Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 3B

3 B.     OCOLIȘ - RUNC - CHEILE RUNCULUI - LUNCA LARGĂ - V.BELIOARA  - REZERVAȚIA SCĂRIȚA-BELIOARA - MUNTELE ROMÂNEASA - CRUCEA CRENCII STAȚIUNEA BĂIȘOARA

            Marcaj: cruce albastră   Durata: 7 ore

            Pentru detalii a se vedea și traseul 3 A.

            În V.Arieșului, la 34 km de Turda și 51 km de Câmpeni, se varsă Ocolișul, pe a cărui vale intrăm, însoțiți de marcajul cruce albastră. Drumul nemodernizat ne duce prin satul Ocoliș (altitudine 460 m), din care trecem pe nesimțite în satul Runc. În centrul satului vedem venind din stânga apa Pociovaliștei. Cu 300 m mai sus se ramifică la stânga drumul auto forestier pe care urcă marcajul triunghi albastru spre rezervația Scărița-Belioara. Curând satul se sfârșește și intrăm în Cheile Runcului, unde admirăm versanții impunători, care însă ating rareori verticalitatea.

            Ieșind din chei ajungem în satul Lunca Largă. Aici părăsim valea principală și cotim la stânga, pe drumul auto forestier ce însoțește valea Belioara. Trecem pe lângă cantonul silvic "Lunca Largă" și, după 1 1/2 ore de mers din sat, drumul forestier se termină. Continuăm pe un drum de care, lăsăm în dreapta un drum (ce urcă în serpentine pe o pantă despădurită, printre grajduri și sălașe) și urcăm susținut, prin pădure,pe lângă pârâu, până ieșim din pădurea de fag. Drumul cotește la dreapta, pe curbă de nivel: Noi urcăm în față, pe la un izvor, pe linia de cea mai mare pantă, ieșind în culme la un stâlp de marcaj cu săgeți, după 4 ore de la plecare.

            Suntem la marginea rezervației Scărița-Belioara, limitată de un gard. Din stânga vine, din rezervație, marcajul triunghi albastru, ce se sfârșește aici. Merită să trecem pârleazul peste gardul rezervației și să ne abatem 10 minute pe triunghiul albastru pentru a vizita splendidul Șes al Craiului și a admira impresionantele abrupturi ce se prăvălesc spre bazinul Poșegii. Reveniți la crucea albastră mergem pe platou, spre vf.Cuntenitu, ce rămâne în stânga. Coborâm direct prin pășune și ajungem într-o șa, la un drum ce vine pe curbă de nivel din dreapta.

            Urmează un urcuș lin pe muntele Româneasa, a cărui vârf rămâne în dreapta. Ocolindu-l, începem să coborâm spre nord pe o culme înierbată, de unde avem o largă panoramă spre stațiunea Băișoara și culmea Neteda - Muntele Mare - Pietrele Mărunte - Buscat. În dreapta noastră curge V.Boului. Nu cu mult înainte de a ajunge la o insulă de fagi părăsim culmea și coborâm spre stânga, pe un drumeag înierbat, prin fânațe, la colibele Știolne. De aici un drum continuă înainte spre colibele Bocșești, dar noi ținem înainte-dreapta (spre nord-vest) și coborâm oblic la firul văii Apa Rătăcită, pe care o traversăm, admirându-i meandrele.

            Menținem direcția. Drumul înierbat se pierde treptat și ajungem la colibele Crucea Crencii, unde vine din dreapta un drum de care. De aici mai avem o oră de mers până în stațiune. , la hotelul "Cab.Muntele Băișorii". Lăsăm o ramificație la stânga (drum adâncit, ce urcă spre Stăuina Runcanilor). Continuăm pe drum câteva sute de metri, pe curbă de nivel, apoi îl părăsim și urcăm abrupt la stânga prin pășune câteva zeci de metri. Poteca devine orizontală, cotește stânga și intră în pădure.

            Coborâm oblic, traversăm un drum forestier și dăm într-un drum lat de tractor, pe care coborâm la dreapta câteva zeci de metri până în vale. Aici cotim la stânga-spate, traversăm firul Văii Vadului și începem un urcuș lung, prin pădure, care ne va conduce în stațiune. Într-o poieniță avem grijă să cotim dreapta, urmând marcajul. Ieșim la șosea, nu departe de cabana militară. Până la hotel mai avem de mers pe drumul asfaltat încă 15 minute.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 42764, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuț Nechita Ionuț NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii