Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Varful Pietroasa si Varful Plesca

Bookmark and Share

Varful Pietroasa si Varful Plesca - Varful Plesca - Partea I
Statiunea Izvoare-

Statiunea Izvoare-Cabana Plesca-Cheile Tatarului

Parcurs 14 ian. 2001

        Ce traseu inedit , posibila premiera în zona limitrofa Baii Mari sa propun ca duminicala tura ? Mi-am amintit de vf. Plesca, mereu ramas înafara circuitelor noastre, situat oarecum la egala distanta de vf.Pietroasa si Ignis , ceva mai aproape de vf. Rotundu, nu departe de micile dar pitorestile Chei ale Tatarului . Am luat harta M-tilor Gutâi si dupa o scurta documentare/evaluare am conchis ca e posibila aceasta aventura. Plecam la 7,45 dupa închegarea trupei, usor modificate. Ger mai aspru decât în ziua precedenta.
        Ajungând în perimetrul lacului Firiza ne bucuram sa constatam substantiala ameliorare a nivelului acestuia consecutiv precipitatiilor din ultimele saptamâni, topirii neii cazute dinainte de Craciun. Carosabil dubios, glazurat cu gheata. Nici gând de antiderapant. Pe cine sa preocupe turismul, sporturile de iarna si asa afectate de evolutia meteo ciudata ? Trecem de ultimele case pitoresti ale Firizei si ne angajam în amontele Vaii Negre constatând trecerea unui singur autoturism, probabil 4 x 4 , spre Statiunea Turistica Izvoare. Urme paralele maculând puful zapezii de aprox. 3-5 cm fulguite peste noapte. Zapada veche atinge 20-25 cm, ca si pe Pietroasa. Rasarit discret .Nici urma de nori. Frig si mai întepator, penetrant, aici unde curentii reci coboara purtati parca pe valurile turcoaz-argintii ale Vaii Negre. Traditionale locuri de picnik. Pustii. Ciulini. Sobri. Tristi sub scufiile stelare, albe.Banale buruieni transformate de chiciura în mirifice forme ilustrând cartea de povesti a naturii. Mi-e frica de un eventual matinal sofer ce-ar putea coborâ dinspre Izvoare fara a se asigura, taind strânsele curbe.
        Avem noroc. Nu circula nimeni. Trecem cu bine si examenul pantelor sustinute, lungi de la cascada si apoi de la Curba mortii. De aici am putea-o lua la dreapta spre Boriste si vf. Ignis, eventual pe Piciorul Cerbului ( nu mai trecusem pe-acolo din vremea primilor ani de studentie). Decidem însa sa ne facem planul. Dupa aprox. 45 min. suntem sus, la intersectia cu drumul forestier ce coboara spre Cabana pionerilor si în continuare spre Cabana Maratex-Podul Cires. Ne echipam si o tulim repejor la vare mânati de gerul ce ne ciupeste obrajii îmbujorându-i.
        Ce minunatie de padure ninsa, de molid !
        Ce frumoase poienite intercalate !
        Câta liniste apoi ce încântare generata de cursul vaii venite dinspre Poiana Soarelui !
        Ce nepermisa (alt-unde)risipa de spatii de cazare , dotari care au fost realizate cu certe eforturi financiare !
        La noi ca la nimenea...mioritica, tâmpita consolare. Ritm excelent, probabil stimulat de tura din ziua precedenta, în mod cert si de frigul tot mai aspru.
        Sa fie -15C ? Posibil. Meandrele drumului sunt strajuite de falnici molizi dar si de un veritabil guler verde închis, tepos, din mii de tineri molizi, nu mai înalti de-o schioapa. Ostentativa risipa de vegetala exuberanta. Lupta acerba pentru existenta îsi va spune în ani cuvântul, majoritatea acelor miniaturali Pomi de Craciun fiind sortiti fragedei lor pieiri.

-3-

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Vasile Coțovanu
Vizualizări: 5185, Ultima actualizare: Miercuri, 7 Feb 2001Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii GUTAI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Groapa Chiuzbaii-Izvorul Borcut-Izvorul De Sub Platoul Ignisului-Varful Ignis (1307)

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii