Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - OFRANDE ABEONEI-XI- Din Pietrosul Rodnei la Caraiman, via Marea Neagră

  • Alpinet
  • Articole
  • OFRANDE ABEONEI-XI- Din Pietrosul Rodnei la Caraiman, via Marea Neagră
Bookmark and Share

OFRANDE ABEONEI-XI- Din Pietrosul Rodnei la Caraiman, via Marea Neagră - OFRANDE ABEONEI-XI-Din Pietrosul Rodnei la Caraiman, via Marea Neagră

(partea a III-aBucegii)

Vântul scutură sticla geamurilor făcându-le să zornăiască; pe acoperişurile din jur albatroşii păşesc de colo-colo scoţând ţipete tânguitoare. Totuşi cerul este senin şi soarele dimineţii luminează oraşul. Mă smulg din căldura patului şi încep pregătirile de plecare într-o nouă etapăa aventurii mele. Voi merge cu trenul până la Cernavodă, iar de aici cu vaporul pe Dunăre până la Drobeta-Turnu Severin.

Plec spre gară împreună cu ultimul meu coleg de cameră, craioveanul care fusese în delegaţie; el ia un tren spre Bucureşti, iar eu un altul, personal, care pleacă mai înainte şi după 75 minute cobor în oraşul de pe malul drept al Dunării, într-un peisaj de film s.f., senzaţie creată de construcţia centralei atomo-electrice de la Cernavodă. Traversez cu bacul pustiul canal Dunăre-Marea Neagră şi cu oarecare dificultate, din lipsă de informaţii, ajung în port. Dezamăgirea este enormă când aflu că nu mai circulă vase de pasageri în amontele Dunării. Fac urgent cale întoarsă şi am noroc să prind bacul pe malul unde mă aflu. Ajung din nou în gară şi simţind foamea care începe a-mi da târcoale cumpăr trei covrigi de la chioşcul de aici şi în timp ce-i ronţăi îmi replanific excursia.

Cu un tren care urmează să sosească de la Constanţa, în mai puţin de o oră, voi merge până la Ciulniţa de unde-mi voi continua mersul cu un alt tren personal până la Bucureşti Obor. La 35 minute de la sosirea aici, din Bucureşti Nord va pleca un tren personal care m-ar lăsa în zorii zilei de mâine la Turnu Severin. Timpul este extrem de scurt, iar şansa de a traversa Bucureştiul atât de repede este minimă. Am alergie de Bucureşti, aşa că nu-mi surâde o pauză de aproape 24 de ore în capitală. Răscolesc “Mersul trenurilor” şi linia care se ramifică de la Ploieşti spre valea Prahovei mă fascinează. Îmi doresc de mult să vizitez Bucegii dar aglomeraţia care domneşte acolo, şi mai ales prioritatea generală pe care o au străinii la cazare (deh, aducători de valută!) mă determină să mă abţin. Totuşi acum ar fi momentul să încerc; schiorii nu mai au zăpadă, iar pentru drumeţie nu a sosit încă sezonul. Nu sunt pregătit dar o scurtă călătorie de recunoaştere mă tentează. În consecinţă decid: dacă nu voi reuşi să ajung până la plecarea personalului spre Turnu Severin, după două ore şi ceva un accelerat urmează să plece spre Braşov şi este imposibil să nu-l prind.

Îmi urmez planul: merg cu cele două trenuri personale în tovărăşia unor călători, în marea lor majoritate cu pielea puternic pigmentată dar, spre uşurarea mea, grăind româneşte şi cobor în Bucureşti Obor într-un peisaj care nu prea are aspect de capitală. În spatele gării pierd în aşteptarea troleibuzului 85 treizeci din cele treizeci şi cinci de minute până la plecarea trenului din Bucureşti nord, apoi după o traversare ce-mi crează palpitaţii, ajung doar cu douăzeci de minute înainte de plecarea acceleratului spre Braşov. Ajuns în Gara de Nord simt revolta stomacului si mă aşez la coadă la o tonetă a restaurantului, amenajată la intrarea în … W. C. din direcţia căruia vin valuri-valuri de “arome” de urină şi clor. “Împărat” este un ospătar negru, mustăcios care-şi comercializează cu aroganţăpseudo-alimentele. Îmi este teribil de foame şi nu găsesc altceva mai bun de mâncare decât trei batoane de ruladă cu magiun. Asta în pofida laudelor aduse într-un recent număr din revista Flacăra, restaurantului Gării de Nord care, chipurile, ar avea capacitatea de a satisface toate gusturile. Depinde de gusturi, adaug eu. Mustăciosul ce comercializează semidulciurile cu pretenţii de hrană pentru călători are destule altercaţii verbale cu clienţii ce aşteaptă, exasperaţi de încetineală, să fie serviţi. Nu-mi stă în caracter să port discuţii “neprincipiale” cu cei care mă nemulţumesc dar asta nu înseamnă că-mi potcontrola un anumit fel de a privi la cei care mă irită. Dacă slujbaşul lui Mercur îşi ia fără ruşine “dreptul” din mărunţişul clienţilor, mie mi-l dă corect dar mi-l trânteşte cu atâta violenţă în mână încât sare pe jos. Nu mă aplec lăsându-i lui satisfacţia de a-l aduna (bănuiesc că pe asta a mizat) şi mă precipit spre trenul care stă gata să plece.

Mă lipesc de fereastră pe culuar şi înghiontit din toate părţile de călătorii ce nu-şi găsesc astâmpărul înghit ruladele ce uneori îmi scrâşnesc în dinţi amintindu-mi de nisipul litoralului ce tocmai l-am părăsit. După ce golul din stomac este umplut îmi las gândurile să umble slobode şi îmi amintesc din nou de articolul din revista Flacăra care voise cu tot dinadinsul să mă convingă de amabilitatea slujbaşilor restaurantului Gării de Nord. Mai curând ar fi încercat să mă convingă că Dâmboviţa curge spre Carpaţi şi nu viceversa. Când soarele începe a auri crestele Bucegilor cobor pe peronul placat cu pătrăţele de gresie al gării Sinaia. Albastrul adânc al cerului şi aerul tare care-mi inundă plămânii alungă din mine tristeţea care dăinuie încă de aseară, de pe plajă, revolta stârnită de negrul ospătar se rostogoleşte spre apa Prahovei şi simt cum mă regenerez. Simt cum devin alt om, cum parcă încep o altă existenţă, paralelă cu cea de până acum. Îmi vine să cânt, să râd, să mă las pradă exuberanţei care mă cuprinde. Îmi salt geanta pe umăr, trec prin clădirea gării şi dau de nişte scări ce urcă abrupt panta de peste drum; mă lansez pe ele sărind câte două-trei odată şi ajung într-o altă stradămai lată, în faţa unei clădiri impresionante; pe firmă citesc “Hotel Caraiman”. Pătrund într-unhol mare, dreptunghiular, unde, în stânga, descopăr recepţia. Şi primul meu contact cu una din rampele de lansare a tuturor categoriilor de turişti spre cel mai circulat masiv muntos al României se soldează cu o reuşită care mă surprinde. Sunt cazat într-o cameră splendidă de la etajul al doilea, dotată cu televizor, telefon (pentru interior) şi baie ce conţine o cadă imensă în care apa caldă curge 24 de ore pe zi(!!!). Camera este cu două paturi aşa că am şi aici un coleg de cameră care acum lipseşte. Mă uşurez de mizeria drumului apoi ies pentru un prim contact cu renumita Sinaia în căutarea unuitelefon să comunic cu Iaşiul pentru a-i anunţa pe cei de acasă pe unde-mi mai strălucesc ochii. Dacă din multe puncte de vedere sunt mulţumit de Sinaia, telefoanele reuşesc să-mi umbrească oarecum această mulţumire. Cu foarte mare greutate reuşesc să vorbesc cu Antonella, de la unul găsit în holul hotelului Palas.

Trecerea de la atmosfera litoralului la cea a Bucegilor îmi provoacă aşa o stare euforică încât neluând în seamă atracţia gravitaţională pur şi simplu zbor alergând prin oraş, neputând să merg în pas uşor, de plimbare, aşa cum s-ar cuveni. În căutarea telefonului am intrat în hotelurile Palas şi Sinaia unde am văzut holuri şi restaurante somptuoase cu emisiuni-reclame la televizoare color, un fel de anunţuri în limbi străine de parcă nu m-aş afla înRomânia. Doar un anunţ, în exclusivitate pentru români, bineînţeles în limba româna, pe holul hotelului Sinaia unde se află un magazin în regim de “shop”, mă avertizează că accesul este permis doar deţinătorilor de valută. Cu alte cuvinte regele animalelor, leul, este proscris în propria ţară! Am timp să văd prin geamuri articolele pe care Cecilia îmi trasase sarcină să le cumpăr: ciorapi de mătase, pantofi “Guban”…mai mult nu am răgaz să văd pentru că purtatorul unei haine de piele, confecţionată dintr-o vacă, mă invită să “fac paşi”. Îmi iau zborul din faţa bietului pământean şi mă întorc la hotelul Caraiman. Fac untur prin cele treilocaluri ale hotelului şi constat că, spre deosebire de locurile din ţară, pe unde fusesem până acum, aici este un relativ belşug de băuturi şi mâncare; în rafturile barului de zi se zăresc diferite “tării”(chiar vodcă Stalicinaia şi coniac Triumph), iar pe mesele din braseria unde un acordeonistdistrează, discret, cu muzică populară consumatorii se vede chiar şi “Grasă de Cotnari”. Mă opresc la restaurant unde savurez o friptură cât pentru un secretar de partid şi mă “destrăbălez” cu un coniac.

Urc în camera pe care o găsesc tot goală. Mă arunc cu voluptate în cada cu apă caldă şi fac o baie cum demult nu am avut ocazia. Abia am timp să mă îmbrac şi apare colegul meu de cameră, un bucureştean născut pe malul Dunării, la Giurgiu, aflat într-o delegaţie la I. M. F. Sinaia. Acest giurgiu-bucureştean are un debit verbal atât de bogat încât în timpul discuţiei abia am posibilitatea să pronunţ câteva silabe, să nu creadă cumva că sunt lipsit de grai. Dar mai lipsit de grai rămân când dând drumul la televizor, după ce eterna figură dispare de pe ecran, văd că emisiunea continuă prin circuitul interior de televiziune al hotelului pe care este dat unfilm. Colegul meu,pus la punct cu obiceiurile hotelului, îmi spune că programul se prelungeşte până la ora cinci dimineaţa. Deasemenea îmi lămureşte misterul celor trei butoane de pe ceea ce credeam că este un aparat de radio; sucind de primul buton asculţi muzică simfonică, pe al doilea muzică uşoarş, iar pe al treilea muzică populară românească. Şi asta non-stop! Adorm şi visez că mi-am trădat patria fugind în Occident.

*

Nu se luminase bine de ziuă când bucureşteanul mă trezeşte să-şi ia rămas bun de la mine; îşi terminase treaba la I. M. F. şi acum pleca acasă. Pentru că intenţionez să exploatez la maximum ziua care începe, după ce vremelnicul meu tovarăş de cameră a plecat nu mă mai culc şi încep pregătirea. Mă bărbieresc în vederea întâlnirii cu muntele apoi mă aşez în unul din cele două fotolii din cameră şi punându-mi barba în palma unei mâini încep a cugeta la planuri, ţinând seama că nu sunt echipat pentru munte. Aşadar îmi propun să urc cu telecabina din Sinaia până pe platoul Bucegilor să văd ce este pe acolo, să-mi fac o idee de care să ţin cont într-o viitoare ascensiune planificată în Bucegi, apoi să cobor în Sinaia şi să merg la Buşteni de unde să urc cu altă telecabină pentru a vedea altă porţiune a platoului.

Hotărârea odată luată mă arunc în proaspăta achiziţie în materie de încălţăminte, am numit perechea de bascheţi cumpăratăla Constanţa, îmi atârn de gât binoclul şi aparatulde fotografiat, iau în mână borseta şi cobor din cameră propunându-mi să nu mă hazardez pe drumuri prea lungi pe munte, ţinând cont de precaritatea echipamentului meu. Trec prin magazinele care prind a se deschide pentru a vedea mărfuri inutile, în sortimente puţin diversificate şi sub orice critică din punct de vedere calitativ. În apropierea staţiei de plecare a telecabinei descopăr un restaurant cu autoservire unde, minunea României, iau un mic dejun pe care mi-l aleg eu, fără a-mi fi impus, format din ochiuri calde şi o cană cu lapte, deasemenea cald (!!!). Urc apoi câteva zeci de metri la staţia telecabinei, cumpăr bilet şi după o scurtă aşteptare am norocul de a fi luatcu primul transport care, de regulă, este destinat în exclusivitate salariaţilor care deservesc punctele turistice de pe munte.

Călătoresc pentru a doua oară cu telecabina, prima dată fiind cu vre-o zece ani în urmă, în Făgăraş de la Bâlea cascadă la Bâlea Lac şi invers. Din zborul ca de avion al telecabinei defilez Plaiul Căşăriei vrâstat de curbele şoselei ce urcă până la cota 1400 pe coasta Muntelui Furnica, la impozantul Hotel Alpin. De aici, cu altă telecabină, trebuie să urc până la cota 2000, în apropierea cabanei Mioriţa. Văd pe dedesubt unmic grup de negândiţi (mi se pare mie) care urcă nebuneşte pe coasta muntelui şi care nu cred să ajungă prea departe. În telecabină asist la o discuţie din care reiese că însoţitorul acesteia urmează să plece într-un tur al României, pe jos.

Cobor din telecabină la cota 2000 şi urc puţin pe coasta muntelui, uşor lateral faţă de poteca ce-o văd urcând spre ceea ce pare a fi un releu radio. De aici mi se deschide perspectivă spre o parte din platou şi ce am sub ochi mă incită. Dacă văzuţi din Sinaia Bucegii par neospitaliari, ajuns pe platou picioarele ţi-o iau singure din loc pe poteca numai bună de plimbare. Adie un vânt cam răcoruţ, iar drumul uscat, presărat ici şi colo cu pete de zăpadă, te îmbie să-l urmezi; simt cummă cuprinde un dor de ducă încât nu mai pot rezista şi-mi propun să merg până unde pot ajunge în două ore apoi să mă întorc pentru a coborî, aşa cum am urcat, în Sinaia.

Mă întorc în potecă lângă un indicator care arată direcţiile şi timpii de mers. Lângă mine se opresc trei băieţi, echipaţi nici măcar cât mine, şi-i aud că se sfătuiesc, consultând indicatorul, să meargă la cabana Babele. Urcă pe potecă până sub vârful Furnica, apoi renunţă şi se întorcstabilindu-se la barul de la cota 2000. O iau spre locul de unde s-au întors şi am sub ochi toată splendoarea traseului de pe platou. Nu am harta la mine, în Bucegi vin pentru prima dată aşadar nu cunosc denumirea locurilor. După cele scrise pe indicatorul turistic bănuiesc că la picioarele mele se află Şaua Călugărului, iar în faţă am cabana Piatra Arsă. Recurg la amintiri din articolele despre Bucegi citite în revista Romania Pitorească şi cred că ce se vede departe în faţă spre N-NV este vârful Omul, pe care se vede o construcţie şi ceva ca un morcov uriaş, spre dreapta se vede abruptul, iar undeva, cam la 30˚ spre dreaptafaţă de Omul, dominând impunătoare valea Prahovei, se vede crucea de pe Caraiman. Îmi propun să încerc a ajunge până acolo fără să forţez situaţia.. Speranţe de a ajunge sunt minime pentru că se văd pete mari de zăpadă şi nu ştiu dacă voi reuşi să trec de ele

Cobor în şa pe o pantă destul de înclinată şi pe culmea înierbată a muntelui merg spre marginea abruptului, atât cât este posibil, pentru a admira minunata privelişte a văii Prahovei care se deschide de aici având oraşul Sinaia în prim plan. Încerc să identific traseele de pe Valea Jepilor, apelând la aceleaşi amintiri ale articolelor din România Pitorească şi cred că reuşesc într-o oarecare măsură, pentru că scociorând cu privirea coasta muntelui, ajutându-mă şi de binoclu, reuşesc să identific două poteci cu un grad de dificultate destul de ridicat cum numai pe Valea Jepilor am aflat că pot fi.

Mă reîntorc la traseul de culme, încep să urc uşorun drum ce se conturează clar pe munte şi trecând pe lângă nişte stâniajung din nou pe o mică culme. Priveliştea se deschide din nou şi am speranţa că voi putea ajunge la crucea de pe Caraiman. În faţă, într-o pădure de jnepeni, se văd clădirile cabanei Piatra Arsă şi puţin mai spre dreapta, în marginea jnepenişului, un refugiu. Prind un marcaj cu bandă albastră care mă duce până la un teren de sport de unde mă abat spre dreapta pe un drumeagce coboară printre jnepeni uriaşi până la cabană; o ocolesc şi-mi continuu drumul pe poteca ce se deschide printre arbuşti evitând pe cat se poate stratul subţire şi discontinuu de zăpadă; urmez apoi un traseu marcat cu bandă galbenă ce se orientează spre o linie de înaltă tensiune, printre două culmi de munte. Căldura soarelui, focalizată ca de o lentilă de zăpada din jur, mă învăluie creându-mi o stare de confort şi o inexplicabilă bucurie. Dintr-o direcţie nedefinită se insinuiază un zgomot surd, ceva ca un mormăit continuu. Mă opresc să identific direcţia. Vine de deasupra capului meu. Ridic privirea şi-mi dau seama că ceea ce luasem drept linie electrică de înaltă tensiune este în realitate linia de telecabină ce urcă dinspre Buşteni; acum s-a pus în mişcare şi generează acest zgomot. În stânga, sus, se vede o cabană şi capătul liniei de teleferic. Tot înainte se înşiră o linie de stâlpi pe care fusese montată cândva o linie de curent electric sau de telefon, dar acum nu purtau altceva decât marcajul turistic, punct albastru, care trecând pe sub linia de telecabinăse pierde dupa o muchie. Optez pentru această variantă pur şi simplu la inspiraţie neştiind despre nici unul din trasee unde duce. Indicatoarele din punctele de ramificaţie a traseelor sunt distruse de cine ştie ce vietăţi inferioare aflate în stadiul incipient de dezvoltare a creierului.

Mă opresc la al doilea stâlp al liniei de transport pe cablu, în apropierea unei cruci care aminteşte că acolo a murit o fată de 18 ani, într-un accident. Mă aşez pe fundaţia de beton a stâlpului. Un fior, provocat de hăul ce se deschide la picioarele mele, îmi trece prin şira spinării; de-a lungul lui trece linia telecabinei avântându-se printre pereţii abrupţi ai Văii Jepilor. Pentru prima dată am în faţa ochilor aşa o frumuseţe sălbatică care-mi declanşează un fior ce plecând din ceafă trece prin coloana vertebrală şi piciorul drept poposind în unghia degetului mare. Prin despicătura muntelui, undeva departe, în vale, se vede un fragment al văii Prahovei şi a oraşului Buşteni. Spre dreapta priveliştea fiindu-mi închisă de un perete de stâncă, îmi îndrept atenţia spre stânga si deodată am ciudata senzaţie că pe aici am mai fost. Incerc sa fiu realist si să suprim această senzaţie dar nu pot. Pe aici am mai fost! Mă concentrez într-acolo. Am în faţa mea, jos, o construcţie amplasată pe o fundaţie solidă de piatră având ca fundal un perete vertical sprijinit cu fruntea în cer şi cu picioarele în fundul prăpastiei. Din dreptul clădirii o potecă largă urcă uşor, de la stânga spre dreapta, pe peretele vertical. Pun binoclul la ochi şi încep să studiez clădirea; descopăr o firma pe care descifrez “Cabana Caraiman”. Deodată în mintea-mi se face lumină; este imaginea pe care am văzut-o într-o filă dintr-un calendar ilustrat. Şi tocmai începusem să cred în teoria reîncarnării! Urmăresc cu binoclul poteca ce pleacă din faţa cabanei ramificându-se într-un loc; o ramură o apucă spre dreapta în urcuş uşor, în diagonală, pe abruptul Caraimanului. Bănuiesc că aceasta trebuie să fie “ Brâna Mare a Caraimanului” si că merge direct la crucea de pe vârf.. Poteca se strecoară pe peretele vertical al muntelui, iar dedesubt se cască un hău imens de câteva sute de metri în care cred că dacă te prabuşeşti te risipeşti în toate părţile componente. Studiind-o pas cu pas, prin binoclu, ajung la un loc unde poteca este ruptă de o avalanşă ce a dat naştere unui jgheab vertical la vederea căruia mă taie un fior ce mă face să iau repede binoclul de la ochi. Pe acolo nu se poate trece decât expunându-te unui foarte mare pericol. Hăul de jos îmi atrage privirea ca un magnet, iar un fior îmi încreţeşte pielea alarmandu-mă ca şi cum aş fi păşit pe acolo. Îndrăznesc să studiez poteca mai departe şi, presupunand ca un înger bun m-ar fi scos din aceasta cumpănă, nu prea departe avea să dau peste un alt jgheab acoperit de zăpadă, sub care cine ştie ce capcane se mai ascund. Cu regret în suflet renunţ să mă aventurez pe această potecă pentru a merge la cruce şi-mi propun să cobor la cabana Caraiman sa beau un ceai sau o cafea apoi să urc la punctul de plecare al telecabinei şi să cobor în Buşteni. O floare micuţă,de un roşu aprins, ca o pată de sânge pe piatra muntelui, mă opreşte pentru câteva clipe cu răsuflarea tăiată de frumuseţe. La o intersecţie de poteci, pe indicatorul montat aici, inscripţia cine ştie cărui disperat îmi smulge un hohot de râs. “Traseu pentru oameni descreieraţi”. Aprecierea era făcută pentru traseul marcat cu cruce albastră ce coboară, pe Valea Jepilor, la Buşteni. Probabil pentru dumnealui (sau, posibil, dumneaei) oamenii cu minte multă stau înfundaţi în vre-un restaurant sau bar, iar distanţele le parcurg cu cele patru cauciucuri sfârâitoare ale maşinii, aceasta nepresupunând cine ştie ce efort fizic. Ajung la un perete de vre-o patru metri înălţime pe care trebuie să-l cobor. Un strat de zăpadă ia forma unui plan înclinat şi-mi uşurează coborârea; dar capcana ascunsăa unui gol mă face să transpir abundent de emoţie când mă pomenesc scufundat în zăpadă până la subţiori. Cu mare atenţie şi cu frica în oase ajung cu bine jos şi după câţiva paşi mă aflu în faţa cabanei. Mă întâmpină un uriaş câine lup, lipsit de discernământul ciobăneştilor din Bucovina care te lasă în pace văzându-te lipsit de intenţii agresive. Cu gândul la proaspătul meu prieten cu părul lung şi alb din Zănoaga Iezerului din Munţii Rodnei ai cărui colţi, din joacă, îşi lăsaseră amprenta pe mâneca zdrenţuită a hanoracului îmi continuu fără teamă drumul vorbindu-i prietenos. Dar cerberul nu încetează de a-şi arăta colţii fioroşi şi mă înjură în graiu-i câinesc amplificat de hăurile prăpăstiilor din jur. Dacă nu ar fi ieşit cabaniera poate acum ar fi purtat amintirea colţilor lui, nu mâneca hanoracului, ci una din nu prea becisnicele-mi fese. Cabaniera, o bătrânică cumsecade, apucă fiara de zgardă, o încuie într-o magazie, apoi mă invită să intru. Mă serveşte cu atotprezentul “nechezol” şi cu sfaturi. Îmi confirmă că ceea ce studiasem este într-adevar “Brâna Mare” a Caraimanului şi că de mai mult timp circulaţia pe ea este interzisă fiind deosebit de periculoasă în cele două locuri surpate. Şi-mi descrie un accident în care şi-a pierdut viaţa cea mai bună alpinistă din Buşteni. Pentru a ajunge la cruce mai este un traseu, puţin mai lung, pe sub Coştila, pe care-l pot parcurge fără probleme, chiar încălţat cu bascheţi. Cumpăr o cutie de conserve pe care am văzut-o prin alte părţi vânzându-se doar pe valută (şi-i curat românească) şi plec din nou la drum.

Trec de ramificaţia cu “Brâna Mare” unde un panou avertizează pericolul ce-l reprezintă acest traseu, urc puţin pe cruce albastră, întâlnesc încă alte câteva cruci memorând tot atâtea tragedii, mă abat la dreapta pe o potecă nemarcată ce merge pe marginea stratului de zăpadă apoi prind marcajul cruce roşie care, dupa ce mă trece o vale începe să urce spre Caraiman. Lipsit de bagaje, având atârnate de umăr doar borseta, binoclul şi aparatul de fotografiat, greutatea bascheţilor fiind neglijabilă în comparaţie cu cea a unor bocanci, muntele oferindu-mi un teren moale ca o saltea, acoperit cu iarba şi doar uneori cu zăpada, aflat într-o excelentă dispoziţie sufletească, dispunând de o bună condiţie fizică (rezultat al antrenamentelor zilnice făcute de-a lungul unui interval de timp ce depăşeşte un an) zburd pe coasta muntelui încetinind puţin, din când în când, doar pentru a-mi linişti respiraţia, lucru ce se realizează destul de repede. Depăşesc grupuri de turişti şi mă încrucişez cu altele convingându-mă că articolele din România Pitoreascăreferitoare la echipamentul turiştilor de ocazie nu sunt cu nimic exagerate. După un ultim efort, necesar pentru depăşirea unei muchii, încep să cobor spre uriaşa cruce de pe buza prăpastiei Caraimanului. Ajuns aici rămân mut în faţa sălbaticei frumuseţi a coastelor abrupte, a colţilor de stâncă, a prăpăstiilor care înconjoară monumentul din trei părţi; est, marele abrupt dinspre valea Prahovei; în nord, prăpastia de la Iadul Văii Albe; spre sud, prăpastia Văii Jepilor.

În muzica ce o cântă vântul printre elementele metalice ale crucii fac fotografii, privesc frumuseţea ce-mi stârneşte fiori de spaimă, apoi plec pe drumul de întoarcere spre cabana Babele de unde, fusesem informat, pleacă telecabina spre Buşteni. Pe drum mă întâlnesc cu cei pe care îi depăşisem şi-i depăşesc pe cei cu care mă întâlnisem. Plin de voie bună le spun câte o vorbă de încurajare sau laudă, după caz, copiilor. Când au mai rămas doar vre-o zece minute de mers până la cabană ajung un grup format din doi bărbaţi, o femeie şi un copil cu care mă întâlnisem când am început să cobor spre cruce. Plini de uimire mă întreabă dacă am reuşit să ajung aşa de repede la capătul drumului şi rămân foarte surprinşi, neîncrezători parcă, calificând ce făcusem eu drept o performanţă deosebită. Rămân în continuare împreună cu ei, le fac fotografii cu aparatul lor. Aflu că vremelnicii mei tovarăşi de drum sunt din Bucureşti, iar bărbatul mai tânăr este din Giurgiu (iarăşi un giurgiuvean!). Urc la cabană, recunosc Babele şi Sfinxul apoi, urmând să cobor de pe munte cu telecabina, îmi permit să beau o sticlă din grozava bere de Azuga în sala restaurantului cu autoservire de lacabană. Înainte de a merge la staţia de telecabinăîl rog pe un fotograf ambulant să-mi facă o fotografie cu propriu-mi aparat, dar cu “decorul” lui constând dintr-un splendid, şi cam bleg, exemplar de Saint Bernard care stă unde-l pui de parcă ar fi o păpuşă gonflabilă, lipsit de neastâmpărul mioriticului de la Iezerul Pietrosului. În drum spre telecabină recunosc încă ceva vazut într-o fotografie din România Pitorească, centrala eoliană experimentală de pe Piciorul Babelor. În cabina telefericului am ocazia, încă o dată, să văd plimbăreţi cu pantofi de lac şi pantaloni albi, cu dunga impecabilă. Unul din ei ascultă balazat reproşurile consoartei dumisale, o doamnă cu părul platinat de ani, cu o ţinută vestimentară ce ar fi stârnit invidia junelor, ţinând în mână un foarte frumos şi artistic aranjat buchet de brâduşe care, mai mult ca sigur nu va rezista până în seară, şi tot atât de sigur sunt că îl va arunca. Reproşurile “dânsei” vizează faptul că “dânsul”, soţul ei, a refuzat să coboare pe jos în Buşteni. Prinzând un moment de respiro, respectivul îi arată gingaşii pantofi din lac negru, cu bombeurile albe şi cu talpa cât foiţa de ţigară spunându-i că dacă ar asculta-o, ar ajunge desculţ în Buşteni. Privesc la “condurii”fini ai doamnei şi remarc cu voce tare: “dacă veţiajunge la Buşteni”.

Telecabina pleacă purtând în pantecele ei aroganţe şi spaime dar şi o imensă curiozitate. A mea. Nu am timp să-mi imaginez ce s-ar întâmpla dacă s-ar prăbuşi telecabina în hăul imens ce se deschide de după cel de al doilea stâlp. Îmi imaginez că sunt o pasăre ce zboară printre stâncile care flanchează ValeaJepilor şi că gust din această dulce ameţeală a zborului care n-aş vrea să se mai sfârşească. Dar se sfârşeşte la punctul de sosire în Buşteni unde cu mare părere de rău cobor. Până la găsirea unui mijloc de transport care să mă ducă la Sinaia încep să colind prin magazine, însă nici aici Cecilia nu are noroc să-i găsesc pantofi. Doar cu o promisiune mă aleg, de la o cooperativă, pentru o doză de picup. Prind o ocazie şi ajuns la Sinaia îmi schimb ţinuta apoi merg să servesc prânzul la restaurantul de lângă telecabină.

Cu burta plină încep iarăşi să solicit aparatele de telefon pentru a da veşti acasă. Şi reuşesc. N-aş mai fi reuşit! Pentru că Cecilia, cu o voce autoritară, îmi dă dispoziţie, fără drept de contestaţie, să merg acasă, pentru că mâine este sf. Gheorghe, onomastica fratelui meu, şi trebuie să-l vizităm. Cu cheful şi buna dispoziţie duse pe apa sâmbetei hotărăsc să-mi petrec seara la braseria hotelului Caraiman unde cântăreţul la acordeon distrează puţinii consumatori din liniştita sală a localului. Îmi place acest mod de a asigura buna dispoziţie a clienţilor. In locul watt-ilor fără număr din difuzoarele date la maxim, muzica izvodită din dansul fugar al degetelor pe clapele acordeonului în timp ce muzicantulîmbrăcat într-un costum ce sugerează portul popular prahovean se plimbă agale printre mese răspunzând la solicitari, dând intensitate muzicii cât să nu-i deranjeze pe cei din jur.

Solicit un pahar cu vin dar cum ospătara spune că nu se desfac sticle comand una întreagă. Încep să gust din pahar şi privesc în jur. Ce văd, începe încet-încet să mă amuze. La câteva mese mai încolo doi bărbaţi, unul pare a fi ofiţer, solicită pe acordeonist care,după ce-i consultă asupra preferinţelor,îşi începe repertoriul. Mângâie clapele acordeonului căutând acompaniamentul apoi cu o foarte frumoasă voce de tenor începe:

“ Unpărinte poate creşte

şapte, opt copii sau zece

dar zece copii cu minte

nu pot creşlte un părinte”

Cei doi varsă o picătură, nu mai mult, din paharele pe care le dau apoi peste cap şi oftează de să ţi se rupă inima.

“cine te-a făcut pe tine Tudoriţo, nene,

aşa ‘naltă şi subţire”…

…continuă muzicantul, iar civilul scoate un strigăt de lup în călduri. Deranjat, poate, de lipsa de decenţa cântăreţul schimbă registrul şi începe cu voce grava…

“bătrâneţe haine grele,

cum să fac să scap de ele?

Trec zilele, trec şi eu,

îmbătrânesc si-mi pare rău”…

Cel în uniformă devine deodată serios, apoi pune capul pe masă şi umerii încep să-i tresalte în ritmul hohotelor de plâns. Când ultimele note se sting, se ridică (acum văd că nu-i ofiţer ci pădurar) şi începe să-l pupe spălându-l cu lacrimi pe cel care-î provocase aşa o puternică stare de emoţie. Acordeonistul se desprinde din îmbrăţişare şi continuă să-şi facă meseria. Mă ia în “colimator” şi vine încet la masa la care mă aflu, singur in faţa unei sticle de vin, cântând melodii triste; pe chip mi se citeşe încă (probabil) tristeţea provocată de chemarea intempestivă a dragei mele consoarte.

“Căsuţa noastră,

Cuibuşor de nebunii,

Te aşteaptă ca să vii…”

…îmi susură refrenul pe care, curios, pare că-l aud numai eu…

“Pentru o salbă de mărgele

Apucaşi pe drumuri rele…

Nimeni nu te-a supărat!...”

…insista cântăreţul dar cum, în loc să vărs şiroaie de lacrimi, îl privesc amuzat se opreşte şi-mi zice.

-Domnule, te-am remarcat de când ai intrat aici şi-mi placi! Spune-mi ce să-ţi cânt?

-Îmi place cumcântaţi, îi răspund, dar punga nu-mi permite să vă cer ceva anume.

-Hai, domnule, fii serios! Eu sunt plătit pentru asta aşa că pe dumneata nu te costă nimic. Spune-mi o preferinţă. Deşi nu sunt obişnuit cu extravaganţe de genul acesta, parcă-mi surâde experienţa pe care aş face-o ascultând un cântec ce-i numai pentru mine dar nu mă pot opri la unul anume.

-Vedeţi dumneavoastră, îi zic, deşi figura mea nu-i a unui om vesel îmi place veselia de aceea cântă-mi un astfel de cântec.

-Bine-bine, îmi răspunde, dar care cântec anume?

-Un cântec de joc din nordul Moldovei, o bătută, ceva din repertoriul Sofiei Vicoveanca sau a Laurei Lavric, mă hotărăsc eu. Începe să-şi răscolească filele memoriei în timp ce degetele ating uşor, ca o mângâiere, clapele. Într-un timp se luminează la faţă şi începe:

„Trandafir de la Moldova,

Te-aş iubi dar nu ştiu vorba...”

Şi-i zice cu aşa un foc, depăşind limita obişnuită a intensităţii sonore încât apare în uşa bucătăriei toată suflarea ce se afla acolo: bucătari, ospătare, debarasoare...ochii mesenilor se îndreaptă spre mine. La o masă de alături, unde trei perechi de tineri se „destrăbălează” cu cârnaţi olteneşti(din carne de oaie şi pipăraţi foc) din care cauză ospatăra este într-un continuu du-te, vino cu tava cu pahare de...citronadă (?!) fălcile îşi opresc brusc activitatea, iar în aer, deasupra mesei, rămân în nemişcare şase cârnaţi şi douăsprezece degete. Văzând că are aşa un succes o schimbă inspirat, pentru câteva clipe, pe...

„Hai Catrină şi le-arată, măi!

Cum jucai când erai fată măi, măi!...”

...apoi în plină efervescenşă artistică culcă tâmpla pe acordeon şi începe să ofteze...

„Piatra-piatra de e piatra

şade jumătate-n apă

o calcă calul, nu crapă,

dar eu plâng şi pătimesc

dup-un pui care-l iubesc

hai, hai, hai dorule, ha-ai!...”

Brusc sunt proiectat în timp, militar la Sulina, zgâriind cu un mănunchi de nuiele legate în chip de mătură nisipul cvasiprezent în timp ce din căldările difuzoarelor se revarsă melodia de mai sus pusă de un oltean sadic, responsabilul staţiei de amplificare. Prind un moment când deschide ochii şi-l apuc blând de mână, mi-l aşez alături pe un scaun şi-l rog să mă ajute să beau vinul care, cantitativ, este prea mult pentru mine.

Şi stăm amândoi la taifas, povestindu-i de Moldova, de locurile pe unde am hoinărit, de ritualul de la nunţile şi horele de pe la noi. Într-untârziu mă despart de el lăsându-l uluit de câte i-am povestit şi, declarându-mi veşnică prietenie, mă roagă să mai trec pe la Sinaia şi pe la braseria hotelului Caraiman promiţându-mi că până atunci va învăţa cântece de joc din Bucovina. Urc în cameră unde-l găsasc pe noul meu coleg care, pe cât de guraliv era bucureşteanul, pe atât de mut era acest moldovean din Bacău. După ce vorbesc singur vre-o zece minute deschid televizorul şi până la ora la care urmează să plec la gară văd un film românesc, titrat în limba engleză, de care nici nu am auzit până acum, un film care în mod normal s-ar vedea cu uşile zăvorâte şi geamurile acoperite cu pături groase. Dar fiind la hotelul Caraiman din Sinaia nu mă mai mir. Imediat după miezul nopţii îmi iau bagajul, îl trezesc pe băcăuan să încuie uşa, trec pe la recepţie să mulţumesc pentru găzduire, apoi cobor în gară şi mă instalez în trenul ce soseşte nu peste mult timp, pentru a mă supune ordinului dat de capricioasa mea nevastă.

*

Pe untimp excepţional, cu o întârziere a trenului de doar...o oră, ajung acasă încheind această minunată parte a concediului meu. Cecilia rămâne foarte surprinsă pentru că nuse aştepta să fiu atât de ascultător şi-mi zice că de ce am venit pentru că ea mi-a zis...aşa...

Daca ar fi copil i-aş da câteva palme la fund dar cum este... Cecilia mă abţin.

După o vreme, gândindu-mă la această aventură, fără ca atunci să mi se fi părut ceva suspect, am început să mă întreb: oare întâlnirile cu grănicerii şi faptul că la Constanţa şi apoi la Sinaia nu am fost singur în camera de hotel a fost întâmplătoare? Cui i-oi fi povestit că am intenţia de a ajunge în zona aceea atât de tentantă din vecinătatea Iugoslaviei?

----------------------------

------------------------

-------------------------

Autor: Constantin Asandei
Înscris de: Constantin Asandei
Vizualizări: 6176, Ultima actualizare: Luni, 5 Mai 2008



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii