Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Nemarcate

XIII.    GURA ŞOIMULUI - BRADUL LUNG - VÂRTOPENI - MOTOREŞTI - PIATRA GROŞILOR

            Nemarcat. Durata: 5 ore

            Traseu ce urmează culmea dintre Valea Şoimului şi Valea Ierii, joncţionând în final cu marcajul cruce galbenă. Accesibil iarna numai cunoscătorilor zonei, bine antrenaţi şi corespunzător echipaţi. Cicloturiştilor li se recomandă parcurgerea lui în sens invers.

            De la confluenţa Văii Şoimului cu Valea Ierii, unde se găseşte o cabană de vânătoare, mai urcăm pe V.Ierii o bucată de drum, apoi ne abatem în dreapta pe un drum de tractor şi urcăm prin pădure, în serpentine, până în culme. Aici prindem o potecă de vânătoare pe care o urmăm. Trecem prin poiana Bradul Lung. Treptat, poteca devine drum şi ajungem la colibele Vârtopeni. Tot pe culme înainte lăsăm în stânga un drum ce coboară pe pârâul Vârtopeni la lacul Bondureasa, apoi un drum la dreapta, ce duce la nămaşul Bărneşti.

            De la colibele Motoreşti un drum coboară oblic-stânga, spre V.Galbena; Noi continuăm pe culme şi ajungem, după alţi câţiva kilometri, la drumul ce urcă din dreapta, de la Bogdanu, marcat cu cruce galbenă.

XIV.     DOBRIN - V.ŞOIMULUI - BĂRNEŞTI - BONDUREASA  - MĂRUŢA - BUHUIA

            Nemarcat. Durata: 5 ore (plus încă o oră până în staţiunea Băişoara)

            Traseu de traversare a văilor Iara şi Şoimu, făcând o legătură mai scurtă între Dobrin şi staţiunea Băişoara. Mai frecventat este segmentul dintre lacul Bondureasa şi Buhuia, intrând în componenţa  mai multor frumoase circuite cu baza la cabana Băişoara. Traseul este mai puţin adecvat pentru cicloturism montan, din cauza diferenţelor de nivel importante. Nu se recomandă iarna.

            De la colibele Dobrin, unde putem ajunge pe traseele nr.8 (cruce galbenă, din Răcătău) sau 9 (triunghi roşu, din Finişel prin Plopi), pornim spre est, pe drumul ce însoţeşte linia electrică. Ajungem la un grup de colibe, de unde începem să coborâm, având în dreapta noastră pârâul Piatra Mare. Linia electrică se îndepărtează spre stânga. Trecem pe la alt nămaş şi ajungem în Valea Şoimului, la drumul auto forestier. Coborâm pe vale circa un kilometru şi, la primul pârâu ce vine din dreapta, părăsim drumul forestier şi începem să urcăm în dreapta-faţă, pe un drum de care.

            Ajungem la colibele Bărneşti, situate pe un picior, la obârşia Văii Lindrului. De la ultimele colibe ajungem imediat în drumul de culme de pe interfluviul dintre V.Ierii şi V.Şoimului (traseul nr.XIII). Cotim la stânga dar, înainte de a ajunge la colibele Vârtopeni, coborâm spre dreapta, pe un pârâu. De la ruina unei cabane, drumul se conturează mai bine şi ajungem la Bondureasa (zonă protejată!), puţin mai sus de coada lacului, admirând frumuseţea şi sălbăticia versanţilor înconjurători. Trecem apa şi, cotind la dreapta pe drumul auto forestier, ajungem la cabanele forestiere / silvice.

            Aici drumul se bifurcă. Înainte se merge spre izvoarele Văii Ierii şi şaua Prislop; Noi cotim stânga şi urcăm 2 km pe valea Măruţa, până la urmele unei foste cabane forestiere, la confluenţa Pârâului Negru cu Valea Podurilor. Pe aceasta din urmă, drumul forestier continuă spre dreapta, devenind treptat necarosabil şi iese în şaua La Poduri, la drumul auto, marcat cu bandă roşie, ce urcă din staţiunea Băişoara pe Muntele Mare. (Din el se poate lua la un moment dat pe un drum de tractor la stânga-spate, drum ce traversează, tot pe curbă de nivel, peste Pârâul Negru, şi ne scoate la Şesul Cald).

            Noi însă părăsim drumul, ţinem câteva zeci de metri stânga, prin curtea fostei cabane, şi trecem apa Pârâului Negru, începând un urcuş abrupt pe un drum de tractor ce se formează aici şi ne scoate în 30 de minute în şaua Curmătura Măruţului. De aici, drumul urcă spre dreapta, pe culme, ocolind mai întâi prin stânga o insulă de brazi rămasă izolată pe un mamelon, în mijlocul unei plantaţii. După şaua de mai sus de această "insulă", ce constituie un bun reper, vizibil de la mari depărtări, incepe o succesiune de pădure şi poieniţe, ce ne scoate în colţul estic al poienii Buhuia.

            Întâlnim drumul ce ocoleşte pe curbă de nivel vârful Buscat, aflat în faţa noastră. Spre dreapta se ajunge, trecând pe la colibele Buhuia, la Şesul Cald. Noi continuăm spre faţă-stânga, în direcţia staţiunii, unde ajungem după încă o oră de mers pe traseul nr.XXIII.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 50933, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii