Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Nemarcate

V.         BISTRA - DEALUL CAPSEI - TOMNATEC - BALOMIREASA

            Nemarcat. Durata: 6 ore

            Traseu de acces din V.Arieşului spre culmea principală a masivului, parcurgând culmea dintre văile Bistra şi Bistricioara. Un interesant itinerar de cunoaştere a extremităţii nord-estice a ţării moţilor. Nu se recomandă iarna decât cunoscătorilor zonei, bine echipaţi şi antrenaţi. Traseu excelent pentru ciclism montan, dar mai facil de parcurs în sens invers.

            De la primăria comunei Bistra pornim pe şosea în direcţia Câmpeni şi cotim pe prima uliţă la dreapta, apoi, după puţini metri o luăm la stânga. Drumul este iniţial abrupt, pietros, adâncit de ape. Curând ieşim dintre garduri şi poposim la o bancă, lângă o troiţă. Ţinem tot culmea, trecând prin mai multe cătune. De fapt toate dealurile din jur sunt presărate cu gospodării, aparţinând zecilor de cătune ale Bistrei şi Câmpeniului. În stânga, dincolo de valea Lipaia, vedem satul Dealul Capsei, cu cele două biserici profilate pe cer.

            După două ore de mers, trecând de izvorul Lipaiei, întâlnim drumul ce vine din stânga, din Dealul Capsei. O bancă lângă o troiţă metalică ne îndeamnă la popas. Urmează o şa, (în dreapta se văd casele cătunului Dâmbureni) apoi un urcuş abrupt. Când urcuşul se termină, reîncep casele. Trecem pe lângă o şcoală şi ajungem la o intersecţie. Suntem în Tomnatec. Păstrăm direcţia de mers şi întâlnim primii molizi.

            Treptat încep insule de pădure. După o jumătate de oră de mers de la şcoală ieşim din pădure şi, după alte zece minute, drumul se bifurcă. Ţinem faţă-dreapta şi trecem apoi prin mai multe poieni cu colibe, ajungând la o trifurcaţie importantă. Orientându-ne pe drumul cel mai din dreapta, începem un urcuş abrupt prin pădure, paralel cu multe drumeaguri adâncite, abandonate.

            Panta scade şi ieşim într-o poiană în culme. Un drum se ramifică la dreapta-faţă. Peste 5 minute ajungem într-o altă poiană, unde ţinem stânga, iar la următoarea bifurcaţie la fel. Ajungem la un izvor şi ieşim la luminiş. Drumul se despleteşte în fire paralele, brazii se răresc şi panta scade treptat. Suntem pe imensul platou al muntelui Balomireasa, unde întâlnim marcajul bandă roşie ce urmează culmea principală a masivului.

VI.       BLĂJOAIA - IRIŞOARA - HODIREU - LA GRAJDURI - LA POPI - FĂGETU - L.SOMEŞUL RECE.

            Nemarcat.  Durata: 5 ore

            Traseu interesant, ce traversează, fără diferenţe mari de nivel, o serie întreagă de afluenţi ai Someşului Rece, permiţând vizitarea multor nămaşe pitoreşti din inima acestui masiv muntos. Traseul poate fi făcut pe fragmente, în combinaţie cu alte trasee marcate şi nemarcate şi drumuri forestiere, fiind indicat mai ales pentru plimbări în circuit cu baza la Blăjoaia sau în alte puncte de pe valea Someşului Rece. Este un traseu excelent pentru biciclete de munte şi pentru schi de tură - iarna însă dificultăţile de orientare impun să-l recomandăm numai cunoscătorilor foarte buni ai zonei.

            De la tabăra şcolară Blăjoaia mai urcăm puţin pe drumul auto nemodernizat până la podul ce trece peste pârâul Blăjoiţa. Înainte de pod părăsim drumul şi cotim la stânga. Urcăm pe drumul de tractor printre brazi rari, ajungând deasupra taberei, la un grup de colibe, ce rămâne în stânga. Drumul cel mai bine conturat urcă lin, pe alocuri în serpentine, iar când se orientează spre dreapta, spre alte colibe, îl părăsim şi ţinem înainte, ajungând pe o lizieră. Drumul devine foarte umblat şi coboară lin, urmărind limita pădurii din stânga.

            Intersectăm un pârâu, apoi, după un scurt urcuş, ajungem la alt pârâu. Atenţie! Drumul mai bun coteşte la stânga; noi însă ne orientăm pe cel mai slab conturat, abrupt, ce urcă spre faţă-dreapta. Trecem o şa, intersectând un drum de culme înierbat, apoi coborâm mai mult timp. Trecem un pârâu, după care ajungem la firul unei ape cu debit mai mare: Valea Ursului. 5 minute de urcuş ne scot într-o şa, unde intersectăm mai multe drumuri, menţinând direcţia de mers. Pe parcursul lungii coborâri ce urmează, drumul devine tot mai neclar, pădurea se răreşte, şi ajungem la colibele Irişoara, pe valea cu acelaşi nume.

            Trecem apa şi traversăm drumul auto forestier, începând urcuşul pe un drum lat de tractor. Imediat ajungem la colibele Hodireu, de unde drumul urcă în serpentine (sunt mai multe variante!) prin marea poiană La Grajduri. Ajunşi în culme, întâlnim marcajul bandă galbenă, ce vine din dreapta, de la colibele Dumitreasa. Îl însoţim spre stânga o scurtă porţiune, până la intrarea în pădure. Aici drumul se bifurcă. Marcajul bandă galbenă o ia pe drumul din stânga, spre colibele Urăşa, iar noi intrăm pe cel din dreapta. Coborâm şi traversăm valea Săteanu. Lăsăm o ramificaţie la dreapta-sus, pe lângă vale, apoi una la faţă-stânga (înierbată). După 15 minute, drumul se bifurcă şi intră în poiana La Popi.

            De la colibe, un drum o ia la dreapta spre colibele Dumitreasa; un altul coboară înainte, ducând la capul drumului forestier de pe valea Dumitreasa. Noi cotim la stânga pe culme şi intrăm în pădure. După o jumătate de oră de mers pe drumul nu tocmai clar ieşim în poiana Făgetu. În faţă se deschide o frumoasă panoramă spre Chicera Comorii şi nămaşele Crucea, Trunchii Putrezi, Gârde şi Ţigănese. Mai în dreapta se vede la orizont Vlădeasa, iar în plan mai apropiat satele Măguri şi Mărişel. În sfârşit, la spate-dreapta, se văd colibele Negrele şi Dobrinul. Spre stânga vedem Urăşa, iar în zare Vârful şi Lămăşoaia.

            Coborâm treptat spre faţă-dreapta, trecem pe lângă colibele Făgetu din Jos şi intrăm în pădure, ajungând peste o jumătate de oră într-o poiană cu o cabană, la drumul auto forestier Dumitreasa, ce vine din dreapta din valea ce poartă acest nume şi coboară în stânga, în V.Someşului Rece. Îl urmărim şi noi spre stânga, sau continuăm în faţă, prin pepinieră, prinzând poteca de vânătoare ce ne coboară la coada lacului Someşu Rece.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 50875, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii