În trecut a mai existat și Pârtia Iancului, în prezent ocupată cu case de vacanță. Dintre toate pârtiile, numai Pârtia Mare este folosită regulat și intensiv. Se organizează destul de numeroase competiții de schi, inclusiv de tip "open".

            Recent a apărut snowboarding-ul. Există o pârtie de săniuș naturală. În zonă sunt bune posibilități de schi de tură și de schi fond, dar nu există încă o pârtie amenajată în acest scop.

            Schi de variantă. Tot mai mulți iubitori ai Băișorii, sătui de aglomerația pârtiilor, își iau schiurile în spinare și pornesc spre înălțimi. Cea mai îndrăgită țintă este vârful Buscat, pe care putem schia pe partea superioară a "pârtiei noi", unde zăpada se păstrează până în mai, pe pantele dinspre Buhuia și dinspre Șesul Cald. Ceva mai depărtate sunt vârfurile Muntele Mare și Pietrele Mărunte. Masivul Muntele Mare se pretează însă în mod deosebit la schi de tură (turism pe schiuri), practic toate traseele de drumeție fiind ușor accesibile cu echipament adecvat.

            DRUMEȚIE. Stațiunea Băișoara este placa turnantă a turismului montan în masivul Gilău-Muntele Mare, fiind totodată situată pe axa strategică de circulație turistică reprezentată de creasta principală a nordului Munților Apuseni. Zona se pretează atât pentru plimbări și circuite scurte în împrejurimile stațiunii Băișoara, cât și pentru ture mai lungi, de o zi sau mai multe, în circuit sau de traversare a masivului. În această lucrare au fost descrise un mare număr de trasee. Precizăm că timpii de mers sunt calculați pentru un drumeț mediu antrenat, purtând rucsac mare, adică pentru o viteză de 4 km / h pe teren plat, și nu include pauzele mai lungi. Cei bine antrenați și fără bagaj mare pot parcurge traseele într-un timp mai redus.

            Posibilitățile de turism pedestru sunt practic nelimitate, orice drumeț cu experiență putând să parcurgă și alte trasee în afara celor descrise. Localnicii întâlniți în cale ne vor fi întotdeauna de folos pentru orientare, hărțile și busola fiind în multe porțiuni practic inutile din cauza reliefului plat, împădurit și a numărului foarte mare de ramificații. Cu excepția zonei rezervației Scărița-Belioara, traseele de drumeție se desfășoară pe drumuri și poteci late, cu pantă mică și grad redus de dificultate. Atenție! În zona înaltă, în pădure, zăpada se păstrează până la sfârșitul lunii mai, creând condiții asemănătoare turelor de iarnă și făcând dificilă și lentă parcurgerea traseelor turistice.

            CICLISM MONTAN. Zona este excelentă pentru practicarea cicloturismului / ciclismului montan, fiind foarte bine studiată în acest sens. Toate drumurile forestiere și de car / tractor și traseele de drumeție descrise se pretează, cu câteva rare excepții, la parcurgerea cu bicicleta de munte.

            ALPINISM. Posibilități de practicare a alpinismului / escaladei sportive se găsesc pe abrupturile de la Scărița-Belioara și în Cheile Poșegii, mai puțin în Cheile Runcului și aproape deloc în Cheile Ocolișelului și Cheile Pociovaliștei. Câteva pitoane există și în defileul Someșului Rece. În pereții de la Scărița există mai multe trasee pitonate, unele de gradul 5, dar ele sunt extrem de rar parcurse de cățărători.

            SPEOLOGIE. Există posibilități în zona Scărița, unde există nenumărate grote și mai multe peșteri, inclusiv fenomene spectaculoase cum este Coșul Boului, o imensă grotă, cu un portal de peste 60 m înălțime, cu tavanul străpuns de o gaură circulară cu diametrul de zeci de metri...  Peșteri se găsesc și în Cheile Runcului, ca de exemplu Peștera de la Runc, cu o lungime cartată de 378 m și o denivelare de 63 m.

            PARAPANTĂ. Se practică iarna pe pârtiile din stațiune precum și tot timpul anului pe versanții Văii Vadului, la Scărița-Belioara, pe Vârfuiata (aproape de Ocoliș) și în zona Cetății Lita, ultimele două zone fiind printre cele mai prielnice (și frecventate) din nordul Munților Apuseni.

            TURISM DE IARNĂ. Drumeția în condiții de zăpadă, cu excepția traseului sat Muntele Băișorii - stațiunea Băișoara - Șesul Cald și a potecilor din imediata vecinătate a stațiunii Muntele Băișorii și a cătunelor din munte, o recomandăm numai celor bine echipați, antrenați, experimentați și având printre ei un bun cunoscător al masivului, mai ales dacă se aventurează spre zona înaltă! Muntele Mare este departe de sălbăticia și caracterul alpin al crestei Făgărașului, Retezatului, Parângului , Pietrei Craiului sau Munților Rodnei iarna, dar în perioada decembrie - aprilie marcajele sunt de puțin folos, drumurile și potecile nu se disting iar viscolul și ceața pot apărea oricând, "din senin", creând probleme nebănuite. În zona Scărița, avalanșele sunt frecvente. Traseul triunghi albastru este interzis iarna. Pentru turele de iarnă recomandăm schiuri sau rachete de zăpadă.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 42764, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuț Nechita Ionuț NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii