Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Varful Pietroasa si Varful Plesca

Bookmark and Share

Varful Pietroasa si Varful Plesca - Varful Pietroasa - Partea I
Consemnare 15-

Consemnare 15-17 ian. 2001

Vf. Pietroasa (1200 m)

Parcurs 13 ian 2001

        Cât am pacalit muntele sustragându-ne placutei corvoade a investigarii/parcurgerii întortocheatelor sale carari ?
        Cât ne-am fericit/amagit lecturând descrierea unui extraordinar parcurs/traversare de masiv Rodnei realizat de temerara echipa Mititeanu în schimb de ani, secol, mileniu ? Dornici de evadare, pocaiti dupa nedorita tradare , ne-am reântâlnit în 13 ian.7,30 h, sâmbata , în Baia Mare , apoi, pe la 8,15 h, cu Iancsi, în Tautii Magheraus , la indicatorul de Baita , 7 km. Am continuat deplasarea în amontele vaii Baita traversând seculara, poate milenara localitate miniera cu acelasi nume, apoi am lasat spre dreapta minuscula Ulmoasa, un catun izolat .
        O platforma industriala (Lomas) de exploatare miniera si alta a lemnului situata pe locul fostei amenajari, cu acelasi scop, preexistente din anii '30-40'( conf. Papa). În stânga se desprindea V.Limpedea , frecvent accesata de utilajele forestiere. Noi am luat-o înainte, spre nord , urmând firul altei vai , a Colbului, spre obârsia situata în Poiana Paltinis, tinta intermediara a parcursului nostru în drum spre vf. Pietroasa. Ceva mai sus, aproape de piciorul ce continua spre versantul sudic al vf. Pietroasa, spre stânga , apare un afluent cu debit relativ constant, V. Ciresului.
        Drumul, imediat dupa ramificatia spre Ulmoasa unde se termina fostul semi-asfalt, distrus si nereparat în anii din urma, continua cu unul forestier, destul de bun, acum înghetat, pe masura ce luam altitudine tot mai frecvent placat cu calote de gheata, fara urme de material antiderapant. Patinat de anvelope. Împins. Coborâre în marche-arriere, revenire în lesinata tromba. Renuntare în cele din urma si continuarea, fara regrete, apostoleste, pe jos. Senin. Ger rezonabil. Soare înviorând treptat crestele împadurite din fata noastra.
        Superba vale , cu praguri înghetate, dantele, perle, diamante de gheata, o frumos serpuita, spectaculoasa cascada , impresionante tufe de alun plângându-si cerceii mâtisorilor ocru-maronii, arini sobri, concurându-i cu alti mâtisori, mai scurti, densi , sângeriu-violeti si altii , negre-mat butoiase . Urme de iepuri, vulpi, caprioare. Plantatii de pin. Si molid. Ninse pictural . Ca si primele siluete de molizi si brazi falnici întâlnite mai sus, spre zona de confluenta a V. Ciresului cu V.Colbului. Optam pâna la capat pentru drumul forestier , pentru cei ce parcurg în premiera traseul. La stânga remarcam versanti abrupti, defrisati de 3-5 ani, neplantati înca. Atacam piciorul spre vf.Pietroasa. Scurt popas. Ceai de chimion, menta, fructe de paducel. Si delicioase, reconfortante stafide. Spre est-sud-est se profileaza , de la stânga spre dreapta , Ignisul , apoi Mogosa, zona depresionara a lacului de acumulare Firiza, lenticulara ,alungita de-alungul crestei împadurite cu faget, Poiana Saritura apoi, dincolo de ea, spre sud, vf. Ulmoasa, Tocastru, Plestioara si în fine Iricau. Un troznet sec, violent, ne socheaza . Un fag urias prabusit. Nici urma de sursa cauzatoare.
        Peste câteva minute un alt vuiet si o teribila biciuire-bubuitura . Apoi de-abia auziram vaietul chinuit al drujbei Husqvarna precedând prabusirea celui de-al treilea copac în mai putin de 10-12 min. Murmur de TAF tractând legatura celor 3-5 fagi imensi, cu coroane cu tot, spre rampa de fasonare ,debitare, încarcare. Alt trosnet aducând a teribila fractura în lemn verde . Ramurile groase, prinse de ger, tractate nemilos printre stâlpii solizi ai nedoborâtilor fagi seculari sau paltini, cu diametre variind de la 75-90-120 cm , rupându-se precum niste banale bete de chibrit.

-1-

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Vasile Coțovanu
Vizualizări: 5186, Ultima actualizare: Miercuri, 7 Feb 2001Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii GUTAI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Baia Mare-Dealul Florilor-Varful Plestisoara (806)

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii