Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Muntii Rodnei IV

Bookmark and Share

1

M-ții Rodnei -IV

Șesuri (1065 m)/Gura Bilei-Șaua Inău (2240m)-vf. Tomnatec-vf. Tomnatecu Mare (1934m)-v. Bila-Șesuri

Parcurs 30-31 aug. 2002 cu Iancsi Moldovan

           

Un gazetar maramureșan, iubitor de munte, după ce parcursese împreună cu doi profesioniști ai traseelor alpine (un topograf și un ing. geolog) o frumoasă variantă nordică spre vf. Inăuvia Picioru Pleșcuței-vf. Ciungilor , afirmase bățos-hazardat că tocmai realizaseră o premierăabsolută. Lecturînd articolul în cauză, documentat dealtfel, nu invidia fu aceea care mă lovi ci lipsa totală de modestie și realism. În țara noastră, teoretic cel puțin avînd în vedere relieful, înălțimile max., distanțele mici,  tradițiile pastorale milenare etc. e greu de găsit vreuntraseu premieră exceptîndu-le (deocamdată) pe cele tehnice, de cățărare. În rest  fiecare montaniard trece în viață prinpersonale premiere sau realizează în premieră (eventual) anumite circuite, conexiuni între trasee clasice, culmi, văi, masive...

            Reflectam la acestea vineri 30 aug., după masa, pe cînd ajunși la Șesuri  (pe DN18 Borsa-Vatra Dornei), parcînd în curtea amabilei noastre gazde, dl Radu Popa, fost brigadier silvic mai bine de 40 de ani în acele minunate locuri, purceserăm,în premieră pt. noi, în amontele v. Bila spre Fundul Bilei-Gaura Inăului, nu o dată admirate în perspectivă plonjantă  din creasta principală sud-estică a M-ților Rodnei.

            Am traversat v. Bistriței Aurii peste un pod de beton urmînd imediat spre amonte (SV-S) v. Bila pe malul ei stg. După vreo 10 min. remarcarăm pe un molid din dr.drumului un vechi marcaj pct. roșu. Nu avea nici o continuare în amontele văii Bila. La revenire, a doua zi, după ce întîlnisem același semn, mult șters de intemperii (de fapt un inel alb), pe Culmea Tomnatecului, imediat sub vf. Tomnatec, din creasta principală, spre vf. Tomnatecu Mare, întrebîndu-l pe brig. silvic Radu Popa ne confirmă că într-adevăr existase, în urmă cu 35-45 ani, un marcaj de acces spre creasta principală care pornea pe picior-dreapta spre Culmea Iapa Albă -Tomnatecu Mare, nicicînd apoi refăcut.

            O placă menționa DS Suceava, OS Cîrlibaba, drum auto-forestier 7, 5 km. Imediat pe dr. dădurăm de un izvor. La 15 min. de la plecare, spre stg. v. Bila vuia sărind peste o zonă cu spectaculoase ruperi controlate de pantă. La stg. vf. Munceluțu (1728 m), acoperit de o frumoasă pădure de molid, domina malul dr. al v. Bila. Urma o luncă acaparată de vegetație exuberantă specifică zonelor mocirlos-turboase, din acest loc creasta principală a Mților Rodnei devenind treptat vizibilă. După aprox. 30 min., pe stg. drumului, apăru un picior de munte defrișat, un pod de beton si o ramificare care, conf. panoului silvic indica 2 km B. Crucii Mari, p. Alb. O baracă mai mult surpată era imediat dincolo de pod pe malul dr. al v. Bila. Continuarăm spreS la stg. văzînd vf. Pleșcuței.  După 35 min. dădurăm peste un alt izvor, apoi de un pîrîu , venit dinspreV, ce traversa o rampă de încărcare a buștenilor (parcela silvică  si p. 66). Pîrîul își are obîrșia, conf. paznicului și confirmării ulterioare a dlui Radu Popa în Culmea Iapa Albă (loc din care care impărăteasa Maria Tereza, încălecată pe bidiviu-i alb  împărțise pădurile/pășunile alpine muntenilor). Pînă aici am făcut 50 min. Alte izvoare, pîrîiașe musteau dinspre versantul din dr.drumului auto-forestier.

            După 1, 15 min. de la plecare am depășit o a doua rampă de încărcare a buștenilor. Aici, malul dr. a v. Bila primea un afluent consistent dinspre Picioru Pleșcuței (posibil traseu viitor, inedit, spre vf. Inău peste Creasta Pleșcuței-vf. Ciungilor-Muchia Creasta Pleșcuței), un drum sinuos de TAF tăind versantul său vestic.  Era 19, 15 h, o răcoare umedă, norișori migratori însîngerați de apusul superb. Ultimele zvîcniri de purpură ale soarelui bordară Creasta Pleșcuței bucurîndu-ne. Am pus repede cortul într-o pajiște dominată de ciulinii ce-și schimbaseră violetele, imense, inflorescențe curtate de bondari și albine în alb-sure pămătufuri impoderale încărcate de semințe antrenate de cea mai firavă adiere, plutind în aer total imprevizibil. Am cinat repejor stimulați de frigul din ce în ce mai resimțit, purtînd o discuție deloc convențională  despre capitala importanță a calității/componenței

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 8130, Ultima actualizare: Sâmbătă, 14 Sep 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  
Comentariu
Șerban-Alin Pontoș Șerban-Alin PontoșAdministrator Alpinet , Luni, 7 Oct 2002, 1:15

Am citit cu interes toate jurnalele dumneavoastra, domnule Goja. Pe langa placerea lecturii iscata de talentul sciitoricesc cu care va redati sentimentele trezite de drumetiile dumneavoastra, mi-ati oferit si o bogata sursa de inspiratie pentru turele mele viitoare. Va multumesc!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii