Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 1B

1B.      GHEȚARUL DE LA SCĂRIȘOARA - ȘAUA URSOAIA - PETREASA - APA CUMPĂNITĂ - STEAUA - BALOMIREASA - CĂPĂȚÂNA - SMIDELE  - MUNTELE MARE - ȘESUL CALD  -STAȚIUNEA BĂIȘOARA

            Marcaj: bandă roșie       Durata: 17-20 ore

            Pentru detalii a se vedea și traseul 1 A.

            De la peștera Ghețarul de la Scărișoara avem de mers 12 km pe un drum carosabil (recomandat însă numai vehiculelor "de teren", și, desigur, bicicletelor de munte!), până în șaua Ursoaia. După cătunul Ghețar urmează o porțiune de pădure, apoi trecem prin cătunele Ocoale și Stânișoara. La casele Rânjești se desprinde spre stânga marcajul bandă albastră, ce duce prin Călineasa spre Padiș. Peste 300 m se ramifică la dreapta drumul carosabil ce coboară prin Cheile Ordâncușii spre Gârda de Sus. Urcăm prin pădure și ieșim la casele Zăpodie. Trecem peste Vf.Clujului (1399 m) și coborâm în marea poiană Mărșoaia. Urmează o succesiune de poieni și porțiuni de pădure și ieșim în șaua Ursoaia, unde intersectăm drumul nemodernizat ce vine de pe Someș, din Poiana Horea, și coboară la dreapta spre Albac.

            Continuăm pe culme, intrând în masivul Gilău-Muntele Mare. În 15 minute ajungem în poiana Stăuin, la colibele locuitorilor din Mătișești, unde intersectăm un drum ce vine din stânga, dinspre V.Apa Caldă, și coboară spre dreapta, în Mătișești. Urmează o succesiune de trei poieni (Oșorhei), după care ieșim în pășunea Dealului Coachii. Acesta rămâne în stânga și , trecând pe la un izvor, ieșim într-o șa cu o gospodărie. În stânga, dincolo de valea Petreasa, se înalță vârful Stur (1479 m). Ocolim tot prin dreapta un alt vârf al Dealului Coachii. Atenție!! La un izvor mai mlăștinos trebuie să părăsim drumul bun, ce duce spre cătunul Petreasa, și să urcăm în stânga, pe lângă un șanț adânc, înierbat (fost drum, demult abandonat).

            Trecem printre brazi rari și ieșim din nou în culme, într-o mică șa, unde vine din stânga-spate drumul ce trecea peste vârf, pe la colibe. Trecem pe lângă trei colibe și intrăm în pădure, unde panta se accentuează. Când ieșim din nou la loc deschis ocolim prin dreapta platul vârf Petreasa (1564 m) și ajungem în șaua omonimă, la o mare intersecție de drumuri. Noi nu urcăm în față, pe culme, ci continuăm la față-dreapta, coborând lin pe un drum înierbat. Ajungem la colibele Șesul Buzii, de unde intrăm în pădure, pe malul unui pârâu. Ieșim în șaua Apa Cumpănită.

            Aici avem surpriza să vedem că pârâul, curgând pe vale, ajunge în culmea principală (!) și se bifurcă: o parte curge spre dreapta, spre Arieș, restul spre stânga, pe V.Broscaru, spre bazinul Someșului. Lăsăm în stânga drumul ce coboară pe V.Broscaru și, după ce trecem de o căbănuță silvică, părăsim drumul principal, ce coboară în dreapta, și ținem față-stânga, pe un drumeag înierbat. Ocolim pe curbă de nivel muntele Citera, al cărui vârf rămâne în stânga. Diverse drumuri coboară în dreapta, spre cătunele Aradei.

            Ieșiți într-o șa (colibe pe stânga) intrăm în față, în pădure, urcând 15 minute până la o altă pășune, pe lângă gardul căreia cotim dreapta. Trecem pe la un izvor. Când ieșim dintre garduri părăsim drumul și urcăm față-stânga, pe o potecă înierbată, puțin vizibilă, până în larga șa dintre vf.Toaderu și vf.Lămășoaia. Aici traversăm un drum de care și coborâm în față, pe un drum înierbat, printr-o plantație. Drumul ține dreapta, devine orizontal la intrarea în pădurea bătrână și ne scoate, după încă 15 minute, în poiana La Garduri, unde întâlnim un drum bun ce vine din dreapta, pe curbă de nivel. Trecem pe la colibe (mai multe drumuri se ramifică atât în stânga, cât și în dreapta), rămânând pe culme. Intrăm din nou în pădure, urcând pe drumul lat de tractor peste Vf.Costeasa și coborând la Steaua, unde începe masivul Muntele Mare.

            Din această șa (1380 m), unde sunt două cantoane silvice, un drum nemodernizat coboară la dreapta, spre Arieș, pe V.Bistra; un altul o ia față-stânga, spre izvorul Someșului Rece, iar un drum auto forestier coboară spre stânga, pe V.Răcătăului, spre Dobruș. Noi urcăm pe culme înainte, timp de o oră, prin pădure, lăsând succesiv două drumuri în stânga, ieșind din pădure la colibele La Nedei. În față, dicolo de V.Brădeana, se află nămașul Fundoaia. Noi cotim dreapta (sud) și mergem paralel cu valea, apoi facem un arc de cerc spre stânga în jurul izvoarelor Brădenii și intrăm în pădure.

            Lăsăm o ramificație spre dreapta, spre colibele Runcu, apoi ajungem la colibele Picioragu. De aici urcăm pe un culoar prin pădure spre sud-est, ieșind în imensul gol al Balomiresei. Aici urmează o zonă cu probleme de orientare, deoarece părăsim drumul, ce merge înainte, spre colibele Știrănițe, și luăm direcția sud-est, în coborâre oblic stânga, dar părăsim drumeagul acesta, ce coboară în stânga, la Zboru, și continuăm arcul de cerc, spre sud-est, până prindem un drum venind din dreapta-spate, dinspre punctul culminant al Balomiresei (1632 m).

            Intrăm în pădure, pe Drumul Clujului, trecând prin poiana La Tină (suntem în zona rezervației Molhașurile Căpățânii). După 45 de minute ieșim din nou din pădure, în marea poiană Căpățâna. Chiar la ieșirea din pădure traversăm un pârâu, venind din stânga, dinspre Vf.Căpățâna (1599 m). Este chiar izvorul văii Bistricioara, pe care un drum coboară la dreapta. Drumul ne duce, pe curbă de nivel, pe la colibele Căpățâna, apoi mai trecem un pârâu și urcăm, intrând în pădure.

            După un timp vine din dreapta-spate un drum dinspre Poiana Bistrei. Intrăm în prelunga poiană Muntele Mic, de unde mai multe drumuri intră la dreapta spre colibele Bucișeni. De pe platou coborâm apoi ușor dreapta, în poiana Smidele. Spre stânga se ramifică marcajul bandă galbenă, ce duce pe la Bogdanu și V.Irișoara în Măguri-Răcătău. În dreapta, sub noi, sunt nămașele Smida Costineștilor șiSmida Șuveieștilor.

            Mai multe drumuri urcă spre stânga, pe platou. Noi rămânem relativ pe curbă de nivel și intrăm în pădure, ieșind apoi în pășunea Munceloasele, unde ținem stânga și urcăm, pe drumul înierbat, până la drumul de tractor ce vine de la Bogdanu. Continuăm pe el spre dreapta, dar după 300 m îl părăsim și intrăm spre dreapta-față pe o potecă, pe care traversăm pârâul Șpirului și reîntâlnim, după mai mult timp, drumul de tractor, pe care vine, din stânga-spate, marcajul cruce galbenă. Mai departe ocolim prin stânga vârful Prislop și coborâm în șaua Prislop (1621 m), unde vedem în dreapta colibele bistrenilor.

            Intersectăm un drum de tractor  ce urcă din stânga, din V.Ierii, și coboară în dreapta, pe la colibe, în Valea Mare, și începem urcușul. Într-o șa, la o cabană pastorală, drumul se trifurcă. Noi ținem varianta din stânga, dar după al șaptelea podeț părăsim drumul și o luăm înainte-stânga, prin pășune. Poteca devine mai clară și orizontală. Ocolim vârful Muntele Mare, aflat în dreapta noastră. Traversăm o obârșie mai adâncă de vale, numită Groapa Nămetului. De aici mai avem 3 ore de mers până în stațiunea Băișoara.

            Ajungem la drumul auto ce vine din dreapta, de pe vârf. Coborâm pe el, întâlnind la o serpentină marcajul cruce roșie, ce vine din dreapta, de la Lupșa. Coborâm (scurtând o serpentină a drumului) în larga șa La Poduri. Trecem un pârâu și urcăm vizavi, apoi drumul cotește stânga și devine orizontal, intrând în pădure. Vârful Pietrele Mărunte (1735 m) rămâne în dreapta. Coborâm în șaua Șesul Cald, înainte de care marcajul cruce roși e se desparte, coborând spre față-dreapta.

            Lăsăm în stânga noastră colibele Șesul Cald, apoi drumul ce duce la Buhuia, și intrăm pe versantul dinspre V.Vadului al muntelui Buscat (1676 m), ce rămâne în stânga. Prin pădure, drumul ne duce până în șaua La Plopiș, de unde marcajul părăsește drumul (ce cotește ușor dreapta) și continuă înainte, pe o potecă. Intrăm în pădure, apoi traversăm pârtia de schi și culoarul teleschiului și ieșim în stațiunea Băișoara.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 42764, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuț Nechita Ionuț NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii