Amintiri din perete

Înscrisă de: Iulius Carebia
Amintiri din perete
Data publicării: : 7 Apr 2008, vizualizări:: 2292
Localizare geografica: România, Muntii BIHOR, Pasul Buces-Vulcan
Album (slideshow): La vida in parete
Echipament folosit: Sony
Descriere: Lungimea a doua din "Traseul Pesterii", 4B/7, 5lc. Din ciclul: "vopseste nemteste"...
Iulius Carebia - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Silviu Silaghi Silviu Silaghi, Luni, 7 Apr 2008, 14:18

umeda regruparea aia:-?

Robert Laszlo Robert Laszlo, Luni, 7 Apr 2008, 15:36

Frumos... Bravo!

Viorel Borteş Viorel Borteş, Luni, 7 Apr 2008, 15:55

Vai di mini şi di miniiiiii, asigurarea capului de coardă în pitonul de regrupare!!!:-(

Iulius Carebia Iulius Carebia, Luni, 7 Apr 2008, 17:51

Nene Viorele, eu stiam de multa vreme incoace (asa am invatat si mai apoi am si verificat citind in diverse manuale) ca e lege atunci cand pleaca capul de coarda din regrupare sa asigure intr-un piton din regrupare (si asta oare de ce?...pt. ca in cazul in care capul cade, neajungand la primul piton si fiind doar in dispozitivul de filare al secundului poate sa-l smulga si sa "zboare" amandoi), pt. ca socul caderii este absorbit de pitonul din regrupare, ce e legat printr-un anou de celalat piton.

stana alin stana alin, Luni, 7 Apr 2008, 19:04

eeepi mooo :-D ...trailos bashtalo:) ..fain vatz miscat in traseu;)

Iulius Carebia Iulius Carebia, Luni, 7 Apr 2008, 19:29

Domnule Tanase, eu iau cu mine scaritze si in treiari, chiar daca nu am nevoie de ele (poti intalni diversi pasi care nu poti sa-i treci la liber si. at. te ajuta f mult scarita...doar e traseu de clasic la urma urmei!!!) Daca dv. sunteti zmeu si faceti greuceni nu inseamna ca toata lumea e la fel...
2. Unde vedeti carabiniera cu clapeta pe stanca, ca eu unu vad!?!:-? Acordati va rog o atentie mai mare asupra unghiului din care e facuta poza...
si nu in ultimul rand o remarca (a celor de la Alternative):
"Cine eshti si ce grad faci?":-D

Fără foto Cristian Georgescu, Luni, 7 Apr 2008, 19:55

Ia-o si tu constructiv (la critica ma refer). Nu zicea nimeni ca trebuia sa filezi direct din ham, dar nu-i indicat sa folosesti ca prim punct de asigurare intr-o noua lungime unul dintre pitoanele din regrupare ci pe amandoua deopotriva. Stii, ca la fizica, partajarea fortelor, bla bla... Ideea de baza este ca in cazul unei caderi de factot 1 sa nu preia un singur piton tot socul.

Teo Paraschiveanu Teo Paraschiveanu, Luni, 7 Apr 2008, 20:28

Hai tataie pe munte ca la fizica toti suntem tari! Foarte bine ca va dadurati bre si daca nu le-oti sti voi pe toate las ca invatati nu-i asa? Si-apai poza e faina!:-D

Iulius Carebia Iulius Carebia, Luni, 7 Apr 2008, 21:08

Uite un om intelept! Tot respectul Teo! Toata viata avem de invatat!:-)
Cristian, sunt adeptul criticii constructive...dar vroiam sa aflu de ce nu trebuia asigurat in pitonul din regrupare (acuma am aflat, multzam fain:-)
Si cred ca acestea sunt niste bazaconii, nicidecum niste incoerente. (uitati-va sa vedeti cati nici nu se asigura in regrupari si atunci sa mai vb...)
Va multumesc tuturot pt. comentarii si sa ne vedem la munte, poate si la niste ore de fizica!:-P

Radu Ponta Radu Ponta, Luni, 7 Apr 2008, 21:53

...şi io, de unde ştiu cine are dreptate?

Florin Ghiban Florin Ghiban, Marţi, 8 Apr 2008, 0:23

incearca cu gugal, sarci si apoi.......presupun ca te descurci:-D:-P

Silviu Silaghi Silviu Silaghi, Marţi, 8 Apr 2008, 9:55

Si eu am invatat de la alti mai batrini ca dupa plecarea din regrupare prima asigurare o faci in regrupare (bucla sau caraba). acuma nu cred ca nu-i corect pt ca vad ca si la petzl pe site arata tot la fel (http://en.petzl.com/petzl/SportConseils? Conseil=25&Activite=14)
:-? si nu mai inteleg cum ii bine defapt

Robert Laszlo Robert Laszlo, Marţi, 8 Apr 2008, 11:06

Hai sa comentez si eu ceva, asa, doar sa fiu in acord cu unii si in dezacord cu... alti. Nu stau sa studiez fotografia, nu am timp pentru asta... Lasand orele de fizica la o parte.... Am invatat ca prima asigurare se face in regrupare, in alt piton decat acela in care este asigurat secundul. Si ca este indicat ca secundul sa fileze capul de coarda prin alt piton (al treilea). Se recomanda chiar si o asigurare suplimentara a celor trei pitoane intre ele... Insa, cum stiti si voi, sunt regrupari unde este un singur piton (sau expansiune)... si atunci baietii ce fac?... improvizeaza, fac toate asigurarile in pitonul respectiv, la risc... Daca e un piton batut acum 20 zeci si de ani, jale mare... Cred ca e bine sa avem suplimentar la noi ciocan si restu.... Si eu am cu mine scaritele, chiar si in treiarii pe care ii fac pt. prima data...

Viorel Borteş Viorel Borteş, Marţi, 8 Apr 2008, 11:35

Corect şi...incorect:
- dacă prima asigurare a CC este în alt piton din regrupare decât cel în care e asigurat secundul, acel piton nu mai e în regrupare decat ca "locaţie" dacă pot spune aşa...este un piton al lungimii următoare. Corect! Apare însă problema celei de a doua asigurari obligatorii a secundului, fapt ce nu trebuie neglijat! Nu trebuie mers la risc sub nici o formă dacă nu suntem sinucigaşi!
- asigurare suplimentară a celor trei pitoane între ele: Incorect! Pentru că pitonul de asigurare a CC devine piton de asigurare a secundului!
Drajii moşului, NU FACEŢI IMPROVIZAŢII!!!!!

Iulius Carebia Iulius Carebia, Marţi, 8 Apr 2008, 12:08

Tinand cont ca ati adus aminte de fizica (frumoase si dure amintiri) sa dem. ce se intampla intr-o regrupare cand prima asigurare se face in piton sau cand nu se face:
Pres. ca asupra celui care sta in regrupare (prins in doua puncte: un selbst si un cabestan) actioneaza o forta statica Fs=G=m*g.
1. CC nu face prima asigurare in piton, urca cativa metri si cade...at. asupra celui din regrupare apare o compunere de forte pe aceeasi directie si sens, F=Fs+Fd (Fd - forta dinamica, Fd=m*dv/dt; Fd Fs). Rezulta o forta de cativa kN, care poate smulge pitoanele din regrupare.
2. CC face prima asigurare in pitonul din regrupare, urca si cade. Forta dinamica a cazaturii este preluata de pitonul din regrupare. Aici actioneaza doua forte paralele si de aceeasi directie, neegale (Fs a celui din R. si Fd. a CC-ului), rezultanta acestor forte paralele si neegale fiind egala cu suma lor, iar p. de aplicatie tinde spre CC (spre Fd). In cazul in care se smulge pitonul (care preia tot socul), amandoi alpinisti raman in pitonul celalalt, care preia f putina tensiune...
Deci...indicat este ca prima asigurare sa se faca in pitonul din regrupare...
q.e.d
O regrupare se face intotdeauna asigurand in doua puncte fixe. (capul asigura selbst-ul intr-un piton, iar in celalalt face un cabestan pe coarda). Filarea secundului se poate face fie de la ham, fie legand un anou intre pitoane, facand o bucla pe una dintre chingi, si asigurand cu dispoz. de filare. Secundul cand ajunge se leaga tot in doua puncte, de preferat exact pe dos (sa iasa o impletitura) adica: selbs-ul in pitonul in care capul a pun cabestanul, iar cabestanul pe coarda in pitonul unde CC-ul a pus selbs-ul.
Prima asigurare o decide fiecare unde o pune, in f. de cum o fost invatat.
Prin felul acesta am terminat cu comentariile, si m-am dat mare ca stiu si fizica:-D
...si vorba lui Tataitza... Haideti la munte!!!:-)

Livius Almajan Livius Almajan, Marţi, 8 Apr 2008, 17:34

Oho...cate trasee vechi din Carpati nu au in regrupari decat un singur piton... Si tot cataram. Teoria e...teorie. In stanca am fost de multe ori silit sa improvizez, mai ales in regrupari. Dar asta nu inseamna ca traseele nu au fost frumoase daca nu au fost pline de cuie. Acum vreo 20 de ani in Lespezile Lirei, cred ca in a 3-a lungime de coarda (diedrul) am intalnit un piton in 40 de m si sincer n-as fi cazut in el nici de la un metru. Regruparea a avut un singur piton si ea, dar a inspirat mai multa siguranta...:-D. Fizica...e doar teorie.

Robert Laszlo Robert Laszlo, Marţi, 8 Apr 2008, 18:06

Sa rectific putin ceea ce am scris mai devreme. Cam asa cum spune Viorel. De regula prima asigurare pe care o face capul de coarda, cred eu ca este bine sa fie undeva la 1-1, 5 m (dupa cum permite traseul) dupa regrupare, pentru ca caderea sa fie cat mai scurta si socul in pitonul in care se asigura sa fie mai mic. Daca secundul asigura cu 8 de rapel sau semicabestan in piton din regrupare e ok. Singura problema este sa nu se smulga pitonul in care se fileaza si pentru asta punem o asigurare suplimentara intre acel piton si un altul. Insa teoria nu se potriveste mereu cu ceea ce gasim in perete si atunci improvizam. Depinde foarte mult si de cat de bun este capul de coarda. Un cap de coarda nu are voie sa cada din regrupare. Am facut acum vreo 8 zile un traseu unde primul piton de asigurare era la "n" metri de regrupare. Un traseu usor, 3B, insa chiar am simtit lipsa unei asigurari aproape de regrupare. Dreptate are si Iulius cu fizica... (tot respectul), dreptate are si Livius... Hai sa cataram cat putem de mult, si sa avem grija de noi. Toate cele bune tuturor...:-P:-P:-P

Florin Stana Florin Stana, Marţi, 8 Apr 2008, 18:54

Acolo e o imbarligatura fara sens... Cu sau fara fizica, logica e simpla: cel mai bine protejat punct e anoul rosu, unde trabuia asigurat si capul si secundul (presupunand ca nu exista alta ancora). :-P:-P:-P

Iulius Carebia Iulius Carebia, Marţi, 8 Apr 2008, 19:16

:-D

Romeo Cretu Romeo Cretu, Marţi, 8 Apr 2008, 21:26

Una peste alta, cu toata acea impletitura, mie mi se pare in regula asigurarea. E facuta in cel putin 2 puncte legate intre ele iar secundu(a) fileaza la ham. Chiar nu mi se pare nimic neobisnuit.pana aici, doar faptul ca urmeaza acel tavan iar scaritele care poate ar fi fost un ajutor de nadejde au ramas in regrupare:-(:-D

Romeo Cretu Romeo Cretu, Marţi, 8 Apr 2008, 21:28

A, da, probabil al treilea cui este ocupat de fotograf:-D:-D

Iulius Carebia Iulius Carebia, Marţi, 8 Apr 2008, 21:34

Tavanul acela impresionant se ocoleste prin stanga, un traverseu expus, de cativa metri.
Scaritele in acest traseu au fost folosite doar in aceasta regrupare datorita umezelii stancii si lipsei de aderenta. In rest nu ne-au trebuit!
Si fotograful a stat in al 3-lea piton cu selbst-ul, dar a fost asigurat si in anoul rosu, printr-un cabestan.:-)

Viorel Borteş Viorel Borteş, Miercuri, 9 Apr 2008, 9:01

Dacă tot am provocat aceste multe comentarii - pentru care mă bucur - hai să mai vin şi eu cu unul care sper să convină tuturor.
Definiţia regrupării: punctul fix din care secundul trebuie să asigure o cădere extremă de 80m a CC (potrivit normelelor franceze). Aşadar, trecând peste tot ce s-a spus mai sus, important este să ne întoarcem nevătămaţi la baza traseului, să facem o piruetă:-D, să tragem o bere rece şi s-avem chef de altă căţărare.:-D
Moş Albici, pe care generaţiile mai vechi îl ştiu, avea o vorbă faină: " Nu vreau să văd nici măcar o zgârietură":-)
Vă doresc tuturor un sezon bogat, fără evenimente!!!

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Iulius Carebia
 1-20 din 1186
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
Rinjani
Iulius Carebia
20 Iun
Contemplare
Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet
august 2008, nu?:-)
24 Apr
Anti asfalt
Dan Tăuţan
frumoasa asta, Dane! traditionala.
27 Feb
Panorama de pe Semenic
Sorin Rob
E recenta sau e tot aia de anul trecut?
Alpii Banatului.
27 Feb
tainele desertului
adrian munteanu
Drumu ala dintre Long si Vatna cica e plin de elfi si oameni ascunsi...care apar la miez de noapte...voi cum v-ati descurcat?
Iar Islanda are ministru pentru elfi si troli...
Am vazut filmul si pozele in sfarsit! De nedescris!
18 Feb
Bromo
Iulius Carebia
Fotografia e luata din zona Penanjakan, dar nu de pe varf (>2700m) ci de undeva mai jos. Penanjakan in dialectul Est-javanez inseamna "catarare", exact ceea ce-am facut, am urcat pe-o panta aspra pana intr-un p. de belvedere de unde am fotografiat.
Semeru a fumegat cu cu 30min inainte de rasarit (cand inca eram in urcare), din pacate n-am prins fumul in fotografie.
Si Bromo, craterul urias din stanga fumega, dar tine de noroc sa-l vezi live.
Pe Ijen inca n-am ajuns, de curand am ajuns in Java, eu studiez in Sumatra de Vest, Minangkabau. Acolo am urcat f. multi munti. E o zona f. muntoasa, dar acoperita de jungla.

Aceeasi intrebare am pus-o si eu la cursurile de limba. Ca raspuns: gunung=munte, gunung api = vulcan, barisan gunung = lant muntos, Pegunungan = zona muntoasa...denumiri care sunt in limba oficiala, Bahasa Indonesia., dar in limbajul comun se foloseste Gunung pentru orice.
In Minankabau (societate matriarhala in mijlocul Sumatrei) se zice Gonung ca si munti in general..iar Bukit (deal / munte).
Saya mau mendaki gunung ini dan saya mengambil foto di gunung. [Un ex: eu vreau sa urc (catar) acest munte si sa pozez munti].
https://picasaweb.google.com/icarebia/MinangkabauSumatraBaratIndonesia
am postat ceva poze unde sunt si niste munti din Sumatra.
Terima Kasih!
14 Dec
Legend
Dorin Bofan
Sansuiga? Fara ceata? si cu o lumina pe masura! Bine prinsa, Dorine!:-)
30 Nov
toamnă în gri
Daniel HumelnicuAdministrator Alpinet
Clasica de Alpinet.:-)
dupa Tau Portii
30 Nov
Răsărit magic în Rarau
Sorin Untu
Cine se scoala devreme...!
30 Nov
moon bikers
adrian munteanu
iar geologia seamana f. mult cu Landmannalaugar. Putem cere mai multe foto? Pe Alpinet sau site personal?
30 Nov
moon bikers
adrian munteanu
Nidalur e la est de Hofsjokull? Apartine de parcul Vatnajokull, inspre Askya?
30 Nov
apus de soare
Daniel HumelnicuAdministrator Alpinet
faina rau!
29 Nov
In a hurry
Şerban Sîmbotelecan
filtrata...megafiltrata...dar compozitia e ok:-)
10 Iul
-
Radu Ponta
interesanta, ca nuanta si ca atmosfera!
20 Mai
Dog sledding 9
Cornel B.
Tromsø, am gasit!:-) Eu am vazut doar Leka, o insula in Nor-Trøndelag, n-am ajuns mai sus! Mersi!
20 Apr
Edi
eduard benedek
Salut Edi!:-)
15 Apr
Dog sledding 9
Cornel B.
Unde anume (in Norvegia)?:-)
11 Apr
Twelve Bens la apus
Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet
...ieri (noua generatie):-)
11 Apr
Twelve Bens la apus
Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet
Connemara National Park:-) Genial!
10 Apr
Scrambling
Iulius Carebia
Poti sa si locuiesti, daca ai casa la Garana:-P
25 Mar
Comentarii înscrise de Iulius Carebia
 1-20 din 1186
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024