Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Personalitati

Bookmark and Share
Articole despre personalitati si nume cu rezonanta in alpinism.

Cele mai recente articole - Toate articolele (1)

RICCARDO  CASSIN,  un secol de viata

Cine e Riccardo Cassin? Un mare OM, un mare alpinist, un mit pentru mii de iubitori ai alpinismului din întreaga lume.

In 2 ianuarie, Riccardo Cassin implineste 100 de ani, iar lumea montana se pregateste sa-l sarbatoreasca cu onoruri si trofee. Ii  dorim  multa sanatate si sa se bucure de toate activitatile desfasurate in aceasta perioada in cinstea lui.

image001

Puțin sunt cei care, făcând parte din lumea alpinismului, nu au auzit vreodată de marele om Riccardo Cassin. De numele lui se leagă multe aventuri și amintiri, care îl pun în rândul puținilor alpiniști care au făcut istorie în acest sport fascinant. Multe dintre traseele făcute de el în premieră în anii `30, sunt, chiar în zilele noastre și cu echipamentele actuale care fac escaladarea mai rapidă și mai sigură, teste greu de trecut pentru cei care practică acest sport.

Alpinistul Riccardo Cassin este inseparabil de omul Riccardo Cassin. Marea hotărâre, spiritul de sacrificiu, forța și curajul unui om care escaladează munții sunt aceleași principii care îl ghidează în viața de zi cu zi.

image002image003

Născut la Savovorgnano di San Vito al Tagliamento în 2 ianuarie 1909, se mută de tânăr, după moartea tatălui său, la Lecco, în căutarea unei slujbe.

Aici, dragostea pentru munte începe să înflorească și, astfel, începe primele excursii cu prietenii săi, pe muntele ce încoronează orașul Lecco, Resegone.

A început primele escaladări pe Muntele Grignetta, mai întâi pe trasee ușoare, dar apoi, destul de curând, pe trasee absolut noi, neatinse. Fiecare clipă liberă înafara serviciului era dedicată muntelui marele învățător al vieții”.

Pentru un tânăr atât de hotărât și de puternic, spațiul montan din zona sa a devenit prea mic, de aceea caută alte zone de explorat, astfel făcând cunoștință pentru prima oară cu Dolomiții.

image004Acolo, Cassin a repetat la început traseele unor “monștrii sacrii” ai acelei vremi, dar curând a început să cațere trasee noi, neexplorate: în anul 1934 escaladează, cu Vitali și Pozzi, peretele de sud-est al Piccolissima Lavaredo, anul următor fiind un an al capodoperelor absolute: a escaladat cu Ratti, muchia expusă și foarte atractivă de sud-est a Torre Trieste.

Dar, Cassin nu era satisfăcut de aceste mari aventuri și mai ales de faptul că o echipă de alpiniști germani a încercat escaladarea peretelui nordic al Cima Ouest Lavaredo. Cassin, împreună cu prietenul său Ratti s-au grăbit să participe la această întrecere, care i-a făcu învingători, dar doar după ce au stat 60 de ore în perete și după ce au îndurat dificultăți tehnice extreme și probleme cu echipamentul care a cedat.

În 1937 face prima ascensiune a peretelui de nord-vest al Pizzo Badile împreună cu Gino Esposito, Mario Molteni, Vittorio Ratti și Giusepe Valsechi.

În 1938, prima ascensiune a peretelui nordic al Punta Walker, Grandes Jorasses o face tot Cassin ci Gino Esposito și Ugo Tizzoni.

­image005Anul 1939 îi aduce lui Cassin două ascensiuni în premieră – Golem, fața estică, cu Pierino Cattaneo – și peretele nordic Guglia di Leschaux cu Ugo Tizzoni.

Activitatea montană a lui Riccardo Cassin a fost întreruptă de cel de-al Doilea Război Mondial, eveniment care l-a condus în prima linie pentru a-și apăra țara.

În 1958 i-a fost încredințată conducerea celei de-a doua expediții italienești în Karakorum. Ținta expediției era vârful Gasherbrum IV, colosul de aproape 800 metri, neatins încă de nimeni. Împreună cu Walter Bonatti, Bepi de Francesh, Toni Gobbi, Fosco Maraini, Carlo Mauri, Giusepe Oberto și Donato Zeni, Cassin face prima ascensiune absolută a vârfului Gasherbrum IV.

Activitatea lui Cassin pretutindeni pe toți munții părea nesfârșită: din Himalaya în Alaska, din Caucaz în Anzi, unde a condus o expediție pe Muntele Jirishanca de 6126 m.

Singurul incident ce ia lasat un gust amar lui Cassin, a fost excluderea lui din echipa italiana ce avea sa cucereasca K2, al doilea cel mai inalt munte din lume, in 1952. Dar noua ani mai tarziu, Cassin a deschis un nou traseu spre varful Muntelui McKinley in Alaska, cel mai inalt varf din America si a primit o telegrama de felicitare de la presedintele Kennedy.

Cassin și-a continuat ascensiunile de-a lungul timpului, chiar și la 78 de ani, când a refăcut traseul pe Piz Badile, la 50 de ani de la prima ascensiune.

image006Riccardo Cassin a făcut de-a lungul carierei sale, aproximativ 2.500 de ascensiuni, dintre care 10 premiere absolute si nu a coborat niciodata de pe un munte fara sa atinga varful. Intotdeauna a adus toti coechipierii acasa si nu a pierdut niciodata un partener de coarda.A escaladat în Italia, Elveția, Franța, Austria, Spania, Iugoslavia, Scoția, Caucaz, Alaska, Pakistan, Nepal și Japonia. Este Președintele onorific al Clubului Alpin Italian (CAI), secția Lecco, academician al CAI, membru onorific al cluburilor alpine din Italia, Franța, SUA, Spania, Elveția.

A fost premiat cu patru medalii de aur pentru valoarea sportivă, în 1971 i-a fost conferit titlul de Comandor al Republicii, iar în 1976 a fost făcut cetățean de onoare al orașului Lecco.

Muntele reprezinta pentru Cassin marea dragoste. Muntii i-au dau importante invataturi si emotii in viata. Pur si simplu iubeste jocul luminilor, al umbrelor, al aerului si al soarelui. Ce au insemnat atatia ani de alpinism neintrerupt pentru Cassin? Asteptari, crezuri, perspective, placeri, dorinte…

Am  avut  onoarea  si  stima  sa-l  cunosc  in  2008.

A avut puterea sa ne dea si noua romanilor  un  zambet  si un  autograf!

Gabriel Motica, 31 Decembrie 2008

­
Autor: Gabriel Motica
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 8889, Ultima actualizare: Vineri, 2 Ian 2009