Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - O tura in M-tii Baiului

Bookmark and Share

O tura in M-tii Baiului

Duminica 13 Noiembrie, 2005. Alta iesire cu Floarea de Colt-Bucuresti. Locul de intalnire al Coltarilor, pe roate ca de obicei, personalul de 6.11 din Gara de Nord. Se crapa de zi mai devreme acum ca am trecut la orarul de iarna. Destui amatori de drumetie in vagonul nostru, al doilea de la locomotiva. Lumea sta de vorba ca sa mai treaca timpul, interesant de urmarit si baletul, bine coreografiat si exersat, pe care unii dintre noi il fac cu nasii si nasicile. Dupa Ploiesti, Mihai, cu Virginica pe post de amfitrioana, ne trateaza cu niste prajiturele delicioase facute de sotia lui. A fost atat ziua lui onomastica cat si cea de nastere(47 de ani).

La Comarnic se coboara un grup de culegatori. E o zi inchisa si rece, atat M-tii Baiului cat si Bucegii sant in ceata. D-nii Tacutu si Munteanu, ambii buni cunoscatori ai M-tilor Baiului, sugereaza un urcus pe Piciorul Gagului. Mai toata lumea pare sa fie de acord, lucru rar, asa ca in jur de ora 9 coboram in corpore in Sinaia Sud. Un grup impunator, peste 20 de persoane, unii spuneau 25, eu am numarat cam 22. Urmam linia de cale ferata putin spre sud, dupa care am prins fagasul pentru Piciorul Gagului pe stanga. Poteca foarte curata si usor de urmarit a fost intradevar o alegere buna pentru o asemenea zi. Grupul include multe din personajele obisnuite de duminica: Virginica, Mirela, Svetlana, Clara, Mioara cu Kiki, Irina, Rodica cu Tara, Maria, Mihai, Ovidiu care a adus si un tanar catarator... Au mai fost deasemenea Rodica R., Ruxi, Corvin si gemenii, Elena, Iura... Un grup mare care dovedeste ca Floarea de Colt-Bucuresti are inca multa vitalitate in ciuda mediei de varsta destul de ridicate. La capitolul asta ne-au ajutat gemenii, Mircea si Bogdan, 7 ani, si Tara, boxerita, care bate potecile muntilor de vreo 4 ani.

Revenind la poteca, Virginica, 45 de ani pe poteci de munte dupa cum ea insasi ne spune, conduce plutonul pana la gol alpin. La un moment dat a si fulguit putin pentru cateva minute. Urcusul a durat cam 1, 5 ore. Facem o prima pauza la izvor, apa putina, unde ne-am regrupat. Batea un vant subtirel, asa ca fiecare dintre noi am mai adaugat un strat sau doua. De aici, mergand spre sud, ne-am angajat intr-o traversare pe curba de nivel a Culmii Gagul Mare si a Vaii lui Bogdan. Poteca ciobaneasca e destul de clara dar nemarcata. Privelisti frumoase, cu toate ca vizibilitatea nu era foarte buna, palcurile de zada ingalbenite si pudrate cu zapada erau deosebit de atragatoare. Culori pastel peste tot. Inainte de o coborare mai lunga pe o panta inierbata si cam alunecoasa, Munteanu cu Irina, Clara si Rodica R. s-au hotarat sa urmeze poteca de culme. Restul am continuat prin padure. La traversarea Vaii lui Bogdan, unde e si o frumoasa cabana forestiera, Mioara si Kiki, catelusa Chihuahua, au luat-o pe drumul care coboara spre Valea Larga.

Urmeaza un urcus mai lung pana la Stana din Vasai de pe piciorul cu acelasi nume. Acolo am facut pauza de masa Stana e mare si in buna conditie, are doua camere folosibile in care am luat pranzul. Ovidiu avea o lampa cu gaz cu care a incalzit putin atmosfera. De la stana mai urmeaza un ultim urcus pana in culme, dupa care am prins drumul de creasta pe care l-am urmat pana in Secarie, si am coborat apoi pe Valea Batraioarei in Comarnic unde am ajuns pe la ora 17. Au fost cam 7 ore de mers intins si in jur de 25 de Km. O varianta mai scurta e coborarea pe Piciorul Florei in Posada. In Secarie am mai facut o scurta pauza la niste tufe de catina, unde toata lumea s-a vitaminizat. Paream un stol de lacuste hotarate sa devoreze totul. Svetlana, o matematiciana in civilie, musca cu pofta boabele de catina direct de pe o cracuta.

In gara Mihai a facut cinste cu bere la toti doritorii. Atmosfera placuta, Virginica era si ea in mare forma. Trenul de intoarcere inghesuit ca de obicei, am gasit totusi niste locuri pe ici pe colo. Berea si caldura m-au molesit, cand m-am trezit trecusem deja de Ploiesti. Alta tura reusita cu Floarea de Colt, a 40-ea pentru mine anul asta.

Revenind la tura de astazi, traseul, destul de lung, strabate o mare varietate de teren de la culmile Baiului la pitorestile dealuri locuite din zona Comarnicului. In conditii de vizibilitate redusa trseul este mai greu de urmarit. Apa este putina, asa ca este o idee buna sa pornim cu sticla plina. Stana din Vasai este un loc bun de popas cam la jumatatea turei. Happy trails!

Dan Golopentia      

Autor: Golopentia Dan
Înscris de: Golopentia Dan
Vizualizări: 6878, Ultima actualizare: Joi, 24 Nov 2005Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Posada-Valea Floreiului-Poiana Ursilor-Casa de adăpost Florei-Muntele Florei-Virful Doamnele-Tituleni


Obiective: Casa de adăpost Florei, sectorul sudic al Munților Baiului. Timp necesar: 2-3 ore

Marcaj: bandă roșie până la casa de adăpost Florei. Accesibil în orice anotimpTraseul asigură o ascensiune rapidă din localitatea Posada la mai multe vârfuri și culmi aflate în sudul Munților Baiului. În zilele de vară poate fi utilizat ca primă secțiune a unor excursii care pot fi prelungite până la nord de vf. Baiul Mare. Pe tot parcursul, poteca este evidentă, iar semnele de marcaj, deși uneori sunt deteriorate, servesc în orientare.

Se pleacă din șoseaua națională, de la capătul nordic al podului peste apa Floreiului (afluent pe stânga al Prahovei), de la o altitudine de circa 650 m. Pe o placă apare îndicația ,,Casa de adăpost a cercului turistic Floreiu Comamic 1¼ oră. Pentru un turist obișnuit, traseul poate fi parcurs în circa 1 3/4 oră. Din șosea se urmează drumul forestier care descrie o buclă în spatele clădirii stației de gaze. După depășirea acesteia, drumul se desfășoară la dreapta, urcând pe valea Floreiului, spre Secăria. Din drum se desfac însă două poteci care merg pe versant. Marcajul este trecut pe cea din dreapta, suind prin pădurcă de molid, unde întretaie mai multe bticle ale unui drum de căruță. După 15 minute de la plecare ieșim într-o poiană (800 m altitudine) care va fi străbătută pe la margineade sud-est (dreapta). În continuare pătrundem într-o pădure de fag, unde porțiunile cu pante de 10-150 altemează cu altele în care declivitatea depășește 200. Impresionează ținuta fagilor și dimensiunile mari ale acestora. Treptat, direcția se modifică spre E-NE, străbătînd în 8-10 minute un sector de pădure tînără de fag, după care poteca cotește la stânga (spre NE) prin pădurică de molid, pentru ca după 3-4 minute să revină pe o poziție ceva mai dreapta (prin pădurcă deasă de molid). Panta crește și semnele apar mai des pe arbori; întâlnim cîteva trepte și o bară de susținere, după care se iese din pădure, intersectînd un drum de căruță. O nouă tăbliță îndică continuarea traseului spre NE (stânga, perpendicular pe drum). Până aici s-a parcurs o diferență de nivel de 300 m în circa 50-60 minute. În continuare, poteca urcă o pantă aceentuată (peste 250) prin lăstăriș, timp de 8-10 minute. Repeiul principal este un molid mai înalt, care domiuă arbuștii din jur. Pe măsura apropierii dc acesta, spre stânga și dreapta se văd în zare mai multe culmi și vârfuri din munții Bucegi, Baiului și Subcarpați (în vest apar vârful Gurguiatu, valea Prahovei, dincolo de care pot fi recunoscute vf. Vinturișu, Vârful cu Dor, Muntele Fumica; apoi spre nord vedem culmea Piciorul lui Văsîi, culmea Gagul Mare și Muntele Doamnele, în fața, versantul sud-vestic al Muntelul Florei, iar în dreapta urmează bazinul de recepție al văii Floreiului, peste care distingem culmea Simila din Subcarpați; ea coboară abrupt spre valea Secăria, aflată în est, și mai domol către Prahova, în vest). Deschiderea în V a văii Secăria corespunde sectorului îngust tăiat de aceasta în gresii, între culmile Simila și Secăria.

De la molidul înalt, panta se domolesțe (circa 5-7 minute mergem prin lăstăriș), pentru ca treptat să devină din ce în ce mai aceentuată. La capătul de sus al pantei se află un pâlc de molizi tineri, pe care apar semne îndicatoare. După depășirea acestora se iese în poiana Urșilor, unde pe un umăr structural, pe Muntele Florei, se află casa de adăpost Florei (1 180 m). Se vede în stânga, la orizont, vf. Mierlei, cu drumuri sub vârful principal. După un scurt popas, traseul se reia. În dreapta se vede un drum care urcă ușor la stâna din Florei, de unde se poate sui la drumul de creastă. Pentru a ajunge la Muntele Doamnele-Tituleni se merge prin stânga cabanei, pe potecă nemarcată, prin pășune, în lungul ravenei care brăzdează culmea aproape perpendicular. Panta, de circa 30 grade, se urcă la început mai greu (timp de 8-10 minute); cîteva minute de relaxare pe o panta mai mică și din nou un versant aceentual care poate fi parcurs în 20-25 minute. Aproape de vârf, declivitatea terenului scade treptat până se iese pe platoul din sudul vârfului Doamnele-Tituleni, la 1360-1 380 m, unde poteca trece în drumul de culme. De aici se pot urmări admirabilele priveliști pe care ni le oferă Munții Bucegi, regiunea subcarpatică (vezi traseul de culme 18).

De pe Muntele Doamnele-Tituleni, excursia poate fi continuată spre nord până la vârful Răzoare (coborâre fie pe Valea lui Bogdan - traseul 2 -, fie pe culmea Piciorul lui Văsîi), vf. Baiul Mare (coborîre spre Sinaia - traseul 7 - sau Teșila) sau către sud-est, în localitateu Secăria (traseul 1l).


 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii