Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Varful Pietroasa si Varful Plesca

Bookmark and Share

Varful Pietroasa si Varful Plesca - Varful Plesca - Partea a IV-a
Consemnare 13 nov.

        Valea se îngustează după micul baraj , alunecă , mai întâi sinuos cuminte apoi obraznic-năvalnică , sculptând roca, creând ogașe, turbioane, marmite , mici praguri sărite-n parțial prinse de gheață cascade. De pe pereții netezi, separați de hornuri , se scurg șiroaie-cascade de gheață alb-verzuie. La baza altor pereți nări sculptate de apele milenare ne amintesc de Cheile Sohodolului din nordul Olteniei. Două trunchiuri de molid blochează cursul văii incadrând un triunghi verzi de apă clocotind bezmetică, spontană vâltoare .
        Un molid cu rădăcinile înfipte în albia accidentată pare un modest pitic în comparație cu semeața verticalitate a peretelui de-alături. Nedreaptă concurență. Atât de pitorească însă ! Un vânt subțire ne mușcă obrajii . Trag cadru după cardu deși am o mulțime de imagini din aceste locuri . În mod cert nu identice. Ieșim spre sud est și căutăm un loc de popas, ferit de rafalele obraznice de vânt. Facem o haltă de ajustare, cu foc de tabără ațâțat sado-masochist cu pagini lucioase de reviste din care zâmbesc provocator staruri ale show biz-ului, fashion-ului mondial. Scapă auto dafe-ului doar imaginea Claudiei Shiffer în rochie albă, cu despicătura unui mai mult decât generos decolteu lăsând vederii carnația sculpturală a pielii dincolo de orice trivialitate sau sugestie obscen-pornografică. Artă și stil, evident bun gust , nobilă eleganță. Prohibitivă. Costița , apoi cârnații de casă sfârâie provocator în timp ce lacrimile de untură ațâță limbile dansânde ale șerpilor de foc .
        A trecut de amiază. Am tras un marș de mai bine de 15-16 km până aici. Mai avem aprox. 12km de parcurs pentru a reveni la mașină urmând amonte Valea Runcu, încheind circuitul. Prânzim schimbând impresii apoi încheiem cu tradiționala cafeluță la cioaică . Plecăm după 13,40 h , coborând taluzurile haldelor abrupte spre șantier apoi urmând drumul ce va fi acoperit ...cândva de undele cristalin-reci ale apelor transformate-n lac de acumulare menit să compenseze volumul acumulării Firiza. Rămân la urmă furând cadru după cadru imagini de vis : cercei și candelabre de gheață, crizanteme, albe garoafe efemer-cristaline, împreunări de ape, mniaturale insule acaparate de un pâlc temerar de tineri arini, batoane maroniu-catifelate de papură scămoșite de vânt , sticleți, ploi...
        La 16,20 ajungem la mașină în timp ce turiștii urcați la o plimbare sau schi în Poiana Soarelui-Izvoare coboară spre Firiza-Baia Mare . Soarele aruncă o lumină auriu-arămie spre vf. Breze și Ștedia Mare . Coborâm prudenți drumul povârnit, îngust, peste zi tratat cu antiderapant. Bravo celor cu inițiativă ! Alți băimăreni așeaptă să le vină rândul la umplutul buteliilor cu borcut de la Trestia. Două autoturisme cu tineri urcă , mizând, poate, pe o partidă de schi la lumina lunii descrescânde ce nu părăsise peste zi bolta albastră a cerului sau poate chiar la lumina reflectoarelor.
        Ora 17 aprox. Ajungem acasă cu tolba plină de imagini imprimate în memoria individuală dar și pelicula celor două filme Kodak tocate-n acest week end de excepție.

Petru Lucian Goja
e-mail: alfasoft@alphanet.ro

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Vasile Coțovanu
Vizualizări: 5186, Ultima actualizare: Miercuri, 7 Feb 2001Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii GUTAI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Sighetu Marmatiei-Gradina Morii-Dealul Solovan (619)-Varful Coilazul-Cabana Silvica Agris

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii