Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 4B

4 B.     RUNC - CHEILE POCIOVALIȘTEI - CORNUL PIETRII - REZERVAȚIA SCĂRIȚA-BELIOARA

            Marcaj: triunghi albastru Durata: 3-4 ore (plus 1 oră Ocoliș - Runc, plus 3 ore Rezervație -stațiunea Băișoara, total din V.Arieșului în stațiunea Băișoara 7-8 ore.)         

            Pentru detalii a se vedea și traseul 4 A.

            Marcajul se desprinde din traseul cruce albastră (Ocoliș - stațiunea Băișoara) în satul Runc, de unde intrăm la stânga pe valea Pociovaliștei, la 300 m amonte de dispensarul medical. Urmând drumul forestier, printre case, ieșim din sat și intrăm în Cheile Pociovaliștei, între pereții de piatră. Verticalele apar doar sus, aproape de culme, dar marea înălțime a versanților, pe care se agață copaci piperniciți, ne oferă o imagine grandioasă.

            După o oră de mers ieșim din chei, mai mergând 30 de minute până la capătul drumului forestier, la confluența pâraielor Muncel și Scărița. Ținem dreapta, pe firul Scăriței. Poteca merge adesea pe firul apei, ceea ce ne crează dificultăți la înaintare. Lăsăm un pârâu spre dreapta și unul spre stânga, iar la următoarea confluență ținem dreapta. Ajungem la un drum de căruțe ce vine din dreapta și urcăm în continuare pe el până în poiana Cornul Pietrii. Trecem pe la un izvor (unde neapărat ne completăm rezerva de apă) și apoi, după puțin timp, intrăm în dreapta, în pădure (în față, în sus, continuă un traseu nemarcat spre Poșaga).

            Urmează un urcuș abrupt, în serpentine, prin pădure, până pe platoul muntelui Scărița. Panta scade și, trecând prin interesantul amestec de specii, ieșim din pădure, pe marginea marilor abrupturi ce se deschid spre stânga. Pantele accentuate și pereții adesea verticali de sub noi ne obligă să mergem cu multă atenție, fără a părăsi poteca. Dintr-o mică strungă trecem pe versantul opus, în pădure, dar după câteva minute urcăm iar în stânga, pe creastă, pe marginea abruptului, ieșind pe un promotoriu ce îndeamnă la popas.

            Cotim dreapta și ne îndepărtăm de marginea abruptului, mergând prin splendidul fânaț Șesul Craiului. Fiind rezervație, nu părăsim poteca și ne mulțumim să admirăm și să fotografiem frumusețea florilor, fără a culege ceva. Ajungem la gardul ce marchează ieșirea din rezervație. Din dreapta vine de jos, de pe V.Belioara, marcajul cruce albastră. Aici trunghiul albastru se termină. Până în stațiunea Băișoara mai avem de mers 3 ore pe marcajul cruce albastră.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 42764, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuț Nechita Ionuț NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii