Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Survival Kit

Bookmark and Share

Survival Kit

Trusă şi sfaturi pentru Supravieţuire

Componenţa trusei:

Alimente:

            -50-100 g Alune de pădure

            -1-3 Plicuri cu Supă instant (de o porţie)

            -10-15 Bomboane

            -1 Ciocolată mică (max. 75 g)

Instrumente:

            -1 Briceag multifuncţional

            -1 Brichetă

            -1 Cutie de chibrituri cu aprindere rapidă

            -1 Folie de Supravieţuire

            -1 Lanternă mică

            -1 Lumânare

            -5 m Aţă de pescuit + 3 Cârlige de pescuit, sau 3 Ace cu siguranţă

            -1 Ziar bine împachetat

            -1 Pungă mare de plastic

            -5 m Sârmă subţire de Cupru

Medicamente:

            -1 Analgezic puternic (Fentanil)

            -1 Antihistaminic (Romergan - pentru muşcăturile de insecte şi şerpi)

            -1 Antibiotic cu spectru larg (Ampicilină, Tetraciclină)

            -1 Flacon mic cu Permanganat de K*

            -1 Faşă de tifon

            -1 Rolă mică de Leucoplast

*Permanganatul de K:

-Adăugat în apă şi amestecat până devine:

            -slab roz - poate fi folosit pentru a steriliza apa

            -roz aprins - poate fi folosit ca antiseptic

            -roşu - poate fi folosit pentru a trata unele boli (fungal diseases)

-Alte proprietăţi:

-oxidant (bactericid)

            -pentru muşcătura de şarpe: diluat 1/100 în apă se aplică în jurul muşcăturii

            -diluat 1/2000, 1/5000 poate fi folosit ca antiseptic pentru afecţiuni dermatologice

Construcţia şi folosirea trusei:

Trusa ar fi bine să fie făcută dintr-o cutie din tablă cât mai uşoară, cu capac, dar totodată rezistentă la temperatura de fierbere a apei pentru a putea fi folosită la prepararea supelor.

Capacitatea cutiei nu trebuie să depăşească 1-1, 5 L.

Cutia va fi folosită şi pentru depozitarea si transportul apei.

Suprafaţa cutiei, sau măcar capacul să fie cât mai reflectorizante pentru a putea da semnale luminoase în căutarea ajutorului.

Toate lucrurile conţinute în cutie vor fi protejate într-o pungă de plastic împotriva apei.

Lumânarea o puteţi folosi pentru încălzirea şi preparare hranei atunci când nu există posibilitatea de a folosi lemne, sau alte materiale inflamabile.

Chibriturile cu aprindere rapidă e bine să le protejaţi de apă şi de aprinderea accidentală prin acoperirea lor cu puţină ceară, care apoi poate fi îndepărtată cu uşurinţă.

Evitaţi frigul prin:

-acoperirea capului - prin care se pierde cam 1/3 din căldura corpului

-acoperirea nasului - prin care se pierde cam 1/2 din căldura capului

-aşezaţi ziarul pe sol pentru a preveni frigul la picioare şi fund, asigurându-vă că l-aţi împăturat de cel puţin 4 ori (dacă picioarele sunt calde şi restul corpului va fi încălzit!)

-debarasarea de hainele ude care pot duce la pierderea de căldură până la de 25 x mai repede decât aerul la aceeaşi temperatură

-dacă şi aşa vă cuprinde frigul atunci evitaţi staţionarea şi mişcaţi-vă în continuu, efectuând eventual exerciţii fizice învăţate în şcoală (genuflexiuni, flotări, etc.)

-în caz de urgenţă porniţi un foc pentru a vă încălzi

Dacă lemnele sunt ude, sau mai mari, atunci desfaceţi bricheta şi turnaţi gazul pe ele după care aprindeţi repede cu chibriturile pentru că gazul de brichetă este destul de volatil.

Folosiţi brichete de plastic pentru a le putea desface mai uşor, pentru a le putea regla flacăra şi nu în ultimul rând pentru a le putea folosi carcasa de plastic pentru a o arde ca să porniţi focul.

Nu uitaţi ! A face un foc este destul de greu mai ales atunci când lemnele sunt ude, de aceea antrenaţi-vă acasă din timp pentru a nu irosi materialele din Kit.

Sârma subţire de Cupru şi aţa de pescuit pot fi folosite pentru amenajarea de capcane pentru animale de dimensiuni mici şi medii.

Autor: Daniel Paraschiv
Înscris de: Daniel Paraschiv
Vizualizări: 4380, Ultima actualizare: Vineri, 2 Apr 2004


Comentariu
Fără foto Dragos Petrisor, Duminică, 4 Apr 2004, 22:42

beton:-)

Fără foto Andi Nalat, Luni, 5 Apr 2004, 9:17

Unele rectificari
1. Cred ca 200 de grame de slanina sau de glucoza/ciocolata/stafide fac mai mult decit o supa de plic sau niste bomboane. In loc de supa poti cara altceva...iar pt a bea ceva cald poti fac eceai din aproape orice....virfuri de brad, menta, cimbrisor etc
2.briceagul il ai oricum cu tine, ca si 2 surse independente de
lumina...nu e in inventarul trusei
3. ziarul e aiurea..se uda si nu tine cald
4. facind miscare daca ti-e frig ajungi mai repede la hipotermie...pierzi energie facind miscare..mai bine stai si rabzi
5. apa se transporta mai multa si mai bine intr-un sac/punga de plastic gros, iar daca il legi peste o tufa din condens aduni o cana de apa daca e zona far izvoare
6. focul il faci mai usor daca rupi/spargi/crapi lemnele (chiar si cu o piatra) ca sa ajungi in interirul lor...nu iti distrugi unica bricheta
7. chiloti si ciorapi uscati fac minuni, iar hainel alese ar fi bine sa fie genul ca tine cald si ud (polar, lina)..stoarceti hainele..pline de apa tin mai mult frig si sunt mai grele
8.focul nu trebuie facut mare...si daca scoate fum mult nu poti sta linga el
9 analgezicul prea puternic e periculos.....poate da reactii adverse sau anihileaza durerea in asa fel incit folosesti un membru/articulatie care pot fi fisurate fara sa stii si agravezi starea
10 in loc de pescuit/vinat (sa fim seriosi, cine sta sa prinda/manince soareci) mai bine esti informat asupra chestiilor vegetale comestibile...astea macar nu fug de tine, sunt peste tot si pot fi consumate crude (fragi, mure, afine, alune, etc)\
11. In loc sa umbli epuizat, ud si flamind o noapte intreaga mai bine stai si dormi...ziua lucrurile arata altfel
Ture faine va doresc:)




:-D

Fără foto Adrian Musceac, Miercuri, 7 Apr 2004, 0:56

Perfect de acord cu Andi in toate punctele.
As mai adauga la masuri de prevenire a hipotermiei adapostirea de vant, este esential, poate se subintelege din text dar mai bine sa fie clar. Folosirea permanganatului de K este supraestimata in toate sursele pe care le-am citit. Pentru sterilizarea apei exista pastile speciale de clor. Mult mai usor de carat si mult mai eficiente. Ca dezinfectant local este o prostie folosirea permanganatului de K. Nu stiu de unde ai auzit asa ceva. Betadina este inlocuitorul.
Ai uitat pansamentele sterile. Fasa poate fi folosita la compresie locala in caz de hemoragie sau imobilizarea unei fracturi neexteriorizate. In loc de Ampicilina Amoxicilina - mai buna, e drept mai scumpa. Acid nalidixic (Negram) in infectii urinare si digestive, eventual Furazolidon. Tetraciclina doar ca unguent local, altfel are toxicitate destul de mare si ar trebui inlocuita cu Doxiciclina. Fungal diseases inseamna infectii fungice, adica diverse ciupercutze:-P Iarasi nu se trateaza cu permanganat de K decat daca esti foarte disperat:?
Daca vrei niste informatii despre tratamente de urgenta in medicina montana, da-mi te rog un mail si te voi indruma catre surse foarte bune.

Marian Murgu Marian Murgu, Miercuri, 7 Apr 2004, 3:27

Pertinente si foarte pragmatice comentariile tale. Imi lasa impresia ca cele scrise initial sunt luate ad literam dintr-un ghid sau ceva asemanator mai vechi. Oricum, cred ca o discutie pe tema asta este oricand bine venita.

Fără foto Andi Nalat, Miercuri, 7 Apr 2004, 8:51

OK Adrian...se vede ca ai ceva cunostiinte/pregatire medicala.
As mai vrea sa adaug:
1. In situatiile extreme/survival e foarte important sa folosesti bunul simt comun, simplu si fara complicatii....e mai util decit 10 manuale (ex de bun simt...daca te ratacesti...nu cauti "muschiul de pe partea nordica a copacului:)..o iei frumos in jos pe prima vale...dupa maxim citeva ore de mers tot ajungi la ceva casa/stina...doar nu suntem in Alaska (din pacate) unde ai cite 300 de km fara oameni).
2. Referitor la medicamente...vad ca Adrian se pricepe si e foarte OK sa ai cu tine sau tu sa stii care permanganat de nu stiu ce e bun pt nu stiu ce bube sau ciuperci:)..dar alt sfat de bun simt...daca nu stii...nu iei....iti poti face mai mult rau, asa ca mai bine nu facem ca si copii....care baga in gura orice:)...decit sa faci o tocinfectie medicamentoasa sau cine stie ce reactie adversa l aun calmant sau la alt medicament luat gresit sau pt afectiunea ne potrivita, sau in combinatie cu altul (un cadru medical stie...eu personal nu) mai bine stai si rabzi.....oricum...daca te-ai pornit pe cine stie ce creste se subintelege ca nu esti din portelan:)
Acum gata, ca or zice ca sunt prea destept:)
Andi

Fără foto Daniel Paraschiv, Joi, 27 Mai 2004, 7:15

In scurt timp sper sa reusesc sa upgradez acest articol pentru ca intre timp am mai primit niste ponturi grozave si ma voi interesa mai mult pe marginea acestui subiect important zic eu, pt ca desi traim intr-o tara in care la o distanta de sa zicem max. 40 km tot gasesti o asezare cu ceva oameni in ea, tot mai exista riscul sa cazi in vreo grota, sau sa te accidentezi atat de grav intr-o prapastie incat timpul in care vei ajunge la ajutor sa fie mult prelungit. Oricum am lua-o tot trebuie sa ne rezumam la expresia: "Paza buna trece primejdia rea!"

Marius Ilioaea Marius Ilioaea, Luni, 12 Iul 2004, 20:49

Că îţi trebuie o trusă de "supravieţuire": perfect de acord!
Trusa prezentată are însă câteva aspecte fanteziste:
Capcane pentru animale mici? Ce să faci cu animalele mici? Cu mult înainte de lipsa mîncării altele sunt problemele prioritare: rănile pe care poate le ai, frigul, lipsa apei.
O singură corecţie Andi la comentariile tale: exerciţiul fizic (moderat desigur) este preferabil dacă te paşte hipotermia. Oricum vei ajunge la el: vei începe să dârdâi, iar dârdâiala e mai puţin eficientă energetic decât exerciţiul conştient.

Fără foto Daniel Paraschiv, Duminică, 18 Iul 2004, 18:58

Sunt de acord cu Marius in ceea ce priveste Hipotermia. In toate manualele pe care le-am consultat (si credeti-ma nu sunt putine pt. ca din intamplare sunt si student la medicina) in niciuna nu spunea ca in cazul in care tie frig sa stai si sa nu faci nimic asa cum spune Andi!!! Atentie deci va spun, luati aminte pe cine ascultati si ce fel de pregatire are in domeniu mai ales! Nu vreau sa fiu rau, dar va spun sincer ca de Hipotermie se poate muri oriunde si oricand, chiar si in Romania, chiar si pe timpul verii! In concluzie cuvantul de ordine este Miscarea, chiar daca e vorba doar de mersul pe jos in cea mai apropiata vale! Muschii scheletici ai omului au un randament de aprox. 50% in activitate (adica 50% din energia primita se transmite sub forma de miscare si restul de 50% se transforma in caldura). Intr-adevar dardaiala (sau spasmele musculare) date de frig au un randament mult mai mare in ceea ce priveste transformarea lor in caldura (aproape 80-90% din energia care le produce este transformata in caldura), dar ele vin prea tarziu (cand temperatura corpului deja a scazut prea mult si resursele tale energetice sunt si ele pe terminate; normal temperatura corpului uman trebuie sa se situeze la valoarea de 36-37 grade Celsius in repaus, iar aceste dardaieli apar cand valoarea este sub 30 grade Celsius adica exact in momentul cand practic esti deja intr-o hipotermie usoara).:-o

Cosmin Ciortan Cosmin Ciortan, Duminică, 18 Iul 2004, 20:02

Am citit si eu cite ceva despre hipotermie... era vorba despre cei care cad in oceane cu apa mai rece, dar situatia nu este prea mult diferita.
Prima recomandare era sa te misti cit mai putin, chiar daca iti e frig. Energia corpului trebuie conservata, ea este folosita si pentru a produce caldura si miscare... iar daca de miscare nu ai nevoie, mai bine o pastrezi pentru caldura.
De fapt, au fost si niste exemple practice, ale unor tipi cazuti in apa. Unii, care au stat linistiti, au supravietuit. Cei care s-au agitat, au murit rapid.
Mai este si un alt factor, care nu s-a mentionat... cel psihologic. Alain Bombard a facut un studiu din care reiesea ca 90% din victimele naufragiilor mor in primele 3 zile, perioada in care corpul are cam tot ce ii trebuie. Asa ca cel mai important este sa ai un caracter puternic. El a si demonstrat-o, lasindu-se in deriva, doar cu o undita improvizata, mai mult de 30 de zile... si a supravietuit. Intr-o barcuta gonflabila de 2-3 mp, fara apa in afara de cea din ocean... pe care orice medic iti spune ca nu e bine sa o bei.

Fără foto Daniel Paraschiv, Marţi, 20 Iul 2004, 17:51

Cosmine, Cosmine, acum zici de "oceane cu apa mai rece" acum spui de nu stiu cine care supravietuieste bine mersi "intr-o barcuta". Doua lucruri total diferite. E cunoscut faptul ca imersia in apa (scufundarea in apa) duce la pierderea caldurii corpului cam de 25 de ORI mai REPEDE decat in AERUL aflat la aceeasi temperatura (cu APA in cauza). Eu nu contrazic datele, dar probabil cei naufragiati au avut posibilitatea de a iesi din apa rece, sau poate ca apa se afla la o temperatura nu prea scazuta. Chestia cu psihicul e foarte adevarata, dar si relativa totodata!:?

Cosmin Ciortan Cosmin Ciortan, Marţi, 20 Iul 2004, 18:39

Asa spun si sint de acord ca sint lucruri cu totul diferite... dar citeste cu atentie si ai sa vezi ca am separat foarte clar problemele.
Evident ca imersia in apa duce la pierderea mult mai rapida a caldurii, ideea pe care am vrut sa o expun este conservarea energiei... si iar cred ca am fost clar. Nu spune nimeni ca daca nu esti in ocean nu te poate ploua, si aproape sigur ai parte de vint, ceea ce mareste rata pierderii de caldura, de vreo 8 ori, daca nu ma insel
Este evident ca naufragiatii care au supravietuit au iesit din apa... altminteri nu supravietuiau, nu? Repet, poate ti se pare ciudat, dar in conditii similare, un tip care a stat cuminte a supravietuit vreo 12 ore pina l-au salvat... in timp ce altul care in mod evident inotase a murit dupa numai vreo 2 sau 3 ore. Iar apa aia cu temperatura "nu prea scazuta" avea 6 grade:?

Cosmin Ciortan Cosmin Ciortan, Marţi, 20 Iul 2004, 18:40

Scuze de repetarea cuvintului "evident"... e suparator, data viitoare o sa fiu mai atent

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii