Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Sfârşit de august pe Negoiu

Bookmark and Share

Sfârşit de august pe Negoiu - Pe Negoiu

Aşa că n-am mai stat pe gânduri. Pe la 7: 30 am scos toate bagajele afară, ocazie cu care s-au deşteptat toţi colegii de refugiu, am întins repede cortul ca să se usuce, am făcut un ceai şi în mai puţin de o oră am pornit către Portiţa Negoiului (pe poteca marcată cu bandă roşie, practic traseul de creastă). Ceva mai jos se desprinde poteca marcată cu cruce roşie ce merge spre Strunga Ciobanului. Continuăm să mergem pe potecă şi cu ochii la Negoiu nici nu observăm varianta prin Strunga Doamnei (drumul lui Rădulescu, marcat iniţial cu bandă albastră, W. Kargel, 1988). Oricum, pe-aici intenţionam să ne întoarcem.

080831_020_a

Refugiul Călţun cu vf. Dracului şi Negoiu în ultimul plan.
080831_031_a

Curioase...

Înainte de o scurtă traversare prevăzută cu lanţuri (utile pentru vreme proastă când piatra este udă) rămânem puţin să privim la câteva căpriţe care se uitau la noi de pe o mică brână înierbată pierdută printre stânci la înălţime. Mare bucurie să le poţi vedea libere, în elementul lor, nederanjate de nimeni. Erau cel puţin doi adulţi şi doi pui măricei cu chef de joacă. Imediat ajungem la intrarea în hornul amenajat cu lanţuri numit şi "hornul turiştilor" care se termină sus, în Strunga Dracului.

080831_042_a

Strunga Dracului
080831_045_a

O privire în jos în lungul hornului care urcă în strunga Dracului.

Liniştea dimineţii n-a fost întreruptă decât de câteva fluierături de marmote de undeva mai din vale. Din strungă până pe vârf mai e doar o aruncătură de băţ aşa că pe la 9: 30 suntem sus. Aşa cum era de aşteptat după atâta vânt, vizibilitatea este bună... ţara Ardealului străbătută de Olt în partea de nord... lacul Vidraru, oarecum în contra-lumină, către sud... Şerbota (şi Custura Sărăţii), Scara, Gârbova către vest... Lăiţelul, Lăiţa, Paltinul, abrupturile Bâlei, Capra, Vânătoarea lui Buteanu, Arpaşu Mic (de unde continuă spre sud culmea Buda - Râiosu - Muşeteica - Piscu Negru), Podragu, Viştea Mare - Moldoveanu în partea cealaltă... să tot stai şi să priveşti. Fire de nori, tot mai îndrăzneţe, apar când şi când sporind farmecul locurilor. Stăm aproape o oră şi parcă nu ne vine să plecăm dar în cele din urmă ne rupem de vraja muntelui şi începem să coborâm.

080831_060_a

Vedere către vest cu Şerbota şi restul crestei vestice.
080831_069_a

Vedere contre-jour spre sud către Lespezi - Călţun.

Din strungă continuăm să coborâm pe poteca marcată cu bandă galbenă care ocoleşte Vârful dintre Strungi (Vârful Dracului). Curând trecem în partea cealaltă, către căldarea Berbecilor, nu înainte de a mai arunca o privire către Şerbota şi custura Sărăţii. În direcţia opusă privirea e atrasă de custura care urcă spre Călţun - Lespezi. Coborâm puţin şi-n curând se desprinde spre dreapta, chiar înainte de ultima porţiune de urcat către strungă, un marcaj cu bandă albastră către căldarea Berbecilor şi Podeanu.

080831_088_a

O privire înapoi către Şerbota şi custura Sărăţii.
080831_092_a

O mică porţiune de urcuş către strunga Doamnei.

Urcăm în continuare până în Strunga Doamnei de unde ajungem imediat în partea cealaltă, în poteca pe care am venit dimineaţă. Negoiu se ascunde tot mai mult printre nori aşa că ne bucurăm ca am ajuns devreme pe vârf. Căpriţele nu se mai văd, poate-şi fac siesta sau poate se fugăresc pe vreo altă brână. În portiţa Negoiului mai zăbovim puţin pentru că e greu totuşi să te rupi de atâta frumuseţe. Jos la lac, linişte şi pace, cam toată lumea a plecat, fiecare pe drumul lui. Strângem şi noi cortul, ne facem bagajele (inclusiv punguţele noastre cu gunoi şi câte ceva în plus lăsat de alţii) şi după ce mai privim atent în jur, pornim la vale mulţumiţi că muntele a fost darnic cu noi astăzi...

080831_120_a

Lacul Călţun şi vârful Lăiţel.
080831_145_a

Într-una din căldările de pe valea Călţunului.

Mai multe imagini aici.

Autor: Marius Radu
Înscris de: Marius Radu
Vizualizări: 4037, Ultima actualizare: Miercuri, 1 Oct 2008



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Plaiul Foii-Curmatura Foii-Mt. Tamasul Mare-Valea Richitii-Valea Dimbovitei

 

Comentariu
Şerban-Alin Pontoş Şerban-Alin PontoşAdministrator Alpinet , Miercuri, 1 Oct 2008, 11:00

Nu este corect pentru cititorii de pe Alpinet sa fie trimisi pe alta pagina pentru a citi articolul complet. Dupa mine, articolul acesta ar trebui completat sau sters de pe site. Sper sa nu se mai aprobe articole "partiale" pe site.

Marius Radu Marius Radu, Miercuri, 1 Oct 2008, 12:13

OK, Alin, am eliminat link-ul de la sfarsit (odata ce se aproba modificarea articolului)... poate ca ai dreptate, eu am intentionat sa postez aici doar ce era important vis-a-vis de traseu... sper ca link-ul cu imaginile nu deranjeaza pt ca nu puteam sa pun prea multe.

Si-n alta ordine de idei, nu sunt singurul care a procedat astfel si nu dau decat un exemplu recent... "Khan Tengri - Lord of the sky" la adresa http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_khan-tengri--lord-of-the-sky_id_2800.html nu contine decat o pagina cu finalul "continuarea: http://www.g...com":-?

Dar eu mi-am insusit critica ta!

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Joi, 2 Oct 2008, 8:01

Salut Marius. Am avut o discutie pe aceeasi tema si cu autorul articolului mentionat de tine.
Niciodata nu va deranja un link catre albume foto. Nu deranjeaza nici macar sa pui un link catre pagina personala. Si eu procedez la fel. Dar in privinta continutului unui articol sunt de aceeasi parere cu Serban. Un articol trebuie sa fie complet pe un site.
Daca ai inteles punctul nostru de vedere inseamna ca totul este in regula.

Şerban-Alin Pontoş Şerban-Alin PontoşAdministrator Alpinet , Joi, 2 Oct 2008, 8:14

Multumesc pentru intelegere. Sincer!
Imi parea rau ca nu este articolul complet pentru ca in primul rand mi se pare un articol foarte bun, imi place, este o descriere excelenta a turei, bine ilustrata. Referintele spre albumul foto si pagina personala nu deranjeaza absolut deloc, atat timp cat pe Alpinet exista un material unitar.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii