Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Muntii Rodnei II - August 2002

Bookmark and Share

Muntii Rodnei II - August 2002 - 2

Am imortalizat lacul, cu gîndul la un nedorit foto-document, apoi am luat-o spre NV în căutarea marcajului bandă albastră, străvechi, distrus aproape în totalitate, conducînd spre Şaua Gărgălău, descoperindu-l pe un bolovan, fără nici o continuare. Stîlpii metalici, excelenţi în vremea iernii, dispăruseră treptat, furaţi de ciobani. Poteca ce acompania malul stg. al pîrîului, afluent al v. Bistriţei Aurii conducea fără posibilităţi de confuzie spre Şaua Gărgălău (V), respectiv Poiana Ştiol (N) lăsînd la dr. noul refugiu şi apoi stîna tradiţională  din Ştiol în preajma căreia parcase un alt autorturism. Turişti se iviră dincolo de jgheabul de avalanşă ce duce la Cascada Cailor, acolo unde se regăseşte, destul de spălat-şters, pe stîncării, banda albastră veche. Mai la dreapta se semeţea vf.Ştiol. Am continuat spre N-NV pe buza muntelui, pe poteca accidentată apoi veritabilă promenadă înierbată, în continuare străjuită la stg. de molidiş tînăr, apoi pădure matură. Am traversat două pîraie scurse dinspre E, afluenţi ai v. Zănoaga, am continuat pe poteca largă-drum de TAF ce traversează o vastă zonă devastată de furtună, la S admirînd integral Căldarea Izv. Cailor şi Cascada Cailor, am lăsat pe dr. izvorul-valău, într-o jumătate de oră ajungînd la plecare teleschi -sosire telescaun, stîna Runcu Ştiolului. Turişti de toate categoriile aşteptau adunarea grupului în vederea reîntoarcerii la Borşa Complex. Un tînăr turist străin,  dotat cu laptop-hartă gen tabletă grafică-marker -GPS, carta sîrguincios zona. Într-o oră, pe soare alternînd cu ploiţe jucăuşe, am coborît pe sub telescaun, mîncînd afine, mure, zmeură, cipercărind. Vremea părea să se îndrepte.

1a. Borşa Fîntîna - Cascada Cailor - Poiana Ştiol - Pasul Prislop

Marcaj turistic: triunghi roşu recent, excelent

 Timp de mers: aprox.  4 1/2-5 ore

Debutul  traseului este la Complexul Turistic Borşa, continuăm amonte p. Fîntîna, continuînd pe malul său stg. pe un  drum de ţară. În faţă spre  dr. se înalţă vf. Păltiniş, la stg. v. Cimpoiasa scoasă în evidenţă de cascada Cimpoiasa(sau  Păltinişului)  şi apoi vf. Cimpoieş. La 15 min. de la plecare întîlnim un hotel în construcţie amplasat pe firul văii, în vecinătatea stăvilarului colmatat. Marcajul triunghi roşu, recent, e pe un stîlp de beton din dreapta. La bifurcaţi facem stg. spre cariera de marmură. Atenţie, din acest loc spre  dr. suie o potecă spre fosta stînă a Bîrnăriei, Faţa Meselor-Buza Dealului. Noi traversăm Izv. Cimpoieşu (v. Cimpoiasa) după confluenţa cu v. Zănoaga (impropriu numită de unii v. Podu Izvorului care, în tradiţia localnicilor defineşte platoul de deasupra Pietrei Rea).   Confluenţa celor  două văi constituie v. Fîntîna.  Continuăm spreE pe stg. v. Zănoaga pe drum auto forestier ce ne conduce la  carieră. Valea calcaroasă este de regulă  seacă. În dreapta drumului ne atrage atenţia o vîltoare alimentată dintr-o ţeavă de aducţiune a apei spre Complexul Turistic. Suim  uşor spre  la carieră, suim pieptiş pe o potecă  recent constituită peste o haldă de calcare scurtcircuitînd meandrele drumului forestier, re-atingînd firul văii Zănoaga lîngă o rampă de încărcare a buştenilorpe care e amplasat marcajul triunghi roşu şi o săgeată roşie indicînd continuarea traseului uşor stg. după traversarea văii prin vad (aprox. 25-35 min. de la plecare) . Marcajul apare apoi  pe un tînăr molid. În faţă avem un piept de deal cu urme de tractare a buştenilor, deasupra o stîncă solitară. La baza acesteia  găsim un izvor cu apă rece. Spre dreapta este o tînăra plantaţie de molid  împrejmuită cu gard de lemn. Continuăm în urcuş susţinut, printr-o tînără plantaţie de molid, pe un fost drum de TAF, spălat de viituri,  marcajul e la dreapta pe un fag solitar. Imediat traseul schimbă direcţia aprox. 100 m stg., marcajul fiind pe un molid singuratic, continuăm 100 m spreE după care din nou cotim stg., revenim apoi spre E-SE acompaniind practic v. Zănoaga pe malul său dr. la nu mai mult de 50-80 m depărtare de albie. Dăm peste două pîraie, afluente ale Zănoagei cu obîrşia sub pîrtia de schi-telescaun, drumul se adînceşte o vreme între maluri, coteşte uşor dreapta suind pe o curbă de nivel ce ne va conduce aproape orizontal, paralel cu lunca îngustă a v. Zănoaga spre Cascada Cailor. În dreapta ne impresionează versanţii NE stîncoşi, abrupţi, alb-suri  calcaroşi, ai Pietrei Rea. Sub aceştia, în luncă, remarcăm locul de amplasare a fostelor tabere de speologie  dar nu numai (1237 m alt.  1 1/4 h de la plecare) ajungînd la baza Cascadei Cailor (alim. de Pîrîul Cailor) după 1 1/2 ore de la plecare.

Cascada sare în trepte succesive pe o dif. de nivel de aprox. 150 m. În ultimii 20-30 de ani a pierdut din spactaculozitate prin devierea ultimei porţiuni-prag, de la o marmită spre stg. Cascada poate fi surprinsă foto imediat după răsăritul soarelui, cu halouri de curcubeu. Iarna e placată de o cuirasă azurie de gheaţă. Noi ne continuăm suişul pe sub cascadă, sau prin stg. ei, pe poteca recent

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 7582, Ultima actualizare: Sâmbătă, 14 Sep 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii