Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinism şi Escaladă - Traseul Speranţei

Bookmark and Share

Traseul Speranţei

(grad 6B, 14l.c. cu pas de 9 -)

Am plecat sâmbătă (09.10.2004) dimineaţă la ora 6: 00 din Bucureşti, împreună cu prietenul meu Cornel Sainu către Buşteni cu gândul de a face traseul Speranţei (14 lungimi de coardă). Am ajuns in jurul orei 8: 00 în Buşteni de unde am luat strictul necesar pentru o zi de căţărat grea şi am plecat în fugă către Valea Alba şi apoi Peretele Văi Albe - ţinta finală. Am ajuns la baza peretelui în jurul orei 10: 00 unde ne-am desfăcut echipamentul şi ne-am pregătit pentru căţărat.

La ora 10: 30 am intrat în traseu, cu speranţa ca până la ora 13: 30 maxim, să fim sub pasajul numit Amvon cotat cu gradul de 9 -, pentru că se spune că dacă nu eşti până la ora 13: 30 în Amvon trebuie să te retragi, drept  urmare am început să ne căţărăm cât mai repede ca să nu pierdem prea mult timp.

La ora la care am ajuns la bază, în peretele Văii Albe erau trei echipe, dintre care două erau deja la mijlocul peretelui.

Am mers cap schimbat până la ieşire, iar lungimea cu Amvonul mi-a revenit mie să merg cap de coardă. Am reuşit să scot traseul rot punkt afară de lungimea cu acel pas de 9 -, care dacă era ceva mai la începutul traseului aş fi încercat să-l trec la rot punkt (fără a folosi materiale ajutătoare - scăriţe, bucle etc).

Ce să spun, am fost cu un prieten, care mai făcuse traseul şi îl ştia, aşa că la ora 17: 00 am ieşit din el. Am fost ultima echipă care a intrat în perete şi prima care a ieşit, cu toate că la ora la care am intrat noi, nu prea mai ai şanse să ieşi din acest traseu pe sus. Oricum am ajuns cu bine în creastă, plini de viaţă totuşi.

Câteva clipe mai târziu, Cornel mi-a spus că este o realizare să pleci din Bucureşti la ora 6: 00, să ajungi să scoţi un traseu cum este Speranţei de 14 l.c. în 6 ore şi jumătate şi să fii înapoi în Bucureşti la ora 21: 15.

"Nu cred că poate multă lume asta!" a mai subliniat el. La sfârşitul zilei eram fericiţi că am reuşit ce ne-am propus şi cum de fiecare dată cum ia sfârşit un proiect trebuie pus în practică altul, ne-am hotărât să facem peste două săptămâni, dacă ţine vremea cu noi, un alt traseu, care este mai nou pitonat în Peretele Văii Albe  numit "Sărutul  Pământului" şi care este cotat a fii cel mai dificil la ora actuală din acest perete având 8 lungimi de coardă, de gradul 8 - / 8.

11 octombrie 2004 - George Stăncescu - membru al Asociaţiei de Turism Chindia şi al Formaţiei Salvamont Dâmboviţa

Autor: George Stăncescu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 11508, Ultima actualizare: Miercuri, 20 Oct 2004



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Simon-Valea Lui Lamba-Mt. Plesa
MASIV: BUCEGI
TRASEU: SAUA STRUNGA- POIANA GUTANU- MUNTELE PLESA (PLEASA)- SAT SIMON (parcurs in iunie 2003)
DURATA: 4-5 H
MARCAJ: BANDA ROSIE
Saua Strunga este un nod important pentru potecile din Bucegi. Noi am parcurs traseul venind de la cabana Padina, dar se pot face si alte combinatii.
Din Saua Strunga coboram pe sub abruptul Muntelui Strungile pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie. Inainte de a cobori din sa, vedem in stanga creasta nordica a Leaotei. De la Saua Bucsa se adanceste Valea Bingaleasa (granita intre Bucegi si Leaota). Dupa mai putin de 30 minute de la plecare marcajul cruce rosie coboara spre stanga. Nu exista indicator, marcajul este aplicat pe pietre, dar este clar. Poteca banda rosie continua pe directie generala nord, coboara de-a coasta, a la longue, traverseaza cateva vai seci si o fasie ingusta de padure (locul este foarte frumos). Dupa fasia de padure intram intr-o poiana cu stana. Din poiana intram iar in padure, coborand mai accentuat. Iesim in Poiana Gutanu (dreapta, fata de sensul de mers) si vedem in dreapta potecii indicatorul care ne spune ca pana in saua Batrana mai sunt 2: 30 h pe marcaj triunghi rosu. Reintram in padure, pentru scurt timp. La iesirea din padure poteca se bifurca. Ramura din dreapta, nemarcata, coboara spre valea care se adanceste in dreapta noastra. Noi mergem inainte, pe poteca mai lata. Trecem pe langa o cabana forestiera; pe un perete sunt aplicate si marcajele. Trecem peste sau ocolim un mic varf, intram pentru cateva minute in padure si ajungem intr-o alta poiana de unde triunghiul rosu pleaca spre stanga (exista indicator) pentru a cobori la Moieciu de Sus. Noi mergem inainte si reintram in padure. Poteca este foarte clara si se mentine pe muchia muntelui Plesa (Pleasa). Dupa 2- 2: 15 h de la despartirea de triunghiul rosu, am pierdut deja mult din altitudine si vedem in dreapta noastra casele din satul Simon. Coboram versantul din dreapta noastra si mergem prin spatele curtilor pana intr-un drum secundar. Cotim dreapta si ajungem imediat in strada principala, insotita de raul Simon, pe care il traversam pe un podet. Vedem un indicator, util pentru cei care parcurg traseul in sens invers; indicatorul spune ca pe triunghi galben se ajunge la Varful Omu in 7h, iar pe banda rosie se ajunge la Cabana Padina in 5h. Pana la soseaua principala mai sunt cca 6 km.
Exista autobuze care circula zi- lumina pe traseul Moieciu de Jos- Brasov.

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii