Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Pesterile rupestre din Muntii Buzaului

Bookmark and Share

Pesterile rupestre din Muntii Buzaului

Calatoria spre pesterile rupestre  aflate in inima Muntilor Buzaului incepe din orasul Buzau, urmarind traseul urmat de DN 10 Buzau-Brasov pana in localitatea Magura. De aici ne abatem pe DJ 203 L ce porneste de la intersectia cu DN 10 si urmareste indeaproape firul vaii Balaneasa catre amonte, strabatand rand pe rand localitatile arondate comunelor Parscov, Cozieni si Bozioru. Acest drum judetean se afla intr-o stare accentuata de degradare a stratului de asfalt, cu portiuni afectate de alunecari de teren si viituri ce spala versantii vaii.

Pana in centrul comunei Bozioru peisajul intalnit este diversificat, specific zonei de deal, cu un relief de ansamblu dominat de unitati deluroase, printre acestea insinuandu-se culoarul de vale al Balanesei, la care se adauga depresiuni de dimensiuni reduse si asezari rurale rasfirate, de tip liniar, dezvoltate in lungul drumurilor sau apelor, profilul lor economic fiind in general de crestere a animalelor, bazat pe multitudinea de pasuni si fanete existente in zona.

Ajunsi in comuna Bozioru intalnim un indicator catre pesterile rupestre, indicandu-ne distanta de 10 km si un timp de mers pe jos de 2-3 ore pana la obiectiv. Traseul nostru paraseste drumul judetean si intram pe DC 85, drum neasfaltat, cu portiuni de drum dificile din cauza degradarii accentuate, fiind marcat pe tot traseul pana la pesteri cu marcaje turistice (patrat alb taiat de o banda rosie verticala). In prima parte a traseului panta este destul de accentuata, pornind de la altitudinea de 345 m (fata de nivelul M. Negre), ajungandu-se la aproape 517 m la intersectia cu DC 89 (catre com. Colti) parcurgand pana aici 3 km. De la intersectia cu acest drum comunal, traseul nostru coboara pana in satul Fisici, la fostul complex turistica balnear Fisici, renumit in trecut pt izvoarele sale benefice, apoi incep sa urcam din nou destul de abrupt, de la o altitudine de circa 470 m in apropierea statiunii, pana la circa 570 m altitudine la iesirea din satul Gavanele spre satul Nucu. Distanta parcursa de la intersectia cu DC 89 si pana la Gavanele este de 2, 3 km. Cu cat urcam mai sus cu atat peisajul este mai frumos, strabatand pasuni si fanete, apoi padurile dese de foioase. Ajunsi in localitatea Nucu, traseul pt autovehicule devine accesibil doar masinilor de teren puternice, pana la pesteri distanta fiind de circa 1, 5 km.  In zona satului Nucu exista doar 2 zone cu pesteri rupestre accesibile, celelalte sunt dispersate in padurile din zona, nefiind marcate si putin cunoscute.

 Cele 2 zone vizitate se situeaza pe valea Bordeiului in apropiere de satul Nucu.

Prima pestera este cea calugarului Dionisie "Torcatorul", atestata documentar in anul 1639, fiind de fapt o chilie sapata in piatra ce tinea loc de adapost si de rugaciune neincetata pt acest calugar. Cea de a doua pestera este situata la circa 200 m fata de aceasta, fiind denumita Schitul Ioan Bogoslov (bisericuta lui Iosif), atestata documentar la 1587. Atat pestera cat si bisericuta au fost construite probabil in prima jumatate a secolului XV de un mare sihastru din partea locului, numit Iosif. El era unu din vestitii sihastrii ai locului, jungand un mare dascal si preot, multi bolnavi vindecandu-se datorita rugaciunilor lui. Dupa moartea sa, alti calugari se muta in aceasta pestera si au continuat firul vietii de sihastrie in aceeasi smerenie si ravna pt dragostea lui Hristos. pe la jumatatea secolului al XIX pestera ramane pustie.

Multi din ucenicii acestuia (sihastrii)  si-au construit mici bordeie de lemn si pamant in toata zona, de aici rezultand si denumirea acestei zone, Valea Bordeiului sau Paraul Bordeiul.

Bisericuta lui Iosif este cea mai mare din bisericutele in piatra de la Nucu. Sapata intr-o stanca uriasa, se conserva ca la inceput, cu intrarea in trepte precis taiata. Dispusa pe directia Nord-Sud, are la mijloc o usoara gatuire, explicabila prin compartimentarea initiala in doua incaperi sau prin saparea in doua etape. Pentru protejarea intrarii si a ferestrei impotriva scurgerilor de pe stanca s-au sapat santuri in arc frant (bolta gotica). Deasupra intrarii este incizat un peste, simbol paleo-crestin. Bisericutei i s-a adaugat un pridvor de lemn. Urmele grinzilor acoperisului ingropat in stanca au lasat in peretele inclinat un desen simetric.

Pesterile si grotele naturale de la Ruginoasa au fost amenajate ca locuinte primitive sau folosite ca locuri de refugiu in Evul Mediu. Nu pot fi datate decat aproximativ, lipsind reperele sigure. Aici sunt: Pestera de la Culmea Pietrei, intre Oala si Vf Vulturilor, Pitara Ingaurita in marginea N-NE a satului si Usa Pietrei. Ultima este un altar primitiv de rugaciune, fiind cioplita intr-un perete.

Cele 2 ruine ale Agatonului: Agatonul Vechi sau Daramatura  si Agatonul Nou sau Bisericuta

Arheologii sustin ca Bisericuta a fost sapata in sec XIII, pastrandu-se podeaua, peretele sudic, o parte din acoperis, altarul si chilia alaturata. Sub biserica se vede un beci-ascunzatoare, in care incape o persoana, legenda spunand ca aici s-a gasit o comoara, probabil odoarele asezamantului.

Vestigiile de pe Piatra Soimului

Aici se gasesc trepte sapate in stanca care duc la o mica incapere ce seamana cu un observator catre Valea Ruginoasa. Aceasta incapere  contine, firide, scobituri si lacasuri de grinzi. A fost initial (sec IV d. H) un altar audian de ruga spre soare, apoi o chilie de sihastru. Mai jos se afla "bucataria", care are in fata o piatra de mormant  cu inscriptii si ani. Tavanul si intrarea fiind prabusite, au dat nastere unor supozitii diferite cu privire la rolul incaperii.

Pentru mai multe detalii se  pot consulta lucrarile profesorului Ilie Mindricel, cea mai noua aparand in anul 2008, fiind intitulata "Vestigii rupestre si alte locuri magice din Muntii Buzaului".


Autor: cornel sora
Înscris de: cornel sora
Vizualizări: 19318, Ultima actualizare: Marţi, 25 Aug 2009



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii PENTELEU  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Gura Cernatului-Valea Milea-Saua Caprioarei-Culmea Piciorul Caprei-Varful Piciorul Caprei-Cascada Sapte Izvoare-Cantonul Secuiu

 

Comentariu
Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 5 Aug 2009, 14:24

Oare?!

Fără foto Andrei Berghes, Vineri, 7 Aug 2009, 16:26

A se consemna ca Bozioru este doar un punct de acces la vestigiile rupestre, din multe altele. In rest, descrierea celor (doar) doua obiective este sumara si mai mult inspirata din placutele informative de la fata locului. Mai sunt obiective de vizitat (chiar in satul Nucu, de altfel), iar celelalte nu sunt asa de dispersate, dat fiind ca un om sanatos nu face mai mult de 30 min intre cele mai indepartate 2 chilii. Titlul mi se pare deci destul de pretentios pentru sectiunea "ghid montan", comparativ cu continutul articolului.

Fără foto cornel sora, Sâmbătă, 8 Aug 2009, 12:56

Te asteptam si pe tine domnule Andrei cu completari la acest articol, atat in ceea ce priveste accesul catre aceasta zona cat si asupra continutului "pretentios" al articolului.

Mădă C Mădă C, Duminică, 16 Aug 2009, 20:08

In satul Alunis, comuna Colti, jud. Buzau ai fost? Gasesti ceva asemanator.

Fără foto Mihai Stanciu, Marţi, 19 Oct 2010, 16:12

Abureala... am locuit acolo si am fost de,, n,,-ori la acele asa zise,, pesteri,, - toate sunt artificii... Mai bine mergeti in alta parte!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii