Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 6B

6 B.     CAB.MUNTELE FILII - VALEA HUZII  - PRELUCA BONDURESEI - GĂBRIANA - CRINȚ - STAȚIUNEA BĂIȘOARA

            Marcaj: bandă albastră   Durata: 5-6 ore 

            Pentru detalii a se vedea și traseul 6 A.

            Din V.Ierii, din punctul "La Poruț", intrăm pe V.Huzii și ajungem, după 3 km, la cabana "Muntele Filii" (550 m), situată în satul... Muntele Săcelului !! (satul Muntele Filii este sus pe un deal). De aici începe teoretic marcajul bandă albastră, pe care îl urmăm pe vale în sus. După 25 de minute, drumul forestier se bifurcă. Noi rămânem pe varianta ce ține valea și, când drumul cotește dreapta (îndreptându-se spre V.Sălășele) rămânem pe firul apei. Trecem pe la o microhidrocentrală și, după alte 15 minute, urcăm spre stânga și reîntâlnim drumul forestier.

            Trecem pe lângă cantonul silvic Roșala. După un timp, lăsăm în stânga-spate ramificația drumului carosabil (unicul) ce urcă în satul Muntele Bocului. După încă 10 minute de mers pe vale ajungem la capătul drumului forestier de pe V.Huzii. Urcăm la stânga, pe un drum de tractor, ajungând într-o șa. O luăm la dreapta pe drumul de culme, intrând în pădure.

            Vârful Pietrele Încălecate rămâne în dreapta. Ajungem din nou în culme, în poiana Preluca Bonduresei. În față, drumul se trifurcă. Intrăm pe cel din mijloc (cel din stânga duce la colibele Izvorele). Trecem printr-o succesiune de poieni și porțiuni scurte de pădure și, la un moment dat, dintr-o șa mlăștinoasă, părăsim culmea și coborâm spre stânga pe o potecă, pe marginea unei plantații, la colibele Găbriana. La colibe cotim dreapta și intrăm pe curbă de nivel în pădure, ocolind obârșia Văii Mămăligii.

            Ajungem în marea poiană Crinț, de unde se vede stațiunea. Coborâm pe culme până la colibe, de la care coborâm spre dreapta, pe la un izvor, intersectăm un drum de tractor și ieșim în vale, la drumul auto nemodernizat, chiar în locul unde acesta părăsește Pârâul Crințului. O luăm pe drum înainte, în urcuș lin. Traversăm pârâul Clinului, cu culoarul "pârtiei noi", apoi traversăm și "pârtia mare", ajungând în stațiunea Băișoara, chiar în fața hotelului.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 42764, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuț Nechita Ionuț NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii