Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Traversarea Negru Voda

Bookmark and Share

Traversarea Negru Voda
13-15 februarie 2009


Pentru sfârşitul de săptămână, vremea se anunţa cumplită…

Dar tradiţia trebuie respectată! Aşa cum în ultimii 24 de ani, în sâmbăta cu lună plină din februarie, membrii Asociaţiei de Turism Chindia au organizat şi participat la acţiunea Traversarea "Negru Vodă", nici anul acesta nu s-au dat înapoi.

Dar ce este această "traversare"? Este un test de voinţă, de rezistenţă de verificare a capacităţii fiecăruia de a-şi depăşi propriile limite. Un traseu lung, de anduranţă, în condiţii de iarnă, care nu este la îndemâna oricui. Parcurgerea celor circa 30 de km de creastă, de la cabana Leaota până la cabana Padina, necesită un antrenament deosebit, o pregătire fizică şi psihică corespunzătoare şi nu în ultimul rând un echipament performant, adecvat unei astfel de încercări.

Aşadar, vineri 13 februarie 2009, nu mai puţin de 33 de montaniarzi au luat cu asalt muntele şi au urcat la cabana Leaota, în mai multe echipe. Prima grupă, condusă de coordonatorul acţiunii Mihai Radu, a sosit la cabană în jurul orei 11: 00 şi s-a pus pe treabă, adică pe reparat soba şi făcut focul. Echipa a doua, formată în special din "grupa mică" a sosit odată cu înserarea iar grosul trupei in jurul orelor 18: 00. Au fost prezenţi: veteranii - Mihai, Nicu, Tamaş, Ileana, Florina, Marius, Nicuşor, David, Bogdan şi Nae; mai tinerii - Oana, Bogdan, Gabi, Petrică, Adrian, Cătălina; foarte tinerii - Silvia, Diana, Cezar, Cătălin; proaspeţii - Alexandru, Loredan, Daniel, Dragoş, Dan; prietenii braşoveni de la "Amicii salvamont": Corina, Cristina, Costi, Alex şi Paul, precum şi copiii: Mihnea, Andra şi Ioana. Aşadar, un grup de prieteni, cu toţii bucuroşi că s-au reîntâlnit, puşi pe bancuri şi pe şotii, pe cântat şi pe depănat amintiri. Dar din păcate vremea trece aşa de repede când sunt împreună! La ora 22: 0

0 toată lumea e în paturi, pentru că a doua zi, pentru cei mai mulţi se anunţă extrem de obositoare. Partea bună a lucrurilor este că vremea se anunţă bună, liniştită, contrar previziunilor sumbre.

Sâmbătă dimineaţă la ora 4: 00, grupa de traversare, formată din 16 curajoşi, este pregătită de marea încercare. Luminiţele lanternelor frontale se înşiră ordonat pe potecă şi pătrund cu nădejde în pădure. În prima parte a zilei nu sunt deloc probleme, nici cu vremea, nici cu oboseala, aşa că la ora 8: 40, echipa este pe vârful Leaota la 2133m, pe o vreme de-a dreptul superbă. Dar au parcurs abia o treime din drum, iar odată cu coborârea către Curmătura Fiarelor, zăpada devine din ce în ce mai mare. La 10 ore de la plecare, oboseala începe să-şi spună cuvântul şi pentru a ţine isonul, vremea se burzuleşte şi ea. Se lasă ceaţa, vântul moderat începe să-şi facă de cap devenind din ce în ce mai tăios, lumina se împuţinează, ca şi rezervele de energie.

Acum e momentul să-şi ţină firea… Acum trebuie să învingă! Să treacă peste oboseală, peste durerile provocate de bocanci şi de curelele rucsacurilor, care devin din ce în ce mai apăsătoare, peste răul datorat altitudinii, deshidratării şi lipsei de hrană (din cauza efortului continuu cu greu se poate înghiţi ceva), peste dorinţa de a se opri şi de a abandona, ceea ce înseamnă cu siguranţă moarte albă... Acum este momentul să se regrupeze, să se ajute unii pe alţii, să se susţină şi mai ales să se îmbărbăteze, pentru că până la cabană mai sunt încă cinci ore bune de mers… Nu e uşor… Traversarea Leaotei pe timp de iarnă nu e deloc un lucru uşor… Cei care au făcut-o, o dată sau de mai multe ori, vor recunoaşte asta oricând, fără rezerve. Pentru cei care doar au auzit povestindu-se şi spun că nu e mare lucru, îi aşteptăm să încerce…

La ora 19: 00, toată echipa a ajuns la căldură, după o tură epuizantă de 15 ore. Dar reuşita e deplină şi mulţumirea pe măsură! Oboseala, bătăile făcute de bocanci şi frigul îndurat vor fi date uitării. În memorie le va rămâne mai ales bucuria victoriei!

În timp ce grupa de traversare înainta cu hotărâre, un grup format din 7 persoane a ajuns până la vârful Leaota şi înapoi la cabană (7 ore), altul de 6 doar până pe Vârful Frumuşelu (4 ore), iar grupa mică a rămas la bază pentru a face oameni de zăpadă! Oricum, pentru vârsta lor (10, 8 şi 6 ani), faptul că au ajuns până la cabana Leaota iarna, e un prim pas pentru a visa peste ani, la marea traversare…

Ileana Bocanciu - Asociaţia de Turism Chindia

"MII de MULŢUMIRI de la cei 5 cinci braşoveni (3 baieti, 2 fete şi un câine) care au avut şansa să traverseze masivul Leaota alături de voi. A fost o tură dură pentru mulţi din participanţi, dar s-a văzut seriozitatea celor care au dorit să ajungă la final. Noi o vom denumi probabil MAREA TRAVERSARE, sau DUBLA TRAVERSARE (3 zile, 2 masive muntoase - Leaota şi Bucegi). Altfel spus, noi am schimbat puţin traseul, iniţial doream să coborâm spre Bran prin Strunga (nebulozitate) dar am ales varianta: Padina - cabana Piatra Arsă - Canton Jepi - V. Jepilor - Buşteni unde am ajuns pe la ora 19: 00 (zăpadă foarte mare şi lipsa urmelor). Dar totul este BINE, ba chiar foarte bine, când se termină cu bine! NOROC VOUĂ!

În curând veţi vedea şi pozele. Ne mai auzim şi vedem. SIGUR.

Corina, Cristina, Costi, Alex, Paul şi GINA"

"GRUPA DE TRAVERSARE" – cei care au parcurs traseul lung (15 ore) – Cabana Leaota – Cabana Padina (Peştera) - a fost formată din 16 persoane;

"GRUPA DE VÂRF" – cei care au parcurs traseul până pe Vârful Leaota (2133m) – (7 ore) - a fost formată din 7 persoane;

"GRUPA DE MOI" – cei care au parcurs traseul până în Vârful Frumuşelu (4 ore) - a fost formată din 6 persoane;

"GRUPA MICĂ – OAMENII DE ZĂPADĂ" – cei care au rămas la Cabana Leaota (1350m) - a fost formată din 4 persoane;
Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 7494, Ultima actualizare: Joi, 30 Apr 2009



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii LEAOTA  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii