Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Nemarcate

XI.       MÂȚEȘTI - V.DOLEȘTI - BALTA

            Nemarcat. Durata: 3-4 ore

            Drum de acces din V.Someșului Rece în cătunul Balta, pe frumoasa vale Râșca. Traseu ușor, accesibil tot timpul anului. Ideal pentru cicloturism.

            La gura văii Râșca ajungem urmând șoseaua pe valea Someșului Rece. Cătunul Gura Râștii este situat la 7 km de satul Someșu Rece și la circa 1 km aval de cab.Someșul Rece.  Părăsind șoseaua asfaltată, drumul nostru, bine întreținut, urcă în serpentine și intră apoi pe versantul drept al văii. Trecem deasupra micului lac de acumulare și coborâm la firul apei. Intrăm în Mâțești - component al satului Muntele Rece. Spre stânga se ramifică drumul auto nemodernizat ce urcă în Plopi, de unde coboară în Valea Ierii, respectiv Finișel. Noi rămânem pe vale. Curând vine din dreapta-spate marcajul cruce roșie, cu care mergem o porțiune în comun, după care acesta trece apa și urcă spre Plopi.

            Ieșim din sat. Valea cotește dreapta, iar drumul devine mai abrupt. Ajungem sub marea carieră Râșca. După ce lăsăm spre dreapta-spate drumul utilizat de autobasculante intrăm în liniștea muntelui. Drumul se transformă treptat în drum de car / tractor și urcă tot pe malul stâng al pârâului, prin pădure și poieni. Ajungem la confluența celor două izvoare ale Râștii: V.Bisericii (în stânga) și V.Dolești (în față-dreapta). Pe botul de deal din față, dintre pâraie, urcă o potecă spre cătunul Râșca. Noi continuăm pe drum, pe V.Dolești. Lăsăm succesiv în spate-stânga două drumuri ce trec peste culme spre cătunul Râșca, situat la obârșiile Văii Bisericii.

            Mergând cu atenție, putem remarca un fenomen geografic mai deosebit: La un moment dat valea devine seacă pentru câteva zeci de metri, după care vedem că suntem însoțiți din nou de un pârâu. Nu este vorba de un curs subteran, ci de văi diferite! Am trecut de izvorul văii Dolești și nici nu ne-am dat seama că suntem în...valea Căprița, care a interceptat cursul superior al Doleștiului și l-a deturnat spre bazinul ei, pe care îl putem bănui în dreapta noastră.

            Ajungem în Balta. Urcăm printre casele răsfirate, ținând ușor stânga, pe drumul ce ne traversează satul și ne duce prin pădure, peste Chicera lui Matei, la joncțiunea cu drumul de culme, unde întâlnim traseul nr.9, marcat cu triunghi roșu.

XII.      SATUL SOMEȘU RECE - DEALUL CUSTURII - PLOPI

            Nemarcat. Durata: 3 ore

            Cel mai accesibil itinerar de acces în masivul Muntele Mare, plecând din Cluj-Napoca. Traseu ușor, accesibil în orice anotimp, foarte bun și pentru cicloturism. La Plopi joncționează cu două trasee marcate și trei drumuri carosabile, oferind astfel multiple combinații: Cea mai interesantă variantă este să mergem înainte, pe creastă, pe triunghi roșu, spre Dobrin.

            În satul Someșu Rece, șoseaua asfaltată ce vine din Gilău se bifurcă: înainte - spre Măguri-Răcătău; la dreapta - spre Mărișel. Cu câteva zeci de metri înainte de această ramificație o luăm la stânga pe o uliță pietruită, începând urcușul. O ulicioară se desprinde spre dreapta, apoi ieșim din sat. În curând, părăsim șoseaua pietruită (care duce spre Stolna) și cotim la dreapta pe un drum de care adâncit de ape.

            Urcușul este inițial abrupt dar panta scade repede. În stânga observăm serpentinele drumului pe care l-am părăsit, și care mai merge un timp paralel cu noi. Urcăm printre fânețe și zone de pășune, pe culmea Dealului Custurii. La dreapta noastră, dincolo de valea Someșului Rece, vedem Dealul Cetății, pe care coboară o linie de înaltă tensiune și un alt frumos traseu, ce a parcurs interfluviul dintre văile Someșului Rece și Cald cale de zeci de kilometri, începând din șaua Petreasa și trecând prin Mărișel.

            Orientarea nu ridică probleme.Trebuie urmat drumul cel mai bătătorit, din el ramificându-se poteci și drumeaguri înierbate... Doar într-o șa pornește un drum bun spre stânga, în coborâre abruptă. Noi ținem culmea înainte și începem apoi un vast ocol spre dreapta, parțial prin pădure, în jurul obârșiei văii Brădetul.

În continuare, urcăm printre sălașe răzlețe și ajungem sub vârful Creasta Plopilor, care va rămâne în stânga noastră. Avem o panoramă cuprinzătoare. Spre E-N-E vedem și Clujul, dacă vizibilitatea e bună. Drumul continuă pe curba de nivel, apoi coboară ajungând în scurt timp într-o șa, la marginea cătunului Plopi, unde întâlnim traseul marcat cu cruce roșie ce vine de la cab.Someșul Rece.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 43627, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuț Nechita Ionuț NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii