Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Pe cimpul cu florile

Bookmark and Share

Pe cimpul cu florile - Prin lumea de basm a Ciurgaului
Drumul forestier, pe care-l urmam in continuare, face un ocol mare spre stinga trecind printr-o poiana mai larga cu nelipsitele casute de vara (salase). In sfirsit privirile reusesc sa treaca peste padurea care ne-a inconjurat pina acum si virful Ciurgaului, obiectivul principal al turei, se arata privirilor noastre. Parca ne-am teleportat in Apuseni! O culme golasa, smaltuita cu flori, pe care nelipsitele salase o puncteaza din loc in loc. Mici formatiuni stincoase intregesc imaginea. Urmam drumul pe inca 5-600 m pina cind acesta incepe sa coboare. Este momentul sa-l parasim. O luam la dreapta pe un drum de caruta care duce la citeva salase aflate in imediata apropiere. Cautind umbra, ne mentinem pe marginea padurii. In curind aceasta se termina si incepem proba de sarit garduri.:)
Salase la tot pasul. Aici unul de pe marginea drumului forestier
Cheile Laposului
Semnele credintei ne insotesc si pe crestetul muntilor.
Parca arata mai bine decit o cruce de 10m!
Cursa cu obstacole.
Din fericire nu e nici o graba.

Pe masura ce urcam putem vedea pina aproape jos in valea Bicazului, in spate se contureaza acum perfect intrarea amonte in Cheile Laposului iar drept in fata virful Ciurgaului ne bucura ochii cu pantele sale pline de flori. Sint locuri in care galbenul florilor aproape ca acopera complet verdele crud al ierbii.
Urcusul spre saua de sub Vf. Ciurgaului

Ajungem si in saua vizata de jos. Avem la picioare toata valea Sugaului. Se vede perfect partea de jos a crestei stincoase (Piatra Glodului) si poti ghici micul vilcel care duce la Pestera Tunel. Cind privesti de jos, de la intrarea in Cheile Sugaului, nici nu banuiesti ca mica creasta care formeaza versantul sting al vilcelului amintit continua pe inca 3-4 km, cu numerosi pereti, tancuri si vilcele. O zona putin umblata de turisti, ca de altfel si cea in care sintem noi acum.
Peste aceasta culme a Munticelului troneaza Ceahlaul cu stincariile lui albite de soare. Se disting perfect Turnul lui Budu, abruptul Ocolasului Mare, Gardul Stanilelor si in spatele tuturor piramida inconfundabila a virfului Toaca.

Poposim, prilej pentru o mica plaja si bineinteles o plimbare pe cele doua virfuri. Cel din stinga, mai inalt, permite o vedere de ansamblu a bazinului superior al vaii Laposului pe stinga si a Sugaului pe dreapta. Cel estic, desi putin mai scund, ofera o priveliste de vis asupra catunului Birnadu care ti se asterne la picioare. Parca-l privesti din avion. Pantele abrupte acoperite de flori, finetele delimitate de garduri, salasele, cele citeva case si mica biserica alcatuiesc o imagine greu de descris in cuvinte. Din pacate ceva ne umbreste bucuria. Exact pe linia crestei se disting clar urmele unor transee, sapate cu truda in spinarea stincoasa a muntelui. Imaginea idilica din jur, dublata de cea a transeelor imi aduce in minte de secventa finala din "Nimic nou pe frontul de vest". Atita frumusete si pace in jur! Oare ce ginduri treceau prin mintea soldatilor care stateau aici in virf de munte?

Autor: Titus Hen
Înscris de: Titus Hen
Vizualizări: 5717, Ultima actualizare: Vineri, 3 Iun 2005



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii HASMAS  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Lacu Rosu-Varful Suhardu Mic

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii