Grănicerul

Înscrisă de: Iulius Carebia
Grănicerul
Data publicării: : 9 Oct 2007, vizualizări:: 1156
Localizare geografica: România, Muntii MEHEDINTI, Valea Tasnei
Echipament folosit: SONY DSC-S80
Descriere: În trecut, Valea Ţăsnei separa Austro-Ungaria de Valahia, iar pe aceasă potecă săpată în stâncă patrulau grănicerii colonizaţi în zonă.
Iulius Carebia - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto Dan Loghin, Marţi, 9 Oct 2007, 14:58

Da - o corectie de frontiera pentru a include ins. Ada-Kaleh in Imperiu si un hinterland pentru Baile Heculane. Undeva in 1739. Mai sus de Virciorova granita se urca pe la vest de pr. Bahnei. Inalatul Mare si cel Mic apartineau Imperiului.
Cheile Tasnei aveau partea de sus (citeva sute de metri) in Valahia, apoi forma granita (stinga cheilor (SSV) era in Imperiu, dreapta (NNE) in Valahia - pe o portiune de asemenea mica. Partea finala din aval a Cheilor era in Imperiu, granita luind-o brusc inspre Nord si coborind la firul Cernei undeva in amonte de Cheile Prisacinei - SE de Inelet.
Ajustarea a fost facuta in compensatie cu "excrescenta" care urca din zona Cerna Sat spre vf. Dobra (corect este Virful cel Bun - Dobrii vrh) si cuprindea cam toata zona din NV extrem al judetului Gorj (de acum) de dincolo de apa Cernei. Atunci a aparut pasunea care a revenit satului Borascu. Si mai tirziu Platforma Borascu.:-)

Cătălin Viorel Frenţ Cătălin Viorel Frenţ, Joi, 11 Oct 2007, 9:12

Dan, si Iulius si tu aveti dreptate. Aici era granita intre Imperiu si Tara Romaneasca. Ca idee granita veche, sus prin muntii MH corespunde granitei de acum dintre judetele MH si CS, ce vine dinspre Dunare exact pe culme, coboara in Valea Cernei exact prin Cheile Tasnei, partea Domogled-Inalatul Mare apartinand imperiului, iar cea cu Costegu - Pietrele Albe - Crovuri - Vf. lui Stan apartinand Tarii Romanesti.:-D

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024