Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Varful Pietroasa si Varful Plesca

Bookmark and Share

Varful Pietroasa si Varful Plesca - Varful Plesca - Partea a III-a
De aici,

        De aici, spre stânga, se desprinde în panta sustinuta drumul ce duce la Cabana Plesca. E podit cu gheata umeda. Urmele 4 x 4 continua prin puful alb de 25 cm grosime. Se pare ca temerarul sofer a luat-o spre Mara utilizând acest parcurs ne dat în circulatie publica, înca. O singura data mai fusesem pe-aici, vara, cu un coleg de serviciu, prin '79. Soarele e sus si tandrele-i mângâieri sunt tot mai calde, binevenite.
        Trecem pe sub un veritabil tunel de aluni aplecati sub povara neii apoi pe sub o linie de înalta tensiune sustinuta traditional pe stâlpi de lemn tratati cu creozot. Duce spre Cabana Plesca si Barajul Runcu-Tataru, în constructie ( mai mult în conservare ?!) Linia electrica sare spre dreapta fundul vaii Rosii izvorâte din sudul vf. Plesca Mare(1292 m) , urmarind-o vedem cosurile de fum paralele ale noii cabane Plesca înaltata de puscariasi drept camin muncitoresc pentru hidrotehnicieni. Iesim într-o zona ceva mai degajata spre est-sud-est în timp ce spre vest apare vf. Stedia Mica , împadurit cu faget , iar la dreapta lui, peste obârsia Vaii Rosii, vf. Plesca îsi expune fara jena alba-i chelie. Drumul face o mare bucla spre dreapta. Taiem Valea Rosie pe un podet lasând spre stânga o frumoasa liziera de molidis tânar, dens-perie, cu poalele nepângarite înca de zapada.
        Ce tentant e un popas pe taluzul pietros-lutos aburind sub razele soarelui ! Din acest loc , urmând spre vest , apoi nord-vest un drum de TAF si albia Vaii Rosii amonte se ajunge cel mai repede pe vf. Plesca Mare. Îi dam bice spre Cabana Plesca , de fapt un manunchi de cabane apartinând Ocolului Silvic Mara, OGA, Insp.Scolar MM, Hidrotehnica SA . Suntem într-o imensa poiana imaculata. Pustie. Schelaria unui turn de apa neizolat , spart de ger, cu siroire de apa risipita aiurea înghetând pe structurile geometrice, realizând o fotogenica aratare, ne atrage atentia în dreapta.
        Trec pe lânga un gard din plasa de sârma pe care paianjenii-funigei ai gerului au întins o fantastica, delicat-fragila plasa alb-argintie si ma apropiu de scheletul turnului de apa imortalizându-l o data cu vf. Plesca Mare, cocheta cabana silvica si un fag urias . Kafkian, sau tarkovskian sinistru, un bec arde inutil, ziua-n amiaza mare , la intrarea în cabana imensa a hidrotehnicienilor subliniind ciudat pustietatea, o alta, incredibila risipa de spatii-amenajari pentru cazare si turism de masa. E greu de descris feeria de soare-alb al zapezii, universul micro structurilor /decoratinilor stelare de gheata atasate smocurilor lanceolate de pipirig, firelor uscate de iarba bej, altenanta agresiva de umbra/lumina, plan/volum... Suntem fericiti, pur si simplu .
        Auzim haulituri, voci, dialog. Dinspre un izvor apropiat apar doi paznici cu plase de rafie încarcate de butelii din plastic pline ochi cu apa. Schimbam traditionale saluturi, le uram un an bun , identificam împreuna câteva repere din decor apoi continuam spre zona superioara a Cheilor Tataru. În stânga continua un drum spre Sapânta. Noi ne deplasam pe cel ce ocoleste capatul laculetului din amontele Cheilor Tataru pentru a conduce ,dincolo de barajul în constructie, spre Mara-Desesti-Sighetu Marmatiei.
        Trecem un pod apoi coborâm pe malul stâng Valea Brazilor si ne orientam spre micul lac înghetat, marginit de turbarii mlastinoase acaparate de tufe de pipirig. Avansam cu precautie, înmuierea bocancilor n-ar fi deloc de dorit pe frigul domolit putin spre amiaza. O succesiune de izvoare susura de sub taluzul consolidat al drumului. Apar primele sâncarii ce constituie peretele dreapta al cheilor, spectaculos mai ales datorita verticalelor andezitice coplesite de galben-aurii licheni. Deasupra lor un brâu verde întunecat de molizi pigmentati cu delicati mesteceni aduc a breton pudrat de nea.

-5-

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Vasile Coţovanu
Vizualizări: 5978, Ultima actualizare: Miercuri, 7 Feb 2001



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii GUTAI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Baia Sprie-Poiana Suiorului-Drumul Mariutii-Mt. Ratu Boilor

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii