Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucuresti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Tehnica Speologiei Alpine

Bookmark and Share
TSA este un acronim pentru tehnica speologiei alpine, adica totalitatea cunostintelor tehnice necesare depasirii diferitelor obstacole din pesteri.Speologia ca sport/pasiune a aparut (credem noi) in momentul in care primul om a intrat intr-o pestera din alte motive decat cautatul de adapost, hrana sau comori(!).Speologul, participantul activ la explorare, este prin definitie un om cu mult curaj si stapanit de o mare dorinta de cunoastere. Dar nu e de ajuns doar atat pentru invingerea necunoscutului subpamantean.In timpul unei ture speologice, putem ajunge la sute sau chiar mii de metri sub pamant. Acest traseu, de cele mai multe ori, nu este deloc usor. El este presarat cu numeroase obstacole naturale: saritori, puturi, cursuri de apa, cascade, sifoane etc.Pentru a putea face fata unei explorari trebuie sa raspundem cu bine unor cerinte ca:
 • existenta echipamentului individual

 • o buna conditie fizica

 • stapanirea normelor TSA

 • notiuni de cartare

 • cunoasterea genezei pesterilor si avenelor

 • si nu in ultimul rand, existenta unei echipe inchegate si dotate cu echipament de explorare, colectiv si individual corespunzator.
 • Pentru a face eficiente in subteran cunostintele tehnice insusite teoretic, acestea trebuie puse in practica mai intai la exterior. Apoi, dupa o buna stapanire la exterior, se va trece la lucru in subteran.  Este de recomandat a se incepe contactul cu pestera gradat, mai intai cu pesteri cunoscute si alaturi de speologi cu experienta, care au mai parcurs pestera respectiva, abia apoi putandu-se trece la explorari mai dificile, in pesteri necercetate anterior.  Va invitam sa folositi meniul din stanga pentru navigarea in cadrul acestei sectiuni, care trateaza o larga paleta din ceea ce presupune Tehnica Speologiei Alpine. Lectura placuta!

  The most recent articles - All the articles (1)
  de Valentin Bogdan

  A sti ce vrei, a sti cum sa obtii si a sti cand este momentul sa actionezi este intodeauna cheia succesului in orice domeniu. In speologie aceste imperative isi au echivalentul in pregatirea explorarii, pregatire fara de care activitatea noastra in subteran ar avea un caracter haotic si cu rezultate nu dintre cele mai bune. Bineinteles, nu cred ca a intrat vreodata o echipa intr-o pestera fara sa-si pregateasca cat de cat tura, insa sunt la fel de convins ca nu sunt putini cei care nu se gandesc prea mult la acest aspect si s-au lovit de multe ori in subteran de lipsa organizarii anterioare.

  Pentru ca rezultatele unei explorari sa fie maxime, inainte de a intra in pestera trebuie sa parcurgem mai multe etape; sa le urmarim in ordina lor cronologica:
  • Stabilirea exacta a obiectivului.
  • Documentare cat mai bogata despre zona/cavitatea respectiva: incepand de la accesul in zona si fisa de echipare pana la harti topografice si geologice, diferite studii speologice, geologice, geomorfologice etc. Daca nu exista o documentatie scrisa, este util sa contactam persoanele care au lucrat in zona. Tot in aceasta faza trebuie sa ne punem problema cazarii la suprafata, element important pentru eficienta unei echipe (odihna, confort...).

  • Informarea asupra starii vremii este obligatorie, in special in cavitatile in care exista pericol de viitura. Astfel, un etiaj ne poate oferi surprize placute (trecerea unui sifon deschis in astfel de conditii, depasirea unui horn devenit sec etc.) sau din contra, o viitura ne poate pune probleme deosebite.

  • Formarea echipei ii revine celui care a avut initiativa turei cu conditia ca acesta sa fie o persoana competenta din punct de vedere tehnic si organizatoric. Coechipierii trebuie alesi astfel incat nivelul tehnic si fizic al echipei sa fie omogen - creste eficienta echipei.

  • Pregatirea personala - fiecare cavitate cere un anumit nivel tehnic, fizic si psihic. Bineinteles ca tehnica se invata in timp insa, in special inaintea unei explorari de anvergura, un antrenament este recomandat. De asemenea, starea fizica trebuie sa fie perfecta, de aceea activitatea in subteran va incepe dimineata, dupa un numar de ore de somn normal si un mic dejun bogat si variat.

  • Informarea unei persoane competente despre proiectul explorarii (accesul exact la cavitate, durata probabila a explorarii, data si ora exacte ale demararii acesteia). In cazul unei ture de explorare de anvergura este bine sa anunte CRS (Centrul Regional de Salvaspeo).

  • Pregatirea materiala a turei consta in prevederea echipamentului si verificarea acestuia, astfel:

   • detectarea echipamentului deteriorat, care trebuie indepartat sau reconditionat (atentie la limitele reconditionarii!)

   • prevederea diametrului(-lor) corzilor si amarajelor (carabinire, verigi si placute de mare rezistenta sau lejere) in functie de tehnica folosita; nu trebuie sa abuzam de "tehnicile lejere" deoarece acestea necesita (mai mult decat altele) o perfecta stapanire si o cunoastere a limitelor lor!

   • amaraje variate: carabiniere cu si fara siguranta, verigi rapide, placute (coudée, vrillée, clown, coeur, inele etc.), bucle de amaraj (din coarda, chinga sau cordelina Dynemma), pitoane (de diferite tipuri), pene de intepenire (mai multe tipuri si marimi), trusa de spituri completa (spituri + conuri, tamponor, ciocan, sorbel), carlig goutte d'eau, un scripete-blocator.

   • in functie de specificul cavitatii, mai putem include in echipamentul nostru si combinezon de neopren, pontoniera, cagula Marboré, barca, material pentru escalada - libera sau artificiala etc.

   • primus, brichete, folie de supravietuire, trusa de prim ajutor, hartie si creion etc.

   • trusa de cartare lejera (chiar daca ridicarea topo nu este obiectivul initial, nu se stie niciodata...), un barometru - altimetru ne poate indica adancimea aproximativa la care ne aflam sau, in cazul unei ture mai lungi, starea meteo de afara.

   • consumabile: rezerve de carbid, apa si mancare (in cantitate suficienta, apetisanta si dietetica), toate in bidoane etanse (saci etansi); acestea nu trebuie sa se afle toate in aceeasi banana, mai ales cand este posibila o separare a grupului.

   • aranjarea echipamentului in banane trebuie facuta respectand cronologia utilizarii lui.

  Astfel, vom incepe cu filarea corzilor (cu nod la capat!) urmarind fisa de echipare de jos in sus, adica in fundul sacului se vor afla corzile pe care le folosim ultimele; apoi, daca stim fisa de echipare vom introduce amarajele necesare echiparii puturilor carora sunt destinate corzile din banana respectiva. Fiecare echipier va sti exact ce contine banana pe care o transporta. In cazul unei ture de anvergura cand intra in joc mai multe banane, este recomandata insemnarea fiecareia cu materialele pe care le contine precum si ordinea cronologica in care le folosim. De asemenea este util de a avea asupra noastra o coarda in plus de care ne-am putea folosi in cazul inexactitatii fisei de echipare sau pentru o interventie rapida (incident/accident).

  O buna repartitie a greutatilor in banane in functie de numarul echipierilor. O tura speo nu are loc inaintea unui anunt in ziar. Notiunea de echipa este esentiala in reusita unei explorari. Lucrul in grup cere cateva calitati necesare si imperative pentru o buna intelegere. Expeditia este rezultatul a multe nopti de munca in comun, de pregatiri minutioase, in care fiecare isi are locul in functie de aptitudini si posibilitati.

  In concluzie, tura reprezinta obiectivul tuturor, irealizabil individual.

  Author: Valentin Bogdan
  Uploaded by: Doru Panaitescu
  Views: 42084, Last update: Mon, Oct 6, 2003