Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Avanpremiera la o carte de sezon - Avanpremiera la o carte de sezon

Bookmark and Share

   Undeva, intre paginile cartii despre care va voi povesti in cele ce urmeaza, exista o lista cu numele celor care, cu bunavointa, l-au ajutat pe autor sa-si duca la bun sfirsit lucrarea. Printre numele de acolo este si cel al Mariei. O particica din Maria s-a strecurat in carte. Putin din ce a fost Maria s-a ascuns printre cuvintele tiparite si astfel, si in acest fel, impreuna cu ele, va ramine mereu printre noi.


   Dupa cum stiti, in lumea noastra in continua si, uneori, buimaca schimbare, cartile cu subiecte "de munte" sint raritati. Cind mai apare ceva putem spune ca e sarbatoare. Despre o astfel de sarbatoare vreau sa va povestesc acum. Cartea inca nu a aparut, eu am fost, recunosc, putin privilegiat din acest punct de vedere. Dar... vine si cartea repede!

   Am sa incep cu inceputul. Adica... prefata. Scrie acolo:
<<Experienta! Oricat de mult ai citi, oricate sfaturi ai primi, daca nu "calci" zapada, nu ai cum sa inveti sa o "citesti". Sa o citesti cursiv, nu silabisit, inainte sa fie prea tarziu. Gaseste-ti un tovaras de drum care "cunoaste" muntele alb, insoteste-l si invata sa-i calci pe urme.>>
Cine scrie? Alexandru Floricioiu, cel care la 74 ani pornea spre Nanga Parbat dupa ce mai trecuse pe acolo prin 1998 sau, mai pe la noi, Fisura Albastra directa in 1955 sau Creasta Arpaselului iarna in 1959.
Spune bine domnul Floricioiu. Dar, deocamdata, in postul de tovaras de drum si sfatuitor "pe uscat", am sub ochi o carte.

Sar la sfirsitul cartii. Cum ar veni... la postfata.
<<Nu cred ca exista vreun alpinist, oricat de profesionist, care poate sa afirme ca e capabil sa descifreze fara eroare pericolul obiectiv reprezentat de catre zapada acumulata pe o panta abrupta sau un culoar alpin. Observatiile personale si unele lucrari specializate ne ofera bazele necesare, care, cuplate cu o experienta indelungata, ne permit sa evitam capcanele zapezii.>>
Vorbele sint ale lui Leslie Fucsko despre care nu va mai insir cite ispravi are la activ. Va spun doar ca bihoreanul este in prezent presedintele Groupe de Haute Montagne din Chamonix, un club al elitei alpinismului mondial. Ceea ce nu-i de ici, de colo.

Intre astfel de nume am mari retineri sa-mi mai dau si eu cu parerea despre ce se afla intre prefata si postfata. Adica despre "Zapada - formare, metamorfoza, pericole, sau tot ce trebuie sa stii despre ea", dupa cum si-a intitulat autorul, Mihai Tanase, cartea.

Titlul exagereaza putin, nu este chiar tot ce trebuie stiut despre zapada. Dar cele mai multe din informatiile continute ar trebui stiute de catre cei care se aventureaza iarna pe pantele Muntelui. Indiscutabil. Si Mihai Tanase ne ajuta sa stim.

Cite feluri de zapada exista, cum se schimba zapada in functie de diverse conditii, cum se testeaza, de ce devine instabila, ce este o