Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Plaiul Tufei

Bookmark and Share

Plaiul Tufei

Plaiul Tufei (Munţii Baiului)

Se descrie un traseu pe care se poate ajunge pe culmea Munţilor Baiului.

Se pleacă din gara Sinaia, pe şosea, spre nord către Cumpătu, anexă a Sinaiei pe malul celălalt al Prahovei. După al doilea pod se observă pe dreapta un drum forestier, deschis probabil cu vreo 2 ani în urmă, denumit Căşărie. Drumul înconjoară cartierul Cumpătul prin est, deasupra ultimelor clădiri de pe pantă. Se merge pe acest drum în sus cam 1, 5 km.

Cînd undeva în stînga se vede ultima vilă construită, relativ aproape de drum, pe partea dreaptă a drumului se observă pe un arbore un marcaj forestier - bandă roşie verticală. Este singurul reper semnificativ. Aici începe o potecă pe care am mers vreo 20 min, după care am făcut din nou la dreapta. Pădurea este împînzită de poteci făcute poate de ciobani, poate de tractoarele forestiere, poate apărute prin tîrîrea buştenilor tăiaţi. Se bagă de seamă urme de roţi, şenile, făgaşuri. Apar adesea semnele forestiere clasice care aici ne sunt de ajutor la orientare. Se urcă fără dificultăţi prin pădure urmărind potecile mai bune, luîndu-ne şi după semnele forestiere, dar mai ales ţinînd seama că drumul nostru trebuie să urce tot mai sus. Este cel mai bine să se urmeze pe cît posibil plaiul, adică zona cea mai înaltă dintre Valea Tufei (stînga, nord) şi Valea Rea (dreapta, sud). Tot suind prin pădurea deasă, pustie şi odihnitoare după 2-2, 5 ore de la plecarea din gara Sinaia se iese brusc la păşune. Foarte aproape este Stîna Mare, care trebuie evitată vara pentru a scăpa de cîini. Şi în continuare ţelul este desigur să urci cît mai sus urmînd potecile dacă există sau alegîndu-ţi traseul astfel încît să urci mereu fără să cobori uneori prea mult. Se întîlnesc în drum vîrfurile Cumpătul (1651 m) şi spre sfîrştul urcuşului Baiul Mare (1895 m). Pentru a ajunge pe Culmea Baiului, la drumul de căruţă ce străbate Munţii Baiului de la sud la nord, nu este nevoie să urcaţi obligatoriu pe aceste vîrfuri. Dar dacă aţi ajuns pînă acolo şi aveţi la dispoziţie măcar o oră de rezervă de timp este foarte păcat să nu o faceţi.

Odată ajunşi pe culme observăm drumul de căruţă menţionat şi coborîm pînă la el. De la Stîna Mare pînă la drum se face 1h 45 min, la care veţi adăuga cca 1 oră pentru urcatul şi coborîtul pe cele două vîrfuri întîlnite.

Din drumul de căruţă sunt o mulţime de posibilităţi de continuare a excursiei: spre nord pînă la telescaunul ce coboară în Azuga, spre sud pînă în satele Posada sau Secăria, coborîri spre Valea Prahovei de ex. pe la Piscul Cîinelui, pe Culmea Zamorei, pe la Sorica, şi altele sau coborîri spre Valea Doftanei pe Valea Prislopului, Valea Floreiului, Culmea Orjogoaia sau o coborîre pe sub Vîrful Cazacu şi apoi pe Valea Ceauşoaia spre Valea Azugii, etc.

Autor: Sorin Demetrescu
Înscris de: Sorin Demetrescu
Vizualizări: 6453, Ultima actualizare: Marți, 19 Iul 2005Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Busteni-Valea Fetei-Piriul Vacariei-Valea Seaca-Valea Marului-Popasul Azuga


Timp necesar: 2½-3 ore. Drum forestier și potecă nemarcată. Accesibil în cea mai mare parte a anului.Este un itinerar relativ ușor, fără obiective spectaculoase. În cea mai mare parte, traseul se desfășoară prin pădureă de brad și molid. Se pleacă pe drumul care se desprinde din șoseaua națională la circa 100 m sud de gara din Bușteni și merge peste apa Prahovei, la sanatoriul de boli nervoase. De la acesta vom urma drumul asfaltat până la prima ramificație, iar de aid drumul forestier, care se desprinde în stânga și urcă la margineapădurii, unde se bifurcă. Ramura din dreapta merge la cantonul Zamora (traseul 8), iar cea din stânga, pe care o vom urma, către Valea Fetei. Imediat intrăm în pădure, urcând pe o pantă ușoară. Printre arbori zărim silueta sanatoriului, apoi clădiri din oraș. După circa 30 minute de la plecare, suișul devine ceva mai greoi, iar pe deasupra arborilor se conturcăză tot mai bine siluetele Caraimanului și Coștilei; la capătul urcușului ajungem pe versantul stîng al Văii Fetei, la 50-60 m diferență de nivel fața de albia acesteia. De aici, drumul își schimbă direcția la dreapta, coborând contînuu circa 1,5 km. În dreptul confluenței cu pârâul Văcărlei, ce vine din sud (dreapta), drumul forestier trece pe malul drept al râului. La confluența celor două ape se află și o cabana forestieră. Dincolo de pod, drumul se ramifică. Gel din dreapta urcă în amonte pe lîngă pîrâu încă 3 km. Din el, la aproximativ 1 km depărtare, după ce depășim pârâul Dutca4 , pe malul stîng al acestuia se conturcăză o potecă pe care se poate ajunge în circa 1 oră la stâna Dutca.

Cel de al doilea drum, care începe de la pod și pe care îl urmăm, urcă în stânga, pe versantul drept al Văii Feței. La început (10-15 minute) panta este mai mare, până se ajunge la o diferență de nivel de aproximativ 100 m fața de albia pârâului. În acest sector se află o pădure frumoasă de fag și brad. Treptat, panta devine mai lină, drumul coteste spre dreapta și ocolește botul culmii care separă Valea Fetei de Valea Sjeacă. Aici, drumul pietruit este înlocuit de unul ceva mai îngust și acoperit de iarbă. El pătrunde circa 100 m pe Valea Seacă, urmează versantul drept al acesteia spre Prahova și ocolește în același plan botul culmii care separă această vale de Valea Mărului. Pe versantul stîng al Văii Mărului, el coboară lin până la albie, unde se oprește. Traversăm apa și urcăm pe o potecă o diferență de nivel de circa 30 m, până în drumul forestier de pe dreapta Văii Mărului. Acesta continuă în amonte încă 1 km și se înfundă. 11 vom urma în stânga, coborând ușor până la șoseaua națională. Punctul de ieșire se află la 1 km de Azuga, la 2 km de Bușteni și la circa 250 m de hanul A/uga (în stânga, spre Bușteni).


 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii