Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Valea Coțofenei

Bookmark and Share

Valea Coțofenei
Unable to load template file: http://alpinet.org/articole/1746/Valea Coțofenei.htm
Autor: Sorin Demetrescu
Înscris de: Sorin Demetrescu
Vizualizări: 6393, Ultima actualizare: Marți, 19 Iul 2005Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Virful Mierlei-Stana din Gagut-Culmea Gagul Mare-Sinaia


Timp necesar: 2-2 ½ ore Potecă nemarcată Accesibil în orice anotimp.Traseul poate fi folosit pentru încheierea unei excursii în jumătatea sudică a masivului. Plecăm spre vest din drumul forestier de pe culmea principală din dreptul vf. Mierlei (1630 m) fie pe una din potecile secundare de pe Muntele Gagu, fie pe poteca principală ce duce la stâna din Găguț, care se zărește pe versantul nordic, la circa 1,5 km. Traseul traversează mai multe ravene, valuri și microdepresiuni de alunecare. În fața, spre nord, vedem bazinul de recepție al văii Câinelui, cu torenți și ravene care fragmentează culmea Câinelui. În spatele acesteia, spre nord (în stânga), identificăm culmea principală a Muntelui Cumpătu, iar spre nord-est (dreapta) sectorul vf. Drăgan - vf. Baiul Mare. Către vest, pînă la întrarea în pădure, poate fi urmărită frumoasa panorama a Munților Bucegi de la Coștila spre sud, apoi șaua Păduchiosu și valea Izvoru, pe care șerpuiește șoseaua spre Tîrgoviște, dincolo de care (stânga) vedem Muntele Gurguiatu; spre sud apar defileul Prahovei de la Posada și dealurile subcarpatice.

După circa 20-25 minute de la plecare se ajunge la stâna din Găguț (1 550 m altitudine), lîngă care se găsește un izvor cu debit foarte bogat. De aici, poteca descrie o curbă largă, trece pe la obârșia unui torent (afluent pe stânga al pârâului Câinelui), descrie încă două curbe mai strînse și ajunge într-o șa. În fața, la margineapădurii, la circa 800 m, poate fi observată o stână (1 350 m altitudine), la care se ajunge după circa o oră de la plecare.

Până la Sinaia, traseul se desfășoară numai prin pădure. Pentru coborîrea celor circa 600 m diferență de nivel există două variante care urmăresc poteci de vite. Prima poteca merge către dreapta (NV), pe Piciorul Gagului, și ajunge la sud de confluența pârâului Câinelui cu Prahova. În cea de a doua variantă, poteca trece în stânga pe latura sudică a culmii, pe lîngă o stână secundară, și apoi întră în pădure, axându-se în general pe o direcție V-SV. Ajunge la Prahova la sud de confluența cu Izvoru, în dreptul ruinei vechii uzine de apă. De aici trece podul, calea ferată și urcă în șoseaua națională. În amîndouă situațiile, alături de drumul principal există numeroase poteci secundare, unele accentuate de spălarea solului sau de șiroire. Se va alege poteca mai lată și mai bătută. În general, la coborîre, panta este aceentuată (30-400). Ultima secțiune a traseului se parcurge În 45-60 minute. La circa 100 m deasupra albiei Prahovei, amîndouă potecile întersectează drumul forestier care vine din sud (de la hannl izvorul Rece) și urcă pe valea Câinelui. El poate fi folosit pentru deplasări în cele două direcții.


 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii