planset in adanc

Înscrisă de: dan coman
planset in adanc
Data publicării: : 11 Feb 2009, vizualizări:: 1388
Localizare geografica: România, Muntii BIHOR, Comuna Girda De Sus
Descriere: si in adanc timid se auzea un,, planset,, de apa cazand intr-un lac de,, tristete,,...imi soptea:-inca nu e prea tarziu!
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto Paul Airinei, Joi, 12 Feb 2009, 11:45

Albastre, din hârtie cu plastic
Toate strânse frumos cu elastic
Şi cioburi, colorate, aranjate
Nu mor uşor, ades încăpăţânate.
Crezut-am că-s flori mai noi
Cu rol anaplastic. Fantastic!
Numai prostia nu-i la gunoi.:-P

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 12 Feb 2009, 12:21

Aşa ziceam şi eu!
Dar tu ce spui?! Anaplastic?! Astrocitoame?! Oligodendrogliomul?!

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 13 Feb 2009, 9:19

Daniela, am facut un mic experiment!

Am un prieten care tocmai a terminat masteratul al doilea si vrea sa devina "critic literar". L-am rugat sa-si devoaleze gindurile in legatura cu stropul de op de mai sus. La un pahar de vorba. (Deja incep sa prezint astfel de reusite in diverse intilniri - dupa ce hazul stirnit a dat o noua directie tendintelor de inlocuire a bancurilor la petrecerile intre amici.).
El, prietenul, zice cam asa:

1. E arghezian omul in toate umorile lui - anume acel Arghezi care a trebuit sa renunte la calugarie si de oftica vedea "albastru" inaintea ochilor.

2. Are inclinatii artistice in admirarea deseurilor - ceea ce va fi fiind spre disperarea autoritatilor colectoare. Nu stim cum sta cu mirosul, dar esteticul ii bate vulgarul.

3. Ordinea cosmica a cioburilor se incrie in monocromatismul albastrului insuportabil. De fapt e vorba de vitralii ale sufletului. Iarasi simtz artistic ascutit. De aici o idee minunata: vitraliile cu odorizante.

4. Versul 4 seamana cu scuza novicilor de la scoala de calai din Lyon din Evul Mediu. Fiorul artistic vine aici din interesul pentru statistica frumosului: "ades".

5. Introducerea unui astfel de cuvint ("anaplastic") are trei "nazuinte": logoreea are nevoie din cind in cind de "prospaturi" in demersu-i, apoi domnia sa poetica (,) conteaza pe faptul ca nimeni nu se apuca sa priceapa ce-i aia de o zise el (o fi un epitet, ceva! Ce frumoooooos!....), dar, in sfirsit, undeva adinc si nerefulat este vorba de ceva din propriile amintiri care.... Vorba lui Freud: "daca visezi fasole galbena inseamna ca ai vrut cindva sa te culci cu mama proprie...." (apud Frigyes Karinthy). O fi stiind el ceva anaplastic din proprie experienta? Speram cu totii ca nu.

6. Cuvintul "Fantastic" se refera atit la progresele medicinei in domeniul anaplastiei cit si la ultimul vers - "fabulic" in sensul ca po...ezia trebuie sa se termine cu o invatatura de minte catre cititor.

Seara s-a terminat cu "Dane, sa mai aduci astfel de...!".
Uite ca am gasit o utilitate "utila".:-P

Fără foto Paul Airinei, Vineri, 13 Feb 2009, 20:35

N-am ştiut că-ţi trebuie masterate
Pentru a îndruga verzi şi uscate
La ultimul vers e drept m-am înşelat
Tocmai am adus unu ce m-a deşelat.:-P

Daniela Ursu Daniela Ursu, Sâmbătă, 14 Feb 2009, 20:22

Paule, Paule, zis-a Domnul
”Cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în împărăţia cerurilor.” (Mt, 5-19)
Metaforele îţi dau puterea de a fi creativ, dar eu n-am putut asocia anaplasticul nici cu florile mai noi (?) nici cu plasticul mai durabil decât anii omului de pământ, ci cu plastica reparatorie, chirurgicală, cu anaplastia (gr. ana - din nou, plassein - a forma) = operaţie chirurgicală prin care se redă forma normală unui organ mutilat folosind sau nu materialul luat de la acelaşi individ.
Acum, vorba lui Einstein, ”mintea intuitivă este un dar divin, iar mintea raţională e servitorul ei de încredere. Am creat o societate care onorează servitorul şi a uitat darul...”

Fără foto Paul Airinei, Luni, 16 Feb 2009, 9:39

Către ea
Dacă nu înţelegi a licuriciului lumină
Nu poţi zări adevărul nici într-o zi senină.

Fără foto Paul Airinei, Luni, 16 Feb 2009, 9:39

Către el
Dacă striveşti un licurici
Crezi că lumina de pe talpa pantofilor
Te poate înălţa în ochii prietenilor tăi?

Fără foto Paul Airinei, Luni, 16 Feb 2009, 9:40

Către amândoi
Uşor e să-mi aruncaţi în cap ouă clocite
Bube negre, mereu cuvinte răstălmăcite,
Bale de melc rânjind aiurea-n frumuseţi
Dar nicicând nu veţi putea omorî-n săgeţi
Ce voi n-aveţi.

Fără foto Dan Loghin, Luni, 16 Feb 2009, 11:37

Va multumesc domnule, pentru dedicatii!

Prin "ce voi n-aveti" va referiti, banui, la talentul si/sau inspiratiunea dvs. poetica. Sa le stapiniti sanatos.
Va comunic si raspunsul prietenului meu la problema masteratelor: "S-ar zice ca va ofticati, domnule! Ce va impiedica sa faceti cite masterate vreti, eventual chiar in domeniul prozodiei!? Ar fi ceva.... cu totul util!". Altfel nu pot sa ii dau decit dreptate - aveti "arsenalul" lui Arghezi. Si atit.
In privinta talpilor respective, imi pare rau, nu mi-am pus niciodata problema sa ma inalte in ochii lor. Cu sau fara licurici, cu sau fara ciorapi. La inaltimea mea corporala nu doresc mai mult.

Pe de alta parte, tocmai pentru ca, desi este vorba de o minima gentiletze fata de doamne, colege sau persoane feminine la general vorbind, iar asa ceva nu vi se intimpla in dotare, eu personal am sa va asociez de acum cu versul 4 - primele 3 cuvinte.

Pentru informarea dvs., o cunosc pe Daniela de pe Alpinet. Nu ne-am vazut niciodata iar activitatea mea este desfasurata la multe sute de kilometri de dinsa.
Daca va ofer un subiect numai bun sa dati in mine, o lasati in pace pe Daniela? Fara sa astept confirmarea dvs., va ofer urmatoarea informatie: datorita unei ture la -47 grade in Tibet am ramas fara miros. Ati "mirosit" viitorul poem?!

Banuiesc ca va veti apropia astfel inspiratia de aceasta tema cu ceva similar cu aceeasi femecatoare zisa "bale de melc rinjind....". Sunt convins ca detineti si informatia ca melcul fiind extrem de dotat cu dinti, rinjetul lui este de-a dreptul zimbet cuceritor. Sau era vorba cumva doar de "bale.... rinjind"? Sau probabil ca este vorba tot de "cuvinte rastalmacite". Desigur!

Nu am de gind sa va arunc in cap cu nimic. Il aveti/aveati deja ocupat in poza aceea lamuritoare. Pe care tocmai ati sters-o! Banuiesc ca alta va fi la loc pusa.

Aveti dreptate insa, in paralel: sunt (si eu!) destul de grijuliu cu gunoaiele. Sunt o foarte buna materie prima in domeniul producerii de energie.

In concluzie, versificati-va cit poftiti talentul! Este chiar folositor ce faceti: sunteti un exemplu comparativ de prima mina. Eu nu va fac decit reclama!:-)

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024