Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Si noi am fost la Rosia Montana

Bookmark and Share

Si noi am fost la Rosia Montana
Am intitulat acest articol ca o contra la afirmatia Presedintelui Romaniei facuta cu ocazia vizitei sale la Rosia Montana in toamna acestui an cand a dat unda verde la distrugere. Acesta isi incepea un interviu, caracteristic domniei sale: "am venit la Rosia Montana sa vad...". De aceea pot spune si eu ca si noi am fost la Rosia Montana, si am vazut, dar nu ne-a placut ceea ce este si cum se intrevede viitorul asa cum pare sa fie croit de proiectele actuale.

Anul 2011 pare sa fie cel mai aglomerat an in lobi-uri pro sau contra exploatarii aurului de la Rosia Montana. Multa vorbarie mai mult sau mai putin pertinenta care-si doreste sa traga jarul pe turta adeptului unei tabere sau alta. Media si-a adus si ea aportul prin reportaje, interviuri, documentare, foto sau film, tot arsenalul mediatic pentru a impresiona privitorul, ascultatorul sau cititorul despre situatia de-acolo.

Din acest motiv am hotarat ca in aceasta vara, din incursiunea noastra prin Apuseni, sa nu lipseasca Rosia Montana, sa vedem cu ochii nostri ce-i acolo, ce-a mai ramas, de ce atata incrancenare pentru un loc ce pare uitat, ingropat, totusi actual, ce se vrea dezgropat (la propriu si la figurat) si de viitor (dar care?).

Asadar, plecam din Campeni intr-o dimineata frumoasa de august. Plini de voie buna, inaintam pe drumul dintre munti pe valea Rosiei incantati de verdele padurii dese si racoarea aerului. Din loc in loc sclipeste rosiatic paraiasul ce se scurge din muntii de la Rosia Montana. Nu ne asteptam sa-l vedem curat, cristalin, dar gandindu-ne la cate substante nocive se scurg la vale incarcand si apele din aval, ne-a cam taiat din elan.

Curand s-a deschis si valea, descoperindu-si poieni splendide cu mici livezi, iar undeva in spate zarindu-se Carnicul (asa cred) care inca nu-si arata adevarata fata de cariera lasata de izbeliste. Inaintam incantati de priveliste acoperind cu pasul drumul ce serpuia pe vale, depasiti din cand in cand de cate un turism ce urca spre aceeasi destinatie.

“Cam rare masinile ce urca”, gandeam eu, dar si mai rare cele care coboara. Fiind zi de lucru, ma asteptam la un trafic mai intens de masini utilitare.

Incep sa apara primele case, pe dreapta, o cladire mai mare, frumoasa ca arhitectura, poarta pe ea emblema scolii localitatii. Mai sus, pe unele porti de gospodarii sta scris mare “Aceasta proprietate nu e de vanzare”. “Bravo lor!” ne spunem amuzandu-ne, iata oameni care nu-si dau identitatea pe un pumn de arginti. Sunt moti din neam in neam si vor sa ramana pe glia stramoseasca.

Muntele s-a apropiat destul de mult pentru a putea fi vazut mai bine. In stanga si fata inca verde, livezi, fanete, in dreapta muntele rupt, sfartecat, cu aspect selenar. Va mai primi vreodata fata normala sau va disparea intr-un platou sterp, sau mai rau, cratere imense in care nu va mai creste nimic?

Inaintam in mica localitate montana admirand bisericile, crucile gemene de la intersectii, cateva cladiri mai rasarite, dar ne si miram de cat de putini oameni se vad. “Or fi la munca, cu animalele, la fan” ne spunem, si mergem mai departe.

Casele se indesesc si suntem intampinati de afise mari ce anuntau ziua minerului, sarbatoare veche ce vrea sa tina moralul ridicat locuitorilor si mandria treaza minerilor care au mai ramas. Ici si colo muncitori putini, cu casti galbene si salopete impecabile cu emblema RMGC, se plimba de colo colo, unii vadit fara rost, altii alene cu cate-o treaba, specific muncii la romanii post revolutionari. Se amenajeaza terenuri de sport, tribune din lemn, se intind covoare de gazon din plastic…, totusi se mai si munceste pe aici…

Ajungem la primarie. In spatiul din fata cateva autocare si multe masini mici, vanzoneala de copii si turisti sa vada vechea localitate miniera intre trecut, prezent, promisiuni si decaderea din indiferenta. Cel putin asa gandesc.

Ici colo cate-o sageata indicatoare si pancarte imense te informeaza de obiectivele istorice, naturale sau turistice care pot fi vizitate in zona. Alte pancarte informative iti dezvaluie “preocuparea” RMGC asupra cladirilor ce sunt sau vor fi reabilitate in oras.

Dupa ce bem o bere in scuarul din fata primariei, alegem sa vedem ruinele vechiului castru romam din vecinatate. Intram pe un drum lateral indrumati de o sageata indicatoare cu marcaj. Trecem pe langa cateva case parasite, probabil dezradacinati de cativa arginti si-o vila in cartierul rezidential din Alba Iulia. Intram in una din ele si cu fiecare pas ne intristam din ce in ce mai mult.

Mergem mai departe, alte case, alte parasiri. Trecem pe sub cariera Carnicului, marcajul dispare, inaintam la intamplare pe drumul croit intre gramezile de pietre pravalite la vale din cariera. Vegetatia dispare si ne trezim intr-un cadru selenar. Suntem coplesiti de soare dar si de un sentiment straniu. In speranta ca vom gasi castrul ne indreptam, ca un popas pana acolo, spre niste grote de mina ce ne-au iesit in cale in idea de a le cerceta.

Se pare ca erau doar niste sonde ale companiei miniere, care ne-au captat interesul si ne-au indemnat la o scurta gustare cu peste din conserva.

Dupa ce am studiat cristalele din fisurile peretilor grotei, lasam in urma tentatia cautatorilor de aur si mergem mai departe spre niciunde, marcajul disparuse de mult timp, iar noi rataceam pe drumurile parasite dintre haldele de steril dislocate din cariere. Mai eram doar noi si pietrele. Si totusi nu, alti doi rataciti de “indrumari”, in cautarea aceluias obiectiv, dar care au abandonat. Noi inca am mai staruit, convinsi fiind de niste lucratori mai din vale (am avut o tentativa sa ne intoarcem). In zadar. Dupa vreo trei ore de bajbait printre halde si la un moment dat peste coama unui deal, renuntam si ne intoarcem in oras, toropiti de caldura ce se instalase.

Acelasi scuar, alta bere rece, in jur pustiu. Ne dam cu presupusul, impreuna cu doi turisti intarziati, asupra unei conspiratii, a unei cacialmale pusa la cale de cineva ca sa striveasca bruma de turism din zona.

Stand si degustand berea ne dam seama ca nu mai eram decat noi. Majoritatea disparuse intre timp: turisti, localnicii putini, muncitorii, care chiar rari, mai umblau ici colo cu cate vreo treaba, si asta la ora doua dupa pranz. Localitatea parea pustie, nici apa la cismea nu mai curgea (se inchidea la 13, aflam de la carciumar).

Hotaram sa mergem in asa zisul centru istoric unde se spune ca munca de reabilitare-restaurare este mai evidenta.

In drum spre centru ne abatem in dreapta intr-un mic cartier de case vechi, parasite in care se pare ca se vor face renovari, dar cu fiecare pas facut pe straduta ingusta tristetea ne apasa din ce in ce mai mult. La un moment dat nu am mai avut puterea nici sa mai filmez, nici sa mai fotografiez si nici sa mai vorbesc. Totul era o ruina, case gata sa cada, geamuri sparte, curti inundate de buruieni si lastaris. Case vechi, specifice zonei, case ale vechilor mieri sau agricultori, case ale celor care de cel putin 2000 de ani au trait acolo dand identitate zonei, care se promite ca-si vor redobandi fata, asta, poate, inainte de a se darama. Sunt cumva patimas?

Plecam mai departe si ajungem in centru. Cladiri vechi, probabil magazine si carciumi, hanuri si mici banci, case mari ale capatuitilor de dinainte de nationalizare, acum ruine invelite in postere ale RMGC de cum vor arata (oare?) pe cand compania va termina de reabilitat zona. Dar dupa cum vedeam ca decurg lucrurile, zorul de lucru si sporul la munca, asta se va intampla in secolul viitor daca nu va fi ras de pe fata pamantului odata cu exploatarea zonei.

Am numarat in zona cam 8 persoane, exceptie muzeografa de la Muzeul Mineritului (singura cladire renovata din zona), carciumarita din barul mai “euro” care invecina muzeul, un alt carciumar din carciuma veche si doi functionari de la biroul de informare. Ziceai ca esti intr-un oras parasit chiar si de catre cateii vagabonzi (cred ca Rosia Montana e localitatea cu rata ce-a mai mica de caini vagabonzi din tara). Si asta intro zi normala de lucru.

Mergem mai departe pe un drum printre cladiri gata sa cada peste tine pe care tronau mandre pancarte cu numarul obiectivului ce va fi reabilitat, o vaga descriere a sa, si interdictia ferma de a intra in obiectiv. Ignoram interdictia (caci oricum nu avea cine sa ne opreasca) si intram in curtile interioare ale unor cladiri care, probabil, erau faima Rosiei Montana in vremea cand aurul curgea la propriu pe valea Rosiei.

Tristi si dezamagiti de politicile ultimilor ani (poate 30 – 40 – 50 de ani) urcam la biserica Catolica din capatul strazii unde ne intampina cateva monumente funerare deosebite. Nu sunt specialist in arhitecturi, nu cunosc rigorile monumentaliste, dar bunul simt si estetica vizuala m-au incantat. Biserica veche era inchisa asa ca ne intoarcem.

Drumul la Rosia Montana a fost unul trist dar foarte frumos tinand cont de oportunitatile ce mi s-au parut pentru zona. Locurile Apusenilor nu au supravietiut vremurilor datorita politicilor de la varf pentru dezvoltarea zonei, ci oamenilor care au trait acolo avand identitate proprie, exploatand resursele care le puteau aduce un minim existential. Fanetele, animalele, lemnul, piatra, aurul, argintul, cuprul, calcarul, orice putea aduce un banut la chimir era bun de facut. Nici azi nu poate fi altfel oricata globalizare tropaie peste noi. Daca avem identitate si ne-o recunoastem, nicio corporatie nu ne poate muta din loc.

Poate, exemplul Apusenilor, este locul de unde putem invata, in parte, ca ne trebuie identitate, sa ne-o respectam, ca avem stramosi pe care trebuie sa-i cinstim si sa le urmam exemplul, dar cel mai important lucru e ca avem locuri superbe pe care trebuie sa le pastram cum le-am mostenit si sa le exploatam cum putem fara sa stricam.

Pentru imagini, atat cat m-am priceput si cat am avut puterea sa le iau, vizitati si www.veniticunoi.blgspot.com

Autor: Gheorghe-Emil Pop
Înscris de: Gheorghe-Emil Pop
Vizualizări: 7085, Ultima actualizare: Vineri, 25 Nov 2011



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii METALIFERI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Comuna Bucium-Sub Varful Detunata Goala-Mt. Mlaca-Varful Lacustelor-Platoul Carstic Ciumerna

 

Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Vineri, 14 Oct 2011, 23:36

Frumos articol. Plin de bun simt as zice.

Fără foto iuliu ciors, Miercuri, 19 Oct 2011, 1:43

În ultimul timp se poate observa publicitatea agresivă a celor de la RMG, ajungând să convingă oamenii să declare, că doresc din tot sufletul exploatarea aurului din Roşia Montană. Am fost acolo, iubesc apusenii şi ar fi o pierdere mare pentru ţară înfiinţarea exploatării prin metoda clasică, cu cianuri, contrar însăşi prevederilor UE în materie de mediu.

Gheorghe-Emil Pop Gheorghe-Emil Pop, Miercuri, 2 Nov 2011, 9:24

Multumesc pt.aprecieri si comentariu. Puteam fi mult mai acid, imi spunea o prietena, dar am preferat doar opinii cat de cat obiective, desi acest lucru e cam greu tinand cont de parerile mele despre conservarea mediului la modul general. Concluzia: putem trai mai simplu, mai curat chiar daca asta ar insemna, dupa opinia unora, stagnarea in evolutia civilizatoare si promotoare de prosperitate a locurilor.

Fără foto Dan Loghin, Joi, 3 Nov 2011, 7:54

Domnule Pop nu am sa ma adaug celor care isi spun parerea despre acest proiect. Am mai facut-o. Si apoi nu stiu daca a catalogat cineva toate parerile pro sau/si contra. Poate nici nu mai conteaza.
Nu am sa imi spun parerea nici despre textul dumneavoastra. L-am citit in miezul lui, dupa am trecut peste partea formala, anume niste erori gramaticale devenite deja clasice.
Ceea ce doream este sa va intreb daca "tristetea" de care vorbiti in tot articolul se refera la oamenii de acolo si la modul in care traiesc ei sau se refera la monumentele istorice, cladirile cu arhitectura interesanta, peisajul uman in general?
In definitiv ceea ce mi-ar fi placut sa aflu este daca v-ati pus, pentru o clipa, in pielea acelor oameni? Daca ati fi in locul lor, ce ati face?
La detaliu ma refer la butada: "una este sa vizitezi Venetia, alta este sa trebuiasca sa traiesti in Venetia!".
Pe de alta parte, daca ati fi pus sa luati o decizie (de investire sau de finantare de exemplu) pentru oamenii din zona, ce ati face?

PS. Nu sunt nici om al zonei, nu sunt nici implicat in vreun fel. Dar mi-ar fi placut ca, uneori si din cind in cind, sa ocolim "tristetea" si "poezia" pentru "ce-i de facut?". Eu cred ca asta "exploateaza" reclamele RMGC. Si astfel conving. Pe mine nu.

Fără foto Adrian Rosca, Joi, 3 Nov 2011, 10:34

Convinge (v.tranz.) = a face pe cineva să adopte o părere pe bază de dovezi și argumente.

Ce fel de 'dovezi' prezinta RMGC? Eu nu vad decat o campanie de presa desantata si mincinoasa.

Gheorghe-Emil Pop Gheorghe-Emil Pop, Joi, 3 Nov 2011, 11:07

Pt. Adrian: ai dreptate si sunt sigur ca acest lucru este evident pt. multa lume, dar ce ne facem cu agresivitatea acestei campanii, cu agresivitatea adeptilor ei, cu agresivitatea celor care cred ca stiu ce si cum stau lucrurile acolo, cu marea agresivitate asupra a tot ce ne inconjoara

Fără foto Adrian Rosca, Joi, 3 Nov 2011, 12:00

Cred ca ar trebui popularizate efectele unor exploatari similare, iar ca termen de comparatie as lua Bor si Majdanpek, care sunt doar la o aruncatura de bat de granita Romaniei.
Cautati pe Google combinatiile 'Bor', 'open pit', 'Majdanpek', 'mine' si veti vedea cam ce va ramane in urma exploatarii, nemaivorbind de iazul de cianura care va ramane de mostenire urmasilor.

In plus, mai exista urmatoarea problema, specifica minereurilor polimetalice si aici citez dintr-un raport referitor la o mina de aur tot din zona Bor: "The ore is polymetallic and even though it is rich in gold, silver, copper, lead and zinc, it also contains cancer-causing elements such as cadmium, mercury and arsenic.... Back in 2003, about 200 tons of harmful substances “fell” on Bor and its citizens such as mercury, arsenic, cadmium." Un adevarat beneficiu pentru locuitorii ramasi in zona, as zice.

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 4 Nov 2011, 8:43

Banii - dle Rosca. Banii conving, de cele mai multe ori. Sau, vorba lui S. O., "suficienti bani".
Si apoi, nu este nevoie intotdeauna de dovezi si argumente ca sa ai convingeri.
Pe de alta parte, am colegi acolo care m-au familiarizat cu citeva "probleme" legate de acest proiect. Nici nu puteti banui care este tinta.
Nu sunt adeptul proiectului, dar din cu totul alte motive decit cianura. Asta are oricum o conotatie "catastrofala". Ca si domeniul nuclear, la o adica.
In privinta citatelor, "audiatur et altera pars".
Subiectul propus era cumva altul: ce ar fi de facut?

Fără foto Adrian Rosca, Vineri, 4 Nov 2011, 10:12

Domnule Loghin, cunosc cativa oameni din zona Abrud care mi-au relatat despre cazurile frecvente de cancer aparute inca de pe vremea fostului regim datorate exploatarilor deschise de tip cariera. In situatia reactivarii exploatarii de la Rosia Poieni o noua exploatare masiva la Rosia Montana ar fi doar bomboana de pe coliva.

Eu nu inteleg la ce se refera intrebarea Dvs: la alternativele la minerit gen turism & reabilitarea infrastructurii in zona, la stoparea proiectului sau dimpotriva la inlaturarea piedicilor din calea lui, la sporirea participatiei statului la proiect si implicit la cota de profit, la solutii de exploatare alternative (ex. in subteran), etc, etc, etc?

Gheorghe-Emil Pop Gheorghe-Emil Pop, Vineri, 4 Nov 2011, 10:13

D-le Loghin, trecand peste modul de abordare de acum doua zile, cred ca nu ati inteles deloc care a fost scopul articolului, ba o scaldati in balta sarmanilor oameni, ba in balta castigurilor (cate si ale cui?), ba ca nu sunteti adeptul proiectului si nici nu tineti cu nimeni, etalati o nedumerire neinteleasa si faceti aprecieri despre lucruri care cred ca nu aici isi au rostul. Sau sa inteleg ca unele frustrari de-ale d-voastra este necesar sa fie etalate aici...
In rest, numai de bine, si poate meditati putin la lucrurile mai simple.

Gheorghe-Emil Pop Gheorghe-Emil Pop, Vineri, 4 Nov 2011, 10:25

Adrian, se pare ca dl Loghin nu reuseste sa separe gandurile ce-i trec prin minte si sa ne faca sa intelegem ce doreste de fapt.
Dincolo de otravuri, radiatii, boli datorate lor, castiguri ale unora sau altura, e vorba mai mult de distrugere ireversibila, de uratire, de minciuna si delasare. In rest nu ne ramane decat sa adunam cat mai multe elemente care sa atarne in cantarul salvarii locurilor ce sunt pe cale sa se distruga prin ignoranta, sete de bani, interese meschine alimentate de cele doua.

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 4 Nov 2011, 13:09

Domnule Pop, fiindca veni vorba: a existat vreun scop pentru care ati scris articolul?
Aveti vreo solutie? - acesta era subiectul "etalat".
In cazul de fata pur si simplu doream sa mai adaug inca o solutie/parere la portofoliul de solutii/pareri strins deja prin/pentru zona. Am inteles: nu aveti nici una nici alta. Ok. Va urez cele bune!
In rest, frumoasa zona intr-adevar.

PS. Scrieti in interventii altcumva decit in articol, permiteti-mi sa observ. Mai ingrijit. Sa-mi fac ginduri? N-am de gind.

Fără foto Adrian Rosca, Vineri, 4 Nov 2011, 15:51

Imi pare rau dar nu reusesc sa vad in textele de mai sus solutia-parere a domnului Loghin, ci doar o intrebare. Care in continuare nu inteleg la ce se refera.

De asemenea, nu cred ca trebuie sa existe un scop anume - pecuniar de exemplu - atunci cand asterni pe hartie cateva ganduri...

Gheorghe-Emil Pop Gheorghe-Emil Pop, Vineri, 4 Nov 2011, 17:15

Adrian, revin la ceea ce spuneam, ca exista, probabil, frustrati ai noii ordini mondiale care au un amalgam de idei, controverse, nici ei nu stiu ce au in minte, dar ce am incercat sa pun pe hartie si apoi pe sit / blog a fost o simpla opinie.
Macar pt. dl. Loghin, i-am spus si transmit si aici, am, din punctul meu de vedere. Il voi posta pe blogul "gastii" cat de curand. Ce pot spune e ca se refera la bun simt, atat cat il pot eu deduce, si cat il pot exprima mai corect, mai ales gramatical.:-D

Gheorghe-Emil Pop Gheorghe-Emil Pop, Vineri, 4 Nov 2011, 20:49

Ca o concluzie la tot ce se speculeaza asupra Rosiei Montana, cat si a altor exploatari miniere (a-propos, am lucrat si eu in mina 2 ani), niciun proiect, oricat de frumos pare, nu-ti baga banii in buzunar de f... masa fara sa faci nimic. Aici e clinciul. E cazul sa ne intoarcem la bunul simt, la respect pt. ceilalti, chiar daca asta nu incadreaza cu opinia celorlalti.
Si inca ceva, de ce sa strici ceva care inca il mai ai numai de dragul unui beneficiu de moment care poate sa fie o pierdere mai mare mare pt. viitor. Ar trebui sa ne hotaram in ce barca ne suim, ce dorim cu adevarat, poate ca bunastarea materiala e ce-a mai facila cale, dar ce castigam cu adevarat?
Ati vazut cum arata muntii di zonele miniere? Ati fost vreodata in zonele miniere sa vedeti cum arata peisajul? Ati vazut cariera de sulf din Calimani?
Ca sa nu mai vorbesc de alte zone naturale in care indiferenta noastra asupra mediului, a oamenilor in general a facut dezastru...
Am vazut consecintele defrisarilor nesabuite din Vrancea si Bacau cu ocazia inundatiilor din anii trecuti, si asta nu la TV, ci la concret (pt. cei ce vor sa stie, sunt as. medical la un DSP judetean care am intervenit alaturi de alti functionati ai acestei natii in situatii de extrema urgenta in urma ignorantei noastre). Am vazut cum arata nesabuinta generala, ce impact are acest lucru, macar din punct de vedere vizual, asupra mea si a prietenilor mei.
Cred ca acum am reusit sa fiu suficient de convingator asupra inscrisului meu, mesajului ce s-a dorit sa fie transmis cu adevarat.
Si e suficient sa nu accept magariile unora care cred ca stiu cum stau lucrurile si ca e bine ce este.
Asa cum am promis cuiva, voi face si o expunere pe tema solutiilor pe blogul personal (al gastii), asta ca sa nu se mai speculeze ca vorbesc, imi dau cu parerea si nu am solutii.

Victor Nascov Victor Nascov, Luni, 21 Nov 2011, 13:50

Celor care pun intrebarea "ce e de facut?" le raspund: dar de ce trebuie neaparat facut ceva?
Vad la TV o reclama cu un mos prost care spune: "Turismul nu merge, agricultura nu merge, asa ca singura solutie va fi mineritul." Dobitocul ala habar n-are ca dupa ce se va derula acest proiect minier nici apa nu va mai avea de unde sa bea.
Asa ca, decat sa aiba cativa oameni ai locului niste locuri de munca vreme de cativa ani, nu-i mai bine sa ramana totul cum a fost, dar sa fie macar apa de baut?

Gheorghe-Emil Pop Gheorghe-Emil Pop, Luni, 21 Nov 2011, 14:31

Sa nu uitam ca reclamele de la tv sunt ale celor de la RMGC chiar daca se ascund sub un alt sit pe net. Am intrat pe sit sa incerc sa le dau unele pareri si, nu m-a surprins, nu s-a putut trimite comentariul.
Problema nu este numai de apa, tot mediul va fi distrus oricate promit corporatistii si sustinatorii lor. Chiar daca se va coperta terenul ramas, se vor amenaja lacurile de decantare pt. agrement, se vor renova cateva cladiri din localitate, presupunand ca se vor tine de cuvant, ce va fi acolo? O insula artificiala, fara viata reala si normala. Poate va placea celor ce vor trai atunci, dar eu ma ingrozesc.
Pe munte, cand ratacesti cararea, te intorci in locul cunoscut si-ti cauti drumul firesc. In 1947 Romania a ratacit drumul, in 1990 ar fi trebuit sa ne reintoarcem la punctul de ratacire si sa urmam cararea normala. Pana atunci mineritul era o preocupare locala, traditionala, cu metode traditionale, pe langa agricultura montana si exploatarea - prelucrarea lemnului ca in tot Apusenii. Acum, turismul rural si tematic poate fi un plus de ocupatie, dar pt. toate este necesara vointa din partea tuturor: locuitori (ce-a mai ramas), administratori ai locurilor, poate chiar si ajutor guvernamental.
Am mai spus-o si o repet, aici e vorba de bun simt, de-a ne pasa de locuri, oameni, istorie si de ce vom lasa in urma. Nu ne putem permite sa tropaim ca nesimtitii manati de interese meschine.

Fără foto Dan Loghin, Marţi, 22 Nov 2011, 16:58

Abia acum am vazut urmarea discutiei... Scuze!
Domnule Rosca, nu sunt nici prietenul nici dusmanul acelui proiect. Am propria opinie, care nu este cladita nici pe argumente financiare nici pe argumente medicale sau politice.
Iar opinia se bazeaza pe o solutie care se considera ca a fost gasita pentru neajunsurile, nenorocirile (sau cum vreti sa le spuneti!) proiectului si care solutie, pentru a exista o eventuala implementare, trebuia argumentata credibil. Si pentru ca sunteti in domeniu, banuiesc ca stiti despre ce este vorba. Daca ma insel, imi cer scuze!
Doream sa adaug o opinie (a unui om care a fost la fata locului cum arata articolul dlui Pop) la o "colectie" de opinii pe care ar fi trebuit sa o adaug, la rindul sau, la o chestiune de natura profesionala de care ma ocup, dar care nu are legatura (directa) cu Proiectul RM sau (deloc cu) RMGC. De aceea l-am "provocat" pe dl. Pop. Pur si simplu credeam ca este altfel de om altfel decit dintre cei care depling sau, dimpotriva, slavesc proiectul. M-am inselat.
Credeam ca are vreo opinie argumentabila iar nu "apelative".
Cum nu ajung sa accesez adresa "gastii", ramine ca la inceput. Cele bune!

Fără foto Adrian Rosca, Marţi, 22 Nov 2011, 18:28

Domnule Loghin, nu va suparati pe mine, dar in continuare nu vad care este opinia Dvs. Spuneti ca o aveti si ca este bazata pe argumente solide, dar evitati sa ne-o impartasiti. De ce oare?

Poate va referiti la problema de mai jos?

"Despite being used in 90% of gold production, gold cyanidation is controversial due to the toxic nature of cyanide. Although aqueous solutions of cyanide degrades rapidly in sunlight, the less-toxic products, such as cyanates and thiocyanates, may persist for some years. The famous disasters have killed few people — humans can be warned not to drink or go near polluted water — but cyanide spills can have a devastating effect on rivers, sometimes killing everything for several miles downstream. However, the cyanide is soon washed out of river systems and, as long as organisms can migrate from unpolluted areas upstream, affected areas can soon be repopulated. In the Someș river below Baia Mare, the plankton returned to 60% of normal within 16 days of the spill. Famous cyanide spills include:

Year Mine Country Incident
1985-91 Summitville USA Leakage from leach pad
1980s-present Ok Tedi Papua New Guinea Unrestrained waste discharge
1995 Omai Guyana Collapse of tailings dam
1998 Kumtor Kyrgyzstan Truck drove over bridge
2000 Baia Mare Romania Collapse of tailings dam (see 2000 Baia Mare cyanide spill)
2000 Tolukuma Papua New Guinea Helicopter dropped crate into rainforest

Such spills have prompted fierce protests at new mines that involve use of cyanide, such as Roşia Montană in Romania, Lake Cowal in Australia, Pascua Lama in Chile, and Bukit Koman in Malaysia.

Cyanide remediation processes: the various species of cyanide that remain in tails streams from gold plants are potentially toxic, and on some operations the waste streams are processed through a detoxification process prior to tails deposition. This reduces the concentrations of these cyanide compounds, but does not completely eliminate them from the stream. The two major processes utilised are the INCO licenced process or the Caro’s acid process. Both processes utilise oxidants to oxidise cyanide to cyanate, which is not as toxic as the cyanide ion, and which can then react to form carbonates and ammonia. The Inco process can typically reduce cyanide concentrations to below 50 mg/L, while the Caro’s acid process can reduce cyanide levels to between 10 and 50 mg/L, with the lower concentrations achievable in solution streams rather than slurries. Hydrogen peroxide and alkaline chlorination can also be used, although these are typically less common.

One of the alternative oxidants for the degradation of cyanides that has been attracting industrial interest is Caro’s acid – peroxomonosulphuric acid (H2SO5). Caro’s acid converts cyanide to cyanate. Cyanate then hydrolyses in the water to ammonium and carbonate ions. The Caro's acid process is able to achieve discharge levels of WAD below 50 mg/L, which is generally suitable for discharge to tailings. Generally, the best application of this process is with tailings slurries containing low to moderate initial levels of cyanide and when treated cyanide levels of less than about 10 to 50 mg/L are required.

Over 90 mines worldwide now use an Inco SO2/air detoxification circuit to convert cyanide to the much less toxic cyanate before waste is discharged to a tailings pond. Typically, this process blows compressed air through the tailings while adding sodium metabisulfite which releases SO2, lime to maintain the pH at around 8.5, and copper sulfate as a catalyst if there is insufficient copper in the ore extract. This procedure can reduce concentrations of "Weak Acid Dissociable" (WAD) cyanide to below the 10 ppm mandated by the EU's Mining Waste Directive. This level compares to the 66-81 ppm free cyanide and 500-1000 ppm total cyanide in the pond at Baia Mare. Remaining free cyanide degrades in the pond, while cyanate ions hydrolyse to ammonium. Recent studies show that residual cyanide trapped in the gold-mine tailings causes persistent release of toxic metals (e.g. mercury) into the groundwater and surface water systems."

Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 23 Nov 2011, 8:37

1. Nu, domnule Rosca, nu ma refer la cele de mai sus.
2. Treaba mea in acel moment era sa "colectez" opinii iar nu sa mi-o expun pe a mea.
3. Solutia se refera la neutralizarea (in situ eventual) a unor astfel de compusi... daunatori mediului. Observati cuvintul folosit: "neutralizarea". Nu este solutia mea, ci treaba mea era sa imi aduc contributia la argumentarea unei (eventuale) implementari. Pentru ca asa ceva costa, desigur. Destul.
4. Opinia mea: proiectul dpdv economic este viabil util, financiar greu acceptabil, tehnic viabil, celelalte domenii sunt "catastrofice", inclusiv perceptia publica.
Numai ca proiectul in sine este subiect de tranzactii care nu au de-a face cu implementarea. Si atita timp cit se va vorbi, in cercurile interesate, despre valoarea de tranzactionare a acestuia si/sau valoarea (speculatorie de exemplu a) actiunilor firmei promotoare, aceasta/acestea conteaza. Asa cum sunt/au fost multe proiecte energetice, de ex. cele eoliene. Si stim amindoi asta destul de bine, cred eu.
5. Nu scap prilejul sa observ ca exista deja proiecte in zona care se refera la ceva cu totul similar RM. Pentru care "perceptia publica" este alta.
Se considera ca acesta este si unul dintre rolurile (reclamelor) RM. Sa "abata atentia". Pina cind va fi nevoie. RMGC nu se grabeste, sper ca ati observat. De ce oare? Nu pierde destui bani?

Gheorghe-Emil Pop Gheorghe-Emil Pop, Miercuri, 23 Nov 2011, 9:25

Ati trecut, pecum observ, d-le Loghin, pe alt taram de opinie, ceea ce face si mai complicata perceptia mea asupra scopului interventiilor d-voastra. Vorbiti de speculatii financiare, despre viabilitatea si utilitatea proiectului, despre valoarea de tranzactionare...
Cred ca vorbim alte limbi, la intrebarea "ce-i de facut acolo?, ca si cu ce avem in tara" cred ca e suficient raspunsul lui Victor: "dar de ce trebuie facut neaparat ceva?". Totusi, ceva trebuie facut, curatenie, restaurare, conservare si protectie. Daca e ceva de valorificat in aceasta tara, in orice colt al ei, cat de valoros sau mai putin ar fi d.p.d.v. economic trebuie facut cu foarte mult bun simt care se pare ca ne-a cam parasit. Ne imprastiem in pareri, presupunem, "eu cred ca...", acestea sunt argumentele noastre, iar realitatea e ca lucruri de valoare reala si perena dispar deoarece nu le mai vedem la concret. R. M. e unul dintre aceste lucruri care suscita atata interes, iar articolul tocmai acest lucru a incercat sa-l contureze.
Si inca ceva, d-le Loghin, daca ati gasit aici loc sa va expuneti impresiile despre oameni si gramatica lor, fie, dar mai cititi-va textele interventiilor, eventual reflectati la ele, apoi puteti cauta un alt loc sa va expuneti parerea referitoare la altii.

Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 23 Nov 2011, 16:08

Opinia mea in privinta RM, dle Pop, nu vi se adresa si n-are legatura cu dvs sau cu articolul dvs.! Aveti dreptate insa, e vorba de "alt tarim".
Si apoi, cind am de-a face cu cineva care vorbeste in numele altora (noi, noua, ne etc.) doar din prea plin personal, nu ma mai obosesc sa-l urmaresc. De obicei e ceva de genul "cine nu-i cu noi e-mpotriva noastra!". Ca si apelul la "gashca". Dati-mi voie sa-mi fie frica si sa "caut alt loc..." (!!!).
Cele bune pina la viitorul dvs. articol, dle Pop!

PS. Mi-a placut expresia "oameni si gramatica lor". De zile mari!

Gheorghe-Emil Pop Gheorghe-Emil Pop, Miercuri, 23 Nov 2011, 20:22

Intrebare de baraj: daca nu are legatura, interventia d-voastra, cu articolul meu, cu ce are legatura, cu exploatarea auruli de pe marte, cu spargerile de bolovani de pe jupiter?
Sunt convins ca amestecati lucrurile, precum am mai spus-o, iar frustrarile unei generatii adormite dau navala prin confuzii, indiferente si lipsa de bun simt. Ne place sa credem ca suntem buricul pamantului neavand perspective prin lipsa valorilor autentice.
Sa inteleg ca opiniile expuse sunt doar sa va vedeti intr-un fel de public, chiar si virtual?
Daca aveti alta perspectiva decat cea expusa de mine (se pare ca neinteleasa ideea), de ce nu ati postat impresiile vizitei d-voastra in contul propriu, unde sa asteptati opinii si impresii pe care sa le moderati personal conform pretentiilor contextuale si gramaticale.
Apoi, cand e vorba de distrugeri fara ratiune, da, cine nu e cu mine e impotriva mea. Si nu sunt singur, fie din puunctul de vedere al parerilor mele, fie si din alte ratiuni care pot converge spre pastrarea a ce a ma ramas dupa 50 de ani de distrugeri irationale plus 20 de ani de jaf mafiot.
In final, sper sa fie ultima interventie pe aceasta tema, am vorbit in numele meu si al grupului (f. mic "gasca") cu apelativele "noi, noua, ne", caci avem impresii si opinii despre ce e in jurul nostru si ce ne intereseaza. Nu voi vorbi despre tranzactiile bursei de la New York sau cutremurul din Anatolia, pt ca nu are loc aici, de aceea ziceam ca daca esti pe langa subiectul postarii, cauta alt loc de expunere a opiniilor.
Din nou revin la parerea ca aveti multe de revizuit la parerea despre gramatica altora.

Fără foto Dan Loghin, Joi, 24 Nov 2011, 9:20

1. M-am folosit de intimplare: aveam ceva de facut care avea legatura cu articolul dvs. Am intrebat daca aveti vreo solutie. Nu aveti. Ok.
Raspunsurile dvs. sunt pline de propozitii declarative si imprecatii. Vi le returnez la sursa/origine. Tineti-vi-le sanatos! Le meritati.
2. In privinta gramaticii, prima fraza de la interventia dvs. de (imediat) mai sus poate sa dea o idee.
Altfel, strict "astronomic", daca ati gasi "bolovani de pe jupiter" (cu "j" mic) ati deveni celebru "intr-un fel de public". E o planeta (cu "j" mare) cam gazoasa de felul ei. Dar pe "marte" puteti gasi. Bolovani.
Oricum, jocul asta de-a "cine zice ala e!" in acest domeniu arata ca nici macar nu le vedeti. Erorile. Ceea ce este, poate, mai bine.
3. Nu, nu ma ocup sa devin vizibil "intr-un fel de public". Dimpotriva. O fac in cu totul alta parte.
4. In privinta "jafului mafiot" aveti vreo opinie (practica), aveti vreo solutie (proprie/personala)? Postata, evident, in alt loc de expunere, al "gashtii" de exemplu. Solutia cu "Tzepesh" nu a dat roade.
Observatie. Este exact intrebarea care v-a otzetit in cazul RM. Si care putea contine un raspuns privat (nu confundati cu...). Daca ar fi fost cazul. Nu e.
Restul sunt vorbe.
5. Muntii Anatoliei sunt teribil de frumosi in ariditatea lor. Mai ales in noptile cu luna. Plina.
Dar nu asta era scopul interventiei...

Gheorghe-Emil Pop Gheorghe-Emil Pop, Joi, 24 Nov 2011, 10:52

M-ati prins aici, din viteza bietele planete au devenit lucruri fara nume propriu. Mia culpa. Dupa publicare tot nu am mai putut face nimic. Dar aluzia tot nu ati priceput-o.
Raspunsurile sunt pareri, opinii, care nu pot fi altfel decat declarative, aveti cumva alta cunostinta de cum pot fi ele?
Imprecatiile de care spuneti cred ca asa le percepeti si as fi curios la ce va referiti.
Si pt. ca spuneti ca "cine zice ala e!", v-ati folosit de "intimplare" si nu de intamplare sa cautati solutii pe care nici bietul "Tzepesh" (ungurul sau polonezul?) nu le-a gasit. Tepes (romanul) a facut si el ce-a putut in concordanta cu timpurile si propriile-i conceptii.
Despre opinia mea si a "gashtii" (cred ca nu e citat din mine ceea ce e intre ghilimele), cum spuneam, voi expune, atat cat ma duce capul, pe blogul gastii. Si nu m-a "otzetit" nicio intrebare, in schimb mi s-a acrit de ipocrizia afisata.
Ca final de discutie de prost gust, cand corectam pe cineva suntem atenti mai intai la noi. Nu eu am inceput si la un moment dat chiar am facut interventie in cadrul privat referitor la acest capitol. Daca ati fi folosit grafia specifica netului, poate intelegeam multele cuvinte net-izate (ca tot e la moda, nu-i asa?), dar cum nu sunteti consecvent nici in asta... Macar la sfarsit recunoasteti ca nu ati avut un scop al interventiei.:-D

Fără foto Adrian Rosca, Joi, 24 Nov 2011, 20:33

"Planetzii" bata-i vina!

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 25 Nov 2011, 10:33

1. k. "mia culpa" la dvs, "mea culpa" la mine. 1 - 0.
2. Asa-i. Ultima interventie nu a avut niciun alt scop in afara de un simplu amuzament pe care mi-l veti ierta. Prima interventie a avut insa un scop: credeam ca nu doar aruncati vorbe intr-un subiect relativ sensibil si atit de dezbatut. Mai ales pe un site care nu are legatura cu... M-am inselat. Ca si de ipocrizia de care vorbiti: gura pacatosului...
"Mia culpa".

Gheorghe-Emil Pop Gheorghe-Emil Pop, Vineri, 25 Nov 2011, 10:45

Cum spuneam, ultimul comentariu a fost cel din urma pe tema limbii. Dar ca o informatie pt. d-voastra, e totusi "mia culpa", deoarece de foarte mult timp s-a incetatenit in limba romana. Iar despre amuzament, pare ca si in alte comentarii postate de d-voastra va "amuzati" stalcind cuvinte sau scriindu-le dupa ureche. Doar ca nu am vazut pe nimeni zambind, poate doar in sinea sa, lasand totul cum a picat.

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 25 Nov 2011, 10:49

3. Chiar va trebuie un speller pentru limba romana: doar trei exemple din articol de gramatica aplicata:
a. "(cred ca Rosia Montana e localitatea cu rata ce-a mai mica de caini vagabonzi din tara)";
Obs.mea: Strict statistic este alta localitate: Ceru Bacainti.
b. "Toti disparusera intre timp: turisti, localnicii putini, muncitorii, care chiar rari, mai misunau ici colo cu cate vre-o treaba";
Obs. mea: mi-a placut cum, asa disparuti si rari, mai misunau.... (in numar mare, cum zice: http://dexonline.ro/definitie/misuna).
c. "dar ce-I mai important lucru e ca avem locuri superbe".
Aferim!

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 25 Nov 2011, 10:59

Desigur, daca ziceti dvs. ca "mia culpa" s-a incetatenit - la care cetateni?! Din acest moment chiar nu va mai cred. In nicio privinta.
Asta se numeste ipocrizie: sa fie ca dvs. altfel nu exista. Se numeste asta si "explicatie din burta". Puneti barbi deja!
Nu, domnule Pop: se spune si se scrie simplu: Mea culpa. http://dexonline.ro/definitie/mea%20culpa.
Oricum ati lua-o: "ce-a" "vre-o" si "ce-I" nu se scriu asa. "Ce mai umblati cu cioara vopsita?!" - vorba lui Marin Moraru.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Marţi, 6 Dec 2011, 12:28

Cred că fiecare ar avea un motiv să fie recunoscător d-lui Loghin - pentru un toponim, comentariu sau chiar notă ş.a. Dar se pare că ceea ce interesează cel mai mult NU este ce ştie/ce cunoaşte Dan, ci mai ales cine-l ştie/cine-l cunoaşte cel mai bine pe Dan - câte fire albe are, dacă e atât de tânăr de ce vorbeşte cu dvs. când se adresează celorlalţi, dacă urcă munţi şi coboară văi, dacă are aparat foto şi ce fel de, dacă e din mitologie sau dacă există cu-adevărat şi dacă există ce cod poştal are strada lui, de ce scrie cu "î" din i şi nu cu "â" din a etc. şi astea sunt numai câteva din curiozităţile colegilor ce-mi sunt tocmai mie adresate pe mail. Şi dacă nu există răspuns pentru aceste întrebări, înseamnă că nu suntem "de gaşcă" şi nici "în pas cu moda" ci numai ipocriţi şi de ce nu ne-am găsi alt spaţiu de desfăşurare a propiilor păreri.
Rândurile mele nu au legătură cu acest articol, dar în urma comentariilor de aici aş ruga colegii să nu-mi trimită e-mailuri cu un conţinut similar celor enumerate de mine mai sus.
Cât despre prezenţa în exces a cratimei sau absenţa ei 'intro' situaţie necesară, "no problem" - cu siguranţă o dată şi-o dată s-or găsi unii să renunţe definitiv la ea sau de ce nu, să dea vina pe editorul html al Alpinetului dotat cu multe butoane, din păcate complet nefuncţionale şi care-ar învinge orice povestitor.

Sărbători Binecuvântate!

Fără foto Fătulescu Octavian, Vineri, 9 Dec 2011, 10:16

Astfel de polemici ma fac sa ma felicit pentru faptul ca stau deoparte....problema e ca in discutia asta exista cel putin doua persoane carora le cam place sa fie pe primul loc cu orice pret.....asta denota ceva, nu mai spun ce anume, ghiciti voi.....
Mi-e sila si rusine in acelasi timp, ca intr-un site respectabil de munte au loc astfel de lucruri.....de aceea nici n-o sa mai intru vreodata pe el....un ultim lucru:nu va proiectati neimplinirile din viata particulara asupra unor alti oameni, in conditiile in care nu acestia vi le-au provocat!

Gheorghe-Emil Pop Gheorghe-Emil Pop, Vineri, 9 Dec 2011, 20:23

Îmi cer scuze ca am dat curs acestor discuţii, poate neprincipiale, şi chiar făra rost (e pentru administratorii sit-ului), dar nu m-am putut reţine sa nu replic cuiva care nu şi-a putut abţine păreri personale fără relevanţă la subiect, şi mai mult de atât, din ipocrizie si lipsă de respect pentru ceilalţi, şi-a permis să elucubreze şi sa jignească.
Ce-mi pare, sincer, rău e faptul că sunt persoane care pare că nu au vrut „să spună decât vorbe făra sens şi ochii lor stau ţintă”. Adică, au vrut să atragă atenţia unor cuvinte ce nu trebuiau să se spună, fără să se ducă la ţintă şi să se pronunţe la subiect.
Controversa cu dl. Loghin am încercat sa o tranşez in particular, dar văd că nu a fost inţeleasă nici de el şi nici de alţi „con-netişti”, fapt pentru care m-am văzut nevoit să intervin din nou.
Întreb, chiar nu vă pasă de ceea ce se întâmplă, d.p.d.v. a ceea ce se petrece în munţii nostri, şi mai ales in ţara asta, facând mai ales morală fără sens şi aprecieri prosteşti?
Ca să nu mai ocupăm spaţiul sit-ului, inutil, pentru controverse, poate superflue, si discuţii în afara subiectului, cu respect, va invit pe blog sau chiar pe adresa de mail prin intermediul sit-ului.
Şi pentru cei ce vor citi, in continuare, articolul sau comentariile postate, îi rog să comenteze la subiect şi nu să abereze.
Cu stimă Gigi Pop.

Fără foto Margareta Margo, Sâmbătă, 10 Dec 2011, 15:53

... si atacurile la persoana nu vor fi tolerate

Fără foto Margareta Margo, Sâmbătă, 10 Dec 2011, 15:57

halal sa va fie:(

Fără foto Adrian Rosca, Marţi, 20 Dec 2011, 9:17


Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii