Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Pasi in doi

Bookmark and Share

Pasi in doi - Pagina a III-a

    Săritoarea Cârnului. Initial întrezărită prin pasagera ridicare a cortinei negurilor apoi pipăită, mângâiată, evitată-n traversare dreapta , continuând pe o brână pe-alocuri umedă, cu minime prize exact acolo unde în spate descoperi surprins nimicul. Neantul. Si imaginea propriului trup (sau a celuilalt ?) metamorfozat în arlechin diform, din cârpe, prăbusit undeva, jos. Bolovani uriasi desprinsi cândva din peretii din dreapta. De ce nu si azi, acum când esti acolo ? Si dacă...Cineva afirma că frica e o dovadă a ratiunii. Pentru o vreme devenisem extrem de rational. E fantastic sentimentul reusitei depăsirii unor obstacole, e minunat să constati că ai putut realiza si asta dar nu poti să uiti ezitarea, căutarea variantelor, punerea tuturor sperantelor înr-un vârf de bocanc, un ciot de piatră, un smoc de iarbă sau o salvatoare rădăcină de jneapăn...clipa desprinderii, propulsării încrâncenat-disperate , apoi replierea pe-un pervaz îngust dar ferm. Si-apoi continuarea. Reluarea , mai obosit dar mai încrezător , constient poate de faptul că ti-ar fi mult mai greu să te întorci decât să mergi înainte până la capăt. Si dacă s-ar întâmpla ceva ? Cu tine, cu celălalt , ce-ai putea face ? A nu lua în calcul , rod al subconstientului prezent, diferite posibilităti , ar fi contrar firii .
    Nu după mult timp dăm de o altă săritoare pe care o ocolim prin stânga. Ar trebui să vedem în scurt timp Brâna Mare a Costilei în dreapta, iar mai sus spre stânga, Brâna Văii Albe.Nu vedem nimic din toate acestea . În spate însă , peste marea de nori ce copleseste Valea Prahovei , apare Piatra Mare-Postăvarul. Mai aproape, undeva deasupra poienitei La Verdeată, deslusim partea superioară a unui turn de stâncă ivit fotogenic din ceturi.Traverăsm spre stânga pentru a evita un alt blocaj al cursului văii. Versantul e destul de înclinat, placat cu conglomerate uscate sau umede, marmorat de fâsii înguste de părul porcului deja ruginiu.
    Un vâlcel sec ( o fi fost Albisoara Brânei ?) , orientat SV-NE ne atrage ca posibilă evadare din Valea Albă . Papa propune să-l abordăm . Urcăm suficient de mult. în zig-zag dar treptat spre stânga. Acolo unde ne asteptam să dăm în platoul Bucegilor , după o brână lată se înaltă un circ si pereti abia conturati prin vâltoarea cetii cu greu penetrate , din ce în ce mai des, de lumina soarelui, argintiu disc , ca de eclipsă. Propun să revenim dreapta, spre firul Văii Albe. Rafele de vânt venind dinspre platoul alpin apropiat destramă negura si ne anuntă că mai avem putin de pătimit. Stâncăria lasă loc ierbii aspre, brun-roscate, în care descopăr două rămurele de rododendron înflorit.
    Cunună de laur învingătorilor. Iată obeliscul alb-rosu al Costilei ( 2489m) . Vântul devine tăios, violent , prezentându-ne zona Pintenului si Peretelui Văii Albe, Circurile Văii Albe fierbând parcă , eliberând imense fuioare de neguri spre cerul azuriu. Deasupra Brânei Mari a Costilei , Coltul lui Gelepeanu, Găvanul Mic, Găvanul Mare, Santinela Blidului, Blidul Uriasilor, Muchia Blidului toate spre Iadul Văii Albe. În fundal, departe, peste constant-vălurita mare de nori, Postavaru-Piatra Mare. În spatele nostru Cabana Babele, spre stânga Caraimanul ( 2384 m). Brusc totul apare ca-n palmă. Cabanele de la Piatra Arsă, Jepii Mici, telecabina stationând, Jepii Mari-Casa Laborator, vf. Furnica. De la micul dejun consumat în gara Predeal n-am mai mâncat nimic înafară de câteva curmale si un excelent suc de lămâie cu miere de albine.
    Ne aciuăm la poalele unor bolovani admirând zona superioară a Văii Albe. Doi tineri cu rucsaci mici sunt pe cale de-a iesi în platou. După nici zece minute un grup de două fete si doi băieti, de-asemeni cu rucsaci usori. Ce variantă or fi ales pentru a evita Săritoarea Cârnului ?

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Vasile Coţovanu
Vizualizări: 6260, Ultima actualizare: Miercuri, 21 Nov 2001



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Busteni-La Vinclu-Cantonul Jepi-Cabana Piatra Arsa

 

Comentariu
Fără foto Golopentia Dan, Sâmbătă, 24 Nov 2001, 6:49

Jurnalele d-tale sant intotdeauna o placere de citit, scrise cu tlent si multa dragoste de munte.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii