Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Raport de tura (orasul Victoria-Cabana Turnuri-Cabana Podragu-Valea Buda)

  • Alpinet
  • Articole
  • Raport de tura (orasul Victoria-Cabana Turnuri-Cabana Podragu-Valea Buda)
Bookmark and Share

Raport de tura (orasul Victoria-Cabana Turnuri-Cabana Podragu-Valea Buda)

Raport de tura (orasul Victoria-Cabana Turnuri-Cabana Podragu-Valea Buda)

In perioada 20-23 iulie2007 am efectuat o trecere peste Fagaras, pornind de la orasul Victoria si ajungand la Valea Buda (lacul Vidraru). Echipa a fost formata din trei personae (doua tinere si un veteran) cu varste cuprinse intre 25 si 58 ani.
Am plecat din Bucuresti cu un tren de noapte ajungand in Ucea dimineata la ora 4. De aici am fost preluati de domnul Dorian (tel.0721562526, numar aflat prin intermediul site-ului Alpinet) pe care il contactasem cu citeva zile inainte. Acest domn efectueaza curse cu masina personala in zona Victoria, Sambata si chiar Balea, dar trebuie anuntat din timp. Am ajuns la indicatorul spre Turnuri, triunghi rosu, de unde am inceput ruta spre cabana. Traseul este relativ usor, dar destul de lung, iar in ultima parte scoate cam lenes la lumina cabana. O singura problema de orientare se pune la intersectia cu poteca spre lacul Podragel, punct rosu. Daca veti remarca acest semn destul de sters pe poteca veti face calea intoarsa si veti gasi semnul triunghi rosu. Nu este nicio problema in asigurarea cu apa in prima jumatate a traseului. Cabana Turnuri nu este inca pusa la punct, cu doua zile inainte de sosirea noastra echipa de cabanieri a fost schimbata si sunt semne ca situatia se va remedia prin implicarea activa a unor tineri entuziasti si optimisti care o ingrijesc acum. Cazarea costa 30 lei pe noapte in camera de cinci paturi si 25 lei la prici. WC-ul nu are usa, dar daca tipi iti faci usor simtita prezenta. Exista posibilitatea de a fi asigurata masa, iar raul de langa cabana le da voie turistilor sa se racoreasca si sa-si astampere setea. De la cabana Turnuri pana la cabana Podragu apa se gaseste de doua ori, din ora in ora, iar timpul maxim de parcurs este de 2 ore jumatate.
Cabana Podragu primeste unele imbunatatiri, camerele sunt in refacere, iar la etaj este cazat numai personalul cabanei. La parter in camera de cca. 20 de paturi costul cazarii este de 25 lei pe noapte. WC- ul este in cladirea cabanei si este mai mult decat acceptabil pentru o cabana de munte. Se poate manca la cabana la preturi destul de ridicate, pretul unei beri la cutie fiind de 8 lei. Am parcurs traseul cabana Podragu - Varful Moldoveanu si retur in 8 ore intr-o zi senina si calduroasa care a starnit multora dorul de duca pe carari de munte astfel incat intre Vistea si Moldoveanu poteca devenise chiar aglomerata. De-a lungul acestui traseu apa lipseste, deci sunt necesare provizii.
In ultima zi am urmat traseul Saua Podragu-Podul Giurgiului-Valea Buda. Nu este necesar sa va aprovizionati cu apa, aceasta fiind la tot pasul si formand pe alocuri mici, dar frumoase cascade. Traseul nu beneficieaza de stalpi de marcaj (semnul este pus pe pietre) orientarea pe timp nefavorabil fiind extrem de dificila daca nu imposibila. Dupa coborare se ajunge la un pod de lemn. Va recomandam sa treceti pe malul drept, parasind marcajul triunghi albastru si sa prindeti o poteca ciobaneasca in stare foarte buna ce coboara intr-un drumul forestier pe care nu-l veti parasi multa vreme si unde veti regasi marcajul. Pe drumul forestier in stare foarte buna se poate merge cu masina dinspre Valea Buda numai pana la kilometrul 13, 8. Aici pe o portiune de cca.200m drumul si raul insotitor este blocat de zapada provenita de la o avalansa. Se poate depasi obstacolul prin apa trecand pe sub un pod de gheata sau pe deasupra cu riscul alunecarii. Am parcurs traseul in cca. 9 ore. Consideram ca indicatia in sens invers Valea Buda-Saua Podragu, 7ore si 45 minute nu este reala. Sunt 18 km. pe drum si apoi urcus continuu pana in sa. Apreciem ca o durata corecta ar fi cca.9-10 ore. Atentie, daca aveti mobil, semnalul nu apare decat in zona barajului Vidraru.
La sfarsitul traseului, cu putin noroc, un sofer amabil va poate duce pe serpentinele Transfagarasanului pana la Curtea de Arges. Muntele se va departa destul de repede, dar il vom apropia in amintire pana il vom ruga din nou sa ne accepte pasii pe ale sale carari.


Autor: Daniela Lazarovici
Înscris de: Daniela Lazarovici
Vizualizări: 11568, Ultima actualizare: Joi, 26 Iul 2007



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: Moldoveanu 2010, înscris de Club Montan Ecoxtrem -

Moldoveanu 27-29 august 2010

 Ultima iesire a scolii de vara EcoXtrem promotia 2010. Echipa va cuceri varful Moldoveanu pornind de la cabana Sambata, cu intoarcere in aceeasi zi. 14 ore in care tinerii muntzomani se redescopera. 


Un traseu: [N-am găsit]

Comentariu
Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Vineri, 27 Iul 2007, 15:51

Inseamna ca am fost vecini de cabana:-D

Virgil Iordache Virgil Iordache, Joi, 9 Aug 2007, 13:36

Frumos raportul, multumim pentru informatii:)

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii