Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 2B

2 B.     LUPȘA - ȘERBOIU - LA RUINE - LA DUBE - NETEDA - MUNTELE MARE - ȘESUL CALD - STAȚIUNEA BĂIȘOARA

            Marcaj: cruce roșie        Durata: 8-9 ore 

            Pentru detalii a se vedea și traseul 2 A.

            Din  Lupșa, mergând pe șosea 700 m din centru în direcția Turda, cotim, pe lângă casa cu nr.10, la stânga, pe o ulicioară. Urcăm printre case și fânațe pe culme, spre nord. În dreapta avem pârâul Obârșia. Trecem printr-o pădure de fag, apoi pe la niște case, intrând iar în pădure. Ajungem într-o poiană, de unde avem priveliște spre stânga, peste V.Caselor. În capătul de sus al poienii ne abatem puțin dreapta, pentru a lua apă de la un izvor. Drumul urcă în serpentine și ne scoate în culmea Prislop, întâlnind un drum ce vine din dreapta, de pe Dealul lui Mihai.

            Ocolim vârful Certege, ieșind într-o șa largă. Mai departe ocolim prin stânga un vârf al muntelui Runcuri și ieșim pe culmea acestuia. Trecem pe lângă câteva gospodării și un grajd de piatră. La circa 2 1/2 ore de la plecare ieșim în șaua Poarta Șerboiului, la o intersecție de drumuri. Un drum continuă pe culme înainte; Noi ne orientăm la dreapta, pe curbă de nivel. Trecem pe la un izvor, pe deasupra caselor Pogăceaua, apoi ieșim din nou pe spinarea muntelui Șerboiu, reîntâlnind drumul de culme. Un nou izvor, apoi lăsăm în dreapta încă un vârf (1240 m) și coborâm lin în șaua Tarnița Târsa.

            De aici se poate coborî la stânga, în Valea Caselor, pe Hoanca Târsei, sau la dreapta, în V.Lupșii, pe Hoanca Goiei. Noi urcăm pe culme în față, ieșind în scurt timp în poienița La Ziduri sau La Ruine, unde a existat cândva o cabană. Drumul mai bun urcă oblic stânga, dar noi o luăm în sus (atenție la ramificații!). După o oră de urcuș ieșim în golul montan, unde poteca se cam pierde. Urcăm circa 300 m, apoi traversăm pârâul din dreapta noastră  și urcăm oblic, până ajungem în culme, la drumul de tractor ce vine din stânga, de peste Șesul Lupșanului.

            Locurile se numesc La Morminte, în apropiere fiind vizibile până în urmă cu câteva decenii locurile de veci ale moților ce au căzut aici în luptă în 1849. Cotim pe drum la dreapta și mergem orizontal, lăsând în stânga vârful La Dube, cu brazi și stâncării. Trecem o șa lată, înierbată (în stânga se vede o stână, de unde un drum coboară în V.Filii). Începem urcușul lin spre Vf.Neteda. Drumul se bifurcă: Cel mai bun, cvasicarosabil, ține stânga (mergând în șaua Prislop); Noi ținem înainte-dreapta și lăsăm în stânga punctul culminant al Netedei (1784 m).

            Suntem pe un imens platou ușor vălurit. În față este Muntele Mare, la care ajungem după încă o oră de mers. Trecem printre stâncile Piatra Cântătoare (în dreapta) și baza militară de pe vârf, din stânga. Continuăm pe o potecă și începem coborârea, printre ienuperi. în față ni se deschide un peisaj larg, noutatea fiind Vf.Buscat și izvoarele Văii Ierii. Ajungem la drumul carosabil ce vine de pe vârf, făcând aici o serpentină la stânga. Urmăm drumul, pe care merge și marcajul bandă roșie. (În continuare vezi traseul nr.1A).

            La mică distanță de șaua și colibele Șesul Cald părăsim "drumul militar" și coborâm înainte-dreapta, pe sub stâlpii unei linii telefonice. Mai multe drumuri vin succesiv din dreapta-spate și stânga-spate, apoi ajungem înapoi în "drumul militar", pe care ieșim în câteva minute în stațiunea Băișoara.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 42764, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuț Nechita Ionuț NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii