Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Transalpina intre Obarsia Lotrului si Ranca-Novaci

Bookmark and Share

Transalpina intre Obarsia Lotrului si Ranca-Novaci (DN67C)

Aceasta excursie am realizat-o la sfarsitul lui iulie 2008, pe o vreme cam ploioasa, intr-o vineri, cu un Tucson 4X4.

Podul peste Lotru, dinspre Obarsie, era in reconstructie, asa ca am trecut apa prin vad. Apa venea vijelioasa, in urma ploilor si avea binisor peste o jumatate de metru adancime. Masina s-a descurcat bine, dar am pierdut numarul din fata in suvoi.

Faptul ca podul era in reconstructie m-a indemnat sa cred ca cei care investesc in pod vor investi si in soseaua propriu zisa (DN67C) care in prezent e intr-o stare precara, si doar cu un 4X4 si cu ceva dibacie in ale “off road”-ului se poate parcurge.

transalpina_1

Nu stiu cand v-a fi gata podul peste Lotru, probabil curand, dar daca vreo masina care nu e neaparat 4X4 ar veni dinspre Ranca, la vadul peste Lotru poate nu ar putea trece si ar trebui sa faca tot drumul inapoi.

Nu am intalnit nici o masina, din nici un sens, si la Obarsie erau doi nemti cu motociclete “off-road” care facusera drumul cu o zi inainte, si nici ei n-au intalnit nici o masina. Asa ca in caz de incident, nu contati pe nici un ajutor. E drept ca sunt ceva stane si zona si am intalnit si ciobani cu turmele, dar ei se tin cat mai departe de drum.

In rest ca sa mai zic, fara a repeta ce s-a scris deja despre Transalpina?

transalpina_2

Este o excursie intr-adevar deosebita, pentru pasageri si pentru masina. Peisajul “clasic” al muntilor Parang incanta ochiul privitorului avizat, si nu numai. Relieful alpin grefat pe sisturile epimetamorfice si granitele Autohtonului Danubian, piscurile semete, circurile glaciare si unu sau doua mini lacuri de altitudine intregesc peisajul.

Cazarea la Obarsia Lotrului, la casute a fost excelenta, unde in afara de corul nelipsit al latraturilor nocturne, mai nimic nu deranjeaza oaspetii. Meniul la cabana e deosebit, nu ratati pastravul si mamaliguta.

transalpina_3

Statiunea Ranca lasa o imagine dezolonta, fiind in constructie. Fiecare vila in parte arata bine, dar ansamblul e heterogen lasand impresia unui haos desavarsit.

 

Cred ca in scurta vreme aceasta portiune a Transalpinei va fi mai ingrijita si mai usor de parcurs cu masina in urma reabilitarilor preconizate, dar la momentul scrierii acestui articol e intr-adevar o provocare, atat pentru pasageri cat si pentru vehicul.

Autor: GIGI PAUL DRAGOMIR
Înscris de: GIGI PAUL DRAGOMIR
Vizualizări: 31032, Ultima actualizare: Sâmbătă, 9 Oct 2010



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii PARING  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Livezeni-Valea Salatruc-Dealul Magura-Hotel Rusu

 

Comentariu
Şerban-Alin Pontoş Şerban-Alin PontoşAdministrator Alpinet , Joi, 31 Iul 2008, 13:50

Nu prea sunt relatari pe Alpinet despre ture facute cu 4 x 4
Pe Alpinet se fac relatari despre ture facute "per pedes apostolorum" sau ca in aceasta: http://gianinalin.blogspot.com/2008/07/transparangul-dus-intors-12-13-iul.html
Materialul s-a aprobat pentru ca alpinetii sa poata citi si alt fel de ture si ca sa poata sa isi exprime parerea. In rest...ambele articole m-au facut sa ma gandesc la o tura cu bicicleta prin zona.

Fără foto Grigore Sârbu, Joi, 31 Iul 2008, 23:14

Mie mi-a placut. De-acum inainte o sa am grija sa-mi pun in rucsac si un cric si doua leviere. Niste poze nu ai?

Fără foto catalin stroe, Vineri, 1 Aug 2008, 8:22

Sunt de acord şi cu Şerban şi cu Grigore. Însă, dacă tot a fost aprobat articolul, nu pot să nu remarc că acesta este prea scurt şi lipsit cu desăvârşire de poze. În ce priveşte aprecierile autorului în privinţa reabilitării drumului, cred că acestea sunt lipsite de realism; hai să fim serioşi, pentru a-l "reabilita" este nevoie de foarte mulţi bani având în vedere mai ales terenul dificil.
În ce priveşte Rânca, aşa este, o staţiune dezolantă, un haos, construcţii aiurea, fără noimă, zgomot, praf. N-aş recomanda-o nimănui.

marius drăghici marius drăghici, Marţi, 12 Oct 2010, 18:27

transalpina este asfaltata 100%, podurile si tot ce trebuie aferent infrastructurii e ok. datorita acestui fapt, parangul va fi o groapa de gunoi exact ca fagarasul datorita transfagarasanului. ne asteptam asta si in retezat. in curand pantofarii ne vor rade in nas. si e normal! au fost si ei pe unde am ajuns noi.
pentru mine, amenajarea transalpinei a fost cea mai mare dezamagire. turism oricum era in zona. era turism de bun simt. acum vor veni nesimtitii ce vor arunca gunoaiele lor din mersul mertzanului.

Jeno Csupor Jeno Csupor, Miercuri, 13 Oct 2010, 23:30

Au terminat deci asfaltarea? In iunie am urcat numai pana la 1900 m (din nord) cu masina, ca stiam ca mai incolo e prost drumul. Daca au terminat, as mai merge odata, anu asta.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii