Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Plaiul Tufei

Bookmark and Share

Plaiul Tufei

Plaiul Tufei (Munţii Baiului)

Se descrie un traseu pe care se poate ajunge pe culmea Munţilor Baiului.

Se pleacă din gara Sinaia, pe şosea, spre nord către Cumpătu, anexă a Sinaiei pe malul celălalt al Prahovei. După al doilea pod se observă pe dreapta un drum forestier, deschis probabil cu vreo 2 ani în urmă, denumit Căşărie. Drumul înconjoară cartierul Cumpătul prin est, deasupra ultimelor clădiri de pe pantă. Se merge pe acest drum în sus cam 1, 5 km.

Cînd undeva în stînga se vede ultima vilă construită, relativ aproape de drum, pe partea dreaptă a drumului se observă pe un arbore un marcaj forestier - bandă roşie verticală. Este singurul reper semnificativ. Aici începe o potecă pe care am mers vreo 20 min, după care am făcut din nou la dreapta. Pădurea este împînzită de poteci făcute poate de ciobani, poate de tractoarele forestiere, poate apărute prin tîrîrea buştenilor tăiaţi. Se bagă de seamă urme de roţi, şenile, făgaşuri. Apar adesea semnele forestiere clasice care aici ne sunt de ajutor la orientare. Se urcă fără dificultăţi prin pădure urmărind potecile mai bune, luîndu-ne şi după semnele forestiere, dar mai ales ţinînd seama că drumul nostru trebuie să urce tot mai sus. Este cel mai bine să se urmeze pe cît posibil plaiul, adică zona cea mai înaltă dintre Valea Tufei (stînga, nord) şi Valea Rea (dreapta, sud). Tot suind prin pădurea deasă, pustie şi odihnitoare după 2-2, 5 ore de la plecarea din gara Sinaia se iese brusc la păşune. Foarte aproape este Stîna Mare, care trebuie evitată vara pentru a scăpa de cîini. Şi în continuare ţelul este desigur să urci cît mai sus urmînd potecile dacă există sau alegîndu-ţi traseul astfel încît să urci mereu fără să cobori uneori prea mult. Se întîlnesc în drum vîrfurile Cumpătul (1651 m) şi spre sfîrştul urcuşului Baiul Mare (1895 m). Pentru a ajunge pe Culmea Baiului, la drumul de căruţă ce străbate Munţii Baiului de la sud la nord, nu este nevoie să urcaţi obligatoriu pe aceste vîrfuri. Dar dacă aţi ajuns pînă acolo şi aveţi la dispoziţie măcar o oră de rezervă de timp este foarte păcat să nu o faceţi.

Odată ajunşi pe culme observăm drumul de căruţă menţionat şi coborîm pînă la el. De la Stîna Mare pînă la drum se face 1h 45 min, la care veţi adăuga cca 1 oră pentru urcatul şi coborîtul pe cele două vîrfuri întîlnite.

Din drumul de căruţă sunt o mulţime de posibilităţi de continuare a excursiei: spre nord pînă la telescaunul ce coboară în Azuga, spre sud pînă în satele Posada sau Secăria, coborîri spre Valea Prahovei de ex. pe la Piscul Cîinelui, pe Culmea Zamorei, pe la Sorica, şi altele sau coborîri spre Valea Doftanei pe Valea Prislopului, Valea Floreiului, Culmea Orjogoaia sau o coborîre pe sub Vîrful Cazacu şi apoi pe Valea Ceauşoaia spre Valea Azugii, etc.

Autor: Sorin Demetrescu
Înscris de: Sorin Demetrescu
Vizualizări: 6302, Ultima actualizare: Marți, 19 Iul 2005Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Posada-Valea Floreiului-Poiana Ursilor-Casa de adăpost Florei-Muntele Florei-Virful Doamnele-Tituleni


Obiective: Casa de adăpost Florei, sectorul sudic al Munților Baiului. Timp necesar: 2-3 ore

Marcaj: bandă roșie până la casa de adăpost Florei. Accesibil în orice anotimpTraseul asigură o ascensiune rapidă din localitatea Posada la mai multe vârfuri și culmi aflate în sudul Munților Baiului. În zilele de vară poate fi utilizat ca primă secțiune a unor excursii care pot fi prelungite până la nord de vf. Baiul Mare. Pe tot parcursul, poteca este evidentă, iar semnele de marcaj, deși uneori sunt deteriorate, servesc în orientare.

Se pleacă din șoseaua națională, de la capătul nordic al podului peste apa Floreiului (afluent pe stânga al Prahovei), de la o altitudine de circa 650 m. Pe o placă apare îndicația ,,Casa de adăpost a cercului turistic Floreiu Comamic 1¼ oră. Pentru un turist obișnuit, traseul poate fi parcurs în circa 1 3/4 oră. Din șosea se urmează drumul forestier care descrie o buclă în spatele clădirii stației de gaze. După depășirea acesteia, drumul se desfășoară la dreapta, urcând pe valea Floreiului, spre Secăria. Din drum se desfac însă două poteci care merg pe versant. Marcajul este trecut pe cea din dreapta, suind prin pădurcă de molid, unde întretaie mai multe bticle ale unui drum de căruță. După 15 minute de la plecare ieșim într-o poiană (800 m altitudine) care va fi străbătută pe la margineade sud-est (dreapta). În continuare pătrundem într-o pădure de fag, unde porțiunile cu pante de 10-150 altemează cu altele în care declivitatea depășește 200. Impresionează ținuta fagilor și dimensiunile mari ale acestora. Treptat, direcția se modifică spre E-NE, străbătînd în 8-10 minute un sector de pădure tînără de fag, după care poteca cotește la stânga (spre NE) prin pădurică de molid, pentru ca după 3-4 minute să revină pe o poziție ceva mai dreapta (prin pădurcă deasă de molid). Panta crește și semnele apar mai des pe arbori; întâlnim cîteva trepte și o bară de susținere, după care se iese din pădure, intersectînd un drum de căruță. O nouă tăbliță îndică continuarea traseului spre NE (stânga, perpendicular pe drum). Până aici s-a parcurs o diferență de nivel de 300 m în circa 50-60 minute. În continuare, poteca urcă o pantă aceentuată (peste 250) prin lăstăriș, timp de 8-10 minute. Repeiul principal este un molid mai înalt, care domiuă arbuștii din jur. Pe măsura apropierii dc acesta, spre stânga și dreapta se văd în zare mai multe culmi și vârfuri din munții Bucegi, Baiului și Subcarpați (în vest apar vârful Gurguiatu, valea Prahovei, dincolo de care pot fi recunoscute vf. Vinturișu, Vârful cu Dor, Muntele Fumica; apoi spre nord vedem culmea Piciorul lui Văsîi, culmea Gagul Mare și Muntele Doamnele, în fața, versantul sud-vestic al Muntelul Florei, iar în dreapta urmează bazinul de recepție al văii Floreiului, peste care distingem culmea Simila din Subcarpați; ea coboară abrupt spre valea Secăria, aflată în est, și mai domol către Prahova, în vest). Deschiderea în V a văii Secăria corespunde sectorului îngust tăiat de aceasta în gresii, între culmile Simila și Secăria.

De la molidul înalt, panta se domolesțe (circa 5-7 minute mergem prin lăstăriș), pentru ca treptat să devină din ce în ce mai aceentuată. La capătul de sus al pantei se află un pâlc de molizi tineri, pe care apar semne îndicatoare. După depășirea acestora se iese în poiana Urșilor, unde pe un umăr structural, pe Muntele Florei, se află casa de adăpost Florei (1 180 m). Se vede în stânga, la orizont, vf. Mierlei, cu drumuri sub vârful principal. După un scurt popas, traseul se reia. În dreapta se vede un drum care urcă ușor la stâna din Florei, de unde se poate sui la drumul de creastă. Pentru a ajunge la Muntele Doamnele-Tituleni se merge prin stânga cabanei, pe potecă nemarcată, prin pășune, în lungul ravenei care brăzdează culmea aproape perpendicular. Panta, de circa 30 grade, se urcă la început mai greu (timp de 8-10 minute); cîteva minute de relaxare pe o panta mai mică și din nou un versant aceentual care poate fi parcurs în 20-25 minute. Aproape de vârf, declivitatea terenului scade treptat până se iese pe platoul din sudul vârfului Doamnele-Tituleni, la 1360-1 380 m, unde poteca trece în drumul de culme. De aici se pot urmări admirabilele priveliști pe care ni le oferă Munții Bucegi, regiunea subcarpatică (vezi traseul de culme 18).

De pe Muntele Doamnele-Tituleni, excursia poate fi continuată spre nord până la vârful Răzoare (coborâre fie pe Valea lui Bogdan - traseul 2 -, fie pe culmea Piciorul lui Văsîi), vf. Baiul Mare (coborîre spre Sinaia - traseul 7 - sau Teșila) sau către sud-est, în localitateu Secăria (traseul 1l).


 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii