Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Protectia pesterilor - Protectia pesterilor

Bookmark and Share
Protectia pesterilor - o noua provocare?
de Dr. Oana Moldovan (ISER)

Avem de putin timp un nou zeu - Protectia Naturii. Îl înlocuieste pe cel al Ecologiei, desi suntem tot atât de ignoranti si nepregatiti sa-i veneram pe oricare dintre ei. Si aceasta pentru ca (operam cu) utilizam termeni pe care nu-i stim defini sau pe care nu-i stapânim.
Sa încercam de aceea sa le surprindem semnificatiile: totalitatea actiunilor ai atitudinilor noastre fata de Natura si resursele ei si astfel sa ne integram fara sa distrugem. Exista o mare deosebire între protectie si conservare, prima permitând prezenta umana sub diferite forme (chiar unele modalitati de valorificare a resurselor), cea de-a doua excluzând-o daca apar sau se presupun efecte ale impactului, indiferent de gravitatea acestora.
În ceea ce priveste domeniul subteran protectia si conservarea primesc alte dimensiuni decât pentru lumea de la exterior. Avem de a face cu un domeniu relativ "static", extrem de fragil si care raspunde prompt prezentei umane. Important de subliniat este faptul ca protectia domeniului subteran este o problema delicata, care trebuie abordata cu toata responsabilitatea si în deplina cunostinta a impactului pe care noi speologii îl avem daca patrundem într-o pestera. Chiar daca avem încredere în deosebita abilitate si cunoastere a modalitatilor prin care evitam impacturile negative, simpla prezenta înseamna cresterea temperaturii, scaderea umiditatii, formarea curentilor de aer, efecte asupra faunei, sedimentelor, etc. Perioadele de revenire depind mult de durata si marimea impactului (adica, de pilda, de timpul pe care îl petrecem în subteran, marimea grupului), de topoclimatul subteran, morfologia cavernamentului, etc. etc.
Poate ca aceasta introducere nu este suficienta pentru a schita tabloul complet al importantei atitudinii noastre fata de domeniul subteran si protectia sa. Indiferent cum actionam trebuie sa avem în vedere cadrul legislativ existent, bine elaborat, care trebuie respectat daca dorim sa realizam protectie.
În 2 august 2001 a aparut Legea nr. 462 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, care completa Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 236 din 24 noiembrie 2000. Aceasta defineste pesterile protejate, categoriile de pesteri, drepturile de luare în custodie si de exploatare (pentru unele dintre ele), restrictiile si interdictiile, dar si institutiile care pot emite avize sau acorda dreptul de custodie. Deocamdata anexele legii nu cuprind si lista rosie cu speciile subterane protejate, spre deosebire de alte tari unde sunt protejate toate pesterile si speciile subterane, chiar si cele nedescoperite înca. Aceasta este una dintre sarcinile Institutului de Speologie "Emil Racovita".
În ceea ce priveste pesterile protejate, în 12 aprilie 2000 a aparut Legea nr. 5 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea III - zone protejate, în care sunt specificate pesterile cu regim de rezervatii si monumente ale naturii, cele incluse în categoriile A si B corespunzatoare, din legea amintita mai sus. Aceasta lista va fi refacuta de Institutul de Speologie pentru ca multe dintre pesterile protejate nu sunt cuprinse, în schimb apar altele putin importante.
Pornind de la aceasta lista se pot depune dosarele de preluare în custodie pentru pesterile care sunt deja în grija unor cluburi de speologie. Candidaturile trebuie avizate de Institutul de Speologie din Bucuresti (pentru nord-vestul tarii Compartimentul din Cluj) - responsabilul legal pentru carst din partea Academiei Române si depuse la ministerul de resort. Declararea unei pesteri ca areal protejat se poate face parcurgând aceleasi etape ale protocolului descrise în Legea nr. 462.
Regimul de exploatarea sau vizitare al unor pesteri din categoriile strict protejate, A si B, trebuie stabilit tot c