Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Zbor in Piatra Craiului

Bookmark and Share

Zbor in Piatra Craiului

Parapantismul pe fondul contradictiei existente intre sublim si teama, constituie pentru noi motivatia cautarii echilibrului in relatia dintre tehnica, performanta si siguranta.

In virtutea acestui lucru, Piatra Craiului a format obiectul efortului depus de doi membri ai Asociatiei de zbor liber "Ariel" din Targoviste.
Dar cu un asemenea masiv muntos, lipsit de infrastructura tehnica pentru a ajunge pe creasta, este necesara o abordare care se lasa cu transpiratie, mai ales ca aveam la dispozitie doar sfarsitul de saptamana.
Trecand peste felul cum am ajuns la poalele muntelui, cu schimbarea a trei mijloace de transport, incertitudinea existentei unei legaturi spre Dambovicioara, asteptare, toate aceste concretizandu-se in fapte pe care instinctiv refuzam sa le constientizam, o realitate prezenta substituita prin scenarii mintale despre momentele care urmau sa se intample.
Ne trezim in final in fata a ceea ce geograful Vintila Mihailescu numea "Uriasa magura Piatra Craiului" cu un sentiment de consternare. De ce? Unul, fugea de posibilele fulgere si pe buna dreptate un eveniment trait poate amplifica sau inhiba teama, iar celalalt insetat de... evident dupa cateva ore de mers pe jos cu tot arsenalul in spate, insetat de apa. Dar numitorul comun al amundurora era ca trebuie sa dam vina pe cineva.
Suntem deja in Poiana Funduri si pare ca vremea nu tine cu noi, dar nu aveam de ales, speram.
De la refugiul Grind in sus, panta se accentueza, simtim diferenta de nivel pe care o castigam. Gandul ca putem incerca o noua panta elimina speranta. Planul nostru devine certitudine, dar numai planul, nu si suguranta. Cu siguranta asta, ne ramane in continuare sa speram, speranta care apare acolo unde certitudinea lipseste si formeaza prin "linia transpiratiei" un amalgam de conditii interne care ne da batai de inima, mai putin de cap.
Emotia de teama ne guverneaza in acest moment. Suntem pe Piscul Baciului privind pe versantul opus (spre Plaiul Foii) celui pe care l-am urcat si care urmeaza sa-l incercam in zbor.
Un amalgam de stanci, tancuri, straturi cutate si contorsionate, formeaza peisajul provocator care ne aflam.
Acum incep bataile de cap. Locul de decolare este limitat si odata ce decolezi nu se mai poate ateriza daca exista ceva in neregula.
Atentia este directionata si asupra conditilor meteorologice din acel moment, mai precis viteza si frecventa rafalelor de vant si acei nori care afecteaza siguranta zborului. Cand totul despre conditiile meteo sunt OK, intr-o liniste solemna, pe fondul stancilor arse in lumina apusului de soare deasupra haului intunecat, incep pregatirile.
Nu mai este timp de emotii. Fiecare este concentrat pe materialul sau. Gata a venit momentul! Prima incercare facut-o eu. Din pacate am ratat. La a doua incercare a mers. De mult timp ne doream sa vedem Piatra Craiului din zbor. Privind in spate, perspectiva asupra muntelui de marea, pana si haul intunecat al sfarsitului de zi se marea. Asigurat ca si coechipierul meu si-a luat zborul, am fost parca dezlegat sa admir uriasa faleza de calcar in lugul careia zburam, fiind izbit dintre contrastul dintre calcarul alb-rozaliu ce forma creasta si albastrul inchis al Vaii Barsei. Aveam senzatia ca stau in loc. Numai o privire insistenta asupra unui punct fix, puteai sa-ti dai seama ca te deplasezi. Piatra Craiului desfasurata paralel cu traseul nostru parea ca nu se mai termina.
Drumul prin aer avea forma aproximativ de arc de cerc, similara muntelui. Asadar orizontul apusului de soare din spatele meu incepe sa se inchida si animatia oamenilor anunta ca visul devenit realitate trebuie sa se incheie. Ultima senzatie o traiesc pe drumul dintre doua elemente de legatura a timpilor, Piatra Craiului si Castelul Bran. Cateva secunde i-mi stau la dispozitie sa privesc viitoarea provocare, Bucegii. Impactul cu pamantul si fosnetul parapantei anunta sfarsitul unei realitati faptice care ne doream sa nu se mai termine. Aterizarea a avut loc in apropierea Castelului Bran, dupa 15 km de zbor.
(Catalin Chitu si Cristian Barligeanu)
Autor: Cătălin Chiţu
Înscris de: Cătălin Chiţu
Vizualizări: 6182, Ultima actualizare: Marţi, 2 Dec 2003



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii