Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Munţii Carpaţi - Schi pe Valea Gaura

Bookmark and Share

Schi pe Valea Gaura
Munţii Bucegi



       În poza de sus sunt eu, Andrei Samoil. Luna mai 2003. Plecaţi din Bucureşti (tata şi cu mine), la ora 7, am ajuns la cabana Babele, după ce am urcat cu telecabina din Buşteni, pe la ora 12. Aici, ca de obicei, lume de tot felul şi coadă mare la telecabină.
       Începeam tura noastră pe schiuri.


       Suntem în urcuş, pe Muntele Obârşia. În spate apare Muntele Coştila şi releul de pe el. În ultimul plan, Munţii Baiului, spre dreapta.


       Continuăm drumul spre cabana Omu, pe sub Ceardac, adică pe drumul de vară...


       Pe la ora 15 ajungem la cabana Omu. Stratul de zăpadă a coborât mult...


       În spatele cabanei este Vârful Omu iar către dreapta zărim ceva din clădirea meteorologilor.


       Chiar în spatele cabanei se deschide Valea Gaura, pe care urmează să o coborâm pe schiuri (vezi şi descrierea şi harta lui Radu Cotta, din numărul 14 al revistei Munţii Carpaţi, pagina 26).
       În partea stângă a imaginii este muntele pe care debutează frumosul traseu pe versantul vestic al Bucegilor, spre cabana Padina. Iar în stânga de tot, în spate, se înalţă Masivul Leaota.



       A doua zi, după ce am fost primiţi cu mare ospitalitate de cabanierii de la Omu (în aceeaşi zi sosiseră şi ei la cabană), am început să coborâm, pe la ora 8, 30. În spate rămân staţia meteo, Vf. Omu şi cabana.


       Puţin mai jos faţă de cadrul anterior privirea cuprinde spectaculosul Muntele Scara (încă evitat de călătorii prin Bucegi) şi, în fundal, Masivul Piatra Craiului.
       În stânga se cască Valea Gaura, în dreapta coboară brusc Văile Ţigăneşti şi Mălăieşti. Toată zona nordică a Bucegilor este deosebit de diversă şi atrăgătoare.



       Am ajuns în treimea superioară a Văii Gaura şi vom face primele urme pe traseul turistic ale cărui semne sunt acum sub zăpadă.


       Dacă întoarcem privirea spre cabana Omu, rămasă sus, în cel mai depărtat plan al imaginii, nu recunoaştem sub zăpadă relieful ruiniform săpat pe conglomerate şi calcare.
       Mai jos de noi, Cascadele de la Moara Dracilor pot fi coborâte pe schiuri, acum apărându-ne doar una singură dintre ele; zăpada foarte moale s-a scurs în această zonă (vezi ilustraţie în numărul 5 al revistei Munţii Carpaţi).



       La ora 12 ne odihnim pe primele petice de iarbă, la baza Văii Gaura, imagine în care fundalul este dominat de fantasticul relief pe conglomerate şi calcare din versantul ei drept.

text: Andrei Samoil, Ică Giurgiu

Autor: Andrei Samoil, Ică Giurgiu
Înscris de: Cătălin Olteanu
Vizualizări: 41450, Ultima actualizare: Joi, 16 Oct 2003



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Zanoaga-Cabana Bolboci-Saua Lespezi-Cantonul Bratei

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii