Wall

Înscrisă de: Romeo Cretu
Wall
Data publicării: : 28 Apr 2009, vizualizări:: 2724
Localizare geografica: România, Muntii SUREAN, Cetatea Sarmisegetuza Regia
Echipament folosit: Olympus
Descriere: Zidul de incinta al cetatii, construit din blocuri de piatra, provenite de la o cariera aflata la 100km.
Romeo Cretu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 29 Apr 2009, 11:01

100 de km ziceti?!

Iulius Carebia Iulius Carebia, Miercuri, 29 Apr 2009, 18:48

Tinand cont ca SR se afla in zona Orastie-Costesti, iar piatra provenea de la cariera din Satanamaria de Piatra-Magura Calanului, sunt chiar mai bine de 100 km (acuma depinde care era drumul in vremea respectiva, nu cred ca era E68-ul).:-)
In alta ordine..."Rurala", acuma "Wall"-ul... Romica, te-ai 'suparat'?:-P Super tare!!!

Romeo Cretu Romeo Cretu, Miercuri, 29 Apr 2009, 19:36

Si mie imi pare usor marita acesta distanta, dar peste tot am gasit aceasta cifra, probabil preluata de la cineva care a dorit sa dea o si mai mare amploare...civilizatiei dace!?

Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 29 Apr 2009, 21:50

http://www.observatorul.com/articles_main.asp? action=articleviewdetail&ID=4879 .

Referinta imi pare cea mai apropiata de ce aveam a intreba si inca e vorba de un autor agreat pe Alpinet. Acolo se vorbeste de 40 km. Banui ca e vorba de un traseu cunoscut doar celor initiati.
Aveti dreptate insa si mai mult: dupa cum arata descoperirile arheologice recente din zona, E68 a aparut mult mai tirziu.
De altfel nici autorul articolului nu se lasa inchipuirii cind spune ca habar n-are cum au carat dacii pietrele respective. O ipoteza sugereaza prezenta puternicelor carutzuri de la Carrefour.
Banuiesc insa ca mijloacele lor de transport tot pe dreapta circulau!:-)

PS. Cele de mai sus sunt pe ton glumetz. Va asigur ca nu apare nici urma de ironie sau de "zimbet pe sub mustata". Mi-am ras-o!:-)

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Joi, 30 Apr 2009, 1:01

Sarmisegetuza Regia e un site arheologic maltratat si luat peste picior de multi, inclusiv de arheologi de la Academia Romana, pentru ca e foarte greu sa ne rupem de sabloanele de gandire traditionale si in mare parte irationale. Ca si pamantul pe care locuim, civilizatia umana e cu mult mai veche de 6000 de ani si Sarmisegetuza e doar una dintre dovezi. Lupta dintre vechi si o gandire noua, eliberata de superstitii religioase si de lanturile grele ale nationalismului de parada se da pe toate fronturile in ziua de azi in tara. Si e bine ca se intampla asa. Iata cateva articole demne de luat in seama si de citit pe indelete scrise de oameni cu dragoste fata de adevar si fata de istoria reala a poporului nostru:

http://dacia.8m.net/Continuitatea/Civilizatie/civilizatie.html

http://misterele-terrei.blogspot.com/2008/12/sarmisegetuza.html

In al doilea articol, scris de Aurora Petan de la Formula As, apare o poza similara cu cea facuta de tine, Romeo. Sarmisegetuza a fost studiata prin anii 80 de oameni de stiinta din Anglia si de la NASA care au descoperit, printre altele, numeroase similitudini cu complexul Stonehenge:

http://www.formula-as.ro/2008/841/societate-37/pe-urmele-dacilor-in-scotia-si-anglia-10339


Personal am gasit similitudini cu un complex astronomic din Egypt vechi de peste 7000 de ani iar Sarmisegetuza Regia este, printre altele un calendar astronomic.

Sarmisegetuza se afla la "40 km" de Ulpia Traiana, de capitala. Asa cum remarca nu demult directorul Muzeului din Sarmisegetuza mai toate bisericile din zona Hategului au fost construite cu piatra luata din site-ul arheologic al Ulpiei Traiana. In rest, intr-adevar, nu numai ca pietrele de constructie pentru Sarmisegetuza si imprejurimi au fost aduse de la departari mari dar au fost plantate in locuri greu accesibile chiar si cu utilajele moderne de azi. Este aceasi dilema care intriga omenirea in legatura cu felul in care au fost construite marile piramide egiptene si o multime de palate, orasele, si piramide din America de Sud, sau cum au fost transportate celebrele moai-uri din Insula Pastelui.

Fără foto Dan Loghin, Joi, 30 Apr 2009, 9:44

Am sa va raspund numai la ceea ce ma priveste, dle GP. Oricum, cel putin nu va ocupati de versuri, desi ma astept la o oda "Umbra lui Decebal. La pietre". Va fi venind si aceea.

Sunt adevaruri destul de vechi cele spuse de dvs. in inceputul interventiei. Putin chiar declamativ, cumva invatamint politico-ideologic sau cum se numea.

In privinta Formulei As, cu tot respectul pentru frumoasele campanii pentru ajutorarea semenilor nostri, subiecte de acest fel sunt prezentate acolo anecdotic. Dna Petan si dl. Lupescu sunt mai mult "culegatori de folclor" pe linga cei care realmente le pun subiectele "in traista". Iar F. As are tendinte melodramatice oricum.
Superficialitatea lor, erorile absolut comune care apar sunt deja de tip revista Magazin si "Stiati ca?!" Vezi, exemplul mai nou, subiectul "Solomonarii". Cum sunt din zona, eu am alte date, iar povestioara dlui Lupescu de tip "ridicare a ratingului" face bine doar la buzunar.
Ma mir numai ca dvs., un "militant ardent al adevarului", apelati la F. As.

Da. Sarmizegetusa a fost "rascolita" arheologic. Am participat oarecum de curind ca simplu ucenic la definitivarea modelului matematic al calendarului dacic de acolo si aceia au cules oarece merite.
Cu titlu de "apa la moara", ce intelegeti prin "calendar astronomic"? In sens de "organizare a timpului", nu altceva.

Eu cred ca, actualmente, numai punind in derizoriu ceea ce avem de pastrat, "punem batista pe tambal" la atitia interesati comercial - in sensul mizer al cuvintului - de astfel de monumente. Pina "se petrec vremurile aiestea".

In rest aveti aceeasi tendinta de "comentarii de departe" si din "virful bibliografiei". Ma vad nevoit ca, si de data asta, sa va spun ca "stiinta a avansat". Intre timp. Chiar dincolo de "lupta intre vechi si nou". Btw, chiar vetust, in romana Egypt este Egipt.

In privinta "cararii pietrelor de colo-colo" well! mentorul meu spune: "cauta solutia cea mai simpla si la indemina! Dar mai mult, cauta sa vezi de ce faceau asta!? De ce cheltuiau atita efort si entuziasm?!". In privinta statuilor Moai s-a facut chiar un experiment destul de convingator. De curind de tot.

Revenind, exista chiar si un subiect actual: de ce (tocmai) la Sarmizegetusa acolo? Si nu pe Magura Uroiului, de exemplu, mult mai bine asezata.
Un fel de raspuns l-a dat cineva care nu face parte din bibliografiile "oficiale". Desi este cercetator profesionist. Si nicidecum de tip F. As.:-)
Totusi nu-mi da pace diacronia de care va folositi: ce legatura are S. Regia cu Ulpia Traiana S.? Una se ridica atunci cind cealalta pierise deja. Cultual, cultural, politic. Iar folosirea termenului de "capitala" e fortat. Era centru sacru principal in primul rind.

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Joi, 30 Apr 2009, 19:23

Si inca un amanunt pentru cei interesati sa calatoreasca la Sarmisegetuza... inainte de a ajunge acolo. Daca punezi cuvantul sarmisegetuza in fereastra pentru search de pe youtube.com veti gasi cateva videouri interesante facute de oameni care au ajuns acolo si chiar de cativa profesori cu cunostinte vaste de istorie dacica si istorie a civilizatiei umane in general. Nu toate videourile sunt de calitate dar e interesant de ascultat macar informatia oferita acolo. Sa auzim numai de bine (wink!).

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Vineri, 1 Mai 2009, 2:10

Pentru cei care mi-au scris direct pe adresa mea de e-mail, iata raspunsurile la intrebarile voastre:

Calendarele Astronomice sunt calendare care arata ce evenimente astronomice importante se vor petrece in viitor. Calendarele Astronomice exista de mii de ani. In America, incepand din 1974, in fiecare an se publica un "Astronomical Calendar" iar cel de mai jos e calendarul pentru 2009:

http://www.seasky.org/astronomy/astronomy_calendar_2009.html

Insasi faptul ca Dacii nostri aveau un calendar astronomic denota ca ei erau buni cunoscatori ai cerului, ai stiintei astronomiei, cel putin la fel de buni cunoscatori ca si adevaratii constructori ai piramidelor din Egipt, America de Sud, si din China.

In legatura cu Aurora Petan: e o femeie cu o pregatire deosebita si care a depus eforturi mari in ultimii ani de zile pentru a populariza o multime de locuri istorice relativ uitate de majoritatea populatiei Romaniei in timpul anilor dictaturii comuniste. Articolele ei din Formula AS sunt citite cu interes de mii de oameni. Iata o parte din fisa ei auto-biografica:

"Sunt ardeleanca, nascuta la Reghin in 1974. Am studiat limbi vechi (licentiata si master in latina si greaca veche, specializare in indo-europenistica) si lingvistica (doctor in lingvistica romanica). Am predat de la absolvire pana in 2006 la Universitatea Bucuresti (latina la Facultatea de Litere si la cea de Filosofie, greaca veche la Facultatea de Istorie, greaca Noului Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxa, semninarii de lingvistica romanica la Facultatea de Limbi Straine) si am lucrat in acelasi timp opt ani in cercetare in domeniul istoriei limbii romane, al etimologiei si al lingvisticii romanice (Academia Romana, Institutul de Lingvistica din Bucuresti). Am obtinut premiul special al Uniunii Latine pentru terminologie in 1999 si premiul pentru lingvistica "B. P. Hasdeu" al Academiei Romane, in 2001. In 2006 m-am retras din mediul academic si universitar, dar continui aceleasi directii de cercetare, insa pe o cale proprie, luminata de gandul bun al celor care au aceeasi dorinta sincera de adevar ca si mine. Am fondat si conduc Editura Dacica, Asociatia Culturala "Sarmis" si Centrul de Cercetari in Dacologie de sub egida acestei asociatii."

Aurora poate fi contactata prin site-ul Formulei AS, acolo unde puteti afla amanunte aditionale despre ea si unde puteti citi toate articolele scrise de ea in ultima vreme.

In rest, asa cum spunea cineva candva:

"Do not believe in anything simply because you have heard it. Do not believe in anything simply because it is spoken and rumored by many. Do not believe in anything simply because it is found written in your religious books.... But after observation and analysis, when you find that anything agrees with reason and is conducive to the good and benefit of one and all, then accept it and live up to it."

Acesta e doar un fragment dintr-un gand atribuit lui Buddha. In romaneste suna cam asa:

"Nu crede nimic pur si simplu pentru ca ai auzit pe cineva spunand ca e asa. Nu crede ca povestea asta e adevarata doar pentru ca ai auzit-o povestita de o multime de oameni. Nu crede in ceva anume doar pentru ca apare scris in cartile tale de religie.... Crede numai dupa ce ai observat si analizat tu insuti, numai dupa ce ai vazut ca totul e fundamentat pe ratiune si contribuie la binele lumii spre beneficiul tuturor, numai atunci accepta si traieste in conformitate cu ceea ce ai aflat."

Love you all!

Romeo Cretu Romeo Cretu, Vineri, 1 Mai 2009, 10:22

In cea ce priveste istoria noastra, eu cred ca e o stiinta relativa si foarte subiectiva, atata timp cat specialistii nostri, istorici si arheologi, sunt manati de lupte si orgolii personale, nu stiu daca vom afla din surse autorizate (nu neaparat "adevarul"), ci mai degraba o cat mai mare si mai ampla acoperire a perioadelor lipsa din a noastra istorie. Atatata timp cat la Sarmisegetuza datorita unei cosmetizari de suprafata pot fi admirate acele discuri mari de beton armat din care ies agatatorile pt, carligul macaralei imprastiate si aruncate aiurea ori lemnul mancat de carii al calendarului astronomic si care de fapt e o fantezie a regizorului Vitanidis luata de buna si comparata cu ansamblul Stonhenge sau cei 20 de metri din drumul pavat (atat mai exista oare?) in timp ce se pare ca vatra cetatii se afla la vre-o 8 m adancime asteptand mult si bine sa fie dezgropata. Acuma e drept ca pt. o asemenea munca trebuie alocate sume mari de bani si care daca vor fi vreodata alocate se vor duce pe "studiile de fezabilitare"si care vor ajunge la concluzia ca investitia nu se merita deoarece zecile de autocare cu turisti nu vor avea loc de parcareHa! Ha! Ha! Se pare ca vecinii nostri de la sud de Dunare, in acest domeniu ne-au intrecut de mult, ei avand un adevarat Indiana Jones (cred ca am citit tot in Formula As, un ziar pe care sincer il citesc destul de des, si pe care din sursa sigura il citeste multa lume) acest tip a coordonat si finantat ample lucrari si santiere arheologice iar descoperirile sunt foarte remarcabile (cetati, comori si morminte a regilor traci).

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 8 Mai 2009, 10:09

Well! M-am lamurit: dna Petan este cine este asa cum apare din fisa domniei sale.
Mai mult, am spus doar ca dna Petan este "culegatoare" de la altii care au fost inaintea domniei sale dar care nu au avut atita popularizare. Ce sa faca o intreaga editura - precum Dacica, altfel meritorie? De unde subiecte? Le gaseste dna Petan? Acele subiecte existau si exista deja - din timp in timp trebuie "reactualizate". Meritul domniei sale este tocmai "punerea in valoare" nu intelegerea fenomenului. Ca si dna Murarescu - minunata "culegatoare de folclor" - dar... exact atit: se foloseste de talentul si efortul altora. Care nu au "acces la mass media".
Astept cu nerabdare alte subiecte, netratate inca: "atlasul locurilor bintuite" din Bucuresti, tunelurile "de sub munti", "aparitii necanonice" in bisericile romanesti, druizii romani, constructiile de tip Nan Madol, altele.
"Copacii certati" - ultimul subiect de care m-am ocupat, de exemplu, din interes simplu. Sau "vibratiile" infrasonore orientate - de culmile montane - "cintecele" muntilor, acele "riuri" de (infra) sunete de imediat deasupra muntilor si care urmeaza de multe ori vaile si culmile. Daca afla dna Petan de asa ceva....
Cine citeste o enciclopedie a enigmelor Pamintului (originalul german este solid documentat) poate gasi foarte multe subiecte de acest fel. Iar daca le "aplica" sau, ceea ce face de fapt F. As., le "adapteaza" in/pentru Romania, desigur da lovitura! Eu unul nu ma ocup de asa ceva. Dar am cistigat bani buni din studiul unor astfel de fenomene - fara sa fie "meseria mea de baza".
Oricum, conteaza cine o finanteaza ca sa iti poti face o idee.
In cazul unor astfel de subiecte este profund adevarat citatul: "cine stie nu vorbeste, cine vorbeste nu stie!".
Cele bune si manoase!:-)

Fără foto IOANA CLONŢA, Vineri, 15 Mai 2009, 20:32

Frumos cadru.
Bine te-am regasit.:-)

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024