Alpinism și Escaladă - Proiectul PRO Climbing
http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_proiectul-pro-climbing_id_722_print_1.html

Proiectul PRO Climbing

PREMIERE - ECHIPARI - REAMENAJARI



Programul are urmatoarele  obiective principale:

1.      Sprijinirea logistica si cu materiale a unor proiecte si initiative concrete ce au ca scop reamenajari, echipari si deschideri de trasee de alpinism si escalada in Romania.

2.      Constituirea  unui fond de materiale de calitate pentru sprijinirea acestor proiecte.

3.      Punerea la dispozitie a knowhow-ului de ultima ora, prin organizarea de intalniri, discutii si schimburi de informatii in domeniu.

4.      Sensibilizarea cataratorilor asupra unor aspecte specifice legate de securitate, etica, ecologie etc. 

5.      Promovarea intre cataratori a unui parteneriat real pe baza de prietenie, respect si avantaj reciproc.

6.      Promovarea pe plan international a potentialului romanesc.

 

Programul a fost initiat de catre Leslie Fucsko, Frank Schobel si Florin Ularu, fiind continuarea unor activitati similare desfasurate in ultimii ani si a rezultat din necesitatea de a coordona aceste eforturi. Din activitatea lui Leslie Fucsko, ghid alpin francez cu brevet de stat, amenajator profesionist, consemnam proiectele din Romania de echipare si reechipare a unor trasee din Vadul Crisului si din Cheile Bicazului, realizate in colaborare cu alpinisti si cataratori locali. Din activitatea lui Frank Schobel, consemnam initierea proiectelor de reamenajare din masivele Buila-Vanturarita si Costila/Bucegi. Florin Ularu a realizat premiera traseului Memorial Emilian Cristea din Peretele Vai Albe, unul din traseele de referinta ale Romaniei.

Mod de realizare:  

 Experienta acumulata a aratat ca succesul unei actiuni depinde nemijlocit de initiativa dezvoltata, de entuziasmul si de energia investita de cataratori intr-un proiect, cat si de relatia  interumana dintre parteneri. Calitatea lucrarilor ce este realizata in cadrul unui proiect este direct proportionala cu responsabilitatea si cu masura cu care cataratorii se preocupa de finantarea si finalizarea proiectului.

 Pentru a-i sprijini si a-i incuraja pe cei doresc sa initieze proiecte de amenajare si reamenajare de trasee de alpinism si escalada, vrem sa oferim o sursa de materiale cu un raport pret/calitate optim, care sa corespunda normelor europene general acceptate la aceasta ora.

 

In baza unui dosar intocmit de cei interesati sa demareze proiecte de (re) amenajare, intentionam sa sponsorizam costurile materialelor consumabile cu pana la 50%.

 

Restul costurilor va fi acoperit din resurse proprii de catre initiatorii proiectelor respective. Materialele vor fi acordate esalonat in functie de evolutia proiectului.Cantitatea de materiale ce va fi pusa la dispozitie va fi in functie de resursele disponibile in cadrul programului la acel moment, de amploarea proiectelor, de evolutia proiectelor, respectiv de seriozitatea cu care sunt acestea abordate. 

Prin aceasta oferta vrem sa incurajam initierea de proiecte ce au ca scop amenajri si reameanjari de trasee de alpinism si escalada, respectiv echiparea cu material de calitate a premierelor.

Sunt acceptate si proiecte avand ca scop (re) ameanjarea unui singur traseu.   

Esalonarea proiectului va fi facuta prin prezentarea si realizarea de catre interesenti mai intai a unui proiect pilot de o anvergura mica, care dupa finalizare poate fi urmat de proiecte cu o amploare mai mare. Modul de cooperare pana la finalizarea proiectului pilot va fi decisiv pentru stabilirea logisticii optime si pentru intarirea relatiei de incredere intre parteneri. Rezultatele si calitatea realizata in timpul proiectului pilot vor decide asupra  cuantumului de material acordat proiectelor ce vor urma proiectului pilot. Materialul ce va fi acordat proiectelor de o amploare mai mare va fi si el acordat esalonat, tinand cont de modul cum este respectat planul de bataie propus de responsabilii de proiect cat si de stadiul finantarii proiectului.

Proiectele pilot si proiectele de ansamblu pot fi depuse in cadrul aceluiasi dosar. 

Aceasta documentatie va fi prezentata si discutata in grupul de discutii Costila (http://groups.yahoo.com/group/costila/). Vom acorda sprijinul necesar pentru intocmirea documentatiei cerute. Initiatorilor de proiecte li se pune la dispozitie spatiu web pe www.roclimbing.net. In acest fel se realizeaza si popularizarea proiectelor respective. In functie de rezonanta proiectului va fi luata o decizie de catre membrii clubului ProClimbing.   

Cel ce prezinta un dosar bine intocmit face dovada de interes si seriozitate. In vederea obtinerii altor surse de finantare, dosarul proiectului poate fi folosit pentru cautarea altor potentiali sponsori. Acest lucru este chiar dorit si incurajat.

Detaliile specifice fiecarui proiect in parte privind cantitatea de materile sponsorizate, destinatia lor, planul de bataie si angajamentele asumate vor fi consemnate intr-un contract de sponsorizare intre initiatorii de proiect si echipa proclimbing.

Pentru a asigura omogenitatea si calitatea materialelor folosite, vom sprijini numai proiecte care utilizeaza materiale puse direct de catre proclimbing la dispozitie sau care utilizeaza  materiale avizate de catre proclimbing. Materialele utilizate in proiectelele noastre vor fi protejate antifurt corespunzator si vor fi marcate in mod distinct. Ne vom implica activ in cautarea si asigurarea de surse de materiale cu un raport calitate / pret optim.

De asemena, pentru a asigura calitatea lucrarilor, conditionam participarea la proiecte de absolvirea unui stagiu de pregatire pentru (re) amenajatori in care se va prezenta know how-ul de ultima ora. Proclimbing va organiza in regie proprie aceste stagii.

Ne rezervam dreptul de a testa interesentii in ceea ce priveste cunostintele din domeniul tehnicii si tacticii amenajarilor. In aceasta directie vom pune la dispozitie materiale informative cuprinzand atat recomandari cu caracter general si/sau facultativ, care tin cont de linii general acceptate la aceasta ora, cat si unele cerinte cu caracter obligatoriu (mai ales in ceea ce priveste tehnologia de montaj). Schimbul de opinii  pe aceasta linie este chiar un deziderat in sine.

 

Ne rezervam dreptul ca in cazul unor disfunctionalitati majore sa intervenim in vederea  rezolvarii acestor probleme.

 

Cooptarea de noi membrii in "Clubul ProClimbing" se face pe baza de invitatie din partea sau la cerere. Conditii:

1. Aspirantul sa se identifice cu obiectivele si stilul de munca PRO Climbing.
2. Contributii echilibrate si de calitate pe platformele noastre publice, respectiv promovarea pe alte canale a activitatii noastre.
3. Participare la un stagiu proclimbing sau la alte intalniri, reuniuni, etc. organizate de PRO Climbing.
4. Colaborare intr-un proiect PRO Climbing.
5. Participare la realizarea fondului pentru (re) amenajari.


Documentatie proiecte 

Cei ce doresc a fi sprijiniti sunt rugati sa prezinte in timp util (in general din sezonul premergator actiunii pentru cei care nu au absolvit inca un stagiu proclimbing sau nu au realizat inca un proiect proclimbing si cel putin trei luni inainte de faza de teren pentru cei care au absolvit un stagiu) urmatoarea documenatie:

 

-         o scurta scrisoare de motivatie.

-         un scurt CV alpin.

-         un proiect cuprinzand descrierea proiectului  din care sa reiasa clar amploarea proiectului,  necesarul de material, observatii privind stilul de (re) amenajare (fotografii, tabele, schite in care sa fie consemnate dificultatea traseelor in sistem uiaa), propuneri pentru materiale ce urmeaza a fi folosite, resursele umane, materiale si financiare de care initiatorii de proiecte dispun, eventual mentiuni cu privire la viitoare actiuni de reamanjare, eventual descrierea potentialului suplimentar existent, eventual propuneri privind intentii concrete de valorificare a acestui  potential. 

-         un plan de bataie cu termene precise in care finantarea, respectiv realizarea proiectul va fi esalonat si finalizat.

   

Participantii la proiecte se angajeaza:  

Considerente contractuale: 

-         sa respecte angajamentele ce si le asuma in cadrul proiectelor.

-         sa caute un consens cat mai larg in randul cataratorilor, a propietarilor terenurilor pe care se afla zonele respective, a oficialitatilor, a organizatiilor, institutiilor etc. care au tangente cu activitatea si mediul in care cataratorii isi vor desfasura proiectul.

-         sa-si evalueze cu onestitate amploarea proiectelor.

-         sa foloseasca materialele numai pentru scopurile care au fost explicit documentate in proiect.

-         sa valorifice cu responsabilitate resursele ce li se pun la dispozitie.

-         sa respecte termenii din planul de bataie.

-         sa semnaleze in timp util, in vederea gasirii de solutii, eventualele disfunctionalitati.

-         sa asigure transparenta proiectului  prin informari regulate si publice asupra evolutiei proiectelor.

-         sa prezinte la finalizare spre publicare topouri cu rezultatele proiectelor.  

Considerente tehnice: 

-        sa foloseasca numai materiale de calitate cu protectie anticoroziva corespunzatoare, de preferinta din otel inoxidabil, materiale care sa asigure pe termen lung un impact minim din punct de vedere ecologic.

-         sa respecte cu strictete instructiunile de montaj ale producatorilor materialelor puse la dispozitie. 

-         sa aiba in vedere recomandarile generale privind folosirea materialelor in (re) amenajari.

-         in cadrul (re) amenajarilor sa aiba in vedere un spectru cat mai larg de cataratori  si trasee (atat trasee pt. incepatori cat si trasee pentru cataratorii avansati, atat trasee scurte cat si trasee mai lungi etc.).

-         sa acorde o atentie deosebita traseelor des frecventate.

-         sa (re) amenajeze tinand cont de necesitatile cataratorilor care  vor frecventa sau frecventeaza curent traseele respective.

 

Considerente etice si ecologice:  

-         in cazul reamenajarilor sa nu schimbe in mod masiv si deliberat caracterul  traseelor fara acceptul premieristului si/sau a cataratorilor care frecventeaza in mod curent traseele respective.  Prin schimbare masiva intelegem in cazul reameanjarilor:  

      - ridicarea sau scaderea substantiala a dificultatilor tehnice impuse (principiu: un traseu  cotatat de ex. cu 5+ A0 inainte de reamenajare va avea dupa reamenajare tot cotatia 5+ A0).

      -impunerea folosirii de protectii mobile in traseele care in mod traditional sunt echipate cu puncte fixe de asigurare,  

           -       plasarea de protectii fixe suplimentare acolo unde premieristul  in mod deliberat nu a

                   facut acest lucru, de ex. in pasaje protejate la premiera cu dispozitive mobile.  

-         sa nu recurga la mijloace dezavuate din punct de vedere etic sau ecologic, de ex. la saparea de prize, la defrisari pentru deschiderea de noi trasee.

-         sa asigure ecologizarea zonelor din vecinatatea traseelor, a cailor de acces spre acestea, sa-i sensibilizeze pe ceilalti cataratori, si nu numai, in acest sens.

-         sa nu deschida trasee in zone sensibile din punct de vedere ecologic, eventual chiar sa dezechipeze trasee existente in astfel de zone. 

-         sa nu pericliteze, prin activitatea in cadrul proiectului sau prin rezultatele si implicatiile proiectului, viata sau bunuri materiale ale unor persoane straine de obiectul si subiectul proiectului.



Sponsori 

Fondul "Pro Climbing", fond din care sa fie acordat material pentru sprijinirea proiectelor de (re) amenajare, nu poate fi realizat fara de sprijinul sponsorilor  si a donatorilor. Vom depune eforturile necesare pentru atragerea acestora. 

Va rugam sa ne ajutati in realizarea acestui fond, suntem dependenti de sprijinul vostru!

 

Proiecte ProClimbing:

- Stagiul de "Big Wall" desfasurat intre 12 si19 iulie in Buila-Vanturarita si coordonat de Leslie Fucsko. Stagiul si-a propus prezenatrea tehnicilor moderne de big wall si schimbul de informatii privind tehnologiile de (re) amenajare. 

- Pr. Vadu Crisului, initiat de Leslie Fucsko: reechipare, amenajare de noi rute.
- Pr. Buila, initiat de Frank Schobel: reechipare, amenajare de noi rute.
- Pr. Memorial Cristea, initiat de Florin Ularu: reechiparea traseului omonim.
- Pr. Rarau, initiat de Florian Mastacan (Iasi): (re) amenajare trasee alpinism si escalada
- Pr. Herculane - Surplomba initiat de Costin Morariu (Timisoara): (re) echiparea  trasee escalada sportiva.
- Pr. Cheile Dobrogei - initiat de Marian Anghel (Galati).
- Pr.  Herculane - Amfiteatru initiat de Adi Glavan
 

Contact:proclimbing@roclimbing.net   www.roclimbing.net

Leslie Fucsko (Prelenfrey - France)       +33 674.793.345        leslie_ghm@yahoo.fr
Frank Schobel (Karlshrue - Germany)    +49 1.797.922.272     frank.schobel@gmx.net
Florian Mastacan (Iasi - Romania)         +40 745 651.660        kobe@alpinet.org           

Cont:

ROBANK subcursala Iasi 
2511-30574. ROL01/1400 sau 2511-30574. EUR01/1400

Alpinet promoveaza Proiectul PRO Climbing benevol, gratuit si fara interese materiale. Alpinet nu isi asuma nici o responsabilitate pentru activitatile desfasurate in cadrul Proiectului PRO Climbing.

Autor: PRO Climbing Team
Înscris de: Florian Mastacan
Vizualizări: 5381, Ultima actualizare: Joi, 31 Oct 2002


Comentariu
Fără foto Cristian Zicos, Joi, 31 Oct 2002, 0:17

Intr-adevar o veste excelenta!! Felicitari pentru aceasta initiativa!!! Mult succes!!!

Fără foto Costin Morariu, Joi, 31 Oct 2002, 4:19

ma intereseaza documentatia proiectului Herculane - Amfiteatru. este publicata pe undeva?

cOS...

Fără foto Florian Mastacan, Joi, 31 Oct 2002, 8:43

cOS: descrierile de proietcte sunt pe siteu-ul oficial PRO Climbing.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Copyright 1999-2024 www.alpinet.org