Pestera protejata din Muntii Apuseni 7

Înscrisă de: Calin Cigmaian
Pestera protejata din Muntii Apuseni 7
Data publicării: : 15 Feb 2008, vizualizări:: 3076
Localizare geografica: România, Muntii BIHOR
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto adrian ungur, Vineri, 15 Feb 2008, 21:45

Ce pestera e asta?

Theodor Bunica Theodor Bunica, Sâmbătă, 16 Feb 2008, 0:26

Cred ca..."o pestera din Bihor" e suficient....cine are interesul sa ajunga in asemenea locuri afla...dar nu in mod public

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Sâmbătă, 16 Feb 2008, 0:31

Protejata... (wink!!!) Serios vorbind, sunt cateva pesteri "protejate" in lume al caror locatii sunt tinute in general in secret. Evident, "expertii" stiu de ele oricum. In unele cazuri permisul de a intra in anumite pesteri e aproape imposibil de obtinut. Unele dintre ele ascund o lume absolut uluitoare, ca de exemplu pesterile din Mexic, cu cristale de quartz imense (zece-douazeci de metri). Altele sunt "protejate" pentru a nu se introduce nici un element extern mediului ambiant.

Attila Varodi Attila Varodi, Sâmbătă, 16 Feb 2008, 8:36

Nu este neaparat un secret numele pesterii.
Dar exista cateva reguli de protectie a pesterilor. Daca cumperi un album de fotografie de pestera, acolo sunt trecute numele pesterilor.
Daca vrei sa intri in pestera, mai intai te inscri intr-un club de speologie, ca sa intelegi cum se formeaza o pestera, cat se lucreaza la anumite pesteri ca sa ajungi acolo, si evidet sa stii de ce trebuie sa o protejezi.
Daca un oarecare (nu ma refer la tine) vede o poza cu doua cristale in pestera, si afla locatia, probabil maine merge si el acolo sa le ia si sa le puna acasa pe birou. Mai tarziu il va deranja acel obiect de pe birou si il arunca la gunoi. Deci a fost o greseala ce a facut dar este ireversibil.
Iti garantez ca daca te apuci de speologie si vrei cu adevarat sa vezi cele mai frumoase pesteri im mod sigur vei avea acces la ele.
Daca nu ma insel, aceasta este una din cele mai lungi pesteri din Romania, si probabil s-a si lucrat la ea foarte mult. Oricum, pestera se autoprotejeaza prin configuratia ei.
:-D

Fără foto adrian ungur, Sâmbătă, 16 Feb 2008, 11:25

Nu e neaparat un interes de a merge acolo si de a strica, e mai mult un interes de a fi bine documentat despre ce avem in tara noastra, unde se afla fiecare obiectiv turistic. Daca asta e ideea de baza, sa tii secret numele pesterii, ca unii sa ramana cu un semn mare de intrebare in cap.....; nu cred ca omul se simte mai bine sufleteste, tinand pentru sine numele unei pesteri, de parca numai el ar avea acces la ea!

Gergely Iosif Gergely Iosif, Duminică, 17 Feb 2008, 1:18

felicitari ptr Attila Varodi frumoase cuvinte si eu as prefera sa ma inscriu intr-un club de speologie,:-D si ptr Calin tot felicitari:-D

Attila Varodi Attila Varodi, Duminică, 17 Feb 2008, 17:02

Nu este o idee rea. In tara sunt destule cluburi cu activitate puternica in care poti sa activezi atat pe latura de explorare cat si fotografie.

Titus Hen Titus Hen, Duminică, 17 Feb 2008, 19:00

De ce trebuie neaparat sa fac parte dintr-un club ca sa pot intra intr-o pestera? Cu ce ma face mai bun apartenenta la un club? Poate voi supara pe unii dar mie mi se pare ca ideea asta de a proteja/ascunde/interzice accesul in toate locurile cat de cat frumoase tinde sa devina o regula si nu cred ca e o regula prea buna. Pesterile se inchid cu gratii si porti, masivele montane cele mai frumoase devin rezervatii care mai de care si nu mai poti pasi dincolo de poteca marcata... Unde o sa ajungem? O sa ne uitam la TV (NG, Discovery) ca sa vedem locurile frumoase din tara asta sau o sa asteptam o proiectie a "alesilor"?
Revenind la pesteri, majoritatea - cum s-a mai spus - se protejeaza de la sine. Acum ceva ani mai existau harti, carti. Le citeai, iti placea, te duceai si le vedeai cu ochii tai. Cine reuseste sa ajunga in adancuri nu e chiar asa unul luat de pe strada. Si in acest caz se poate presupune ca va respecta ceea ce a cladit natura sub pamant sau la suprafata. Daca nu respecta si nu e Om, poate sa faca parte din 10 cluburi ca e tot aia.
Stiu ca din pacate sunt destule fiinte cu doua picioare carora nu li se poate spune oameni. Dar...

Attila Varodi Attila Varodi, Luni, 18 Feb 2008, 21:25

Trecutul ne spune ca pesterile trebuiesc protejate.
Unde a calcat omul, acolo deja este o urma.
Oricat de mult iti place pestera, esti om si poti gresi. Dupa ce stai cativa ani intr-un club de speologie vei invata sa nu gresesti.
In Piatra Altarului exista un loc numit vestiar, unde speologii se schimba de echipamentul murdar cu argila si se imbraca cu haine curate si incaltminte cu talpa alba. Totusi in ciuda acestor reguli exista pete pe podeaua imaculata. Sunt sigur ca nu erau intentionate.
Iti dau cateva exemple de pesteri turistice: Vadu Crisului, Vartop, Poarta lui Ionele, etc. Iti garantez ca nici 10% din formatiunile care puteau fi rupte usor sau cu forta unui singur om, nu mai exista!!!
Peretii pesterilor sunt pictati cu ruj si lampa de carbid.

Attila Varodi Attila Varodi, Luni, 18 Feb 2008, 21:30

Niciodata nu ai sa intelegi de ce trebuia protejata o pestera, pana nu vei face parte dintr-un club. Sau vei intelege gresit:-(
crezand ca respectivii vor sa si-o tina doar pentru ei.

Fără foto Gabriel Klein Kiriţescu, Luni, 10 Aug 2009, 19:37

FELICITARI ATILA! ASA TREBUIE FRATILOR! SA NU MAI DAM NUMELE SI AMPLASAMENTUL PESTERILOR ORICUI. Nu am nimic cu nimeni dar, la varsta mea, am vazut atatea pesteri distruse de toti neavenitii si nechematii ca............, m-am saturat.
M-am saturat sa intru in cate o pestera care era superba acum 15 ani si sa o vad fara stalactite, stilolite, stalagmite, cristale, plina de inscriptii de genul "Ion si Maria sor tucat!" (stiu ca se scrie s-or dar ei nu stiu).
Cine vrea sa viziteze o pestera sa mearga cu un speolog!

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024