Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Trasee în Munţii Baiului

Bookmark and Share

Trasee în Munţii Baiului - Valea Rea


Obiective: regiunea de izvoare şi rezervaţia naturală Timp necesar: 2½ ore Drum forestier

Accesibil în orice anotimp.



Este un traseu uşor, care poate fi urmat pe aproape 6,5 km de către orice turist venit la odihnă în oraşul Sinaia. Poieniţele cu flori, izvoarele de la obârşia văii şi rezervaţia cu narcise constituie puncte de atracţie şi desfătare. Pentru parcurgerea traseului se pleacă din gara Sinaia. Se traversează liniile către magaziile de pe malul drept al Prahovei. Prin spatele acestora trece un drum forestier care traversează Prahova peste un pod din piatră. Va fi urmat drumul care timp de 7-10 minute se desfăşoară paralel cu râul. Din dreptul confluenţei cu Valea Rea, drumul coteşte la dreapta, urcând în lungul acesteia. Intrăm pe noua secţiune a traseului după ce privim încă o data splendida panorama pe care o oferă oraşul Sinaia şi abruptul Munţilor Bucegi la sud de vf. Caraiman. Trecem pe lîngă cîteva grajduri şi timp de 5 minute urcăm o pantă foarte mica. Pe stânga drumului se ivesc un vechi hambar şi rămăşiţele unui grajd. De aici, panta începe să crească treptat. În albie vedem zidul unui baraj de pe care apa cade cu mult zgomot. În spatele zidului, prin masa bogată de aluviuni, apele riului se împart într-o mulţime de şuviţe. Panta tot mai mare face ca în scurt timp drumul să se afle la o înălţime de 30-40 m faţă de albie. După 15-20 minute de la intrarea pe Valea Rea se ajunge în punctul cel mai înalt al urcuşului de pe această secţiune. Încă 5 minute urmărim o pantă foarte mica, după care începem coborîşul până la albie (circa 300 m). În conti-nuare, drumul se desfăşoară în vecinătatea râului pe aproape 1 km, într-un urcuş de 5-70. După 50-60 minute dc la plecare ajungem în mijlocul unei poieni, la o confluenţă principală; către est se vede o parte a vârfului Drăgan, înspre nord (stânga) sectorul superior al Văii Rele, prin a cărei deschidere poate fi admirată culmea nord-estică a Muntelui Cumpătu. La poalele ei se află punctul fînal al excursiei. În poiană se poate face un popas. La reluarea traseului se trece peste pârâul ce vine din dreapta, pe lîngă o cabana forestieră. Treptat, panta creste, dar nu de-păşeşte decît pe unele porţiuni 15 grade. Urcuşul se face în lungul drumului forestier, mai întîi pe la marginea pădurii, apoi pe lîngă albia pârâului. Impresionează cantitatea mare de prundişuri acumulate în albia Văii Rele, prin care apele pârâului se ramifică, iar uneori dispar. În spate, către sud, putem urmări cu privirea culmea Câinelui. Se suie ceva mai greu prin lăstărişul de fag. După 30-40 minute de la reluarea traseului se ajunge sub Muntele Cumpătu, la 1250 m. Aici, firul principal al văii, venind din dreapta, descrie un cot de aproape 900. Pădurcă de fag apare ca o panglică la baza versanţilor. Deasupra acesteia, păsunea îînbracă aproape în întregime muntele. Primăvara, la fineie lunii aprilie, aici pot fi văzute pilcuri numeroase de narcise.

De aici, cei temerari se pot angaja în ascensiune până la vârful Baiul Mare (încă 650 m di-ferenţă de nivel). Se urcă direct pe versantul vestic al acestuia, mai întîi prin pădurcă rară, iar apoi prin păşune. Pe parcurs apar numeroase poteci de vite. Se recomandă însă întoarcerea pe traseul descris.

Autor: Mihai Ielenicz
Înscris de: Cătălin Olteanu
Vizualizări: 39375, Ultima actualizare: Sâmbătă, 25 Oct 2003



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Sinaia-Valea Cainelui


Obiectiv: izvoarele minerale. Timp necesar: 30-40 minute. Poteca nemarcată şi drum forestier Aceesibil în orice anotimp



Se pleacă din staţia de autobuz de pe dreapta Prahovei (în dreptul Uzinei de mecanică fină) sau din halta Sinaia-Sud. În prima situaţie se traversează râul peste podul de lemn, pe când în cea de a doua se traversează liniile de cale ferată şi se merge pe poteca de pe stânga acestora, pe lîngă stâlpul de înaltă tensiune. În faţa vedem drumul care urcă pe valea Câinelui, albia acestuia (în dreapta) şi mai multe clădiri. Urmărim drumul şi după circa 20 m în stânga depăşim o amenajare veche de izvor mineral, în prezent neutilizată. Drumul pietruit duce la cîteva case; din el se desprinde în stânga o poteca lată pe care o urmăm; la început ea urcă uşor, apoi se menţine în acelaşi plan, la circa 5-10 m deasupra albiei râului. Drumul trece apoi prin pădureă de fag în care apar şi exemplare de molid. După cîteva minute, în albie se vede o frumoasa cădere de apă pe un baraj vechi. Poteca începe să urce o pantă ceva mai mare (100) timp de 15 minute, apoi coboară la albie, unde întîlneşte drumul forestier care vine de la Izvorul Rece şi urcă pe valea Câinelui. În marginea acestuia întâlnim o cişmea. Traseul continuă în amonte, pe drumul forestier, Încă aproape 800 m, pe o pantă mică (100). Se trece pe lîngă punctul de captare parţială a râului, iar după un cot, la circa 150 m, în malul stîng se vede construcţia din sectorul de captare a apelor minerale. În prezent, zidăria este afectată de o alunecare de teren, unul din izvoare este secat, iar printre crăpăturile zidului se văd mai multe ţâşnituri. În centru există un izvor cu un debit bogat (1 litru în 10 secunde). Pentru a ajunge la acesta este necesară traversarea pârâului. Sunt izvoare sulfuroase, cu o mineralizare totală de 446,1 mg/l. Din albia pârâului, privind către est, se zăreşte o parte a culmii Piscul Câinelui, cu plantaţia de zadă. Continuând drumul încă 2 km, se ajunge la punctul de exploatare a lemnului, de unde se poate vedea panorama bazinului de obârşie, încadrată de vârfurile Mierlei (dreapta) şi Piscul Câinelui (stânga). La înapoiere, aproape tot timpul vom avea în faţa o parte a abruptului Bucegilor (Vinturiş - Vârful cu Dor).


 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii