Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Si ce ? ... - Muntii Rodnei, 2-9 iulie 2007

Bookmark and Share

Si ce ? ... - Muntii Rodnei, 2-9 iulie 2007 - 8 iulie 2007
Ziua a VII-a, duminica.

     Debut splendid de zi. In bobitele de roua de pe iarba din curte, soarele se sparge in mii de culori; de jur imprejur, crestele par scrise cu creionul pe cerul de un albastru adanc de parca ti-e teama sa nu te prabusesti in el. Sufletu-mi tanjeste dupa fluieratul marmotelor din Zanoaga Iezerului, dupa cioburile rupte din cer ale taurilor Buhaiescului, dupa raiul ascuns in Zanoaga Mica, dupa…dar nu se poate. Astazi este ziua rezervata intalnirilor cu prietenii, iar maine pregatirile de plecare; marti seara e musai sa fiu la Iasi.
    Privesc cladirea scolii ce comunica printr-o usa cu gospodaria lui “MosGheorghe”; este construita pe terenul donat de tatal lui acum multi ani in urma. Dinspre fundul gradinii suna toaca, batuta cu maiestrie, de la biserica ce tocmai se construieste pe terenul donat anul trecut de “MosGheorghe”. “Mai ramane sa donezi pamant pe care sa se construiasca o crasma”, glumesc eu. “ Da’ barul Leontinei pe pamantul cui ii facuta?”, vine replica.
In 1987, pe 14 septembrie, aflandu-ma in statiunea Voineasa de pe valea Lotrului, am facut o excursie solitara, de o zi, pe varful Steflesti cu dus pe la Balindru si intors pe valea Voinesitei; am ramas cu amintiri de neuitat si, desi mai fusesem pe munte, am socotit-o prima mea excursie adevarata. Voind sa marchez aceasta zi m-am uitat in calendarul ortodox sa vad ce sfant se celebreaza la aceasta data, si am aflat o sarbatoare foarte importanta pentru ortodoxism, “Inaltarea Sfintei Cruci”. Dupa trei ani l-am cunoscut pe “MosGheorghe” care doneaza terenul unde se construieste biserica ce va avea hramul…”Inaltare Sfintei Cruci”…coincidenta?
    Ilie pleaca, cu fiica Savuca, ginerele si nepotelul in munte dupa afine, iar eu si “MosGheorghe” luam drumul bisericii sa asistam la liturghie. Am sub ochi impresionantul ritual care cuprinde si mersul credinciosilor catre biserica; in sunet de clopot si toaca, femei –multe din ele imbracate in straiul traditional maramuresan – ducand “coconi” de mana, tineri si tinere, barbati vin si umplu incet-incet biserica. Preotul (pe care vazandu-l mai tarziu fara odajdii nu-mi vine a crede ca-i atat de tanar) domina cu harul sau credinciosii care, in marea lor majoritate, suplinesc corul participand activ la slujba. Captivat, nici nu-mi dau seama cand se termina aceasta se termina.
    A venit in vizita si Dorina, cea mai mare din fetele lui “MosGheorghe”(de fapt pe ea si pe sotul ei, Dumitru, i-am cunoscut mai intai, in 1989 cand, negasind loc la hotel, m-au gazduit ei ramanand de atunci buni prieteni). Nu se lasa pana nu-i promit o vizita pe maine.
Robi, un cocon de vreo patru anisori, primise in dar de la tatal sau aflat la munca in Italia un cort pe care nimeni nu se pricepea sa-l monteze; a vazut cortul meu montat (sa se usuce) in curte la “MosGheorghe” si atata s-o “cantat” la muma-sa ca aceasta o indraznit sa ma roage a i-l monta. Cu toate protestele moasa-si reusesc sa-l pun in picioare, si-apoi sa-l vezi pe Robi ce mandru era ca surorile lui, ceva mai mari, nu intrau in cort fara invoire, iar pe o “muta” (vorba de mare ocara in Maramures) din vecini chiar o “tapat-o“ afara pentru ca o intrat cu “strimcii” in picioare. Muma-sa, multumita peste poate nu s-o lasat pana nu am primit drept plata pentru osteneala o litra de horinca.
    Dupa amiaza ma intalnesc, insotit de “Mos Gheorghe”, cu prietenii pe care-i am aici, la barul Leontinei, la un pahar “de dragul pacii”.
Pe seara, impreuna cu Antonella si, bineanteles, Sasha raspundem invitatiei facute de Leontina si sotul ei, Nucu. Discutam, printre altele, si despre turismul din zona; Garlea, cum este numita zona din valea Pietroasei unde ne aflam, este situata intr-o pozitie deosebit de pitoreasca avand perspectiva spre Muntii Maramuresului (punct central Toroioaga sau Socolescu, cum ii mai spun localnicii) si Muntii Rodnei catre care se deschid privelisti incitante spre piramida masiva a Puzdrei si caldarile nordice ale Pietrosului, situat in imediata apropiere; din Pietrosul se duce catre est culmea Pietrei Albe oprita brusc de vaile adanci ale Repezii si Buhaiescului. Iubitorii muntelui care nu practica turismul cu cortul isi pot stabili resedinta aici si, in iesiri de cate o zi (nu fara efort) pot face excursii din care sa ramana cu amintiri de neuitat; in trei ore se poate ajunge in Zanoaga Iezerului (lac glaciar) si inca o ora pana in Varful Pietrosul, punct de perspectiva catre Oas-Gutai, Tibles, Bargau, Caliman, Suhard, Muntii Maramuresului cu perspectiva in adancime pana in Ucraina. Locurile sunt deosebit de linistite, departe de zgomotul civilizatiei, oamenii minunati, deosebit de primitori si comunicativi cu un incantator cult al musafirilor; receptivi la respectul acordat de interlocutor, la un pahar “de dragul pacii” se pot stabili legaturi de durata. Cazarea se poate face la localnici si, la rugamintea mea, Leontina accepta sa transmit eventualilor amatori numerele de telefon la care pot fi contactati: Leontina Borgovan-0741138817 si Nucu Borgovan-0744581220

Autor: Constantin Asandei
Înscris de: Constantin Asandei
Vizualizări: 4662, Ultima actualizare: Luni, 20 Aug 2007



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii