Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Valea Poarta (13 iunie 2010)

Bookmark and Share

Valea Poarta (13 iunie 2010)

Iniţial, scopul acestei ture a fost realizarea de observaţii asupra reliefului glaciar din Valea Gaura, afluentă a văii Turcu din nordul Munţilor Bucegi. Cum timpul era destul de limitat iar punctele vizate erau numeroase, am decis în ultimul moment să abordăm Valea Poarta, un alt afluent al văii Turcului, cu importante urme glaciare în sectorul de obârşie. Cum timpul nostru liber nu este distribuit uniform, am fost nevoiţi să plecăm în jurul orei 9: 00 din Târgovişte, oră extrem de înaintată pentru traseul propus.

traseul

După circa 2 ore jumătate de mers cu maşina (cu opririle de rigoare cerute de alimentare cu hrană, cu benzină şi cu episoade de rău de maşină), la ora 11: 35 porneam la pas din capătul drumului forestier care pleacă din Bran şi urmăreşte Valea Poarta prin localitatea cu acelaşi nume.

Pârâul Poarta, care la izvoare este cunoscut sub numele de Urlătoarea (sau Urlătoarea Mică, sau Ciubotea), are dezvoltat în partea superioară, la peste 1600 m între culmile Clincea, Ţigăneşti şi Ciubotea, un complex de modelare glaciară relativ puţin descris în literatura de specialitate, dar având caracteristici morfologice şi dimensionale demne de luat în seamă.

P1030134

În cadrul acestuia se pot delimita circul glaciar propriu-zis, care coboară de la 2150 m până la 2010 m, cu o orientare NV, după care urmează valea glaciară până la 1600 m, în care se disting 3 praguri glaciare cu înălţimi ce variază între 40 m şi 200 m. Forma în profil transversal este una clară de „U”, fără însă a prezenta umeri de vale sau văi încastrate. În cadrul circului, valea Urlătoarea s-a adâncit postglaciar cu aproximativ 1 – 4 m în depozitele cu caracter morenic.

P1030061

DSC03824

De la 1600 m altitudine valea capătă aspect torenţial.      

Echipa a fost formată din Gina, Alina, Larisa, Alina, Ionuţ, Adrian şi George.

Prima parte a traseului s-a făcut pe drumul forestier care însoţeşte valea Poarta, drum care este întrerupt la aproximativ 2 km de la barieră din cauza şiroirii şi scurgerii torenţiale.

După cabana salvamont traseul părăseşte drumul forestier şi începe un urcuş pieptiş (de altfel, tot traseul avea să fie aşa) pe stânga geografică a văii Poarta.

Ne întâlnim cu un turist singuratic. Îl întreb cât mai avem până în golul alpin. Ne răspunde sec: mai e ceva (fiecare înţelege ce vrea).

P1030113

 

PICT3503

Între timp am rămas fără apă, iar cursul văii Poarta (Urlătoarea) este secat la acest moment. Singura sursă de apă a constituit-o zăpada care se topea formând câteva firişoare care se scurgeau pe pragurile glaciare.

Urcăm pragurile glaciare pe rând, iar aproximativ la ora 16: 00 ajungem deasupra circului glaciar, la 2200 m altitudine, pe muntele Ciubotea.

Marcajul, triunghi galben, este vizibil şi poate fi urmărit fără dificultate pe tot traseul. Din loc în loc stâlpii de marcaj indică faptul că a fost refăcut de curând.

Coborârea s-a făcut destul de repede, astfel încât la ora 20: 00 eram la maşini. Drumul de întoarcere către Târgovişte l-am făcut traversând Culoarul Bran – Dragoslavele, apoi pe valea Dâmboviţei (proastă alegere, deoarece sectorul dintre Câmpulung Musel şi Malu cu Flori arăta ca după un bombardament încrucişat cu un cutremur).

 

P1030102

Pe ansamblu a fost o tură interesantă şi plăcută marcată însă de caniculă şi de resursele precare de apă. Să nu uităm de puzderia de musculiţe care ne-au făcut drumeţia un calvar (mai ales postându-se în faţa obiectivul aparatului foto de fiecare dată când încercam să facem o fotografie).

Echipa

http://thecircleofnature.wordpress.com

Autor: George Muratoreanu
Înscris de: George Muratoreanu
Vizualizări: 12445, Ultima actualizare: Joi, 17 Iun 2010



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Simon-Valea Lui Lamba-Mt. Plesa
MASIV: BUCEGI
TRASEU: SAUA STRUNGA- POIANA GUTANU- MUNTELE PLESA (PLEASA)- SAT SIMON (parcurs in iunie 2003)
DURATA: 4-5 H
MARCAJ: BANDA ROSIE
Saua Strunga este un nod important pentru potecile din Bucegi. Noi am parcurs traseul venind de la cabana Padina, dar se pot face si alte combinatii.
Din Saua Strunga coboram pe sub abruptul Muntelui Strungile pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie. Inainte de a cobori din sa, vedem in stanga creasta nordica a Leaotei. De la Saua Bucsa se adanceste Valea Bingaleasa (granita intre Bucegi si Leaota). Dupa mai putin de 30 minute de la plecare marcajul cruce rosie coboara spre stanga. Nu exista indicator, marcajul este aplicat pe pietre, dar este clar. Poteca banda rosie continua pe directie generala nord, coboara de-a coasta, a la longue, traverseaza cateva vai seci si o fasie ingusta de padure (locul este foarte frumos). Dupa fasia de padure intram intr-o poiana cu stana. Din poiana intram iar in padure, coborand mai accentuat. Iesim in Poiana Gutanu (dreapta, fata de sensul de mers) si vedem in dreapta potecii indicatorul care ne spune ca pana in saua Batrana mai sunt 2: 30 h pe marcaj triunghi rosu. Reintram in padure, pentru scurt timp. La iesirea din padure poteca se bifurca. Ramura din dreapta, nemarcata, coboara spre valea care se adanceste in dreapta noastra. Noi mergem inainte, pe poteca mai lata. Trecem pe langa o cabana forestiera; pe un perete sunt aplicate si marcajele. Trecem peste sau ocolim un mic varf, intram pentru cateva minute in padure si ajungem intr-o alta poiana de unde triunghiul rosu pleaca spre stanga (exista indicator) pentru a cobori la Moieciu de Sus. Noi mergem inainte si reintram in padure. Poteca este foarte clara si se mentine pe muchia muntelui Plesa (Pleasa). Dupa 2- 2: 15 h de la despartirea de triunghiul rosu, am pierdut deja mult din altitudine si vedem in dreapta noastra casele din satul Simon. Coboram versantul din dreapta noastra si mergem prin spatele curtilor pana intr-un drum secundar. Cotim dreapta si ajungem imediat in strada principala, insotita de raul Simon, pe care il traversam pe un podet. Vedem un indicator, util pentru cei care parcurg traseul in sens invers; indicatorul spune ca pe triunghi galben se ajunge la Varful Omu in 7h, iar pe banda rosie se ajunge la Cabana Padina in 5h. Pana la soseaua principala mai sunt cca 6 km.
Exista autobuze care circula zi- lumina pe traseul Moieciu de Jos- Brasov.

 

Comentariu
Dumitrel Marius Dumitrel Marius, Duminică, 20 Iun 2010, 14:37

Cred ca e cea mai frumoasa vale glaciara din Bucegi. Zona e de vis, merita facuta traversarea prin aceasta vale: Busteni-Omu-Poarta Branului.

Fără foto George Muratoreanu, Luni, 21 Iun 2010, 10:23

Intr-adevar este o regiune extraordinara. O sa incercam tura propusa

Fără foto Georgiana Eftimie, Marţi, 22 Iun 2010, 10:55

Cea mai frumoasa drumetie pe munte de care am avut parte pana acum.:) Peisajul a fost magnific si am avut parte si de o companie deosebita. Iar din punct de vedere geografic, am avut foarte multe de invatat. A fost asa frumos, ca mi-e dor de inca una...:)

Fără foto Raoul Th. Rothenfluh, Miercuri, 23 Iun 2010, 14:25

Multumesc pentru frumosul reportaj asupra frumoasei drumetie
facuta dealungul vaii poarta, care mi-a adus aminte de copilarie în anii 1936-1937 petrecând vacantele de scoala împreuna cu parintii mei la Bran. Eram copilandru si am percurs valea Poarta
(de mai multe ori în cursul anilor) si Tata închiriase un cal, care ne purta rucsacii si pe mine când eram obosit. Va felicit pentru frumoasele foto facute, care mi-au facut dor de revedere.
Va urez numai bine la toti, noroc si sanatate,
Raoul Rothenfluh, nascut 1925 la Bucuresti din tata elvetian si maica-mea românca

Fără foto gheorghe burlacu, Joi, 24 Iun 2010, 13:09

Zona foarte frumoasa, sper sa ajung si eu pe acolo cat de curand.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii