Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Plaiul Tufei

Bookmark and Share

Plaiul Tufei

Plaiul Tufei (Munţii Baiului)

Se descrie un traseu pe care se poate ajunge pe culmea Munţilor Baiului.

Se pleacă din gara Sinaia, pe şosea, spre nord către Cumpătu, anexă a Sinaiei pe malul celălalt al Prahovei. După al doilea pod se observă pe dreapta un drum forestier, deschis probabil cu vreo 2 ani în urmă, denumit Căşărie. Drumul înconjoară cartierul Cumpătul prin est, deasupra ultimelor clădiri de pe pantă. Se merge pe acest drum în sus cam 1, 5 km.

Cînd undeva în stînga se vede ultima vilă construită, relativ aproape de drum, pe partea dreaptă a drumului se observă pe un arbore un marcaj forestier - bandă roşie verticală. Este singurul reper semnificativ. Aici începe o potecă pe care am mers vreo 20 min, după care am făcut din nou la dreapta. Pădurea este împînzită de poteci făcute poate de ciobani, poate de tractoarele forestiere, poate apărute prin tîrîrea buştenilor tăiaţi. Se bagă de seamă urme de roţi, şenile, făgaşuri. Apar adesea semnele forestiere clasice care aici ne sunt de ajutor la orientare. Se urcă fără dificultăţi prin pădure urmărind potecile mai bune, luîndu-ne şi după semnele forestiere, dar mai ales ţinînd seama că drumul nostru trebuie să urce tot mai sus. Este cel mai bine să se urmeze pe cît posibil plaiul, adică zona cea mai înaltă dintre Valea Tufei (stînga, nord) şi Valea Rea (dreapta, sud). Tot suind prin pădurea deasă, pustie şi odihnitoare după 2-2, 5 ore de la plecarea din gara Sinaia se iese brusc la păşune. Foarte aproape este Stîna Mare, care trebuie evitată vara pentru a scăpa de cîini. Şi în continuare ţelul este desigur să urci cît mai sus urmînd potecile dacă există sau alegîndu-ţi traseul astfel încît să urci mereu fără să cobori uneori prea mult. Se întîlnesc în drum vîrfurile Cumpătul (1651 m) şi spre sfîrştul urcuşului Baiul Mare (1895 m). Pentru a ajunge pe Culmea Baiului, la drumul de căruţă ce străbate Munţii Baiului de la sud la nord, nu este nevoie să urcaţi obligatoriu pe aceste vîrfuri. Dar dacă aţi ajuns pînă acolo şi aveţi la dispoziţie măcar o oră de rezervă de timp este foarte păcat să nu o faceţi.

Odată ajunşi pe culme observăm drumul de căruţă menţionat şi coborîm pînă la el. De la Stîna Mare pînă la drum se face 1h 45 min, la care veţi adăuga cca 1 oră pentru urcatul şi coborîtul pe cele două vîrfuri întîlnite.

Din drumul de căruţă sunt o mulţime de posibilităţi de continuare a excursiei: spre nord pînă la telescaunul ce coboară în Azuga, spre sud pînă în satele Posada sau Secăria, coborîri spre Valea Prahovei de ex. pe la Piscul Cîinelui, pe Culmea Zamorei, pe la Sorica, şi altele sau coborîri spre Valea Doftanei pe Valea Prislopului, Valea Floreiului, Culmea Orjogoaia sau o coborîre pe sub Vîrful Cazacu şi apoi pe Valea Ceauşoaia spre Valea Azugii, etc.

Autor: Sorin Demetrescu
Înscris de: Sorin Demetrescu
Vizualizări: 6569, Ultima actualizare: Marți, 19 Iul 2005Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Comuna Traisteni-Valea Prislopului-Virful Baiul Mic


Obiectiv: sectorul central al Munților Baiului. Timp necesar: 4-4½ ore Traseu nemarcat. Ușor de parcurs în orice anotimp.Este un traseu mai lung (măsoară circa 16 km), dar care asigură o ascensiune ușoară la culmea principală a masivului, precum și legătura cu drumurile și potecile care coboară spre valea Prahovei, la Sinaia sau Bușteni. O mare parte din el se desfășoară pe șoseaua forestieră, astfel încît timpul necesar pentru această acțiune (ll/2-2 ore) se poate scurta prin folosirea mașinilor care urcă la punctele de exploatare a lemnului.

Traseul începe din centrul satului Trăisteni (de la restaurant), unde din șoseaua județeană (care se desfășoară pe valea Doftanei) se desprinde un drum forestier către vest (stânga). Din acest loc, către apus se deschide valea Prislopului, cu albia largă, cu numeroase despletiri și versanți încă bine împăduriți. În ultimul plan, în stânga, apare culmea golașă a Șteiasci, cu vârful Șteiasa Mica (1624 în). Către E-SE vedem o parte a albiei Doftanei, localitatea Trăisteni, culmea Negrașului (stânga) și bazinul Ermeneasa. După cîteva minute de la înscrierea pe drumul forestier trecem peste podul de pe Doftana, loc de unde se poate urmări punctul de confluență al albiei Prislopului cu aceasta (în stânga). Încă 100 m și din drumul forestier se desprinde în dreapta un altul care urcă la gospodăriile de pe deal. Noi continuăm traseul pe drumul din lungul văii. Treptat, panta crește ca valoare, însă ascensiunea continuă să fie lejeră. Se lasă în urmă ultimele case din localitate. Drumul își schimbă ușor direcția spre dreapta (V-NV), mențînîndu-se la circa 30-40 m înălțime fața de albia Prislopului. Pe versant (în dreapta) se văd ravene, ogașe, valuri de alunecări pe aproape întreaga suprafață despădurită. După circa 30 minute de la plecare ajuhgem în dreptul confluenței cu valea Porcăreața (bine împădurită), unde din nou direcția drumului se modifică spre dreapta (nord). Se merge 10-15 minute printr-o frumoasă pădure de fag, de unde se iese într-o rariste. De aici poate fi zărit în ultimul plan Muntele lui Petru, vârful principal ieșînd în evidență prin forma conică. În continuare, pe aproape 4 km, drumul forestier se mențîne pe stânga văii, urcând sau coborând pante mici la baza unui versant partial despădurit; se trece pe lîngă unele amenajări forestiere (magazie, rampă de încărcare etc.). Pe dreapta văii se văd bazinele de recep-tie, bine împădurite, ale torenților care fragmentează versantul estic al culmii Șteiasa Mare. După 1¾ oră de la plecare ajungem la confluența dintre pâraiele Baiul Mare (în stânga) și Prislop (dreapta), loc marcat și de bifurcarea drumului forestier. Între cele două albii, la baza versantului, există o cabana forestieră din spatele căreia se poate urma o potecă prin pădure, care urcă ceva mai aceentuat pe culmea Baiu, la stână, și apoi la vârful Baiul Mic (timp necesar- 2 1/2 ore). Prin deschiderea văii Baiul Mare se zărește o parte din creasta Baiul Mare (la nord de vârful principal).

După un scurt popas se reia urcușul, urmărind drumul forestier ce merge în dreapta, pe valea Prislop, încă circa 3 km, mai întîi spre nord (10 minute), apoi către nord-vest. Se desfășoară pe stânga văii, lîngă albie. Revărsarea apei a dus la degradarea drumului în mai multe sectoare. Aici există însă o potecă pe la baza versantului. Drumul se încheie la confluența dintre pîraiele Baiul Mic (stânga) și Prislop (dreapta), care se scurg prin văi înguste, bine împădurite. Suntem la 1 150 m altitudine și după 21/2-3 ore de la plecare. De aici începe urcușul pe culmea dintre cele două văi. Se trece peste apa Prislopului și se urcă poteca din fața, care suie prin pădure. La început, ascensiunea este mai dificilă, panta depășînd 20 grade. După 10-15 minute, înclinarea versantului devine ceva mai mica, iar poteca apare mai clară. Traseul prin pădure durează 40-45 minute, interval în care se urcă circa 250 m diferență de nivel. La marginea pădurii există o stână. În dreapta, peste coroana arborilor, se vede vârful Prislop, iar în NV Muntele lui Petru, cu mai multe ravc-ne (pe versantul sudic). Reluăm traseul pe poteca de vite, prin pășune, urmărind linia de culme. Urcușul este la fel de dificil, întrucît panta depășește tot timpul 25 grade. După 5-10 minute se trece pe lîngă o stână mai mica; un ultim efort (20-25 m'nute) și se ajunge la poteca de pe culmea principală, pe care se pot zări stâlpi cu marcaj. Pe măsura apropierii de aceasta, orizontul se deschide, mai ales către sud, est și nord. Pot fi observate: tra-seul străbătut, văile încă bine împădurite Prislop și Baiul Mic, dincolo de care (în dreapta) apare vf. Baiul Mare, continuat în est de vârfurile Șteiasa Mare și Șteiasa Mica. În stânga se desfășoară culmea și vârful lui Petru, din care se desprind spre sud-est culmea Prislop (cu stână), iar spre est culmea Orjogoaia. În ultimul plan se zăresc Munții Grohotiș.

Din poteca de culme, traseul poate fi continuat spre nord-est (dreapta), urmărind marcajul peste culmea Orjogoaia până în valea Doftanei (vezi traseul 16) sau spre S-SV (stânga), pe poteca marcată, până în drumul ce trece prin șaua de la nord de Baiul Mic. Aici, drumul se bifurcă, marcajul contînuînd pe culmea Zamorei spre Bușteni (vezi traseul 8). Pentru a ajunge la Baiul Mic se urcă pe drumul din stânga cîteva minute. De la vârf se pot alege variante de coborîre la Bușteni sau Sinaia (vezi traseele 7 și 8).


 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii