Crucea din Straja

Înscrisă de: Dan Ioan Chiorean
Crucea din Straja
Data publicării: : 6 Dec 2005, vizualizări:: 1277
Localizare geografica: România, Muntii VALCAN
Echipament folosit: Canon A95
Descriere: Crucea din Straja ce vegheaza partia de schi si orasul Lupeni
Dan Ioan Chiorean - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Dan Ioan Chiorean Dan Ioan Chiorean, Marţi, 20 Dec 2005, 1:07

Pelerinaj la varful muntelui Straja

Marius Mitrache
Marti, 20 Decembrie 2005

Pe langa atractia turistica de care se bucura, masivul Straja este renumit si pentru incarcatura istorica si religioasa a locului. De altfel, denumirea de Straja are semnificatie istorica. In acest loc, in primul razboi mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte din ei fiind inmormantati in cimitirul eroilor din Lupeni. Anual, in Vinerea Mare are loc „Drumul Crucii”, singurul pelerinaj ortodox din Romania care strabate muntele Straja, pana la schitul construit in varful muntelu
„Drumul Crucii” a fost initiat de Emil Parau, un om de afaceri din orasul Lupeni, in anul 2000, dupa ce a finalizat constructia schitului din masivul Straja.
„In anul 1996, in Straja, la cabana Montana, chiar de Sfintii Constantin si Elena au iesit niste semne Dumnezeiesti. Dintr-odata in interiorul unui bec s-a intiparit o cruce. La un interval de doua saptamani, in interiorul unui alt bec a aparut inca o cruce. Un calugar mi-a spus ca in acele locuri sunt oameni care au murit in primul razboi mondial si nu sunt ingropati crestineste”, spune Parau.
Atunci barbatul s-a gandit sa ridice o cruce chiar in varful Straja si un schit, in memoria eroilor neamului. De altfel, acum, pentru a marca intr-un fel istoria locului, cabanierii au amplasat un tun in marime naturala, acesta fiind si el o atractie pentru turisti.

Sursa (Evenimentul Zilei)

Camil Iamandescu Camil Iamandescu, Marţi, 31 Ian 2006, 18:16

Foarte interesant articol!

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024