Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Nemarcate

XV.      LA PORUŢ - MUNTELE FILII - MUNTELE BOCULUI

            Nemarcat. Durata: 3 ore (plus încă trei până în staţiunea Băişoara)

            Traseu de acces în staţiunea Băişoara, urmând interfluviul dintre V.Huda şi V.Bocu (Săvuleşti). Este o variantă a marcajului bandă albastră (ce vine de la cab.Muntele Filii), cu care joncţionează mai sus de  satul Muntele Bocului. Este un traseu mult mai frumos şi bogat în peisaje decât drumul forestier pe V.Huda! Se poate utiliza împreună cu acesta, ca circuit, sau în combinaţie cu alte trasee nemarcate. În principiu accesibil tot timpul anului, dar recomandabil vara. Traseu excelent pentru ciclism montan, mai comod de parcurs în sens invers.

            De la confluenţa Văii Ierii cu V.Huzii (loc numit La Poruţ) coborâm puţin pe şosea, în aval, până ce observăm un drum de car ce urcă spre dreapta. Trecem apa şi suim în serpentine, admirând vizavi ruinele cetăţii Lita. Ajungem la un grup de case, aparţinând de satul Muntele Filii. Urmează o pădure, unde drumul este neumblat şi destul de neclar. Începe o frumoasă succesiune de poieni şi ieşim într-o şa, având în faţă un deluţ cu casele satului Muntele Filii. Un drum bun coboară în dreapta-jos, spre satul Muntele Săcelului; Noi urmăm drumul înainte-stânga şi trecem pe la un izvor, apoi cotim la dreapta şi urcăm prin sat, pe o uliţă bolovănoasă şi abruptă.

            Ieşind din sat, trecem printr-o şa adâncă, de unde se vede în dreapta satul Muntele Săcelului. Din spate, de peste vârful ocolit prin stânga, vine o linie electrică, sub care vom merge până în satul Muntele Bocului, când pe culme, când pe versantul dinspre V.Bocului. Trecem o şa lată, înierbată, şi urcăm lin până la case, cocoţate pe o spinare de deal. Rămânem pe culme, nelăsându-ne ademeniţi de drumurile ce coboară spre stânga sau dreapta. Cele spre stânga duc la confluenţa celor două izvoare ale văii Săvuleşti - P.Scoruş şi P.Miercii. (De acolo se poate urca în culmea dintre V.Bocu şi V.Ierţa (traseul nr.XVI), de unde se poate apoi coborî în satul Muntele Băişorii ). La dreapta coboară spre V.Huzii un drumul carosabil şi mai multe poteci.

            Ieşim din sat, mergând tot pe culme, orizontal. Intersectăm alte drumuri şi, după circa 2 km, alungem la locul unde din dreapta-jos vine marcajul bandă albastră, de la cab.Muntele Filii, ducând spre staţiunea Băişoara.

XVI.     BĂIŞOARA - MUNCEII - DEALUL VOICII - DEALUL PENELOR - GĂBRIANA

            Nemarcat. Durata: 4 ore            (plus încă o oră până în staţiunea Băişoara)

            Traseu de acces din Băişoara în staţiunea Băişoara, urmând interfluviul dintre V.Ierţii şi V.Bocului. Este mult mai interesant decât cel marcat, cruce roşie, ce merge pe şosea, pe V.Ierţa. Iarna se recomandă numai cunoscătorilor zonei, şi de preferinţă pe schiuri. Este un traseu excelent pentru cicloturism montan, mai comod de parcurs în sens invers, la coborâre.

            Din centrul comunei Băişoara părăsim şoseaua, urcând pe o uliţă prin faţa primăriei şi postului de poliţie. Ieşim din sat şi, trecând printre pâlcuri de pădure, ieşim într-o zonă mai plată, având în stânga un abrupt. Drumul de tractor, bine conturat, merge spre nord. Când ajungem pe firul unei văiugi, drumul coteşte spre stânga şi urcă pe ea, scoţându-ne la o mare cruce de piatră la marginea unui întins platou înierbat. Îl traversăm şi urcăm apoi mai abrupt, pe un drum de care adâncit de ape.

            Chiar pe marginea drumului apa de ploaie se pierde în subteran. (În 1992 s-a deschis, pentru scurt timp, gura unui "aven", continuat cu o diaclază - dar formate nu în calcar, ci într-o veritabilă "budincă" de argilă şi bolovani. Ulterior s-a prăbuşit şi înfundat cu aluviuni, tot ceea ce putem vedea acum fiind locul unde cantităţi însemnate de pământ sunt "sorbite" spre adâncuri. Este o provocare pentru speologi, cu atât mai mult cu cât în această zonă, la adâncimi apreciabile, în mina Maşca, s-au interceptat goluri carstice).

            Un drum se ramifică spre faţă-dreapta, apoi panta scade şi ocolim izvoarele unei văi ce curge spre stânga, în V.Ierţii. Lăsăm alte două ramificaţii spre stânga-faţă şi ajungem într-o poiană, de unde se văd în dreapta casele din satul Muntele Filii. O altă poiană, apoi, după două minute de mers printr-o pădurice, ieşim într-o mare poiană. Traversăm uşor stânga şi trecem pe lângă colibe izolate. Ţinem culmea, trecând printr-o succesiune de poieniţe şi lăsând multe ramificaţii spre ambii versanţi. După o şa, în care întâlnim un grajd şi o troiţă, urmează o nouă sucessiune de şei şi diverse ramificaţii, dar orientarea nu ridică probleme.

            La obârşia unui vâlcel întâlnim o gospodărie, apoi ajungem într-o şa cu o troiţă de piatră, de unde un drum mai bine bătut coboară spre faţă -stânga. Mai departe trecem pe la un izvor şi o altă gospodărie, apoi se ramifică spre stânga-jos un drum de tractor. Ajungem într-o şa cu o troiţă, la o casă, unde trecem pe sub o linie electrică ce vine din dreapta, din Muntele Bocului.

            Peste puţine minute,lângă o troiţă, intersectăm un drum de care ce urcă din dreapta, din V.Bocului (venind din satul Mt.Bocului, ce se vede în dreapta noastră), şi coboară la stânga, spre Muntele Băişorii. Peste 100 m lăsăm o altă ramificaţie spre dreapta-faţă, mergând apoi 20 de minute printr-o mare păşune. Urmează o scurtă zonă de pădure, apoi din nou păşune şi colibe pe stânga, de unde vedem staţiunea Băişoara.

            Drumul devine adâncit şi urcă mai accentuat. Trecem de o tăietură (pe stânga), apoi ieşim într-o şa de unde se văd în faţă-dreapta colibele Izvorele. Numeroase ramificaţii se desprind spre ambii versanţi; Noi însă păstrăm mereu culmea. La un moment dat, la un un urcuş mai accentuat, drumul se bifurcă. Urmând ramura din dreapta putem vedea, din marginea unei tăieturi, colibele Izvorele. Variantele se reîntâlnesc, pentru a se despărţi din nou după o poieniţă şi a se reîntâlni a doua oară. Intersectăm alt drum de tras lemne şi ieşim într-o frumoasă poiană, cu alte ramificaţii (una la stânga-spate, una la stânga-faţă şi una la dreapta-faţă).

            Dintr-o altă poiană, un drum mare, bine bătut, se abate spre faţă-dreapta, înspre colibele Izvorele. Un altul o ia faţă-stânga; noi continuăm înainte şi ieşim la colibele Găbriana, având în stânga obârşia Văii Mămăligii. Din dreapta vine de pe culme, pe o potecă, printr-o plantaţie, marcajul bandă albastră. Pe el mai avem de mers înainte încă o oră, până în staţiuna Băişoara.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 50875, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii